Vario kilka wstepnych pytan ?

• 10 Odpowiedzi
  • 1052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 14, 2006, 17:22:07 »
Witam,
to moj pierwszy post tutaj wiec chcialbym sie ze wszytskimi serdecznie przywitac  :)
Forum to czytuje od jakiegos juz czasu i m.in dzieki temu zdecydowalem sie na zakum MDA Vario, w zwiazku z tym mam do Was kilka pytan, ktorych nie znalazlem w historii:
1. Czy zawsze jest tak, ze jak PDA jest zablokowane a nadchodzi polaczenie to tel sie nie odblokowuje automatycznie ? Zawsze po zakonczeniu polaczeniu, widze otwarta aplikacje do dzwonienia i zablokowana klawiature, musze wiec odblokowac, zamknac aplikacje i znow zablokowac jest to malo poreczne i wolalbym zeby dzialo sie to automatycznie, czy da sei to gdzies ustawic ?
2. Ksiazka adresowa, da sie posortowac kontakty po imionach a nie po nazwiskach, bo nie moge sie przyzwyczaic po przegraniu kontaktow z tel, probowalem juz instalowac niektore aplikacje do kontaktow polecane tu na forom, ale nei maja one takiej mozliwosci ?
3. Czy u Was tez WiFi tak szaleje, jezeli znajdzie mi jedna siec w zasiegu i probuje sie z nia polaczyc to skacze takze po innych sieciach w danej chwili niedostepnych, czy da sie cos z tym zrobic ?
4. Czy istnieja jakies alternatywne aplikacje sluzace jako tel, poniewaz to zaisntalowana w systemie jest taka sobie  :]
5. Dlaczego czasem przy uruchamianiu sie systemu po soft resecie, czasem prosi o PIN a czasem nie  :worried: ?
Za kazdy info z gory wielkie dzieki !
Pozdrawiam
Marcin

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2006, 17:29:58 »
mlukjani

ad1. Tak zawsze tak jest. mozesz jedynie zrezygnowac z blokady wyswietlacza albo po prostu nie wylaczac aplikacji tel. dopuki ni ebedziesz czegos innego potrzebowal. zreszta ona chyba z tego co pamietam i tak znika po jakims czasie.

ad2. Tak da sie slabo szukales bo jest na to hack do rejestru ale nie pamietam jak sie to nazywalo bylo pare razy walkowane na forum wlacznie zlinkami do tego.

ad3. Tez tak jest i jest to normalne bo mozesz miec na liscie siec ktora ma ukryte ssid wiec dlatego sie probuje laczyc z innymi. nie przeskoczysz tego.

ad4. istnieja nakladki zmieniajace wyglad ale innej aplikacji do dzwonienia nie ma boest ona integralna czescia systemu.

ad5. To jest dziwne zachowanie i nie mam pojecia :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2006, 23:17:52 »
Cytat: "oleyek"

ad1. Tak zawsze tak jest. mozesz jedynie zrezygnowac z blokady wyswietlacza albo po prostu nie wylaczac aplikacji tel. dopuki ni ebedziesz czegos innego potrzebowal. zreszta ona chyba z tego co pamietam i tak znika po jakims czasie.

:( kitnie, denerwuje mnie to.

ad2. Tak da sie slabo szukales bo jest na to hack do rejestru ale nie pamietam jak sie to nazywalo bylo pare razy walkowane na forum wlacznie zlinkami do tego.

Hacka nie znalazlem ale znalazlem ten dosc ciekawy watek http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29058&postdays=0&postorder=asc&highlight=sortowanie&start=80, sa tam linki do 2 programikow ktore to umozliwiaja, przetestuje  :)

ad3. Tez tak jest i jest to normalne bo mozesz miec na liscie siec ktora ma ukryte ssid wiec dlatego sie probuje laczyc z innymi. nie przeskoczysz tego.

Moim zdaniem nie jest to normalne przynajmniej z punktu widzenia sieciowego (nieznam WM5.0), ukryte ssidy nic do tego nie maja. Telefon zaczyna szalec i pokazywac ze np znalazl sie w sieci centrum handlowego, gdzie ja sobie w domu wygodnie siedze  ;) i probuje sie z ta siecia laczyc, wyglada to tak jakby sobie losowe zamienial nazwy sieci i gdy status jest "laczenie", moja domowa jest na czerwono a na zielono jest zupelenie inna. Po jakims czasie znow moja domowa siec pojawia sie aktywna, potem inna sobie robi aktywna, itd.
Mysle, ze to blad softu do obslugi WiFi.

ad4. istnieja nakladki zmieniajace wyglad ale innej aplikacji do dzwonienia nie ma boest ona integralna czescia systemu.

Szkoda, choc po czesci jest tego rozwiazanie w watku ktory powyzej znalazlema a chodzilo mi o mozliwosc lepszej jednorecznej obslugi telefonu.

ad5. To jest dziwne zachowanie i nie mam pojecia :)

Identycznie jest u mojego kumpla  :surprised: ,ktory ma Vario takze z Ery

Wielkie dzieki za odpowiedzi i sugestie.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2006, 23:39:14 »
Ad.2 Jak sobie zsynchronizujesz kontakty, to w Outlooku mozesz sobie wybrac sposb wyswietlania kontaktow (najpierw nazwisko, pozniej imie, odwrotnie, albo najpierw firma, pozniej imie, na koncu nazwisko, itd). Jak juz sobie pozmieniasz, sunchronizujesz jeszcze raz. Troche to pracochlonne, ale nie musisz grzebac w rejstrze...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 13:54:19 »
ad5 ja tez tak mialem widocznie ten typ tak ma :)

czasem po sr nie pokazuje zadania o pin i przez to tez nie loguje sie do sieci nie ma zasiegu nie mozna dzwonic

wywalilem zadanie o pin i wszystko bangla
no i ze wzrostem mojej wiedzy zmalala ilosc zawieszen :D spv

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2006, 23:52:31 »
Cytat: "Majosa"
Ad.2 Jak sobie zsynchronizujesz kontakty, to w Outlooku mozesz sobie wybrac sposb wyswietlania kontaktow (najpierw nazwisko, pozniej imie, odwrotnie, albo najpierw firma, pozniej imie, na koncu nazwisko, itd). Jak juz sobie pozmieniasz, sunchronizujesz jeszcze raz. Troche to pracochlonne, ale nie musisz grzebac w rejstrze...

Dzieki, rzeczywiscie to dziala  :)
Pozdrawiam
Marcin

*

Offline xaanaax

• 18
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 04, 2006, 00:33:51 »
Kurcze, u mnie cos nie gra z ta ksiazka...:/
Zrobilem HR i mam czystego MDA. Na kompie tez mialem pusta ksiazke adresowa, bo kiedys robilem format. Na szczescie wczesniej eksportowalem sobie kontakty do pliku *.WAB z windowsowskiej ksiazki adresowej.
Teraz po zaimportowaniu jej spowrotem i otworzeniu ksiazki adresowej mam w folderze "Kontakty Tożsamość główna" wszystkie pozycje.
Podlaczam MDA przez USB, Active Sync (v4.2) chce sie synchronizowac - daje OK, wyskakuje mi Setup Wizard - daje dalej i tu jest moj problem: (idac od gory) kontakty, kalendarz, e-mail, zadania i notatki mam nie aktywne, nie moge ich zaznaczyc:/ Pozostaja mi tylko: ulubione, pliki i media...
Co zrobic, zeby uaktywnila mi sie synchronizacja kontaktow?
Dodam jeszcze, ze nigdy nie uzywam Outlook'a do sprawdzania poczty...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2006, 01:06:01 »
xaanaax

Dlaczego podpinasz sie pod cudze watki ktore nie maja nic wspolnego z Twoim tematem !

A co do Twojego pytania MUSISZ miec zainstalowanego Outlooka. Wchodzi on w sklad pakietu Office oraz jest na plycie CD ktora otrzymales ze swoim PPC. Outlook Express to nie to samo co Outlook.

*

Offline xaanaax

• 18
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 04, 2006, 12:11:38 »
Sorki, chodzilo mi o punkt drugi, przeciez byl tu poruszany temat ksiazki:]
Ok w takim raze zaraz zainstaluje Outlooka z pakietu Office.
A propo plytki ktora dostalem z MDA to wlasnie niewiele na niej jest:
\Manuals - w srodku 2 pdf'y (9,11 MB)
\USB Modem - 3 pliki (w sumie 734 KB)
oraz "appsuite mdavario uk1.0.0.1.exe" (1,32 MB) (jezeli to otwieram to przez AS instaluja mi sie jakies GPRS Monitor Tools)
i to cala plytka:/

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 04, 2006, 12:32:00 »
xaanaax

To musisz miec druga plytke z Outlookiem i nunerem seryjnym do niego. Na 100% jest w zestawie.

*

Offline xaanaax

• 18
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2006, 12:34:28 »
Mam tylko te jedna plytke do MDA, jest tam tez jakis nr seryjny, ale nie wiem do czego.
Zainstalowalem Outlook'a z pakietu Office i wszystko dziala:)
Dzieki wielkie za pomoc:)