Uwalone SPV M3000 z Orange przez LOKIWIZ

• 13 Odpowiedzi
  • 1966 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Alfi

• 15
« dnia: Marzec 20, 2006, 12:35:30 »
Witam,
Po przeczytaniu postów na forum postanowiłem zdjąć Simlocka z mojego SPV M3000. Użyłem do tego celu programu Lokiwiz02b i niestety uwaliłem telefon :( Robiłem wszystko w następujący sposób:
1. Telefon był włączony BEZ KARTY SIM.
2. Przegrałem do niego plik EnableRapi.cab i go uruchomiłem.
3. Następnie w komputerze uruchomiłem plik Lokiwiz.bat gdzie wybrałem opcje U.
4. Program pokazał, że wszystko przebiegło OK.
Po włożeniu jakiejkolwiek karty na pierwszym ekranie gdzie wpisujemy PIN pojawia się komunikat "Nieokreślony stan karty sim”, po czym wszystko znika i na 1/3 ekranu pojawia się komunikat "Błąd danych. Skontaktuj się z centrum serwisowym". Nie pomaga żaden reset.
Przeczytałem już masę artykułów na zagranicznych forach internetowych i kilka razy spotkałem się z podobnym problemem, ale nikt nie udzielił żadnych odpowiedzi jak sobie dać z tym rade. Zawsze wychodziłem z założenia, że POLAK POTRAFI, więc może ktoś z kolegów spotkał się z tym problemem i rozwiązał go?
P.S. Jeżeli miał by ktoś możliwość to proszę o podesłanie mi na maciej.kacprzak@gmail.com pliku lock_backup.bin

Pozdrawiam
Maciek

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2006, 12:44:16 »
Najpierw spróbuj wgrać backup i przywrócić go do życia

*

Offline Microsoft Warrior

• 310
  • Sprzęt: HTC BRAVO 2.1
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2006, 17:05:09 »
Możesz zrobić tak jak mówi student2 albo zmienić OS i Radio Rom i wtedy ściągnąć simlock'a. Samo ponowne włączenie Lokiwiz02b i ściągnięcie blokady powinno pomóc. Rom ściągniesz z ftp.xda-developers.com hasło: xda i taki sam login

*

Offline Alfi

• 15
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2006, 10:45:57 »
Dziękuje za wszystkie podpowiedzi. W wolnej chwili zabiore się za ratowanie mojego SPV i na pewno opisze wyniki.
Podziekowania dla MOSa i PABLO za przesłanie pliku lock_backup.bin.

*

Offline Alfi

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 25, 2006, 00:05:28 »
Witam,
Niestety podane wcześniej sposoby nic nie dały.
1. Pierwszym krokiem było wgranie backupu ale nie pomogło.
2. Następnie wgrałem orange-Radio.nba - tez nic.
3. Ostatnia rzeczą jaka mogłem zrobić to wgranie orange-OS.nba - ale też nic nie pomogło.
Pliki orange-OS.nba i orange-Radio.nba miałem zgrane z drugiego SPV kolegi, może spróbuje jakiś inny sofcik zapodać?
Jeżeli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to czekam na propozycje.

Pozdrawiam,
Alfi

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2006, 00:23:09 »
no cóż - może być ciężko go ożywić. nikt na forum raczej nie miał takich kłopotów po lokiwizie... probój na xda napisać nowy temat - może sie znajdzie jakiś Chińczyk co poradzi... jak nie to zostaje tylko serwis, a to I tak nie wiadomo czy sobie poradzą w Polsce...

*

Offline Alfi

• 15
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2006, 00:32:57 »
Znam odpowiedź serwisu ponieważ koledze udało się dokładnie tak samo uwalić SPV. Po oddaniu na serwis stwierdzili że nie są w stanie go zrobić i dostał nowy aparat. Ja na te chwile czekam tylko na fakture i chyba również oddam go do serwisu chociaż nie ukrywam że bardziej bawiło by mnie postawienie go samemu. Na XDA czytałem o takich przypadkach ale nikt nie był w stanie nic na to poradzić tz. ludzie zgłaszali taki problem ale nie otrzymywali żadnych porad co można zrobić.
Dziś zapodałem również OS i RADIO z softu Ery pobranego z ftp XDA jednak nic w temacie to nie zmieniło. Jedyne czego jeszcze nie modygikowałem to "orange-ExtROM" ale nie wydaje mi się aby tam znajdował sie problem. Jutro jak znajde programik do zdjecia blokady z edycji Extended_Rom jeszcze tam pogmeram.
Jeżeli uda mi się coś zwojować to dam znać.
Dzięki za rade.

Pozdrawiam
Alfi

*

Offline ppardala

• *
  • 63
  • Sprzęt: LEO ♠Duttys™ HD2 V22♠
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2006, 22:50:49 »
Cytat: "Alfi"
Znam odpowiedź serwisu ponieważ koledze udało się dokładnie tak samo uwalić SPV. Po oddaniu na serwis stwierdzili że nie są w stanie go zrobić i dostał nowy aparat.

Gdzie są takie serwisy, ktore po zlamaniu zasad gwarancji i umowy z operatorem (czytaj ingerencja w sprzet + sciagniecie simlocka) oraz uszkodzeniu sprzetu na wlasne zyczenie, daja nowy aparat ??? Sorry za OT, ale ciekawosc jest silniejsza.
----------------------------------------
pozdrawiam,
Paweł

*

Offline Alfi

• 15
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2006, 23:33:14 »
Telefon został przyjęty w Łodzi przez autoryzowany punkt serwisowy (NIE w miejscu gdzie słuchawka została zakupiona czyli w salonie Orangutana) i wysłany do głównego serwisu CRC Raszyn-Janki. Nie musze oczywiście tłumaczyć że kolego nie powiedział serwisantowi "Wie Pan chciałem ściągnąć simlocka i uwaliłem telefon" tylko delikatnie coś naściemniał i grzecznie poprosił o sprawdzenie go przez technika.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2006, 23:36:18 »
Bardzo ciekawy przypadek.
A wizard ma w sobie jakies rejestry ktore zdradzaja ingerencje w sprzet ? Bo z tego co juz bylo omawiane na F , mozna lokiwizem zalozyc simlocka. Wiec jezeli nie ma ukrytych rejestrow do wgladu przez watpliwej wiedzy serwisantow to i skoro mozna zalozyc z powrotem simlocka ,to mozna smialo oddawac jakby byl na gwar.

*

Offline Alfi

• 15
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2006, 00:06:36 »
khak problem jest tylko jeden na te chwile telefon ma założonego simlocka na wszystkie sieci. Próba przywrócenia go z backupu nic nie daje, ponowne zdjęcie też nie, wgranie OS i Radio również nic nie zmienia.
Jeżeli uruchamiam go bez karty to działa bez problemów, ale z chwilą włożenia jakiejkolwiek Orangutana, Plusa, Heyah pojawia się komunikat "Nieokreślony stan karty sim" i w lewym górnym rogu gdzie zawsze jest napis start pojawia się napis SIMLOCK. Jak próbujesz zamknąć to okno i uruchomić jakiś program to pojawia się napis "Błąd danych. Skontaktuj się z punktem serwisowym".
Właśnie przejrzałem XDA i znalazłem kilka podobnych przypadków jednak nikt nie poradził sobie z tym problemem (są rady o wgraniu romu i OSa, ale to nic nie daje, bo sam sprawdziłem.). Ktoś zaryzykował stwierdzenie, że została uszkodzona kość romu. No cóż jutro w pracy przejże cały watek o Lokiwizie, który jest na XDA i resztę forum może jeszcze coś wymyśle, ale zaczynam tracić nadzieje.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2006, 16:59:25 »
Cytat: "student2"
Najpierw spróbuj wgrać backup i przywrócić go do życia

a czym zrobic taki backup, na karte czy na kompa?
pytam bo nigdy nie robilem takich rzeczy (znaczy nie grzebalem tak w moim compactcie bo byl bez simlocka),

ps. chyba ze gdzies jest tu jakis dokladny opis a sie go nei doszukalem

btw. w tym Lokiwiz w katalogu util sa jakies programiki - do czego to?

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 27, 2006, 18:09:45 »
Sprobuj jeszcze zrobic mu HR z poziomu "ustawien" masz tam ikonke o nazwie "wyczysc pamiec magazynowa" , wpisujesz cyfry 1234 i  dochodzi do HR. Nie sadze zeby to cos zmienilo ale.....

A po drugie to idz z tym smialo do serwisu ,powiedz stanowczo ze Ci telefon sfiksowal. Wyskakuje durny komunikat. Powiedz ze zrobilo sie tak po podlaczeniu do Pcta i synchronizacji danych AS  .Mowie serio. W serwisie nawet Cie nie beda sluchali. Badz tylko stanowczy .

*

Offline Alfi

• 15
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 11, 2006, 16:06:34 »
Telefon wrócił z serwisu. Została wymieniona płyta główna i bateria(???).

Pozdrawiam
Alfi