WiFi problemik

• 15 Odpowiedzi
  • 962 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bubak74

• 29
  • Sprzęt: HTC WIZARD O2
WiFi problemik
« dnia: Kwiecień 09, 2008, 20:46:08 »
Łączę sie na wizie z netem przez AP ale jest jeden problemik tylko w moim pokoju jest zasięg który pozwala na słuchania radia i GG oraz WWW a jak idę do pokoju obok 5m dalej to zasięg spada mi do jednej kreski można tylko siedzieć na WWW ale strasznie muli. AP raczej jest w porządku bo w całym mieszkaniu na laptopie mam 95-100% i jeszcze jedno jak wyszuję sieci przez WIFI monitor na wizardzie to pisze mi że moja sieć w całym mieszkaniu ma -90db zasięgu
Moje parametry jak by co
IPL 2.21
SPL 2.21
GSM 02.07.10
OS 2.21.4.1 z O2

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: WiFi problemik
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2008, 21:09:48 »
ustaw wydajnosc WiFI na max i powinno sie polepszyc.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bubak74

• 29
  • Sprzęt: HTC WIZARD O2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2008, 21:19:30 »
od początku mam ustawioną wartość na max
Moje parametry jak by co
IPL 2.21
SPL 2.21
GSM 02.07.10
OS 2.21.4.1 z O2

*

Offline maxpoter

• 47
  • Sprzęt: Wizard SPC M3000
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:23:05 »
mam problemik z wi- fi jak wchodzę w "Flight Mode"  i nie mogę uruchomić wi-fi  nie wiem co się stało idzie jakoś ustawić czy coś innego 

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:34:20 »
mając włączony Flight Mode nie możliwe jest włączenie ani "Phone" , ani Bluetootha , ani Wi-Fi.

Wyłącz Flight Mode i da rade włączyc Wi-fi :)

albo jeśli zależy na tym aby nikt nie dzwonił , to wyłącz sam moduł GSM.
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

*

Offline maxpoter

• 47
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:45:36 »
mając włączony Flight Mode nie możliwe jest włączenie ani "Phone" , ani Bluetootha , ani Wi-Fi.

dzięki kolego jest ok wszytko    :ok: :ok:

ale mam jeszcze jeden problem chce odbierać internet przez wi-fi   

mam Livebox  z neostrady chciałbym sie podłączyć pod nie go ale jak mam to zrobić  :(

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:57:47 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84708.0

a pozatym to zrób tak:

1.)włącz Wi-Fi
2.)wejdź z Comm Manager w Settings->Wireless LAN -> Menu-> Network Cards
3.)Znajdzie zapewne Neostrada_f1ab (nazwa może się różnic trochę)
4.)trzymasz na tej nazwie rysik aż pokażą się opcje do wyboru. Daj Edit
5.) Next :)
6.) odznacz opcje "the key is automatucally provided"
7.) w rubryce Network Key wpisz cały symbol WEP z Twojego LiveBoxa (napisane na urządzeniu lub w opcjach LiveBoxa). Przepisz BEZ ŻADNYCH myślników ANI dwukropków!
8.) reszte zostawiasz jak jest.
9.) Next
10.) Finish

i już możesz się podłączyc pod warunkiem że wcześniej klikniesz przycisk w LiveBoxie "Reg" dla rejestracji Twojego urządzenia.

Pozdrawiam.
Pytaj jeśli coś nie jasne.
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline maxpoter

• 47
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2008, 22:18:49 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84708.0

a pozatym to zrób tak:

1.)włącz Wi-Fi
2.)wejdź z Comm Manager w Settings->Wireless LAN -> Menu-> Network Cards
3.)Znajdzie zapewne Neostrada_f1ab (nazwa może się różnic trochę)
4.)trzymasz na tej nazwie rysik aż pokażą się opcje do wyboru. Daj Edit
5.) Next :)
6.) odznacz opcje "the key is automatucally provided"
7.) w rubryce Network Key wpisz cały symbol WEP z Twojego LiveBoxa (napisane na urządzeniu lub w opcjach LiveBoxa). Przepisz BEZ ŻADNYCH myślników ANI dwukropków!
8.) reszte zostawiasz jak jest.
9.) Next
10.) Finish

i już możesz się podłączyc pod warunkiem że wcześniej klikniesz przycisk w LiveBoxie "Reg" dla rejestracji Twojego urządzenia.

Pozdrawiam.
Pytaj jeśli coś nie jasne.

dzięki kolego zaraz zaskoczyło jak napisałeś no w końcu działa net  :ok:     :ok: 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2008, 22:38:55 wysłana przez maxpoter »

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2008, 22:28:04 »
napisz na PW do mnie w tej sprawie. Bo w temacie trzeba trzymac się tematu ;)
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2008, 23:09:25 »

Coś tu kolego namieszałeś Flight Mode to nic innego jak szybkie wyłączenie wszystkich urządzeń wysyłających sygnał, zawsze idąc spać wciskam tą ikonkę a rano naciskając telefon, czy wifi, lub bt uruchamiają się te elementy bez jakiego kolwiek zająknięcia...

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 13, 2008, 14:08:32 »
Witam ja problem z wifi w domu posiadam odrobinke inny. Mianowicie posiadam neostrade oraz 2 routery. Do jednego z nich podłączony jest kabel telefoniczny (ten od neo) i 4 kable lanu, które rozprowadzają sygnał po całym moim domku. jeden z tych kabli prowadzi do drugiego routerka, którego używamy również jako access pointa, aby nie łazić z kablem po domu bo to bezsens :P. Oba routery są niestety d-linka.. (wiem, juz nigdy tego badziewia nie kupię). Ten od wifi nazywa się dl-624. Komputery - wszystkie w moim domu łączą się z nim bez najmniejszego problemu - nawet mój wujek który mieszka 100metrów ode mnie ciągnie od nas neta przez antenę kierunkową ;P. Niestety z moim kochany wizardzikiem już tak pięknie nie jest. Czytałem wiele wątków o problemach wifi z wizardem ale żaden z nich nie dotyczył takiego problemu jak mój. Używam wifi companion i mam Wm 6.1 slima -ale w tym wypadku nie ma to znaczenia, bo poprzednio miałem wm5 PL i zmienilem na 6.1 wlasnie z powodu wifi- mialem nadzieje ze zmiana spowoduje ze w koncu (******) bede mial ten internet.. Na moim wizardzie włączam wifi - wifi companion pokazuje takiego ptaszka, ze wykrył siec.wchodze w niego, każe się z nią połączyć - pokazane jest ze siła sygnału wynosi koło 20-30 % jak jestem u mnie w pokoju - ale słaby sygnał nie jest tu przyczyną kłopotu, bo jak stoje metr od nadajnika to pokazuje mi 60% i tez połączyć sie nie idzie.. :/ Kiedy więc kliknę na siec aby się połączył, to u góry ekranu, na pasku ta ikonka standardowa windowsowska łączenia wifi cały czas się porusza i nagle ikona wifi companion zamienia się w taki żółty trójkącik. Po chwili ikona łączenia się z siecią (ta windowsowska) przestaje się ruszać, co symbolizuje utrate połączenia (bez tych strzałeczek, sama wieżyczka).. W tej samej chwili ikona wifi companion pokazuje ze wizard dalej szuka sieci (mimo ze przed chwilą się łączył z moim AP). Kiedy włażę w show networks w wifi companion to program wyswietla moją siec (domowy) a pod nią napis network unavailable. Nie mam pojęcia z jakiego powodu nie potrafi się z tą siecią połączyć. Mam wyłączone wszystkie zabezpieczenia - sieć jest otwarta. Kanał ustawiony na 10, wczesniej był na 6, a jeszcze wczesniej na auto. Niezaleznie jak konfiguruje AP to i tak wizard nie moze sie połączyc. Tzn. zdarza sie czasem ze sie połączy i wtedy wszystko śmiga jak trzeba, potem rozłącze sie, kilka razy pod rząd podłącze bez problemu.. ale minie pół godziny i znowu muszę 30x próbować się połączyc aby sie to w koncu udało.. Zupełnie mnie to dobija, bo wszystkie laptopy w moim domu łączą się z tym AP na standardowych ustawieniach, w ciagu kilku sekund, a polaczenie jest mocne i stabilne.. Dlaczego wizard nie potrafi sie połączyc normalnie tylko pisze mi ze siec jest nieosiągalna? Czy macie pomysł co z tym fantem zrobić??
pozdrawiam serdecznie i baaaardzo proszę o pomoc!
Michał

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 13, 2008, 15:48:39 »
Mozesz sprobowac ustawic wydajnosc WiFi na max w Wizardzie, jak nie pomoze to Wizard sie nie lubi z D-Linkiem. Bylo sporo watkow o tym, ze z niektorymi d-linkami Wizard nie lubi sie i tyle ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 13, 2008, 18:58:55 »
Nom tak mam ustawione.. niestety cokolwiek nie zrobie to dzieje sie to samo. Mam najnowszy firmware - nie pomogło. Lipa. D-linki sie nadają do rzucania. takie zycie.
Pozdrawiam

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 15, 2008, 19:23:31 »
Z opisu wynika że zupełnie inaczej u ciebie wygląda łączenie, ale to chyba szczegół, spróbuj odłączyć od routera zasilanie podłączyć i od razu zacząć się łączyć wizardem :wink:, u mnie to pomaga i się łączy w innym wypadku nie umie

Czekam na wyniki czy to pomogło, masz takie objawy jak ja więc mam nadzieję że ci to pomoże

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 16, 2008, 20:17:43 »
Witam, przepraszam ze nie odpisywałem..
Mam dokładnie takie objawy jak Ty - jak zresetuje d-linka to telefon się łączy.. no ale minie godzina i kaplica.. :P
Chyba nic nie da się z tym zrobić.. takie już życie..
pozdrawiam,
Michał

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 22, 2008, 21:01:55 »
Witam .Mam neostradę i ruter pentagram sieć niezabezpieczona więc każdy laptop z wi-fi można połączyć ,lecz rbiłem tak jak to jest w opisie na stronie http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?topic=43400 sieć wykrywa ale niemożna przeglądać stron ani nie łączy się gg .No i jak połączy się z siecią to na laptopie urywa się połączenie internetowe .Co robie nie tak?