SPV m3000 - zmiana romu - krok po kroku

• 58 Odpowiedzi
  • 8800 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 29, 2006, 13:50:22 »
Witam.
Na wstępie zanim mnie zlinczujecie chciałbym sie wytłumaczyć :worried:  :terrified:
szukałem po całym waszym ogromnym forum i szczerze mówiąc znalazłem kila tematów dodyczących mojego pytania ale... no właśnie ... ale....

Mam moją spv m3000 od czerwca, wcześniej mialem smartphone z symbianem. Symbiana mam w małym paluszku lecz WM5 jest "troche" inny :) i jest mi ciężko pojąć większość rzeczy i czynności opisanych np  w tych tematach:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43582
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46058&postdays=0&postorder=asc&start=20

no i tu moje pytanie a raczej prośba - Przedstawcie prosze krok po kroku jak zmienić roma i na jakiego najlepiej... Wytłumaczcie wszystko jak dzieciakowi :)

info które może wam pomóc -
mam spv m3000;
1GB; sieć heyah;
fon z orangutana,
IPL    1.03;
SPL   1.03;
GSM  1.4.10.0;
OS    1.3.1.15;

Jeszcze raz sorki za poruszenie tego tematu jak sądze po raz tysięczny i prosze o pozytywne rozpatrzenie mojej porśby
 :))  ;)
Pozdros4all

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2006, 13:53:42 »
Nie ten dział!!!

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2006, 14:15:39 »
okeeej :) no to prosze moderatora o przesunięcie i sorki za zamieszanie ale myślełem że to tu :/ :huh:

*

Offline Pele^^

• 588
    • http://www.pele.go.pl
  • Sprzęt: °SE_W995 °NDS_Lite
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2006, 14:17:56 »
nie nie, M3000 to nie smartphone  :huh:
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 
°Nintendo DS Lite + EDGE DS + Kingston MicroSD 2GB

... T-Mobile SDA -> SPV C600 -> SE D750i -> SE K550i - SE K810i -> SE W995

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2006, 15:02:20 »
Przenosze...

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2006, 15:16:23 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=45527

tu opis zmiany romu

i podpisuj temat pozadznie bo m3000 nic nikomu nic nie mowi !!!!!!!!

masz guzik zmien i napraw to :)

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2006, 15:40:33 »
massiveNRG

Już miałem napisać, że było i to 100 razy, ale nie...
Postanowiłem raz jeszcze wszystko Ci wytłumaczyć. Mam czas...:

1a. Z ftp xda developers ściągasz program aWizard.
1b. Z tego samego serwera ściągasz także odpowiedni dla siebie ROM. Ja używam i polecam Xda_Minis_Upgrade_v2.21.4.101 z sieci o2. Chodzi bardzo stabilnie i na tyle szybko, że AutoMapa chodzi doskonale. Co najważniejsze ten ROM, jak większość występuje w postaci RUU (Rom Update Utility) - jest to taki programik, który w bardzo prosty i zautomatyzowany sposób poprowadzi Cię przez proces upgrad'u.
2. Podłączasz Wizarda do kompa za pomocą kabla USB i Activ Synca i czekasz aż owo połączenie będzie aktywne. Jednocześnie  Włączasz (dla bezpiczeństwa) tryb "filght mode" w pda.
3. Odpalasz wtedy program Awizard i wciskasz kolejno litery [e] oraz dokłdnie w tej kolejności. Umożliwi Ci to zdjęcie blokady CID, a dzięki temu zmianę ROMu.
4. Jeśli zdjęcie blokad pójdzie bez problemu to zamykasz aWizarda, ale NIE odłączasz pda od kompa!!!
5. Jak masz zdjęte już niezbędne blokady i podłączony pda do kompa to upewnij się, że masz minimum 50% baterii w wizardzie i że w kompie masz wyłączony system wejścia w tryb stand by/hibernacji. Bo jak to się stanie w momencie upgrade to masz wizarda uwalonego!!! PAMIĘTAJ!!! Dodatkowo w chwili robienia upgrade nie może zabraknąć prądu, bo jak komp się wyłączy to też masz śmierć kliniczną wizarda.
Ja do upgade romu używam laptopa z pełną baterią i dodatkowo podłączonego do prądu, dzięki temu nie boje się, że braknie mi prądu.
6. Jeśli wszystkie powyższe warunki zostaną spełnione to możesz kliknąc na plik z ROMEM (plik .exe). Odpali się program RUU. Klikasz NEXT stosując się do wskazówek. Na końcu klikasz UPDATE i czekasz aż wgra nowy rom. Pasek postępu zobaczysz zarówno na kompie jak i pda. Nie przeraź się kolorowymi paskami na ekranie pda. Pozwól ażeby wszystko wgrało się do końca! Nie odłączaj pda od kompa pod żadnym pozorem!!!
Jak wszystko się skończy na ekranie kompa pojawi się odpowiednie okno i klikasz FINISH. PDA ponownie się uruchomi i rozpocznie się proces stawinia systemu na nogii. Stosuj się do wskazówek na ekranie wizarda. Pamiętaj, że polecony przeze mnie ROM, jak i większość innych dobrych romów jest w języku ANGIELSKIM.

Warto wcisnąc soft reset w momencie customizacji systemu pod sieć o2, a potem zrobić własny ext rom zgodnie z instrukcją pod adresem
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46083. Wszystko jest tam bardzo prosto opisane i na pewno dasz sobie radę!

I na koniec najważniejsze:

POWYżSZA INSTRUKCJA JEST METODą ZASTOSOWANą PRZEZE MNIE OSOBIśCIE, ALE NIE BIORę ODPOWIEDZIALNOśCI ZA EWENTUALNE PROBLEMY, USZKODZENIA SPRZęTU, ITP. WSZYSTKO CO ROBISZ, ROBISZ śWIADOMIE I NA WłASNą ODPOWIEDZIALNOść!!!!!! PAMęTAJ O TYM!!!!
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2006, 17:08:33 »
dzięki bardzo. Dzisiaj wieczorkiem zaczne walke :)

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 29, 2006, 17:26:04 »
no widze ze kolega sie poprawil i temat jest super :P

nawet mysle na przyklejenie

brawo brawo dla zalozyciela topiku za poprawe i dla copymaker za opis

teraz zamiast tlumaczyc mozna walic tym linkiem :P

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 29, 2006, 17:44:16 »
Cytat: "Emil_rosa"

brawo brawo dla zalozyciela topiku za poprawe i dla copymaker za opis

teraz zamiast tlumaczyc mozna walic tym linkiem :P

Dzięki za uznanie :D
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 29, 2006, 19:58:20 »
teraz jeszcze dla pewności zapytam :)
http://ftp://ftp.xda-developers.com/Wizard/Unlock
z tego serwerka mam pociągnąć program awizard ale jaką wersje najlepiej ?

no i roma ciągne z :
http://ftp://ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/

i jeszcze jedno:
Co sie dzieje z gwarancją jeśli sie zmieni roma?
Czy jeśli ściągnęłe wcześniej sim locka to po zmianie romu bede musiał jeszcze raz to robic?

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 29, 2006, 20:06:50 »
copymaker
albo ty najlepiej zmien posta tak żeby podać linki. wtedy ze spokojem zabiore sie do zmiany roma bez strachu że coś zle robie :)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 29, 2006, 20:24:17 »
awizard dokladnie stamtad wizard/unlock
wersja 1.2 bo wyzsze sa beta czyli jeszcze dla krolikow doswiadczalnych

no jak manipulujesz romem tracisz gware
to znaczy jak oddasz z innym romem to sie beda burzyc
ale zawsze mozna przed oddaniem wgrac stary rom i nic nie udowadnia
no chyba ze telefon padnie totalnie to nie wgrasz ale tez serwis nie jest w stanie stwierdzic ze to przez ciebie i nowy rom
wiec sumujac nie ma co sie bac o gware :P

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 30, 2006, 00:07:24 »
Dodam jeszcze że jest nowy ORANGE PL AKU 2.2
Leży na ftp://ftp.xda-developers.com/uploads/Wizard/Roms/
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 30, 2006, 01:43:07 »
Cytat: "may"

chyba cos pomerdales bo albo to nie jest aku 2.2 albo to nie jest PL
o ile sie nie myle :D

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 30, 2006, 01:50:39 »
okej. dzięki. ściągne i zapodam tego nowego orangutana... zobacze co to jest... ale jeszcze mam pytnako ziązane z tym...
w tym topiku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46058
na 4 stronie jest jeszcze taki post:
zorba12 napisał

Dobra poradzilem sobie w koncu z tym ext romem.
Dla leniwych: niech sobie sciagna wersje RUU Extension ROM dograja i beda juz miec poprawiony (bedzie sie instalowal sam po HR).

ftp://xda:xda@xda-developers.com/Uploads/Wizard/Extended_Roms/ExtensionROM_OrangePL_2.22.1.101.exe

Dla mniej leniwych wysylam na upa xda jeszcze raz wersje RUU z malymi zmianami tj:

IPL 2.26
SPL 2.26
ROM 2.22.1.1 PLK
Radio 2.25.11

ftp://xda:xda@xda-developers.com/Uploads/Wizard/Roms/RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe

czyli jak dobrze rozumiem nam najpierw zainstalowac tego roma co may podałeś z ftp://ftp.xda-developers.com/uploads/Wizard/Roms/ a potem to co podał zorba12 w wersji dla leniwych ? :)

sorki że tak wypytuje ale wole spytać kilka razy i mieć pewność że robie wszystko jak należy żeby potem nie płakać nad uwaloną SPVką

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 30, 2006, 01:54:15 »
ten ostatni link dla leniwych to jest caly soft znaczy sie wszystko w jednym all in on czyli os radio ex_rom IPL/spl wszystko
jak to zainstalujesz to nic wiecej nie trzeba :D
i przed tym w sumie nic wiecej nie trzeba oprocz odblokowania cid'a :P
to chyba wszystko

ten co  may podal to chyba nie jest polski z tego co sie orientuje aku 2.2 ale WWE czyli ang wersja

wybor romu i tak nalezy do ciebie jest sporo opcji :)

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 30, 2006, 02:10:58 »
no właśnie... sporo opcji i nie mam pojącia co wybrac... ale co mnie zainteresowało...

RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe. zajmuje jakieś 50 MB

a

ExtensionROM_OrangePL_2.22.1.101.exe 5MB

... wiec o co loto ? :)

no i kolejne pytanko -
wszystko w jednym all in on czyli os radio ex_rom IPL/spl

o co chodzi z tym radiem :) ??

i czy mógłbyś po którtce przedstawić samo ściągnięce CID

.............. z każdą minutą coraz bardziej sie zastanawiam czy mam to robić jak tak to po co ........  :mysli:  :]  :D

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 30, 2006, 02:25:31 »
Cytat: "massiveNRG"
no właśnie... sporo opcji i nie mam pojącia co wybrac... ale co mnie zainteresowało...

RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe. zajmuje jakieś 50 MB

a

ExtensionROM_OrangePL_2.22.1.101.exe 5MB

... wiec o co loto ? :)

no i kolejne pytanko -
wszystko w jednym all in on czyli os radio ex_rom IPL/spl

o co chodzi z tym radiem :) ??

i czy mógłbyś po którtce przedstawić samo ściągnięce CID

.............. z każdą minutą coraz bardziej sie zastanawiam czy mam to robić jak tak to po co ........  :mysli:  :]  :D

tak instaluj nejlepiej to ftp://xda:xda@xda-developers.com/Uploads/Wizard/Roms/RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe
to caly zestaw all in on wszystko w jednym

to extension_rom to tylko jedna z czesci z tego wyzej czyli dodatkowe progi w polskim tlumaczeniu takie ktore ci sie instaluja po hard resecie czyli przywruceniu wizarda do ustawien fabrycznych
co nie zmienia faktu ze w tym RUU co podalem jako pierwszy link bedziesz mial juz tez zintegrowane to drugie czyli ten rozszezony rom extenslin rom podany jako link 2

co do sciagniecia cid to odpalasz awizard najlepiej stabilna wersje 1.2 bo wyzej to testowe wersje beta i ciskasz enable rapi bodajze E a potem unloc cid bodajze U i nie masz cida potem odaplasz ten link co podalem jako pierwszy czyli RUU 221 PL rom costam i next next next samo sie instaluje :P i masz nowy swiezy rom
a po co ??
bo szybciej startuje szybciej chodzi mniej pamieci zuzywa
to tak jak porownywac windowsa bez SP serwispack czyli shit totalny nawet u mnie sie nie instalowal a jak sie zainstalowal po trudach i malym myku :) to resteowal sie minimum 1 na tydzien i raz na 2 miechy musialem go od nowa instalowas a z SP1 lub 2 mozna powiedziec ze to juz jest niezly systam :)

a radio to taka czes calego romu czyli softa odpowiedzialna za zasieg jakosc w sluchawie mikrofonu wogole za czesc nadawczo odbiorcza telefonu co nie zmienia faktu ze masz ja zawarta w romie RUU i nie powinienes sie nia interesic przynajmniej narazie ;)

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 30, 2006, 10:19:43 »

tak instaluj nejlepiej to ftp://xda:xda@xda-developers.com/Uploads/Wizard/Roms/RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe
to caly zestaw all in on wszystko w jednym

to extension_rom to tylko jedna z czesci z tego wyzej czyli dodatkowe progi w polskim tlumaczeniu takie ktore ci sie instaluja po hard resecie czyli przywruceniu wizarda do ustawien fabrycznych
co nie zmienia faktu ze w tym RUU co podalem jako pierwszy link bedziesz mial juz tez zintegrowane to drugie czyli ten rozszezony rom extenslin rom podany jako link 2

Obawiam się że to nie tak.
To co leży teraz na serwerze to coś nowego, pierwsza wersja miała około 55 mb ta ma około 50mb  + ext 5 mb, domyślam się że @zorba12 upichcił to teraz w 2 kawałkach (ROM+RADIO i EXT), zadałem mu pytanie na pw ale jeszcze nie odpowiedział.
Nie zmienia to faktu @massiveNRG że ścieżka jest taka jak podał @Emil_rosa - aWiz'em ściągasz CID'a potem zapodajesz ftp://xda:xda@xda-developers.com/Uploads/Wizard/Roms/RUU_Wizard_OrangePL_2220101_PLK_222010101_022511_NOCID.exe, po tym masz ROM i RADIO, jeśli sie okaże że w skrzynce brakuje Ci folderów MMS i MultiBOX co może oznaczać że EXT się nie wgrał to dodatkowo zapodajesz tego 5mb EXT i tyle.

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 30, 2006, 10:28:11 »
udało sie :D

to jest proste jak ru@#$%anie :)

jeśli ktoś tak jak ja głowi sie o czym oni wszyscy piszą na tym forum nie mając zielonego pojęcia o tym ... kierujcie sie powyższymi wskazówkami!
Zajęło mi to ok 12min... super sprawa.... zabieram sie do testowania nowego systemu :D
juz widze zmiany - zamiast G oznaczającego dostępność GPRS mamy E czyli EDGE jak sądze ;) no i ikonka baterii chyba sie zmienila

w każdym razie dzięki bardzo za wszystkie porady i wskazówki.
szczególnie
Emil_rosa
copymaker
dla was po piwku ;) :banan:

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 30, 2006, 10:36:56 »

no i ikonka baterii chyba sie zmienila

Jeśli się przywiązałeś do zegarka w tym miejscu (jak większość) to to będzie twoja zmora. Szukałem w wielu miejscach i obawiam się że nie uda się tego zmienić na zegarek. Jedynym wyjściem są odrębne aplikacje wyświetlające zegarek na górnym pasku :(

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 30, 2006, 10:41:18 »

chyba cos pomerdales bo albo to nie jest aku 2.2 albo to nie jest PL
o ile sie nie myle :D

Sorry - rozpędziłem się :)

*

Offline duo

• 13
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 30, 2006, 10:42:23 »
udało sie :D  

gratuluje u mnie niestety nie jest tak rozowo  :S

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:08:06 »

Jeśli się przywiązałeś do zegarka w tym miejscu (jak większość) to to będzie twoja zmora. Szukałem w wielu miejscach i obawiam się że nie uda się tego zmienić na zegarek. Jedynym wyjściem są odrębne aplikacje wyświetlające zegarek na górnym pasku :(

spoko... zauważyłem tą zmiane ale jakoś mi to nie przeszkadza... chyba.... jak narazie  :D ... w sumie i tak zazwyczaj mam zablokowane hasłem a wtedy zegarej jest "na swoim" miejscu ... po odblokowaniu jest odrobine niżej...

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:14:09 »
Jeszcze jedno - nie jestem pewien ale chyba szybciej schodzi bateria, a przynajmniej SPB Pocket Plus pokazuje krótszy przewidywany czas działania niż w poprzednim romie. Może to tylko przywidzenie albo błąd SPB. Możesz w trakcie testów zwrócić na to uwagę ?

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:18:39 »
jasne... nie ma problemu... jak dotychczas bateria wytrzymywała mi ok 14, 15h
przy czym zaznaczam że używam 1GB praktycznie przez cały czas coś sie dzieje na SPVce, jesli nie gram to słucham MP3
no i co najważniejsz bo zauważyłem że SMSy najwięcej batrii zjadają -
wysyłam ok 40smsów dziennie odbieram ok 30, prowadze ok 10 - 15 min rozmów dziennie... teraz mam urlop do 6 wiec nie bedzie takiej używalności ale jak tylko wróce do pracy to bede testował i napisze co sie zmieniło...

Kolejne pytanko :) tylko nie bijcie :D:D

czy da sie mnienić funkcje klawiszy kalendarz i kontakty ?

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:21:20 »
Change the application launched by Today screen Soft Keys
To change the application launched by the Today screen Left soft key:
HKCU\Software\Microsoft\Today\Keys\112\Open = "\Windows\Calendar.exe" (REG_SZ string, including quotes)
To change the title of the Left soft key:
HKCU\Software\Microsoft\Today\Keys\112\(Default) = "Calendar" (REG_SZ string, no quotes)
To change the application launched by the Today screen Right soft key:
HKCU\Software\Microsoft\Today\Keys\113\Open = "\Windows\Start Menu\Programs\Contacts.lnk" (REG_SZ string, including quotes)
To change the title of the Right soft key:
HKCU\Software\Microsoft\Today\Keys\113\(Default) = "Contacts" (REG_SZ string, no quotes)
Note that 113 normally doesn't exist by default, and probably needs to be created
Also note that there is at least 1 application that allows you to set these through a GUI, developed by FdcSoft called SoftKeyAppletEx

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:32:06 »
eee... na pierwszy rzut oka to wygląda masakrycznie jak dla mnie i wybuchlem smiechem ...  :terrified:  :))  :D
ale chyba wiem o co chodzi... tylko gdzie to :
HKCU\Software\Microsoft\Today\ jest ??

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 30, 2006, 11:42:12 »
zainstaluj np. Totalcmd dla PPC
On ma edytor rejestru i tam są trzy gałęzie, jedną z nich jest właśnie HKCU.
Słuchaj - myślę że powinniśmy chwilowo przejśc na GG lub PW