SPV m3000 wiesza się przy starcie-uruchamianiu. Można odzyskać dane SMS, adresy?

• 1 Odpowiedzi
  • 841 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline OG

• 1
Witam,

Właśnie padł mi mój stary poczciwy SPV M3000. Wiesza się przy uruchamianiu. Pokazuje się tylko logo Orange i napisy:
IPL 1.03
SPL 1.03
GSM 1.4.10.0
OS 1.3.1.15
Podłączenie telefonu do kompa nic nie daje. Komputer PC nie widzi tego telefonu przez USB wyświetlając komunikat: "nierozpoznane lub uszkodzone urządzenie USB";(
Domyślam się, że padło oprogramowanie systemu Windows Mobile 5.5pl. I stąd moje pytanie- da się to naprawić, tak żeby nie utracić danych zgromadzonych w telefonie (książki adresowej, SMSów i MMSów, kalendarza, itp.)? -albo czy można jakoś odzyskać te dane?
Czy ktoś by się tego podjął? Ewentualnie proszę o wskazówki co robić, gdzie się z tym zwrócić?

-słyszałem, że można wylutować ROM i sczytać go czytnikiem, albo wgrać zapasowy ROM z karty SD? -czy to mogło by uratować lub ewent.zabezpieczyć dane?
-tylko potem jak je odczytać i kto by to zrobił?

Proszę o wsparcie... ;)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Wygląda że OS się mocno powiesił, może kilka razy wyjęcie aku i włączanie odwiesi go na chwilę, wtedy PIMBackup zrobi backup danych.

Ale bardziej prawdopodobne jest że zwykły Hard Reset wystarczy żeby postawić sprzęt, tyle że wszystkie dane znikną bezpowrotnie.

Akcje z wymianą kości pamięci odpowiadającej za ROM/Dane
a) są drogie
b) niebezpieczne
c) mogą nic nie dać ( prawie na pewno nie pomogą)

Sprzęt pewnie wstanie ale o danych raczej zapomnij.