Wizard a ergonomia wybierania numerów??

• 85 Odpowiedzi
  • 6704 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 27, 2006, 11:40:22 »
Cytat: "evad"
Cytat: "indian"
Ale co konkretnie jest niedopracowane?

cztery proste rzeczy na dzień dobry:
1) brak podziału na grupy/kategorie

to akurat zostało skaszanione - w 2003 filtrowało się prosto - po kategoriach (wybór był na górze ekranu z listą kontaktów), a w 5.o jakiś geniusz z Redmond postanowił to schować w Menu  :arrow:  Filter
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 27, 2006, 12:36:44 »
Tak,podpisuje sie oczywiscie.

Najbardziej irytuja mnie te skroty liter na gorze.  Sa tam jako  ornamenty ozdobne ,albo widoczki   :)
Co do nie mozliwosc obsluzenia 1 reka : wchodze w kntakty i na samej gorze jest "radosne" pomocne zdanie "wprowadz nazwe lub numer"
wiec pacam w miniature klawiaturki na dol.ekranie i to celujac z ostroznoscia, i pokazuej sie klaw.wirtualna. I co ja moge wprowadzic jedna reka ? ( jezeli palcami z drugiej dlubie  w nosie- czyli sa zajete)
Mi sie nie udaje tak "pacnac" paluchem w ekran  zeby trafic na upragniona literke :?  ktora z koleii pozwolila by wyswietlic znajdujace sie pod nia nazwy.

Jakie programy waszym zdaniem mogly by rozwiazac wypunktowane przez  evada  niedogodnosci ?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:24:13 »

1) brak podziału na grupy/kategorie

Podzial na kategorie zostal usuniety w WM5.0? Nie ma pola "categories"?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:26:37 »
jak napisałem wyżej - jest schowane w Menu ...

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:27:16 »

3) brak opcji 'dodaj do kontaktu'

Po wejsciu do spisu telefonow,nacisnieciu i przytrzymaniu rysika nie pojawia sie menu z opcja "save to contacts"? Chyba ze nie o to Ci chodzi.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:31:01 »
Cytat: "ch@to"
jak napisałem wyżej - jest schowane w Menu ...

To skoro jest to czemu niby nie ma? :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:35:18 »
to spróbuj - kciukiem - się do tego filtra dostać

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:44:38 »
ale wątek dotyczy ergonomii i wygody wybierania numerów, a nie wydaje mi się, żeby angażowanie drugiej ręki do wyboru numeru było zbyt wygodne...

Jesli o regonomi mowa to dlaczego wybrales urzadzenie zaprojektowane do obslugi dwoma rekami a wymagasz wygodnej obslugi jedna? Windows do obslugi jedna reka to WM for Smatphone,tam sobie mozna guzikami poszalec :)

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:49:41 »

Co Wy macie z tymi kciukami? :) Kciukiem i kciukiem :) Wszyscy nagle chca pockety obslugiwac kciukiem?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:52:55 »
no ... może być jeszcze z półobrotu

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 27, 2006, 16:02:02 »

4) indeks alfabetyczny (ten pasek na górze: #ab | cde | fgh | ...) nie daje się obsłużyć klawiszem, tylko poprzez tapnięcie w ekran. a wystarczłoby, żeby po wejściu do ksiązki nacisnąć np. klawisz w prawo lub lewo, żeby to zmienić.

Mozna obslugiwac przez nacisniecie i przytrzymanie gora lub dol tak jak to opisal rjanusz.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 27, 2006, 16:52:58 »
Podzial na kategorie zostal usuniety w WM5.0? Nie ma pola "categories"?

takie pole jest, ale w WM2003 był na ekranie głównym skrót do filtrowania wg tych kategorii, a w WM5 tego nie ma i trzeba klikać poprzez menu -> filter by -> kategoria.

Po wejsciu do spisu telefonow,nacisnieciu i przytrzymaniu rysika nie pojawia sie menu z opcja "save to contacts"? Chyba ze nie o to Ci chodzi.

nie o to. chodzi o dodawanie jakiegoś szczegółu do *istniejącego* kontaktu, a nie o tworzenie nowego.

Mozna obslugiwac przez nacisniecie i przytrzymanie gora lub dol tak jak to opisal rjanusz.

wiem i to jest ok. ale jaki problem, żeby dodatkowo naciskając prawo/lewo wybierać poszczególne zakresy liter alfabetu?

Jesli o regonomi mowa to dlaczego wybrales urzadzenie zaprojektowane do obslugi dwoma rekami a wymagasz wygodnej obslugi jedna?

to jest *żadne* usprawiedliwienie. brak udogodnień, o których pisałem, nie wynika ze specyfiki urządzenia czy sposobu jego obsługi, lecz ze zwykłego niedopracowania programowego. gdyby twórcy/programiści bardziej się postarali, to tego wątku by tutaj nie było. po prostu.

odnoszę nieodparte wrażenie, jakbyś za wszelką cenę chciał udowodnić, że książka adresowa w wizardzie (czy raczej ogólnie WM5) jest debest, zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie i w ogóle mucha nie siada, a moje przykłady niedopracowań traktujesz niemalże jak obrazę majestatu. nie potrafisz czy nie chcesz dostrzec tego, że przykłady które podałem mogłyby stanowić istotne ułatwienie dla wielu użytkowników, a nie tylko mnie czy khaka??

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 27, 2006, 17:57:51 »

odnoszę nieodparte wrażenie, jakbyś za wszelką cenę chciał udowodnić, że książka adresowa w wizardzie (czy raczej ogólnie WM5) jest debest, zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie i w ogóle mucha nie siada, a moje przykłady niedopracowań traktujesz niemalże jak obrazę majestatu. nie potrafisz czy nie chcesz dostrzec tego, że przykłady które podałem mogłyby stanowić istotne ułatwienie dla wielu użytkowników, a nie tylko mnie czy khaka??

Nie chce ani niczego udowodnic ani tymbardziej za jakakolwiek cene :) Wypowiedzialem tylko moje zdanie,chociaz natury nie mieszam sie w takie rzeczy ktore wynikaja z czyjejs subiektywnej oceny.Ksiazka jest jaka jest,prosta,funcjonalna i bez zbednych dupereli z ktorych przecietny user nie korzysta a tylko przeszkadzaja.Jesli dla kogos jest nie wystarczajaca nic nie stoi na przeszkodzie zeby zainstalowal sobie inna.Potrafie dostrzec ze byloby to ulatwienie i moim zdaniem tak to nalezy nazywac a nie niedopracowaniem.EOT
A co do wybierania wielu numerow za jednym razem - jak wejdziesz do ksiazki adresowej to nacisnij ctl i wtedy zaznaczaj,nie bedziesz musial dodawac kazdego osobno i sie irytowac :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 27, 2006, 19:10:51 »
Nasze zabawki nie sa tanie , a my nie jestesmy przypadkowym "targetem" klientow i to glowny argument -jak dla mnie przeciw nie dopracowanej obsludze  ksiazki.
*indian* mysle ze powinienes przy jakiejs nadarzajacej sie okazji zerknac na ta ksiazke (do WM 5.0 ), zeby zrozumiec problem. Nazywam to problemem,bo przesiadka z Nokii i przymus szybkiego zatelefonowania pod 6 roznych  nowych nr.tel lub z ksiazki   wywoluje  stres . Wiem ze trzeba sie do tego przyzwyczaic (bo klawiatura dotykowa) ale  trudno sie do tego przyzwyczaic -do obslugi ks.tel.  a co dopiero zrozumiec. (producenta)  
Jakie indian masz programy na mysli  usprawniajace ?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 27, 2006, 20:53:19 »
Cytat: "khak"

Nazywam to problemem,bo przesiadka z Nokii i przymus szybkiego zatelefonowania pod 6 roznych  nowych nr.tel lub z ksiazki   wywoluje  stres . Wiem ze trzeba sie do tego przyzwyczaic (bo klawiatura dotykowa) ale  trudno sie do tego przyzwyczaic -do obslugi ks.tel.  a co dopiero zrozumiec. (producenta)  
Jakie indian masz programy na mysli  usprawniajace ?

I wlasnie dlatego ze przesiadles sie z Nokii minie chwila zanim sie przyzwyczaisz do nowego,calkiem innego sposobu obslugi.Sam pamietam jak sie przesiadlem z Amigi na PeCe i tez wszytsko wydawalo sie takie inne i skomplikowane :) A co do programu - jesli chodzi o zmiane interfejsu na telefonopodobny obslugiwany paluchem to ten http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=10595 Jest sortowanie last/first first/last,klawiatura z cyframi lub literami do szybkiego wyszukiwania kontaktu,wibracja przy nacisnieciu klawisza,zmiana wielkosci czcionki dla mniej bystrych a nawet zmiana ulozenia klawiszy dla prawo i lewokciukowcow :)

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 27, 2006, 21:30:35 »

A sprobuj jak jestes w kontaktach - kciukiem - nacisnac jeszcze raz przycisk kontaktow.Chyba ze to tez w WM 5.0 wykastrowali?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 27, 2006, 22:47:09 »

A sprobuj jak jestes w kontaktach - kciukiem - nacisnac jeszcze raz przycisk kontaktow.Chyba ze to tez w WM 5.0 wykastrowali?

to potafię
... ale żeby dotrzeć do interesującego mnie filtra muszę jeszcze co najmniej 4x w górę i 1x w prawo pada nadusić ... w 2003 było to prostrze

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 27, 2006, 22:50:50 »
A naciskanie tego przycisku nie zmienia kolejno filtrow?

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 27, 2006, 22:59:08 »
nie, bo w WM5 Kontakty są przypisane do Softkey2, który po wejściu do nich zmienia swoją funkcję na Menu

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:05:12 »
A nie da sie jakos tego zmanipulowac w ustawieniach? :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:13:22 »
ustawieniach Kontaktów  :?:
nie ... tam jest tylko:
List events settings
[ ] Show alphabetical index
[ ] Show contact names only
Area code [    ]

« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 31, 2006, 20:33:34 »
No właśnie dziś empirycznie mogłem się przekonać o niedoskonałości książki podczas całodziennej jazdy autem - faktycznie ciężko się dzwoni kiedy trzeba prowadzić (całe szczęście, że mam automatyczną skrzynię - lol) o sięganiu po rysik lub rozsyłaniu klawiatury można wogóle zapomnieć...

Zauważyłem jeszcze jedną niedogodność, a może nawet niedopracowanie - chodzi mi o historię kontaków, czy u was także (SPV Orange) historia ukazuje się nie np. od ostatniego nieodebranego połączenia) tylko od pierwszego>???

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 31, 2006, 20:40:16 »
... ale na szczęście jest wybieranie głosowe

a co do nieodebranych połączeń to u mnie sortuje prawidłowo - od ostatniego

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 31, 2006, 21:21:05 »
u  mnie tez od ostatniego

« Odpowiedź #54 dnia: Luty 01, 2006, 10:23:43 »
coś się zamotało - wykasowałem wszyskie połączenia +SR i narazie zapisuje w od ostatniego.

btw: dwa pytanka nieco ot - czy przy zupełnie wyłączonym PDA u was także nie działa budzik (już raz zaspałem...) w jaki sposób obsługiwać tą rozreklamowaną jednoręczną nawigację (ok, softkeye działają, ale jak przy złożonej klaw. otwożyć menu start i jak używać x nie dotykając ekranu - u mnie żadej przycisk nie działa - jedyna opcja to mapowanie?)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 01, 2006, 10:37:53 »
Cytat: "Navigare"
czy przy zupełnie wyłączonym PDA u was także nie działa budzik (już raz zaspałem...)

u mnie - jak na razie - dzwoni zawsze ale takie niedzwonienie budzika jest (znaną i jak na razie nierozwiazaną w 100%) wadą Windowsa ... a nie PDA

w jaki sposób obsługiwać tą rozreklamowaną jednoręczną nawigację (ok, softkeye działają, ale jak przy złożonej klaw. otwożyć menu start i jak używać x nie dotykając ekranu - u mnie żadej przycisk nie działa - jedyna opcja to mapowanie?)

raczej tak  

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 01, 2006, 10:45:25 »
czy przy zupełnie wyłączonym PDA u was także nie działa budzik (już raz zaspałem...)

u mnie - jak na razie - dzwoni zawsze ale takie niedzwonienie budzika jest (znaną i jak na razie nierozwiazaną w 100%) wadą Windowsa ... a nie PDA

dzisiaj rano mnie też budzik zawiódł - po raz pierwszy zresztą. ale w trakcie śniadania ustawiłem sobie testowe budziki, po czym wyłączałem tel (tzn. włączałem stan uśpienia) i działały ok. zatem nie wiem co mogło być przyczyną, aczkolwiek wczoraj przed snem bawiłem się trochę rejestrem i może to miało znaczenie...? chgw :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 01, 2006, 10:48:50 »
trzeba było po zakończeniu grzebania soft-reset zrobić

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 01, 2006, 10:57:09 »
trzeba było po zakończeniu grzebania soft-reset zrobić

robiłem. o szczegółach mojego 'grzebania' za chwilę napiszę w innym wątku...

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 01, 2006, 11:01:09 »
no to hard-reset - ten pomoże na pewno