Temat, którego nie powinno się poruszać - uwalony Wizard

• 27 Odpowiedzi
  • 1894 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ohsodw1

• **
  • 136
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Dream, NavRoad Q1
Temat, którego nie powinno się poruszać - uwalony Wizard
« dnia: Wrzesień 04, 2008, 19:16:07 »
tak - wiem, było już mnóstwo opisów jak postawić ustrojstwo na nogi, ale mówię od razu, że już kilka dni morduję i forum i Wizarda i nic.. Zatem opowiem swoja historię. Kupiłem rok temu używanego Wizarda G4. Jakoś pod koniec wakacji zaczęło się coś dziać z ekranem maszyny. Kiedy Wizard był zamknięty (pionowo) to ekran czasami dostawał drgawek a chwilę później robił się cały biały poza czasami jakimś paskiem czarnym.. Podświetlenie w normie. Co ciekawe - po otwarciu (poziomo) ekran po wyłączeniu i włączeniu przyciskiem power był stabilny, niestety zaniknęła funkcja ekranu dotykowego. Więc nie wiele myśląc zrobiłem hard reset. Oczywiście nic to nie pomogło. Podczas resetów zauważyłem ze podczas wyświetlania się napisu Orange i potem Windows Mobile (tak przy okazji dodam WM5) ekran nie drgnął nigdy. Zatem pomyślałem, że to wina systemu. Postanowiłem wymienić ROM. Naczytałem się o tym.. Ściągnąłem WM6.1 diamond project i zacząłem wgrywać przez ShellTool.. NIe wiem na ile to było mądre z mojej strony. Mam zdjętego CID'a (co chyba jest nadal ciężko osiągalne). Według instrukcji kolesiowi system wgrywał się trochę ponad dwie godziny... Zatem czekałem.. Nie doczekałem się, zatem odłączyłem zdenerwowany i zrobiłem hard reset. O dziwo poszło! Jednak nie działało WiFi i wyskakiwało okienko po każdym włączeniu z czymś co dawało mi do zrozumienia, że aplikacja związana z czasem ma problemy, nie muszę oczywiście nawet mówić, że ekran nadal nie współpracował. Wziąłem inny rom.. Dałem mu 2,5 godz.. i nic! Postanowiłem znów go odłączyć... Tym razem go uwaliłem. Pojawia się tylko SplashScreen i dalej ni cholery.. Formatowanie przebiega dobrze, Wchodzi w stan Bootloadera (te paski czerwony, zielony niebieski), jednak dalej według żadnego opisu nic nie jestem w stanie zrobić.. Byłbym strasznie wdzięczny gdyby ktoś się pokusił i dosłownie napisał od deski do deski co trzeba zrobić i jakie mogą być wyjątki.. Z linkami do programów, bo może ja mam złe programy.. Mówiąc krótko - POMOCY!

IPL 2.22.0001
SPL 2.22.0001
GSM 01.04.10
OS 10.0.0.10
komunikatory: nokia 9500, 9300; PPC: HTC Wizard (spv m3000), HTC Universal; OS X: iPhone (1G) 16GB; Android: Era G1 (HTC Dream); WinCE: NavRoad Q1

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Temat, którego nie powinno się poruszać - uwalony Wizard
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2008, 19:36:29 »
A wystarczylo poczytac FAQ jak sie wgrywa ROM, Jak masz zdjetego CIDa to po jaka cholere tykasz w ogole ShellToola juz pomijajac ze jest to archaiczny, zawodny skomplikowany i praktycznie nie dzialajacy z nowymi ROMami sposob!

Wgraj z poziomu BootLoadera (kolorowe paski) ROM naprawczy a pozniej jakis normalny przez RUU (jak masz zdjetego CIDa)

2,5 godziny... Ty to masz cierpliwosc...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline ohsodw1

• **
  • 136
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2008, 19:54:18 »
Mam tylko jedna prośbę.. Opisz bądź podaj link do opisu jak wgrać przez Bootloadera... bo nie rozumiem tego kompletnie
komunikatory: nokia 9500, 9300; PPC: HTC Wizard (spv m3000), HTC Universal; OS X: iPhone (1G) 16GB; Android: Era G1 (HTC Dream); WinCE: NavRoad Q1

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2008, 20:39:57 »
A to już jest na faq... Pchasz pda w bootloadera i z tego poziomu NORMALNIE wgrywasz bodaj love'a naprawczego. Są linki.
Później tak jak mówił kolega Oleyek
U mnie każdy os wchodzi w niecałe 10 minut. :S
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline ohsodw1

• **
  • 136
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2008, 21:55:09 »
Skoro NORMALNIE, to znaczy, że mam kolejny problem bo AS nie jest w stanie mnie wykryć... co zrobić z tym fantem?

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2008, 21:56:13 »
przeczytać faq, włączyć telefon w bootloaderze i zainstalowac rom.

olej activesync
Omnia i900.

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2008, 22:00:05 »
Pchasz pda w bootloadera

Czytaj co piszę, oki?

I jeszcze przeczytaj - tam są mądre rzeczy: http://myslenienieboli.pl

Je...ć active synca. Ja go tylko używam w bg. Pliki wysyłam przez wtyczke do totalcommandera - można bez problemu nadpisywać pliki systemowe. Nie tylko takie rzeczy się robiło.

---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 04, 2008, 22:55:08 »
Skoro NORMALNIE, to znaczy, że mam kolejny problem bo AS nie jest w stanie mnie wykryć... co zrobić z tym fantem?

AS wykrywa, tylko nie pokazuje, bo pokazuje tylko synchronizacje. W trybie BL AS dziala w tle nie informujac o tym.

olej activesync

Jaaasne, a jak wgra wtedy ROM?  :P

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2008, 13:05:22 »
nie znam się na G4 i nie pomogę w tej kwestii ale po prostu muszę koledze pogratulować cierpliwości! 2,5h !! ja do tego czasu to bym sfiksował :D Mi jak rom się nie wgra po 20tu minutach to odłączam i "od nowa Polska ludowa" ;)

także jeszcze raz cierpliwości gratuluje , bo przy Wizardzie czasem sie przydaje :)
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2008, 15:29:41 »
też mam g4 uwalam go prawie codziennie gotując swój rom (na tym poziomie co jest problem czyli splashscreen) i jakoś nie widze problemu.

włoskie ruu (tak koniecznie to, reszta sprawia problemy szczególnie w bootloader mode)  + bootloader i masz rom i nie widze tu wiekszego problemu
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 15:32:23 wysłana przez kubek1334 »
Omnia i900.

*

Offline ohsodw1

• **
  • 136
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:01:18 »
Dzięki za pochwałę mojej cierpliwości.. Wiele osób mi to mówi xD Po prostu poszedłem kosić a innym razem pojechałem do dziewczyny więc pozostawiłem sprzęt sam sobie. Wszystko wynikało z tej cholernej instrukcji. To jest nie ważne.. podczas aktualizacji, a raczej zbierania informacji na temat mojego pda, instalator wywala błąd i mówi że korzystam ze zbyt starego RUU... Do jasnej ciasnej.. może mnie ktoś poratować jakimś linkiem? Ja wiem ze google nie boli i mnie faktycznie nie boli, ale przez google nie znalazlem..
Napisane: Wrzesień 05, 2008, 19:44:49
A teraz program stwierdził że moj ppc nie jest podlaczony.. AS go oczywiscie nie wykrywa.. majac wgrany win 6.1 musialem sciagnac AS 4.5, a teraz to pies wie co mi jest potrzebne. czy to moze byc wina tego ze nie mam AS 4.0?

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:50:20 »
ale g4 tak mają ;-) ja też często dostaje komunikaty, że mam zły rom albo w ogóle nie podłączony telefon.

http://rapidshare.com/files/142897839/RUUsek.rar.html

włoski 2.5costam ;)

btw ja bym zrobił update faq :), romy są bardzo stare i nie ma linków do RUU właśnie :)
Omnia i900.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 05, 2008, 22:59:26 »
Ruu moge dodac, ROMy sa podstawowe, bo jezeli by jeszcze w FAQ mialy byc romy to musoalbym co tydzien zmieniac. Wystarcza opisy ROMow w tym dziale. Jak na razie kazdy sobie znajduje bez problemu  :P

*

Offline ohsodw1

• **
  • 136
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2008, 09:00:55 »
No i teraz z reka na sercu mogę przyznać rację że da się wgrać rom NORMALNIE... Tak to jest jak sie nie ma RUUska.. Przychylam sie do opinii wyzej, ten program powinien byc w FAQ. Dzieki raz jeszcze wszystkim za pomoc. Wizard stanął na nogi. Z ekranem nadal sa problemy, ale moze ktos bedzie chcial taki kupic

*

Offline kubek1334

• **
  • 119
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 06, 2008, 22:13:47 »
No i teraz z reka na sercu mogę przyznać rację że da się wgrać rom NORMALNIE... Tak to jest jak sie nie ma RUUska.. Przychylam sie do opinii wyzej, ten program powinien byc w FAQ. Dzieki raz jeszcze wszystkim za pomoc. Wizard stanął na nogi. Z ekranem nadal sa problemy, ale moze ktos bedzie chcial taki kupic

zrób flex moda, ja robiłem to kilka razy i do dziś taśma idealnie działa :D
Omnia i900.

*

Offline ohsodw1

• **
  • 136
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:49:59 »
Przepraszam jeśli zadam głupie pytanie, ale co to jest flex mode?

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 07, 2008, 22:24:19 »
flex mod to podklejenie tasmy laczacej ekran z plyta glowna. podklejasz folia aluminiowa, poprawia to ekranowanie, czy cos tam. w kazdym razie dziala u wiekszosci ludzi, u mnie niestety pomoglo na krotko.

ja mam lepsze pytanie... gdzie wlasciwie jest dzial faq? ;]
a moze ktos mi powie jaki rom poleca? tnt? jesli tak to gdzie go szukac? moze jestem ulomny, ale wyszukiwarka NIE ZNAJDUJE frazy tnt...

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 07, 2008, 23:07:56 »
xda-developers.com
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 07, 2008, 23:13:53 »
ja mam lepsze pytanie... gdzie wlasciwie jest dzial faq? ;]

PRZYKLEJONY w tym dziale...

a moze ktos mi powie jaki rom poleca? tnt? jesli tak to gdzie go szukac? moze jestem ulomny, ale wyszukiwarka NIE
ZNAJDUJE frazy tnt...

A to ciekawe, bo mi znalazlo az 60 watkow zawierajacych TNT w tym dziale...

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 08, 2008, 00:02:56 »
oh crap. chyba za duzo pracuje ostatnio.
szukalem w watku nie w dziale....

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 08, 2008, 00:27:58 »
oh crap. chyba za duzo pracuje ostatnio.
szukalem w watku nie w dziale....

Jak to mawiali starozytni indianie "niedzielna praca w ***** sie obraca"   B) W weekend sie odpoczywa a nie pracuje  :P

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 09, 2008, 20:55:47 »
huh, to akurat byla niedziela? no ladnie.

a tak na powaznie, to chyba mieli racje indianie, narobilem se bidy.

po wgraniu TNT.19199 Professional Wizard, probowalem zrobic HR, ale mignelo mi cos jakby 'format failed',
a fon wisi na splaszu. (o co w ogole chodzi z tym HR po wgraniu romu?)

wlasnie skonczyl sie wgrywac chinski ratunkowy, ale niestety dalej wisi na splaszu.

generalnie przez bootloader fon laczy sie z ruu i romy sie wgrywaja, ale niewiele mi to daje.

hm, jakby to powiedziec... pomocy? ;]

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 09, 2008, 21:33:10 »
Obawiam sie, ze uwaliles Wizarda. Jezeli masz format failed jedyne jak mozesz naprawic to wgrac ROM przez karte pamieci. Jezeli masz G3 to zapewne masz zdjetego CIDa, wiec nie bedzie problemow. Jezeli masz G4 to prawdopodobnie bedziesz musial zaplacic Imei-check za zdjecie CIDa, chociaz moze ruszyc jak masz HardSPL wgranego, ale z HardSPL tego chyba jeszcze nikt nie testowal.

Link do procedury jest tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78707.msg512032#msg512032

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 09, 2008, 21:53:40 »
Dzieki za szybka odpowiedz, juz patrze na te instrukcje, ale z tego co sam kojarze to chyba niestety potrzebuje sprawnego wizarda jako dawce romu, aj? mam nadzieje ze sobie poradze...
a swoja droga, masz moze pomysl co poszlo zle?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:18:52 »
Tak musisz najpierw zrzut ROMu na karte ze sprawnego Wizarda zrobic. A co moglo pojsc nie tak... trudno powiedziec.

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:45:31 »
w sumie tak sobie przypomnialem, ze tu
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=276963
czytalem o sposobie z karta SD.
no i wlasnie, odnosnie sprawnego wizarda, oto co tam stoi:

> 1- I tought that a SD backup was needed, and yes it is. But u can use your own phone and your own SD to do it.

ciekawe...
w sumie mozna sprobowac. tylko ze jedyna karta ktora mam przy sobie zawiera moj backup, a jedyny czytnik jaki mam przy sobie to moj padniety wizard;] huh, sprobuje jak wroce do domu...

a swoja droga, to wiedzialem ze sie tak skonczy ;] 2 lata bez kombinowania, jeden flasz udany i zaraz potem epic fail... ech. chyba sie wykosztuje na kaisera ;]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 23:09:37 wysłana przez banannq »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 09, 2008, 23:17:11 »
W sumie fakt, moze byc Twoj wlasny Wizard, bo chodzi o sposob formatowanie pamieci ktory naprawia uwalona partycje w Wizardzie.

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 10, 2008, 09:39:48 »
no wlasnie tak cos knuje - moze jakies niskoformatowe dzialania...
szlag mnie tylko trafia - pracuje w hotelu - siedze do rana, kupa czasu, moglbym to sprawdzic, ale na karcie mam jedyna kopie kontaktow ;] zlosliwosc losu, rzeczy martwych i w ogole etam. to bedzie dluga noc ;]
pozdrawiam
Napisane: 09 Wrzesień 2008, 23:25:16
oleyek, dzieki wielkie za twa powsciagliwa przychylnosc.
sposob z karta pomogl, wizard wstal, zobaczylem pierwszy raz na wlasne oczy urocze krzaczki chinskiego romu.
uff. teraz moge spac spokojnie ;]