SPV m3000 vs MDA COMPACT II

• 20 Odpowiedzi
  • 2260 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPV m3000 vs MDA COMPACT II
« dnia: Lipiec 07, 2008, 17:13:44 »
Witam
Proszę o poradę posiadaczy tych palmfonow. jakie SA różnicę miedzy nimi oprócz barku klawiatury i wi fi w spv który będzie się lepiej sprawował jako nawigacja samochodowa ?

pozdrawiam

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
Odp: SPV m3000 vs MDA COMPACT II
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2008, 17:28:51 »
popierwsze zły dział.

porównanie tych fonów znajdziesz na stronie http://www.mgsm.pl/compare.xhtml Wybierasz nzwę obu modeli i masz zestawienie funkcji obu fonów

Jako nawigacja to bez różnicy moim zdaniem bo procesory mają (prawie)identyczne (5mhz to i se podkręcić można :wink:)  wiec chyba nawigacja będzie chodzić podobnie na obu palmtopach.Ja bym brał wizarda :ok:

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2008, 20:17:47 »
Ewent. zajrzyj na stronę: pdadb.net.
Można szczegółowo porównać kilka modeli lub znaleźć coś nowego dla siebie ;)
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2008, 20:26:48 »
przeglądnołem  te strony o których mówicie i doszedłem do wniosku ze jedynymi różnicami jest brak klawiatury i wi fi w spv czy tak ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2008, 20:41:59 »
Jezeli mowisz o Wizardzie jako SPV to przeciez ma i WiFi i klawiature sprzetowa...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:16:02 »
popper, nie używaj nazwy SPV, bo to mniej więcej tak, jakbyś spytał, co lepsze: ford, czy mondeo....  :ohreally:
Ja bym brał Wizarda, raz że qwerty, a dwa ma chyba najwygodniejszy dpad ze wszystkich modeli. Nawigować można nawet trzymając go w kieszeni (słuchając np. muzyki).

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2008, 13:18:59 »
Rowniez polecam wizarda zwlaszcza ze ma wifi i qwerty, sproboj napisac smsa w aucie bez kwerty :D

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 12, 2008, 23:09:58 »
No co do tego to bym się akurat sprzeczał.... właśnie jedyna sytuacja, gdy używam ekranowej klawiatury (oczywiście nie tej systemowej  :D ) to właśnie w aucie...

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
  • Sprzęt: IBM T42 |
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2008, 11:04:36 »
Rowniez polecam wizarda zwlaszcza ze ma wifi

A ja powiem tak... Wizard ma WiFi owszem ma i co z tego skoro działa raczej lipnie.... nie wiem jak MDA ale w Wizardzie to raczej na WiFi za bardzo bym nie polegał
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2008, 11:43:23 »
Wizarda uzywalem przez ponad dwa lata i problemow z WiFi nigdy nie mialem zawsze dzialalo perfekcyjnie.

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2008, 11:57:39 »
Wizarda uzywalem przez ponad dwa lata i problemow z WiFi nigdy nie mialem zawsze dzialalo perfekcyjnie.

Tak ? A gdzie używałeś tego WiFi ? Bo ja tak:
- lokalizacja A - router Linsysa w odległości 3 m od routera gubi zasięg, co chwila resetuje połączenie, dłuuuugo myśli, działa perfekcyjnie tylko przy ustawieniu "maksymalna wydajność" co źre baterie szybciej niż ja się odlewam
-lokalizacja B - router D-linka - hmmm nawet przy maksymalnym ustawieniu działa jakby chciał a nie mógł...
-lokalizacja C - Publiczny AP no cóż moc taka że się nawet nie loguje...
-lokalizacja D - CW PP (Bedrychowo) sieć lokalna PP - raz działa raz nie działa oczywiście przy ustawieniu maksymalnej wydajności.

Ustawienie trybu "oszczędzania baterii" kompletna porażka rzadko kiedy się łączy nawet 2 m od routera, tryb pośredni zależy chyba od pogody i humoru Wizarda...

Może to kwestia romu ale w takim razie dlaczego na forum jest dużo postów typu "jak zwiększyć zasięg wifi" "problem z Wifi" "wizard traci sieć" itd itd...sam zresztą chyba kiedyś ze mną 'rozmawiałeś' na ten temat w jakimś wątku i konkuzja była taka że wizard ma raczej kiepską kartę wifi...
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 13, 2008, 13:01:32 »
Nie tylko Wizard ale kazdy PPC, bo czego sie chcesz spodziewac po mikroskopijnej antence? Wydajnosc sieci musisz ustawic na MAX i wtedy smiga wszystko. Co do baterii, WiFi zawsze zre duzo baterii niezaleznie od sprzetu, co do routerow to laczylem sie w roznych lokalizacjach z roznymi Linksysy, FON, FritzBox! czy inne blizej nie okreslone HotSpoty i nigdy nie odmowil. Jedynie Wizard sie nie lubil za bardzo z D-Linkami (szczegolnie tymi starszymi) ale na 100m z moim linksystem ciagnal ladnie...

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 13, 2008, 13:10:40 »
Nie tylko Wizard ale kazdy PPC, bo czego sie chcesz spodziewac po mikroskopijnej antence?

Aczkolwiek wydaje mi się że w modelach trochę droższych WiFi działa lepiej, dlatego tak napisałem. Wiadomo nie spodziewam się po wizardzie że będzie rewelacja jednak czasami jest to irytujące gubienie sieci i przelogowanie itd... No w każdym razie jest jak jest i nie zmienimy tego wiec nie ma sie co użalać tylko trzeba korzystać z tego co się ma :) Nie jestem jednak za wychwalaniem wizarda z powodu tego ze ma WiFi i czynieniem tego jego główną zaletą :)
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 13, 2008, 14:38:10 »
Co rozumiesz przez modele troche drozsze? Bo ja za Wizarda zaplacilem o 1000zl wiecej niz za Kaisera ...

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 13, 2008, 15:07:11 »
OleYek, chyba parę lat temu  :grin: albo dałeś się wrobić  :E
 a Kaisera dostałeś z przedłużenia umowy  :ok: więc jakby nie patrzył taniej niż Wizard  :grin:

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 13, 2008, 17:07:31 »
Co rozumiesz przez modele troche drozsze? Bo ja za Wizarda zaplacilem o 1000zl wiecej niz za Kaisera ...

mówimy o rzeczywistej wartości czy zawiłościach i niuansach dzięki którym tel warty 2000 dostajemy z złotówkę ? Oczywiście że chodzi mi o takie za które płacimy więcej bo jest lepszy pod wg. parametrów sprzętowych.
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 13, 2008, 17:34:53 »
DeeJayBzyQ, lemOOr:

Oczywiscie, ze nie chodzilo mi o ceny promocyjne, tylko rynkowe. Chcialem zwrocic uwage, ze Wizard swego czasu kosztowal ponad 2tys. zl. Kaiser jak byl nowy tez kosztowal ponad 2 tys. zl za rok, 1,5 roku Kaiser pewnie bedzie kosztowal z 500zl, wiec porownywanie w ten sposob nie ma najmniejszego sensu.

Porownywac mozna co najwyzej w parach: Charmer - Wizard, Diamond - Touch Pro, Kaiser - P6500 itp.... Bo porownywanie cen np. Magician - Wizard - Kaiser, to zawsze Kaiser bedzie tym drozszym modelem  :P

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 13, 2008, 17:46:57 »
Oczywiscie, ze nie chodzilo mi o ceny promocyjne, tylko rynkowe. Chcialem zwrocic uwage, ze Wizard swego czasu kosztowal ponad 2tys. zl. Kaiser jak byl nowy tez kosztowal ponad 2 tys. zl za rok, 1,5 roku Kaiser pewnie bedzie kosztowal z 500zl, wiec porownywanie w ten sposob nie ma najmniejszego sensu.

Porownywac mozna co najwyzej w parach: Charmer - Wizard, Diamond - Touch Pro, Kaiser - P6500 itp.... Bo porownywanie cen np. Magician - Wizard - Kaiser, to zawsze Kaiser bedzie tym drozszym modelem  :P

Hola Hola :) Pisałeś tak:
Cytat: OleYek
Nie tylko Wizard ale kazdy PPC...

I do tego się odnosiłem :) Wiadomo że nie porównuje sprzętów z teraźniejszych i z przed 10 lat :P Chodziło mi o to że mówienie że generalnie w każdym PPC wifi to duży problem jest przesada trzeba po prostu stwierdzić że Wizard ma karte WiFI ale słabą...

PS nie chiałbyś wiedzieć ile ja zapłaciłem za swoje Atari XT  :O Przepłaciłem 3 krotnie PC`ta którego mam obecnie
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 13, 2008, 18:00:07 »
No tak, bo zaczelismy pisac o dwoch roznych rzeczach, ale abstrachujac, np. w Kaiserze WiFi mi dziala dokladnie tak samo jak w Wizardzie. Ani lepiej, ani gorzej. Tam gdzie Kaser traci zasieg, Wizard tez tracil...

*

Offline lemOOr

• **
  • 168
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 13, 2008, 18:10:03 »
No tak, bo zaczelismy pisac o dwoch roznych rzeczach, ale abstrachujac, np. w Kaiserze WiFi mi dziala dokladnie tak samo jak w Wizardzie. Ani lepiej, ani gorzej. Tam gdzie Kaser traci zasieg, Wizard tez tracil...

to ciekawe bo nie sądzę by oba miały ten sam moduł wifi... hmmm no ale nie ważne bo zaczyna się oftopicznie robić :)
Pozdrawiam
lemOOr

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 13, 2008, 19:54:34 »
Ja mam Wizarda i stojąc przed takim wyborem brałbym go jeszcze raz. ;)
Co prawda z wygodną klawiaturą ekranową, a (od kilku dni) z moim ukochanym Block Recognizerem bardzo wygodnie pisze się krótkie notatki, dodaje wpisy do terminarza i odpowiada na SMSy (nie zawsze zwyczajnie chce się rozsuwać urządzenie w celu wpisania czterech słów...), to jednak nie wyobrażam sobie edycji dokumentów bez bardzo wygodnej klawiatury kciukowej (do mojego pierwszego kontaktu z klawiaturą Uni sądziłem, że wygodniejszej metody dłuższego pisania w urządzeniu mobilnym być nie może :P) - a zdarza mi się dość często dopisać na PDA do jakiejś pracy za jednym razem akapit czy nawet stronę. O ile Grafitti w PalmOS się do tego świetnie nadawało, to BR na 2,8" ekraniku już nie bardzo (no i brak pl literek...), o klawiaturze ekranowej do MobileWorda moim zdaniem można zapomnieć. ;)

WiFi się bardzo przydaje, chociaż to raczej taki dodatek - Wizard to nie jest MID i szaleć po Internecie za jego pomocą za bardzo się nie da. Za to ściągnięcie poczty, przeczytanie newsów, chwila na IM w pobliskiej bibliotece, gdy za pół godziny mamy busa? Jak najbardziej. Na samym WiFi nie ma co polegać - za mało łatwodostępnych HotSpotów, więc za jakiś czas odczujesz zapewne potrzebę wykupienia jakiegoś pakietu GPRS u operatora, potem jednak WiFi też się przydaje od czasu do czasu.