Wieszająca się SPVka 3000, blokada klawiatury, problem z smsami :(

• 6 Odpowiedzi
  • 848 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mak777

• 3
    • http://allegro.pl/my_page.php?uid=261936
  • Sprzęt: Wizard
Witam, kupiłem w zeszłym tygodniu SPVkę - używaną - ale na pewno z pewnego źródła...

Problem jest taki - przez pierwsze dni bylo ok, potem zauważyłem, że w momencie blokowania klawiatury, po 3-4min jak chcę odblokować wszystko się zwiesza - choć może nie dokońca, toretycznie mogę nacisnąć UNLOCK w lewym dolnym rogu - (choć zanim się pojawi na dole - trzeba czekać koło 40-60sekund, normalnie jest czarny pasek), ale zamiast wyskakiwać miejsce do "tapnięcia", jest biały lub czarny ekran... Kiedy nie blokuję - tylko wyłączam ekran korzystająć z przycisku u góry palma, jest w miarę ok... Jedynym sposobem jest wyjęcie bateri lub soft reset...

Na SPVce zainstalowany jest Windows edycja Pathfinder WM V6 z forum.mobione.pl wersja 6.0.0.0. Generalnie raczej nie doinstalowywałem żadnych nowych programów (potrafię się obsługiwać palmami opartymi na WM, posiadałem już kilka telefonów na tym systemie, m.in nawet wcześniej w/w M3000). Nie bardzo wiem co zrobić, próbowałem czyścić rejestry, korzystałem dodatkowo z pocket mechanica i nic... Pozatym strasznie się zaczoł mulić - od kliknięcia np. w kalendarz lub kontakty do jego uruchomienia mija 30-40sekund... Miejsca w samym palmie jak i na karcie jest sporo ...

Drugi problem, który mnie bardzo irytuje, podczas pisania smsa nagle znika mi połowa liter - bo system sam automatycznie podmienia np. w słowie "gdyz" literkę z na ż, jest na to jakaś rada?

Będę wdzięczny za pomoc, mam taką pracę, że nie mogę sobie pozwolić na długie siedzenie przy kompie, więc jeśli coś na takie tematy jak opisałem było, to proszę podajcie linki, a jeśli nie to pomóżcie...

Co w ogóle sądzicie na temat tego systemu który mam?

Jeszcze jedno pytanko, da się zmienić dzwonek smsa?

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
Odp: Wieszająca się SPVka 3000, blokada klawiatury, problem z smsami :(
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:28:43 »
Najpierw proste: wejdź w opcje klawiatury ekranowej i zobaczysz opcje podpowiadania i zamiany tekstu, odznacz je.
Dzwonek smsa zmienisz w Settings -> Personal -> Notifications, wybierasz z pola rozwijanego New SMS message i ustawiasz co chcesz.

Natomiast co do głównego problemu... po pierwsze sprawdź, ile masz wolnego RAMu? Settings->System->Memory. Staraj się nie odpalać 10 programów naraz, zamykaj je (a nie minimalizuj). Wizard (bo tak się nazywa Twoje urządzenie, nie żadna spvka....) ma mało RAMu, więc trzeba o pamięć dbać.
Przyjrzyj się dokładnie zainstalowanym programom, czy napewno nic podejrzanego tam nie masz.

Na koniec, jak już nic nie pomoże, zrób backup danych (PPC PIM Backup) i zrób Hard Reset.

*

Offline mak777

• 3
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:42:38 »
Najpierw proste: wejdź w opcje klawiatury ekranowej i zobaczysz opcje podpowiadania i zamiany tekstu, odznacz je.
Dzięki :) Zmienione :) Zobaczymy jak będzie w praniu...
Dzwonek smsa zmienisz w Settings -> Personal -> Notifications, wybierasz z pola rozwijanego New SMS message i ustawiasz co chcesz.
No właśnie, mam tylko mmsów, do smsów nie ma czegoś takiego - jest tylko na raport dostarczenia smsa... I tu jest problem :/

UPDATE
Znalazłem - gamoń ze mnie ;P New Test Message ;)
Natomiast co do głównego problemu... po pierwsze sprawdź, ile masz wolnego RAMu?
Podam dane z menu pamięci - jak dla mnie ok:

STORAGE:
Total: 42.55MB
In Use: 15.91MB
FREE: 26.64MB

PROGRAM:
Total: 51.96MB
In use: 20.42MB
Free: 31.54MB

Kartę w ogóle mam 2gb i tam wolne 600mb...

Settings->System->Memory. Staraj się nie odpalać 10 programów naraz, zamykaj je (a nie minimalizuj). Wizard (bo tak się nazywa Twoje urządzenie, nie żadna spvka....) ma mało RAMu, więc trzeba o pamięć dbać.
Tak jak pisałem, miałem już styczność z telefonami na WM, wiem o pamięci i minimalizowaniu - w 95% nie mam nic w tle - zamykam na bieżąco wszystko. Co do Wizarda - my bad ;)

Przyjrzyj się dokładnie zainstalowanym programom, czy napewno nic podejrzanego tam nie masz.[/
]

Na koniec, jak już nic nie pomoże, zrób backup danych (PPC PIM Backup) i zrób Hard Reset.

Z zainstalowanych dodatkowych programów:
Google Earth
Automapa 4
MobileGadu
MiniOpera
Resco Explorer
Resco FTP
Resco Registry
Anton Tomov Pocket Mechanic 

(wszystkie programy z pewnych stron, polecane zresztą na tym forum). Choć programy od RESCO dziś rano usunołem...

Nadal jestem w dupce z głównym tematem :(

Jeśli ktoś może pomóc proszę o pomoc - odpowiedziałem w tym temacie na to co wiedziałem...

P.S.
A co sądzisz/cie o tym systemie który mam?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 13:48:56 wysłana przez mak777 »

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2008, 01:59:54 »
PROGRAM:

No to, jak na Wizarda, bardzo ładnie :)

Bardzo dobry, ale stary, najnowsza jego wersja to NxS 3.3 i jakaś literka  :P

*

Offline mak777

• 3
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2008, 09:53:55 »
PROGRAM:

No to, jak na Wizarda, bardzo ładnie :)

Bardzo dobry, ale stary, najnowsza jego wersja to NxS 3.3 i jakaś literka  :P

Dobra, uporałem się z problemem zawieszania sie - powodowały to właśnie programy od firmy RESCO :(

Co do systemu - czy można jakoś tak zrobić - instalnąć nowszy - żeby nie utracić zainstalowanych programów i ich ustawień?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2008, 10:23:19 »
Zainstalowanie nowego ROMu zawsze powoduje utrate wszystkich danych i potrzebe instalacji na nowo programow.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2008, 17:55:52 »
Zachowaj sobie dane PIM, a programy instaluj od nowa... ile Ty ich tam masz, co?...  :ohreally: