Wizard padł po zmianie ROMU

• 24 Odpowiedzi
  • 1042 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline artsza

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire; HTC Touch HD (Blackstone)
Wizard padł po zmianie ROMU
« dnia: Maj 31, 2007, 22:07:17 »
Wiem, ze było już takich wątków mnóstwo, ale szukałem naprawdę długo i nie znalazłem odpowiedzi.
Wizard jest na G4, IPL/SPL 2.22.0001; Radio 2.61; ściągniętego ma CID-a i wgrał się bardzo fajnie normalnie przez RUU WM6 Pathfinder v1.1, ale nie mogłem przywrócić kontaktów przez SpbBackup, więc postanowiłem na chwilę wrócić do WM5, wgrałem bez problemu ROM Orange PL 2.22 i po pierwszym uruchomieniu, kalibracji ekranu itp. gdy zaczynał wgrywać ExtRom zrobiłem mu reset. Niestety w tym momencie Wizard się wyłączył i nie da się włączyć, nie reaguje już na żadne przyciski ani Power, ani HR ani Bootloader.
Ktoś ma pomysł czy da się go jakoś uratować? Pliiz

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Wizard padł po zmianie ROMU
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2007, 23:08:11 »
Bateria sie rozladowala na 99%...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2007, 23:12:35 »
Raczej mało prawdopodobne bo to było zaraz po flashowaniu i wtedy miała ok 60% a poza tym probowałem wkładać inną naładowaną i tak samo zero reakcji

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2007, 23:26:48 »
Jak nie mozesz wejsc do BL to nic nie zrobisz w takim razie.

*

mobi_one

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2007, 23:30:56 »
Wizard się wyłączył i nie da się włączyć, nie reaguje już na żadne przyciski ani Power, ani HR ani Bootloader
nie wiem co robiles, ale to sa objawy uwalenia fona. Jezeli nie mozesz go uruchomic, to tylko serwis.
Troche dziwne to wszystko co piszesz, chyba ze wgrywales 2.22 z IPL/SPL. Podaj link do tego polskiego orange.

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2007, 05:46:28 »
Nie pamiętam linka bo miałem go ściągniętego już dawno i leżał na dysku, ale dziwne jest że ROM się wgrał dobrze, przeszedłem normalnie procedurę kalibracji i tych wstępnych ustawień i podkusiło mnie żeby przyspieszyć i chyba ciut za wcześnie zrobiłem tego reseta gdy wgrywał Ext_Rom.
Rozumiem, ze nie ma szansy na ożywienie go bez serwisu? :((

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2007, 06:13:50 »
jesli nie mozesz wprowadzic go w botloadera to niestety tylko serwis-non chyba ze masz kogos kto programuje przez jtag'a albo jestes ze Szczecina - moglbym rzucic okiem.
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2007, 06:40:03 »
Dzięki za chęć pomocy ale w tej chwili jestem w Warszawie i raczej małe szanse żebym podrzucił go do Szczecina. Nie znam nikogo kto programuje przez jtag'a (a co to w ogóle jest?)

*

Offline e_nigma

• *
  • 61
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2007, 08:06:09 »
Dzięki za chęć pomocy ale w tej chwili jestem w Warszawie i raczej małe szanse żebym podrzucił go do Szczecina. Nie znam nikogo kto programuje przez jtag'a (a co to w ogóle jest?)

Skoro siedzisz wawie to do janek i zostaje serwis CRC. Możesz się przyszykować na niezły wydatek jeśli fon nie ma gwary. Albo zgrywasz że nie wiesz co się stało i liczysz że sie nie połapią, albo jak dojdą że manipulowane przy romie to będzie anulowana gwara jeśli takowa jest.

Smutne ale prawdziwe, ot monopol CRC

*

mobi_one

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:20:38 »
jak masz na gwarancji, to wogole nie mowisz o zadnym wgrywaniu romu, przestal dzialac i tyle.
To ze zrobiles reset nie ma nic do rzeczy, wgrales nie ten ROM, to ze sie uruchomil po wgraniu, to normalne, ale po resecie sie juz nie uruchomil, bo mial inne IPL/SPL.
Niech to bedzie kolejne ostrzezenie, ze jak cos sie robi to trzeba wiedziec co sie robi, a nie na "pale" wgrywac.

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2007, 14:56:12 »
No teraz to jestem "mądry" po szkodzie, ale jak się ktoś nie sparzy to sie niektórych rzeczy nie nauczy. Myślałem że po ściągnięciu CIDa można wgrywać bez problemu i uważania na IPL/SPL (tak miałem na moim Wizardzie z G3 w którym wgrywałem różne ROMy wiele razy, a ten telefon jest znajomego, który mnie prosił o wgranie... no i ma przezencik, nie ucieszył się).
Trochę kiepsko bo chociaż telefon jest w okresie gwarancyjnym to gość nie może znaleźć faktury i lipa z gwarancji. A w ogóle, to czy tylko CRC z tym sobie poradzi? I czy ktoś orientuje się ile taka "przyjemność" bez gwarancji kosztuje w CRC? Może ktoś zna w Warszawie i okolicach inną możliwość naprawy tego problemu (może inni będą tańsi?)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2007, 15:17:41 »
Tanie to nie jest, bo wymiana plyty głównej to wymiana całego PPC (poza obudową i wyświetlaczem) Jeżeli nie będzie to zrobione na gwarancji to sądzę że koszt w serwisie pewnie ok. 700-800 zł...

*

mobi_one

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2007, 15:50:51 »
netto
to niech sobie skoluje duplikat faktury

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2007, 17:54:21 »
Dzięki. Telefon właśnie podąża do serwisu, zobaczymy co tam powiedzą po obejrzeniu go.

*

mobi_one

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 01, 2007, 19:27:12 »
powiedza, ze wymiana plyty glownej, bedziesz miec szczescie jak beda na magazynie. Gorzej jak ich nie maja, ja ponad 2 tygodnie czekalem

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2007, 19:34:03 »
Ja na wyświetlacz czekałem prawie miesiąc. A najgorzej to do nich się dodzwonić. Ale nic to. Na razie próbuję zdobyć duplikat faktury. Jak się uda to pójdzie z naprawy gwarancyjnej jak nie to wole nie myśleć (powiedzieli że będzie kosztować między 800 a 1500 PLN)

*

mobi_one

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2007, 19:40:16 »
widzialem plyte na allegro poszukaj pod haslem spv m3000, o wiele taniej ale nie nowka.
Mam nadzieje,ze nic im nie mowiles o zmianie romu?

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:23:18 »
He, he, pewnie, że nie mówiłem. "Zawiesił się, tak, że dało się zrobić tylko Hard Reset i po Hard Resecie już się nie włączył" :) to jest oficjalna wersja. A jakbym znalazł taką używaną na allegro to jak ją wymienić (tzn. możecie polecić kogoś kto by to zrobił?) Mam nadzieję że nie będzie to potrzebne jak uda się zdobyć fakturkę

*

mobi_one

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:26:34 »
szukaj w serwisie, jest tam specjalista od takich spraw

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:49:43 »
Oki, Dzięki, mam nadzieję, że jednak się uda z gwarancja

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:07:57 »
Już niedługo odzyskam telefona z nową płytą główną (aa szczęście udało się zdobyć duplikat faktury i poszło z gwarancji), ale w związku z tym małe pytanko: czy numer IMEI pozostanie ten sam i czy założą znowu CIDa? Chciałbym jednak wgrać na niego WM6 a skoro zapłaciłem za ściągniecie CIDa na www.imei-check.co.uk to wolałbym już drugi raz nie wydawać kasy nieprawdaż?

*

mobi_one

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:22:00 »
nie nie musi, gdziec pisalem o tym co trzeba zrobic
powtorze jeszcze raz:
wysylasz maila do imeiszczek, ze miales wymiane plyty glownej i zostal zmieniony IMEI, i czy moga ci wygenerowac nowy plik, oni odpisuja, ze musisz jakos im udowodnic, wiec dajesz link do strony csa czy jak oni sie tam nazywaja z twoimi danymi o naprawie, jest tez wersja angielska takiej strony i to wszystko.
cala procedura trwa chwile

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:25:37 »
Zobaczę jak go już oddadzą jaki ma IMEI, pewnie jak będzie nowy to trzeba będzie powalczyć o ten nowy kod odbezpieczający (jak sądze wszystkie zabezpieczenia, ROM i inne takie siedzą gdzieś w jakiejś kości na płycie głównej). A może ktoś zna jakiś skuteczny sposób żeby sprawdzić czy ma CIDa (tylko tak żeby nie uwalić znów fona :))
I jeszcze jedna sprawa: Czy na G4 ze ściągniętym CIDem można wgrać bezpieczne jakieś nowsze IPL/SPL czy zawsze grożi to tym co sie u mnie stało?

*

mobi_one

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 04, 2007, 18:31:59 »
wymiana plyty glownej = zmiana IMEI
skuteczny sposob jest na forum i byl baaardzo niedawno
nie wgrywa sie IPL/SPL na G4

*

Offline artsza

• **
  • 101
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 05, 2007, 00:13:43 »
Wow. Już go mam, support imei-check zadziałał błyskawicznie, przysłali plik do odblokowania z nowym IMEI, CID ściągnięty, już mam wgranego normalnie przez RUU pathfindera 1.2, wszystko poszło OK, dzięki wszystkim za pomoc