Wizard... problemy z płytą głowną

• 18 Odpowiedzi
  • 2475 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mycha202

• **
  • 168
  • Sprzęt: Motorola Milestone
Wizard... problemy z płytą głowną
« dnia: Luty 11, 2010, 14:16:28 »
witam, mam 2 baterie do mojego wizarda i jedna juz calkiem padla bo jak sprawdzałęm na amperomierzu to ma 0.0,,, nie chce aby mi padła druga,,, a mianowicie nie mialem oryginalnej ładowarki do telefonu,,, pewnej nocy podlaczylem do ladowania telefon i rano byl wylaczony.. pomyslalem... zle chyba cos podlaczylem.. padla batereia... dzis przyszla mi ladowarka ... wlaczylem palmtopa i podlaczylem nowa baterie i pojawil sie napis windows i po chwili sie pda wylaczyl.. palmtop sie strasznie grzeje jak podlaczam go do ladowarki <zauwazylem to dzis>
dodam że podłączylem baterię tą nową przedwczoraj .. chwile podziałała i go wylaczylem.... bateria ta ma 2400 mAh... mam jeszcze tą padniętą oryginalną ale  chyba pojdzie w takim razie do śmieci...

jak sie laduje wizarda i jest on wylaczony to świecą się jakieś diody??
wie ktos czy sam sobie poradze z wymianą gniazdka na usb??

czy ktos mogł by mi pomoc??

P.S. port taki mini mam w lekko zepsutej mp3 .... moze taki byc? nie bedzie to mialo wplywu na ladowanie ani nic ??
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 11:12:55 wysłana przez mycha202 »
Niemożliwe staje się możliwe- linux...
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Wizard...;/
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2010, 14:18:43 »
Ja tu racze widzę duże zwarcie na płycie głównej, i spalony jeden układ.

Jak Wizard się grzeje (nie bateria) to nie jest dobry objaw.

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 11, 2010, 14:32:38 »
kurcze.. no nie pocieszasz mnie.... są schematy jak się dobrać wo tego urządzenia??... slyszałęm że nieraz na jakieś takie rzeczy działa dobrze jak się samą plytę glowna telefonu "wykąpie w spirytusie" tak przez 24h....

a sprecyzuję, że grzeje się przy samym porcie.. jak go trzymam to jest to miejsce w stronę gniazda słuchawkowego.
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 11, 2010, 15:03:21 »
No to jest to miejsce o którym myślałem, IMO płyta się usmażyła a dokładnie jeden element.

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 11, 2010, 15:05:00 »
a wiesz czy da się coś z tym zrobić?? albo jak temu zaradzić??:)
 nie chce telefonu sprzedawać bo go niedawno kupiłem...
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 15:11:50 wysłana przez mycha202 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 11, 2010, 15:12:28 »
a wiesz czy da się coś z tym zrobić?? albo jak temu zaradzić??:)

Otwierasz, diagnozujesz, wymieniasz element lub płytę... i tyle, więcej tutaj nie wymyślisz.

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 11, 2010, 15:17:17 »
otworzę go ale potrzebna by mi była Twoja pomoc.. gdybym nadesłał tutaj fotki z tymi iejscami to dał być radę rozpoznać czy to wina plyty glownej??

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2010, 15:39:09 »
Instrukcję serwisową masz w dziale HTC w podklejonym temacie.
Jak bedzie otwierał to uważaj na suwak głosności o ile już nie jest urwany.
Wstaw tu na forum zdjecia to sie zobaczy.

Na pewno kupiłeś oryginalną ładowarkę?

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 11, 2010, 17:46:14 »
nie jest to oryginalna niestety chcialem kupic szybko bo wiem ze baterie li-ion nie moga stać za dlugo rozladowane.. no w praktyce to w ogole nie mogą... moge podac link do tej ladowarki.. to jest ladowarka z napieciem wyjsciowym do 2A... a wiec spokojnie daje rade..  mam nadzieje ze za duzo to nie jest??;/
kupilem taką bo mam tą baterię 2400mAh... i wolalem kupic większą...
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 17:48:05 wysłana przez mycha202 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2010, 18:07:34 »
nie jest to oryginalna niestety chcialem kupic szybko bo wiem ze baterie li-ion nie moga stać za dlugo rozladowane.. no w praktyce to w ogole nie mogą...

(..) to jest ladowarka z napieciem wyjsciowym do 2A.

1. oj tam bajki opowiadasz, baterie po roku wzbudzane z głębokiego 0% działają bardzo dobrze.

2. Wizard ma  5V i zdrowy 1A. Jakoś nie chce mi się wierzyć że kupiłeś tanio "faktyczne" 2A, widziałem już różne cuda. Ważne jest żebyś miał 5V i nie więcej,  2A mogą być.

Inna sprawa że oryginalne ładowarki do HTC mają w sobie coś dziwnego że wzbudzają padnięte aku, robiłem już różne testy i cuda i tylko oryginały podnoszą z 0%.

Pewnie zaraz wpadnie tutaj jakiś małolat i stwierdzi że pobudzał aku w Wizardzie na krótko poprzez baterię 9V albo bezpośrednio z ładowarki....

Tak, da się i nie jest to bezpieczne ani zdrowe dla aku.... także zostawię to bez komentarza.
w dziale Bazar jest ładowarka do Wiza za 15zł.

Druga sprawa to grzejąca się płyta główna i to już wygląda na poważny problem.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2010, 18:09:02 »
mycha202
popraw temat

*

Offline mycha202

• **
  • 168
Odp: Wizard...problemy z ładowaniem
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2010, 21:49:11 »
nie jest to oryginalna niestety chcialem kupic szybko bo wiem ze baterie li-ion nie moga stać za dlugo rozladowane.. no w praktyce to w ogole nie mogą...

(..) to jest ladowarka z napieciem wyjsciowym do 2A.

1. oj tam bajki opowiadasz, baterie po roku wzbudzane z głębokiego 0% działają bardzo dobrze.

2. Wizard ma  5V i zdrowy 1A. Jakoś nie chce mi się wierzyć że kupiłeś tanio "faktyczne" 2A, widziałem już różne cuda. Ważne jest żebyś miał 5V i nie więcej,  2A mogą być.

Inna sprawa że oryginalne ładowarki do HTC mają w sobie coś dziwnego że wzbudzają padnięte aku, robiłem już różne testy i cuda i tylko oryginały podnoszą z 0%.

Pewnie zaraz wpadnie tutaj jakiś małolat i stwierdzi że pobudzał aku w Wizardzie na krótko poprzez baterię 9V albo bezpośrednio z ładowarki....

Tak, da się i nie jest to bezpieczne ani zdrowe dla aku.... także zostawię to bez komentarza.
w dziale Bazar jest ładowarka do Wiza za 15zł.

Druga sprawa to grzejąca się płyta główna i to już wygląda na poważny problem.

jutro postaram się rozebrać i porobić fotki :)... a propos.. powiedz mi po czym poznać. że jakaś ścieżka jest nie do użytku??... jak rozpoznam tą wadliwą??

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2010, 22:22:57 »
Ścieżka?
Ja się spodziewam osmalonego, zdeformowanego elementu na płycie głównej.
W każdym razie wszystko co będzie osmalone jest wadliwe.

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 12, 2010, 10:54:26 »
antej zamieszczam fotki na stronie fotosik bo mam linuxa i tu Ciężko mi sie rozeznać ze ścieżką pliku :)... a wiec mialeś racje z przepaleniem :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dde949945a478ea5.html

domyślam się żepłyta głowna do wymiany??

dodam, że ten czarny kwadracik jest w 1/4 "przytopiony" i reszta lekko czarna tj. osmalona... i czuć z tego miejca zapach przepalenia.... nie zna nikt moze kogoś z dobrą płytą głowną?? jakiś koleś sprzedaje na allegro za 70 zł z przesyłką... brać?? właśnie do nie go napisałem czy sprawna i czy da mi gwarancję rozruchową :D.... pisze że ekran mu poszedł a na następnej aukcjii sprzedaje ekran 100% sprawny... ale na dzien dzisiejszy wiekszą kasą nie dysponuję.... i szczerze chciał bym starą plytke glowna naprawić....

dodam, że zdjęcie nie jest faktycznie mojej płyty głownej, bo nie mam zbyt dobrego apartu.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 11:49:10 wysłana przez mycha202 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Wizard... problemy z płytą głowną
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 12, 2010, 13:04:57 »
Szczerze, nie wiem czy ktoś Ci zrobi tą płytę i nie wiem czy ten element jest bezpiecznikiem który pali się gdy coś innego jest uszkodzone czy sam w sobie jest problemem.

Dawca i niezły magik od lutownicy tutaj potrzebny.

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 12, 2010, 17:34:59 »
kupilem nowa plyte glowna :)

Połączone: [time]Luty 12, 2010, 17:36:27[/time]
jak komuś potrzebna plyta glowna... jakies części.. proszę dawać znać... z chęcią podaruję :)

Połączone: Luty 12, 2010, 17:41:12
mam jeszcze pytanie odnośnie pamięći ROM... da radę przełożyć pamięć zmojej starej plyty glowenej?? mialem tam trochę moich danych i aż żal że je utraciłem..:(
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 17:41:12 wysłana przez mycha202 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 12, 2010, 17:59:20 »
1. oby sprawna
2. przyda mi sie suwak głośności (nie wiem czy dasz radę go wyjąć samemu)
3. heh trochę zaszalałeś z tym wyciąganiem ROM. Wg mojej wiedzy tą płytę nadal można uruchomić i sczytać wszystkie dane (mam na myśli chwilowe wejście na nią a nie normalne użytkowanie)

Nie łudziłbym się jednak że ktoś zna rozkład kości na płycie i podejmie się odzyskania tej jednej. IMO cena za taką usługę byłaby kosmiczna.

Załatwmy resztę na PW.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 18:15:53 wysłana przez Antej »

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 12, 2010, 18:10:58 »
to zrobimy tak :)  jak przyjdzie mi tamta plyta glowna ja naladuje baterie, włacze starą  plyte glowna... zrobie backup i wyślę Ci tamtą to sobie wymontujesz ok ???,,, a dane to najlepiej na Gg -1033236 mi podaj  wiesz myślę tylko co było tego przyczyną.. bo to dziwne ,,,, samo się nie zrobilo... ale juz gdybał nie będę :D

Połączone: [time]Luty 12, 2010, 18:12:36[/time]
ze starej to chyba port ładowania jeszcze zdatny jest bo przynajmniej kiedyś może się przydać... jeśli umiał byś go wylutować odesłać mi zyklym to z chęcią Ci tamtą plyte glowna dam :)

Połączone: Luty 12, 2010, 18:29:12
ale zdecydowanie wolę Blue Anagel :D ,,, jak by mi ktos proponował zamiane to chyba bym skorzystał xD
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 18:29:12 wysłana przez mycha202 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 12, 2010, 21:07:19 »
ale zdecydowanie wolę Blue Anagel :D ,,, jak by mi ktos proponował zamiane to chyba bym skorzystał xD

Słuszny wybór, ale  na pewno nie wymieniłbym żadnego ze swoich na Wizarda.
Sprawdź PW.