Wizard - pytanie o soft i hardware ...

• 15 Odpowiedzi
  • 846 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 10, 2007, 12:46:13 »
Mój Wizard sygnowany jest przez Erę czyli jak rozumime jest to MDA Vario. Czytam ciągle o upgradach romu (?), radyjka (modułu GSM???) i ciągach jakiś cyfr.

Mam w związku z tym pytania:

A. o software...
1. JAK zdjąć powitalny ekran Ery?
2. przy włączaniu wyświetla mi się IPL 1.06, SPL 1.06, GSM 01.12.10, OS 1.6.2.8 czy oznacza to jakieś konieczności wgrywania czegoś nowego?
3. na czym polega owo radio? jak wywnioskowałem chodzi o moduł GSM ... czy w moim modelu można go poprawić?

Dodam, że jako tako sobie radzę! Simloka Ery ściągnąłem Lookiwtzem, procek podkręciłem do 240, założyłem batery status i nowego phone pada  kilka jeszcze innych bajerów też dodałem - to żeby się pochwalić :)

B. hardware...
1. czy jest jakiś taki zestaw słuchawkowy Bluetooth z jedną słuchawką na kablu i dodatkowym na nim wyświetlaczem, żebym wiedział kto dzwoni?
2. czy standarowa bateria może trzymać krócej niż dobę??? procenty na batery status spadają w zastraszającym tempie ...  :(

Dzięki z góry za pomoc!  :D

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2007, 12:53:13 »
A. mozesz a w zasadzie powinieneś zmienić ROM - http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53744
B.
1. nie widziałem
2. może trzymać krótko i może to być wina jakiegoś softu lub starej baterii.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2007, 13:13:09 »
A co wg Ciebie wynika z przytoczonych przeze mnie danych??? Czy dobrze rozumiem, że to wersja G3? Czy da się podmienić samo "radio" na nowszą wersję bo na razie nie mogę jednak zmienić całego romu - urządzenie mam od znajomego i nie mam pojęcia czy ma / nie ma na niego gwarancji! Aha jeszcze jedno ... jaka to może być wersja AKU (??? co to znaczy?). Co do baterii ... mam uruchomione programy: XDA Registry Wizard, HTC X-Button, Pocket WakeUP, dialpad Vista Black i Chi-Tai Dang Battery Status.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2007, 13:23:02 »
Możesz zmienić samo radio....na inne 1.xxx więc nie ma to większego sensu. Co do gwarancji, jest nowszy rom ERY (PRO_TMPL_2210211_22102126_021911_WWE_Ship.exe-WWE w tym jedynym przypadku oznacza PL :) ), oficjalnie wydany i publikowany przez operatora więc spokojnie można go instalować.
Po instalacji nowego ROM'u, na czystym systemie zobaczysz ile trzyma bateria a instalując programy po kolei zobaczysz który odpowiada za tak duży pobór energii.
Masz G3
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2007, 14:24:47 »
co do baterii, wprawdzie jestem nowa na forum, nie mniej jednak na firmie trafiło się kilka SPV i Panowie fanatycy którzy zanim zrobili format baterii już musieli się włączać do kompów i kombinować teraz mają z nią problem, przypuszczam że i u Ciebie ktoś nie zadbał o dobry format czyli 3 razy do 0 potem na full i spokojnie 3 dzionki jak jest to u mnie z ciągłym gadaniem mapą daje radę właściwie na 3 dzień jest już na finiszu ale zawsze to 3 dni..:)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2007, 16:01:21 »
z tym formatowaniem baterii wygląda to teraz tak, że teoretycznie akumulatorów li-ion albo li- polymer nie ma konieczności formatowania (przynajmniej taka wiedze  przekazują na wykładach), jednak w rzeczywistości różnie to bywa, lepiej na początku potraktować aku prądem przez kilkanaście godzin...pomaga
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2007, 23:21:51 »
bikekowal

Formatowac to mozna np. dysk a nie baterię. Baterię się FORMUJE.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline lukasz127

• 28
  • Sprzęt: HTC Wizard G4 (cid locked): ROM reTOUCHed-FINAL  Radio 02.61.11 +Kingston miniSD 1GB
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2007, 11:23:47 »
oleyek, w informatyce istnieja rowniez takie pojecia jak kalibracja czy formatowanie baterii wiec twoja uwaga jest nie na miejscu znowu ja nigdy nie slyszalem okreslenia Formowanie baterii. Jesli takowe istnieje prosze o wyjasnienie

Moj post nie ma na celu zaczynania zadnej zwady lub klotni czy dlugiego offtopa poprostu czysta ciekawosc....

Dobra sprawdzilem okreslenia funkcjonuja poprostu rownolegle:P

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2007, 12:15:52 »
lukasz127

To nie jest klotnia tylko zwrocenie uwagi, a bateria nie nalezy do zagadnien informatycznych tylko elektrycznych.  ;)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

mobi_one

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2007, 12:24:00 »
Oleyek ma racje, a to ze formatowanie wystepuje jak piszesz, 'rownolegle', wynika z bledu.
Podobnie jest np. z ide do p. doktur, i tez wystepuje 'rownolegle' z ide do p. doktor. Wystepowanie 'rownolegle' nie jest dobrym argumentem.

*

Offline lukasz127

• 28
  • Sprzęt: HTC Wizard G4 (cid locked): ROM reTOUCHed-FINAL  Radio 02.61.11 +Kingston miniSD 1GB
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2007, 14:21:04 »
Dobra rozumiem dzieki za wyjasnienie:)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2007, 20:27:11 »
A jeszcze takie pytanie ... czy typ systemu / radia może mieć wpływ na długośćpracy na baterii??? Jakie programy (typy) zainstalowane najbardziej obciążają baterię, a jakie najmniej? Dodam, że wifi i bluetooth mam wyłączone!

*

mobi_one

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2007, 20:33:21 »
Extremer
pewnie i jedno i drugie ma jakis wplyw na baterie, radio bardziej.
Ale na tak postawione pytanie nie potrafie odpowiedziec, nie prowadze laboratorium, ani nie pisze pracy magisterskiej z w/w zagadnienia.
Sa pewne tweaki obnizajace pobor pradu i tyle.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2007, 21:00:57 »
Cytat: "mobi_one"
ExtremerSa pewne tweaki obnizajace pobor pradu i tyle.

jeśli możesz pomóc i skierować mnie w odpowiednie miejsce to dzięki!

Domyślam się, że trudno wskazać konkrety do 3 miejsca po przeciunku, ale liczę na Wasze doświadczenie i stad me pytanie o prąd / programy!

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 11, 2007, 21:15:54 »
Cytat: "Extremer"
... czy typ systemu / radia może mieć wpływ na długośćpracy na baterii??? .....................

idąc za głosem mobi_one zmieniłam radio z 01.04.10 na 02.61.11 i jeśli chodzi o pobór prądu to różnicy nie widzę rozmawiam dużo i do tego nawigacja i jak było na początku 2/3 dni tak i teraz są 2/3 dni a co za tym idzie myślę, że śmiało możesz podmieniać bez ryzyka zmniejszenia żywotności ;)

*

mobi_one