Wizard 9100 m3000 AKU 3.2

• 145 Odpowiedzi
  • 10211 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 06, 2006, 07:23:02 »
No nic. Zostaje przywrócić poprzedni ROM. Czy może coś polecacie, bo zmienić muszę na tym sie nie da pracować :/
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 06, 2006, 09:36:42 »
hmm zwykle polecam wszystkim wlasnie 2.26 - nic nowszego i (moim zdaniem) lepszego jeszcze wydano... nie mam zadnych problemow z romem. moze cos masz w ext romi za smieci? wgrales tego danego przez ella, orginal czy molskiego?

ja wlasnie bede wgrywal os z 8mb PP i ext rom molskiego - nie sadze bym jakies problemy napotkal :)

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 06, 2006, 09:50:36 »
Wrzuciłem ROMa z tego posta:
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=327827#327827

znaczy chcesz tego wrzucać:
http://molski.biz/downloads/roms/RUU_Molski.Biz_226102_22610105_022511_WWE.exe

?
(Ile wolnego ramu tam jest?)

mam jeszcze nieco czasu na wybranie dobrego ROM'a bo będę grzebał się dopiero po pracy ;)

Btw: może mi ktoś tak po krootce opisać co to jest właściwie to DeviceID? Czy faktycznie nie powinno się zmieniać przy podmiance ROMu?

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 06, 2006, 10:02:24 »
Garakk
 chce wrzucic tylko extrom z romu molskiego - jest dosc sensowny z tego co patrzylem. chyba ze wrzuce swoj niedopracowany jeszcze ext i jak zwykle wszystko bede instalowal recznie pozniej :P

hmm czemu podales link do tego tematu!?!??! :>

wrzuc sobie orginalnego 2.26 - jest idealny. z ext romem molskiego szybszy ale niektorze rzeczy moga sie nieco roznic (ma rozne wlasny pomysly facet) a z 8mb PP (podalem link wyzej w tym temacie do romu ella) powinno byc wiecej pamieci. do tego batterystatus z podkreceniem 273 i wizard smiga jak burza :D

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 06, 2006, 10:08:15 »
Nie do tematu tylko to POST'a ;) poczekaj aż się załaduje cała strona i przeglądarka ustawi się na tym poście ;)

wrzuc sobie orginalnego 2.26 - jest idealny. z ext romem molskiego szybszy ale niektorze rzeczy moga sie nieco roznic (ma rozne wlasny pomysly facet) a z 8mb PP (podalem link wyzej w tym temacie do romu ella) powinno byc wiecej pamieci. do tego batterystatus z podkreceniem 273 i wizard smiga jak burza

Czy można podmienić ExtRom przed flashowaniem?
Qcze jeszzcze nie wiem wszystkiego na ten temat ;). Byłbyś tak uprzejmy i przygotował paczkę + opis [może być jako post z linkami ^^] co i jak trzeba zrobić po kolei? (skąd ROMa itp) Bardzo byłbym dźwięczny  ;)

pozdr

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 06, 2006, 10:26:17 »
Cytat: "Garakk"

- VGAKey - zmieniło się DevideID przez co nie mogę teraz zarejestrować tego programu. U nich na stronie w FAQ jest napisane, że update ROMu nie zmienia DeviceID, a jednak zmieniło. Teraz mam durną sytuację :/

DeviceID zmienia sie w prosty sposob:
settings/system/about/deviceID/device name
Zmieniasz na to, co miales poprzednio i powinno dzialac.
GL
ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 06, 2006, 10:28:18 »
nie nie... nie chodzi o Device name. Device ID to taki długi numerek w stylu:
2001230123-123112-12312-123123-1231234124

już nie ważne: Support VGAKeya jest fantastyczny :) Szybko odpowiada na maile i expresowo załatwia problemy ;)

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 06, 2006, 11:35:24 »
Z tego co sie orientuje, podczas rejestracji programow podajesz wygenerowany na podstawie DeviceID numer/kod. Do tego kodu, producent podaje ci wlasciwy klucz i tak rejestrujesz dany program.
Jesli robiles upgrade romu, to pewnie domyslnie, Device_ID zmienił się na WM_Mobile czy jakos tak :)

« Odpowiedź #98 dnia: Październik 06, 2006, 11:54:37 »
Osobiście jade na romie Molskiego 2.26 i nie narzekam, ale nie o tym chciałem
Z ExtRom jest myk. Jeśli w tym romie od ell coś działa jak nie powinno z ExtRom to:
Po wgraniu romu w pda kalibrujemy ekran odpowiadamy na parę pytań i zaczynają się ładować "śmieciuchy" z ExtRom w tym momencie robimy soft reser i mamy goły romik bez śmieciuchów. Proste i skuteczne :)

Bardziej ambitni gotują sobie ExtRom. Mi niestety brak wiedzy i zapału, może być w innej kolejności :P. Mam zwyczajnie folderek z cabami i instaluje je ręcznie. Folderek się często zmienia coś dodaje coś usuwam.
Czasowo zajmuje to więcej czasu, ale efekt dokładnie ten sam :)
Pozdrawiam

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 06, 2006, 12:04:19 »
Garakk
 aaaaa faktycznie do postu :) - tak wlasnie ten soft mam na mysli - on ma ext rom z tmobo - taki jak mam teraz ale tam jest sporo niepotrzebnych smieci. ext rom mozna zmienic przed flashowaniem - jeden sposob ma chyba Emil_rosa w podpisie (o gotowaniu i flashowaniu extromu) a i chyba evad pisal jak sie sklada rom z elementow. generalnie rozkladasz rom typho5.exe (jest na ftp xda w ktorejs paczce) i skladasz spowrotem nb2nbf_tornado.exe - tak samo dostepnyna xda (tak w wielkim skrocie - pisze to tylko zeby napisac ze latwo zmieniac - instrukcji niema sensu smarzyc kolejnej chyba). pozatym rom zrobiony przez ella zdaje sie ze zawiera TYLKO os i ext (bez radio, ipl/spl)

Robert_nik oczywiscie mozna zrobic soft reset ale ja wole zeby mi sie zainstalowaly od razu caby podstawowe - np od mmsow czy javy - to co zawsze i tak bym zainstalowal.

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 06, 2006, 12:15:29 »
Ronert_nik
jak się kształtuje wolna pamięć w tym Molskim romie?

« Odpowiedź #101 dnia: Październik 06, 2006, 12:42:35 »
To będziesz musiał zdradzić mi na jak to dokładnie zmierzyć. Nigdy nie potrzebowałem takich danych.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 06, 2006, 12:54:07 »
Cytat: "Ronert_nik"
Osobiście jade na romie Molskiego 2.26 i nie narzekam, ale nie o tym chciałem
Z ExtRom jest myk. Jeśli w tym romie od ell coś działa jak nie powinno z ExtRom to:
Po wgraniu romu w pda kalibrujemy ekran odpowiadamy na parę pytań i zaczynają się ładować "śmieciuchy" z ExtRom w tym momencie robimy soft reser i mamy goły romik bez śmieciuchów. Proste i skuteczne :)

Bardziej ambitni gotują sobie ExtRom. Mi niestety brak wiedzy i zapału, może być w innej kolejności :P. Mam zwyczajnie folderek z cabami i instaluje je ręcznie. Folderek się często zmienia coś dodaje coś usuwam.
Czasowo zajmuje to więcej czasu, ale efekt dokładnie ten sam :)
Pozdrawiam
zamias folderku z cabami mozesz sobie zrobic jeden duzy cab i instaluje sie wszystko z jednego caba. :) teraz to prostota
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 06, 2006, 13:00:28 »
Cytat: "Ronert_nik"
To będziesz musiał zdradzić mi na jak to dokładnie zmierzyć. Nigdy nie potrzebowałem takich danych.

Może się komuś innemu przyda:
Menu Start->Settings->System->Memory;

« Odpowiedź #104 dnia: Październik 06, 2006, 13:05:20 »
Cytat: "bern"
Garakk
 aaaaa faktycznie do postu :) - tak wlasnie ten soft mam na mysli - on ma ext rom z tmobo - taki jak mam teraz ale tam jest sporo niepotrzebnych smieci. ext rom mozna zmienic przed flashowaniem - jeden sposob ma chyba Emil_rosa w podpisie (o gotowaniu i flashowaniu extromu) a i chyba evad pisal jak sie sklada rom z elementow. generalnie rozkladasz rom typho5.exe (jest na ftp xda w ktorejs paczce) i skladasz spowrotem nb2nbf_tornado.exe - tak samo dostepnyna xda (tak w wielkim skrocie - pisze to tylko zeby napisac ze latwo zmieniac - instrukcji niema sensu smarzyc kolejnej chyba). pozatym rom zrobiony przez ella zdaje sie ze zawiera TYLKO os i ext (bez radio, ipl/spl)

Robert_nik oczywiscie mozna zrobic soft reset ale ja wole zeby mi sie zainstalowaly od razu caby podstawowe - np od mmsow czy javy - to co zawsze i tak bym zainstalowal.

dokladnie w moim opisie jest jak zrobic ex rom  bardzo prosto
a skladanie calego romu tez dzieki temu bedziesz wiedzial jak robic
po rozlozeniu typho5 masz wszystkie czesci romku
i tam w opisie skladania ex romu jak wklada sie extension rom plik 9b0000 to jeszcze nizej dokladasz os powiedzmy z romu 2.26 modyfikowanego przez ell dokladasz radio splash i masz caly rom :)
prawie bo bez ipl spl ale to dla bezpieczenstwa :D

co do pamieci w molskim to jest ok 24mb ne pamietam dokladnie ale tmobo ma ok 26 a molski ma odpalone tweek na szybkosc romu
ale zrzera to pamiec :(

« Odpowiedź #105 dnia: Październik 06, 2006, 13:08:08 »
Od ostatnieho HR upłuną jakiś miesiącmoze mniej :) i trochę zdąrzyłem poinstalować.
Po softresecie mam FREE 22.34 MB

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 06, 2006, 14:04:36 »
Ehhh nie mam jakoś zapału aby samemu ROMa przygotować, albo raczej bojam się, że coś zrobię jednak nie tak. Skorzystam z jakiegoś gotowego...

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 06, 2006, 14:26:45 »
Zauwazylem dosc dziwna przypadłość w moim telefonie.
Nie wiem jednak, z czym jest związana, ale może komuś się przydaża to samo.
Aby to sprawdzić, trzeba mieć zaistnalowanego TaskManegera, dostępnego tu
http://www.phm.lu/products/PocketPC/PowerToys/

Przypadłość wygląda tak: Po jakimś czasie używania Wizarda, a dokladniej po wykonaniu kilku telefonów i przyjęciu paru rozmów, na liście aktywnych aplikacji w Task Manegerze widnieje cztery czasem pięć aktywnych aplikacji o nazwie Phone. Rozumując logicznie, podczas paru rozmów aplikacja uruchamia się parę razy jako klon oryginału.
Systemowy task man, ( system/memory/running programs) nie widzi tych aplikacji.
Jesli możliwość zamknięcia tych aplikacji spod PHM TaskMan. Na chwilę wyłącza sie moduł telefonu ale wciśniecie zielonej słuchaweczki włącza go spowrotem.
Najciekawsze z tego jest to, że zamykając tą aplikację, odzyskuje pamięc ram w ilości czasem nawet 2 MB!

Być to jest jednym z powodów uciekającej pamięci podczas dłuższego korzystania z telefonu..

Ktoś ma coś podobnego?

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 06, 2006, 15:10:51 »
ech no to sobie poskladalem rom - extrom wlasny, rom 2.26.10.2 by ell (aku 2.3 8mb PP), splash orange (bo lubie) i radio, spl/ipl nie zmienialem - zostaly z 2.26 mobo. spostrzezenia? w ext rom wladowalem ile sie dalo programow (wlasciwie wszysto co potrzebuje poza spbdiaru i pocket+ :) ) i mam 29mb po resecie. czyli fajnie :)

niestety mimo ze os ella byl modyfikowany na bazie tego samego os co mialem i rozni sie tylko o kilka bajtow to nie moge przywrocic smsow z spb backup - szkoda - myslalem ze bedzie sie dalo..

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 06, 2006, 16:57:09 »
bern a podzielisz się swoim ROMem?  :))

« Odpowiedź #110 dnia: Październik 06, 2006, 17:48:44 »
Cytat: "klabton"
Zauwazylem dosc dziwna przypadłość w moim telefonie.
Nie wiem jednak, z czym jest związana, ale może komuś się przydaża to samo.
Aby to sprawdzić, trzeba mieć zaistnalowanego TaskManegera, dostępnego tu
http://www.phm.lu/products/PocketPC/PowerToys/

Przypadłość wygląda tak: Po jakimś czasie używania Wizarda, a dokladniej po wykonaniu kilku telefonów i przyjęciu paru rozmów, na liście aktywnych aplikacji w Task Manegerze widnieje cztery czasem pięć aktywnych aplikacji o nazwie Phone. Rozumując logicznie, podczas paru rozmów aplikacja uruchamia się parę razy jako klon oryginału.
Systemowy task man, ( system/memory/running programs) nie widzi tych aplikacji.
Jesli możliwość zamknięcia tych aplikacji spod PHM TaskMan. Na chwilę wyłącza sie moduł telefonu ale wciśniecie zielonej słuchaweczki włącza go spowrotem.
Najciekawsze z tego jest to, że zamykając tą aplikację, odzyskuje pamięc ram w ilości czasem nawet 2 MB!

Być to jest jednym z powodów uciekającej pamięci podczas dłuższego korzystania z telefonu..

Ktoś ma coś podobnego?

uzywam innego taska ale mam dokladnie to samo i zastanawialem sie wlasnie czy to nie jest przyczyna tego wlasnie ze po jakims czasie ta wolna pamiec sie szybko kurczy ale moim taskiem ni w zab nie idze zamknac aplikasji phone :(
zainstaluje to co podales potestuje i zobacze jak sie ksztaltuje wolna pamiec po takich zabiegach :)

co do spb backup mialem pelny backup na tmobo 2.26 potem nagralem aku 3.2 nie spodobalo mi sie wlasciwie spodobalo ale mialo rozne dziwne akcje wiec wywalilem ell zreszta przygotowal 2.26 tmobo z modyfikacja wiec wgralem przewrocilem backup pelny i wszystko mam sms tez :D

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 06, 2006, 23:12:25 »
Garakk
przeczytaj sobie poradnik Emil_rosa i bedziesz mial taka sam wiedze jak ja :P mialem tmobo 2.26 i wladowalem tam inny os i wlasny extrom (zebrany z cabow ktore instalowalem wczesniej) i po malych problemach z activesynciem wszystko chula i to fachowo szybko :)

jak bardzo chcesz to moge ci wyslac gotowy upgrade os + moj extrom ale do tego i tak musisz wczesnij zaaktualizowac ipl/spl do 2.26 i samodzielnie radio wgrac wiec chyba szybciej ci bedzie usmarzyc cos samemu :)

a tak btw to dzisiejszy upgrade kosztowal mnie szklanke i prawie zawal serca... komputer ma jakis zly dzien i przy 85% procencie (jak zwykle sie przywiesil) temperatura procka (w kompie oczywiscie) siegnela 95stopni i wszystko zdechlo... pocket chwile nieodpowiadal (tu zawal i szklanka) a nastepnie wlaczyl sie w bootloadera i wtedy zauwarzylem ze moja paczka nie zawierala bootloadera i dlatego nie mam cegly teraz :) update doszedl do konca za 4 razem dopiero :/

Emil_rosa mialem 2.26 tmobo i zaaktualizowalem do 2.26 tmobo by ell i os roznia sie ostatnia cyfra - stad niemozliwe odzyskanie i poczty i pim ...

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 07, 2006, 00:26:22 »
Już wrzuciłem Molskiego ;) Fajny ma boot logosa. Wrzucam już swoje softy. Na razie mam dość niespodzianek.

« Odpowiedź #113 dnia: Październik 07, 2006, 02:04:08 »
Cytat: "bern"

Emil_rosa mialem 2.26 tmobo i zaaktualizowalem do 2.26 tmobo by ell i os roznia sie ostatnia cyfra - stad niemozliwe odzyskanie i poczty i pim ...

jaka ostatnia cyfra ???

jak chodzi ci o .10 co ma tmobo 2.26 orginal a made in ell ma .08 ????
to juz spiesze wyjasnic ze to jedno i to samo ten sam OS ell zmienil sobie koncowke na .08 zeby zaznaczyc ze w os jest 8mb pool pisal o tym w watku na xda

no i powtarzam jeszcze raz caly backup bez problemu mi sie wgral na tmobo 2.26 made in ell dla przypomnienia powiem jeszcze ze backup robilem na tmobo 2.26 orginalnym

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 07, 2006, 09:49:51 »
Ocenzurowano - protest
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2007, 00:25:31 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 07, 2006, 09:57:32 »
Hmm po nocy z ROMem Molskiego wolna pamięć rano 4.9 Mega.  :terrified:
Do tego po każdym soft resecie Wizard gubi datę i godzinę - ustawia na czerwiec godzina 12.
Ja mam chyba pecha. :S

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 07, 2006, 11:03:18 »
a ja jestem zachwycony - rano wizard przywital mnie 26mb ramu (spb backup robi w nocy swoje a nastepnie reset). maszyna chodzi duzo lepiej - konto mms wreszcie normalnie dziala i moge odbierac mmsy bez zabaw w przestawianie polaczenia.

a dzis rano wywalilem init_tray.lnk z autostartu, zainstalowalem dcinobar i teraz mam duuuuzy today (po usunieciu traya i softkeys)

tylko szkoda tych ostatnich 800smsow...

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 07, 2006, 13:07:31 »
Sproobowałem zrobić coś swojego ale porażka na starcie:
Q:\-==FONIK==-\donowegoroma\TMobile_2.26.08>typho5 -v -x nk.nbf
Usage: typhoonnbfdecode.pl filename
        lists contents of filename

or typhoonnbfdecode.pl [-i] [-v] -x infile
        extract modules
        -i decode as sd header image
        -t file is tornado nbf, with large header
        -v also list headers
        -s convert SPL to memory image

or typhoonnbfdecode.pl [-r module=file] [-p param=value] -c outfile
        create new nbf
        -s convert SPL memory image to nbf image
        -t file is tornado nbf, with large header
        -r    specify the modules to read, module can be one of:
              os, ipl, spl, splash or gsm
        -p    specify the header values, param can be one of:
              device, language, magic, operator, flags, version or blversion

or typhoonnbfdecode.pl [-r module=file] [-p param=value] -d outfile
        create sdcard image
        -r    specify the modules to read, module can be one of:
              os, ipl, spl, splash or gsm
        -p    specify the header values, param can be one of:
              docuniqueid, blversion, cid, seclevel, timestart, timeend
              keys, cardid

Q:\-==FONIK==-\donowegoroma\TMobile_2.26.08>

zrobiłem tak jak napisano.. poza tym jednak moja wiedza jest za cienka. Co to znaczy bez lub z IPL/SPL ?  :S nic nie czaję.

bern
tak mnie dołujesz tą swoją radością, że mi źle aż  >:)  pochwal się i upnij gdzieś swoją pakę, też chce się cieszyć  :))

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 07, 2006, 14:58:17 »
Co to znaczy bez lub z IPL/SPL ?

tzn tyle ze mialem 2.26 ipl/spl w wizardzie wiec paczke gotowalem bez nich - dla bezpieczenstwa bo TYLKO ich uwalenie grozi "zcegleniem" wizarda (choc i odnosnie tego jest temat na xda - proba wyprowadzenia stykow do JTAGa ale nie o tym mowa)

swoja paczke zrobilem w oparciu TYLKO o opis emil_rosa (za ktory dziekuje :) )

« Odpowiedź #119 dnia: Październik 07, 2006, 15:05:34 »
Cytat: "Garakk"
Sproobowałem zrobić coś swojego ale porażka na starcie:
[code]Q:\-==FONIK==-\donowegoroma\TMobile_2.26.08>typho5 -v -x nk.nbf

zrobiłem tak jak napisano.. poza tym jednak moja wiedza jest za cienka. Co to znaczy bez lub z IPL/SPL ?  :S nic nie czaję.

bern
tak mnie dołujesz tą swoją radością, że mi źle aż  >:)  pochwal się i upnij gdzieś swoją pakę, też chce się cieszyć  :))

a w tym katalogu tmobile_2.26.08 miales plik nk.nbf ???
jak tak to sproboj jeszcze wykasowac te badziewia --== i ==- sprzed i po FONIK to jest DOS wiec moze nie ogarniac takich znakow specjalnych
ewentualnie sciagnij jeszcze typho5 z innego zrodla moze to jest uszkodzone bo wypisuje ci helpa a wydales prawidloa komede wiec powinno rozkladac nk.nbf

co do ipl spl to jest jak bios w kompie jak to zwalisz to nie ruszy :)
nawet flashowanie alias wgrywanie w kompie windowsa nic nie pomoze bo plyta nie bedzie odpowiadac :D
mam nadzieje ze dobre porownanie :P