SPV3000 - EDGE i internet

• 7 Odpowiedzi
  • 923 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 25, 2006, 11:33:04 »
Witam,

mam SPV3000 i po kilku dniach zabawy miałbym dwa pytania:
1) w jaki sposób uruchomić korzystanie z EDGE przy internecie - wyświetla mi się tylko połączenie GPRS...
2) mam ROM Orange, a korzystam w sieci PLUS, wszystkie połączenia (poczta, internet GPRS) sobie skonfigurowałem i działają - tylko w momencie kiedy chcę wejść do internetu bezpośrednio poprzez przycisk z ikonką IE - SPV usilnie stara się wykonac połączenie do internetu poprzez sieć Orange i jakieś ich ustawienia (co oczywiście się nie udaje), muszę wejść do Połączeń i ręcznie uruchomić GPRS a potem dopiero Internet... Przy poczcie takiego problemu nie mam.

Aha - ustawiłem sobie w tych automatycznych połączeniach, żeby zawsze łączył się tylko porzez Plus GPRS, a mimo to uparcie próbuje Orange :twisted:

macie jakieś pomysły jak to obejść albo zlikwidować? Może jest jeszcze gdzieś jakieś ustawienie, które o tym decyduje, a ja o nim nie wiem :?:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2006, 12:22:41 »
1) jesli jestes w zasięgu Edge to się połączysz przez Edge mimo że wyswietla "G".  To żeby wyswietlał Ci czy jestes w zasięgu Edge, można "włączyć" edytując rejestr - poszukaj tu na forum, wiele razy byl ten temat poruszany

2) Dziwne, u mnie z tego co pamiętam korzystal z domyślnego połączenia.  W kazdym razie wiele osób (m.in ja) poprostu rezygnuje z oprogramowania i ustawien oranga pozostawiając czysty rom.
Aby to zrobić, zaraz po hard resecie należy niedopuscic do instalacji "dodatków" orange uzywając soft reset (rysikiem). W tych dodatkach, są miedzy innym ustawienia do netu gprs.
Potem tylko trzeba wejść w extended rom np total commanderem i ręcznie zainstalować to co chcesz z oranga - aplikacje do mms, smart dialing itp.

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2006, 13:35:29 »
Tak to normalne na sofcie od Oranga
proponuje wgrac soft or Ery ktory jest pozbawiony tej funkcji oraz posiada normalny skin telefonu. Przeszukaj forum a znajdziesz post o sofcie ery
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2006, 14:29:11 »
Cytat: "grzegorz.pow"

Potem tylko trzeba wejść w extended rom np total commanderem i ręcznie zainstalować to co chcesz z oranga - aplikacje do mms, smart dialing itp.

sorki, ale jestem totalnym laikiem w tym temacie - w jaki sposób wejść w ten extended ROM (przez połączenie z kompem kabelkiem i z poziomu kompa?) bo rozumiem, że total commander to skądś sobie ściągnę?

pozdrawiam i dzięki

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2006, 17:10:48 »
A czy soft ERY ma rozpoznawanie pisma?

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:16:29 »
do extended roomu wchodzisz z poziomu pocketa przy pomocy total commndera w wersji na pocketa! (jest jeszcze multum innych sposobów)
jak juz uruchomisz w pockecie total commandera, wychodzisz na samą góre w strukturze katalogowej i na pasku u góry wpisujesz "extended_rom"  (bez uszu)
I automatycznie powinien wejść do ukrytego katalogu którym jest wlasnie ten extended rom.
Total commander na pocketa jest za free. Znajdziesz googlem.

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:45:56 »
a czy jest gdzies opis plikow w extended_rom (do czego sluza i ktore sa  niezbedne)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2006, 12:55:14 »
niezbędne nie są rzadne.
Ja zainstalowałem tylko dwa caby ktore miały w nazwie mms (do obslugi mmsów) i jeden cab co mial w nazwie smart dialing (chyba wiadomo co to)
I wiecej chyba nie instalowalem