Wizard a mini sd 4GB

• 53 Odpowiedzi
  • 7169 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
Odp: Wizard a mini sd 4GB
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 26, 2008, 23:54:06 »
panoowie :P
sdhc karty maja ta roznice do sd ze jada na partycjach fat32 a sd na fat16 ktora obsluguje dyski <2GB
kazda karta >2Giga to chyba HC :wink: jesli jedne chodza a inne nie to chyba cud -> albo windows :wink:

Nie gadajcie. Ma chłopak rację.

"mankamentem systemu plików FAT było ograniczenie wielkości dysku do 2,1 GB"

Różnice między SD i SDHC:

• Większa pojemność (na korzyść kart SDHC) - zmiana systemu plików z FAT12/16 na FAT32
• Wyższy transfer danych (na korzyść kart SDHC) - zależny od klasy karty SD
• Urządzenia wyposażone w czytniki SDHC obsługują również karty SD
Urządzenia wyposażone w czytniki SD nie obsługują kart SDHC
• Niektóre karty SDHC są wyposażone w przełącznik, który definiuje tryb pracy karty. W jednym trybie karta pracuje jako SDHC z pełną pojemnością. W innym pracuje jako SD z pojemnością 2 GB.

Wyjaśniłem chyba wszystko (?)
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 27, 2008, 00:23:22 »

Wyjaśniłem chyba wszystko (?)

bzdety piszesz, sam mialem karte SD (nie SDHC) 4GB.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 27, 2008, 00:42:03 »
Pewnie miałeś na fat32. Sformatuj pod fat16 kartę 4gb i włóż do jakiegoś urządzenia. Nie możliwe. Tylko fat32.
Nie realne.
Jak umiesz to utwórz partycje w systemie 5gb i pchaj ją na fata16. Pokaż jak to zrobić, bo ja nie umiem :-(
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 27, 2008, 02:30:34 »
Zrozum, że różnica w systemie plików to nie wszystko, że SDHC różni się od SD budową! I dlatego właśnie, jak sam napisałeś, czytniki SD nie czytają SDHC, przecież gdyby chodziło tylko o FAT16/FAT32, to wystarczyłyby nowe sterowniki..... ech.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 27, 2008, 08:43:09 »
Ta... - różnia się jeszcze deklarowana prędkościa minimalna :-S
To wszystko pisze. Ja tych informacji z kosmosu nie wzialem.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 27, 2008, 18:09:24 »
skad zatem 4GB SD? dziala prawie we wszystkim w przeciwienstwie do SDHC ktora w niczym na czyms tamta 4 GB dzialala nie chciala dzialac poprawnie.
widocznie w tym co pisza jest blad :)

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 27, 2008, 21:48:31 »
Uwierz mi, że nie ma błedu. Widocznie Twoja SD była pod fat32 tylko, że SDHC ma minimalną prędkość, a SD nie ma czegoś takiego.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 28, 2008, 17:05:50 »
ale prawie wszystkie urzadzenia ja widzialy. jako 4GB.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 28, 2008, 17:15:53 »
Przeczytaj sobie może sam, bo mi widać nie wierzysz na słowo a szczerze mówiąc nie chce mi się kolejny raz tłumaczyć... :-S

SDHC: http://pl.wikipedia.org/wiki/SDHC

Tutaj masz specyfikacje fat16...: http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windows2000serv/reskit/core/fncc_fil_blpd.mspx?mfr=true
Dokładniej to czwarty wiersz w tabeli mówi wszystko.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline TanSid

• *
  • 66
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 28, 2008, 17:44:32 »
FAT16 maksymalna wielkosc pliku ~2,1GB
FAT32 maksymalna wielkosc pliku ~4GB
I inaczej byc nie moze.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 28, 2008, 18:24:59 »
TanSid powiedz mi czy to jest naprawdę takie trudne zobaczyć obrazek?

Już specjalnie dla Ciebie przydymiłem resztę żebyś się nie pomylił:

Kto Ci powiedział, że mówimy o rozmiarach plików :-S

-------------------
Gwoli ścisłości to FAT32 ma maksymalny rozmiar 32gb.
Aha - informacje wyżej pochodzą od producenta - M$
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2008, 18:26:56 wysłana przez pavlick »
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 01, 2008, 14:25:54 »
Czytaj więcej Wikipedii.... a powiedz mi, skąd się bierze większa prędkość SDHC? Na prawdę nie możesz pojąć, że może istnieć coś, co te karty odróżnia w ich budowie?.... Żeś się uczepił jak rzep psiego ogona tego FATA. Dla Twojej wiadomości: maksymalna pojemność FAT16 to 4GB (oczywiście na systemach pochodnych od NT) - sam możesz sobie regulować klastry... (mi się kiedyś nawet udało zrobić 64kB, ale niestabilnie działało) zresztą masz to napisane w tej swojej "przydymionej" tabelce, ale akurat tą informację "przydymiłeś". BTW, ten fakt przeoczenia tej informacji przypomina mi nieco praktyki pewnych "świadków".
Zrozum w końcu, że dla zwykłych userów podaje się tylko te informacje, które są dla nich istotne, a pomija informacje szczegółowe. FAT nie ma tu nic do rzeczy, gdyby miał, to po pierwsze 4GB SD byłąby równoprawna z 4GB SDHC, a po drugie, wystarczyłyby zwykłe sterowniki, aby każde urządzenie wyposażyć w możliwość odczytu kart SDHC.
 :ohreally:

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 01, 2008, 14:46:46 »
powiedz mi, skąd się bierze większa prędkość SDHC?

Różnica jednej ścieżki, która używana do zapisu jest tylko w niektórych urządzeniach i życie bez niej jest równie dobrze możliwe. Tak samo jak masz blokadę zapisu w kartach SD, a jest ona teoretyczna, bo bez problemu można zapisywać.

Na prawdę nie możesz pojąć, że może istnieć coś, co te karty odróżnia w ich budowie?

Ja nie powiedziałem, że nie ma różnicy. Powiedziałem natomiast, że POZA tym jest różnica w systemach. Ja w swoim jakoś używam SDHC, a inni nie mogą. Czyli jednak nie jest aż taka znacząca różnica w budowie. No i jest na fat32. 16 się nie da.

praktyki pewnych "świadków"

Masz jakąś aluję co do mnie? Wydaje mi się, że NETYKIETA mówi o dyskusji nie na temat osób. Uważasz inaczej?

Zrozum w końcu, że dla zwykłych userów podaje się tylko te informacje, które są dla nich istotne, a pomija informacje szczegółowe. FAT nie ma tu nic do rzeczy, gdyby miał, to po pierwsze 4GB SD byłąby równoprawna z 4GB SDHC, a po drugie, wystarczyłyby zwykłe sterowniki, aby każde urządzenie wyposażyć w możliwość odczytu kart SDHC.

A Ty zrozum w końcu, że nie liczy się budowa. Ja w swoim aparacie (canon) mam lewe oprogramowanie i żeby go używać karta musi być zablokowana. W pda czyta mi karty sd i sdhc i tak samo w czytniku kart. Za czasów produkcji tego sprzętu nie myślano o tym

Masz tutaj pierwszy lepszy wycinek i ja Ci radzę żeby przeczytać też dokładnie. Zwłaszcza trzeci akapit.

Jeżeli są w budowie karty SDHC różnice to powiedz nam jakie i dlaczego jeden wizard otwiera, a drugi nie.
Na WM 6.1 działa na żywca.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 01, 2008, 15:30:04 »

ROTFL!!!! Tym to mnie rozbawiłeś już na maksa... Dobre, ostrzegaj jak jakies dowcipy piszesz, bo oplulem monitor ze smechu.

Wytlumacz mi w takim razie, jakim cudem na 80GB dysku mam partycje 80GB w FAT32 ? Czary, cuda ?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 01, 2008, 15:40:12 »
Jesli sie nie myle to max wielkosc partycji FAT32 to 2 TeraBajty wiec troche wiecej niz 32GB :P

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 01, 2008, 15:45:33 »

ROTFL!!!! Tym to mnie rozbawiłeś już na maksa... Dobre, ostrzegaj jak jakies dowcipy piszesz, bo oplulem monitor ze smechu.

Wytlumacz mi w takim razie, jakim cudem na 80GB dysku mam partycje 80GB w FAT32 ? Czary, cuda ?

Tylko się za bardzo nie zapluj :-S

Wytłumaczę Ci. W Windows XP system nie może utworzyć partycji większej niż 32GB w FAT'cie32. Owszem - można je uworzyć, ale po pierwsze mija się to z celem (ntfs), a po drugie zewnętrznymi narzędziami, albo pod systemami starszej daty czyli Windows 98/95 etx + Linux.
Jeżeli jesteś takim magikiem to pokaż jak stworzyć partycję fata używając tylko wxp 40gb, bo jestem bardzo ciekaw jak to się robi...

@Kozio: Też źle mówisz. Wielkość maksymalna to ok. 144gb. Większe to tylko ntfs.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 01, 2008, 15:51:31 »
Tylko się za bardzo nie zapluj :-S
Wytłumaczę Ci. W Windows XP system nie może utworzyć partycji większej niż 32GB w FAT'cie32. Owszem - można je uworzyć, ale po pierwsze mija się to z celem (ntfs), a po drugie zewnętrznymi narzędziami, albo pod systemami starszej daty czyli Windows 98/95 etx + Linux.
Jeżeli jesteś takim magikiem to pokaż jak stworzyć partycję fata używając tylko wxp 40gb, bo jestem bardzo ciekaw jak to się robi...

ALe co ja mam Ci pokazywac i co ma Windows, Linux czy narzedzia to tego o czym rozmawiamy. Powiedziales, ze FAT32 to max 32GB a ja Ci udowodnilem, ze sie mylisz. Twierdziles, ze FAT to max 2GB, utak3r udowodnil Ci, ze sie mylisz. Wiec wracajac do tematu watka i Twojej tezy, roznica miedzy SD a SDHC nie polega na roznicy miedzy FAT a FAT32.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 01, 2008, 16:00:52 »
No to w takim razie trzeba zamknąć Wikipedie.

Jeżeli masz chwilę to sobie przeczytaj... http://pl.wikipedia.org/wiki/SDHC

Proponuję abyś (oczywiście jeżeli masz chęc) napisał poprawkę iż Ty uważasz że to nie prawda co tam piszą. Zwłaszcza to:

zmiana systemu plików z FAT12/16 na FAT32

----------------------

No i do tego jeszcze zmień to: http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT16 (też warto przeczytać - mądre ale wg. Ciebie kłamią, bo przecież FAT16 nie ma limitów)

Drugim mankamentem systemu plików FAT było ograniczenie wielkości dysku do 2,1 GB.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 01, 2008, 16:12:47 »
Czy Ty na prawde masz problem z czytaniem ze zrozumieniem tego co sie pisze do Ciebie ? A moze jak bracia kaczory, czytasz co chcesz przeczytac a nie to co jest napisane?

Podales teze, ze karty SDHC od SD roznia sie tylko systemem plikow, a my Ci caly czas mowimy, ze nie. Oczywiscie, ze karty HC sa fabrycznie formatowane na FAT32 a SD na FAT16, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby SDHC 4GB sformatowac w FAT16 a SD 4GB w FAT32. I i tak urzadzenia ktore nie sa kombatybilne z SDA2.0 odczytaja taka karte SD, a nie odczytaja SDHC, wiec Twoja teoria zostala obalona.

W Twojej tabelce co podales jest jak wol napisane, ze FAT16 obsluzy 4GB dyski, natomiast jak juz tak ufasz Wikipedii to tutaj po prawej stronie masz tabelke opisana jako Limits http://en.wikipedia.org/wiki/Fat32 z ktorej jasno wynika, ze z FAT16 wycisniesz 4GB (2GB wg. zalozen), a z FAT32 wycisniesz 8TB (2TB wg. zalozen - to gdzie te 32GB?) Przy FAT32 w Windowsie osiagniesz 127GB partycje. ALe ie sugeruj sie windowsem, bo rozmawiamy o systemach plikow a nie systemach operacyjnych. Ograniczenia systemu nie maja nic wspolnego z ograniczeniem formatu zapisu.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 01, 2008, 20:14:34 »
Czy Ty na prawde masz problem z czytaniem ze zrozumieniem tego co sie pisze do Ciebie ? A moze jak bracia kaczory, czytasz co chcesz przeczytac a nie to co jest napisane?

Może i jesteś moderatorem, ale szczerze mówiąc to zachowanie Twoje jest trochę niepodobne do tego stanowiska. To tak bez urazy, ale jak uważasz.
Aha - to nie jest forum o polityce i Twoje prywatne poglądy i porównania na temat władzy są tutaj przynajmniej nie na miejscu.

----------------------------------------
Ty mówisz o teorii. Teoretycznie to łódź podwodna lata. Ale przy kilku C4 i tylko raz. Teoretycznie jest tak jak mówisz, ale niewykonalne w praktyce. System plików zacznie się sypać i do tego nie osiągniesz takich wyników w domowych warunkach. Kretynizmem jest formatowanie innych partycji w systemie niż swap pod fata (mowa o win). Do kart się nadaje, ale widać ktoś mądrzejszy jednak powiedział, że od 2Gb w górę już się korzysta z fat32, bo inaczej Ci nie zadziała.

W takim razie zgodnie z Twoją tezą powiedz nam wszystkim jak to się dzieje, że w tym samym PDA jednym działa sdhc, a drugim nie. Pewnie tak jak to wcześniej powiedziałeś - czary? No i przecież zakładając duże różnice w budowie pamięci.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 01, 2008, 21:48:51 »
Ty mówisz o teorii. Teoretycznie to łódź podwodna lata. Ale przy kilku C4 i tylko raz.

Aha - to nie jest forum o marynistyce i Twoje prywatne zainteresowania i porównania na temat łodzi są tutaj przynajmniej nie na miejscu.

Teoretycznie jest tak jak mówisz, ale niewykonalne w praktyce. System plików zacznie się sypać i do tego nie osiągniesz takich wyników w domowych warunkach.

To faktycznie poducenci kart sa kretynami, ze sprzedaja karty SD 4GB sformatowane fabrycznie w FAT... nic dodac nic ujac.

Kretynizmem jest formatowanie innych partycji w systemie niż swap pod fata (mowa o win). Do kart się nadaje, ale widać ktoś mądrzejszy jednak powiedział, że od 2Gb w górę już się korzysta z fat32, bo inaczej Ci nie zadziała.

Jak widac swiatowi producenci kart xD nie sa tak madrzy jak Ty.

W takim razie zgodnie z Twoją tezą powiedz nam wszystkim jak to się dzieje, że w tym samym PDA jednym działa sdhc, a drugim nie. Pewnie tak jak to wcześniej powiedziałeś - czary? No i przecież zakładając duże różnice w budowie pamięci.

Sam do tego dojdz... ja juz temat wyczerpalem, ale Ty wiesz lepiej, wiec co sie bede kopal z koniem.  :P

Jak dla mnie EOT bo sie rzeczowa dyskusja juz skonczyla. Ja wiem swoje, Ty tez wiesz swoje, wiec po co dyskutowac dalej ?

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:07:21 »
No to w takim razie jak już moderator nie wie to nikt nie wie.

Ja na pożegnanie zostawie tylko to: http://www.maxprograms.pl/plik,885.html

I można zamykać bo nie widzę żeby ktoś się wdawał dalej w dyskusję.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 02, 2008, 13:01:36 »
No to w takim razie trzeba zamknąć Wikipedie.
Jeżeli masz chwilę to sobie przeczytaj... http://pl.wikipedia.org/wiki/SDHC
Proponuję abyś (oczywiście jeżeli masz chęc) napisał poprawkę iż Ty uważasz że to nie prawda co tam piszą. Zwłaszcza to:
zmiana systemu plików z FAT12/16 na FAT32

Ty na prawdę masz wielkie problemy ze zrozumieniem słowa pisanego..... nikt tutaj nie zaprzecza, że w kartach SDHC jest FAT32, a w kartach SD był FAT16. Twój problem polega na tym, iż nie przyjmujesz do wiadomości, że w środku tej karty siedzi kontroler (najczęściej Samsunga) sterujący pracą karty i ten kontroler jest zwyczajnie inny i to powoduje, że te karty nie działają w czytnikach SD, a nie dlatego, że się zmienił system plików.

Ale dla mnie też już EOT, powyższe napisałem tylko z uwagi dla innych czytelników tego wątku, Ty i tak tego nie zaakceptujesz.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 02, 2008, 14:50:24 »
I tym optymistycznym akcentem zamykam watek  :P