SPV M3000 update do T-Mobile 2.26 Xelencin - info i wrazenia

• 18 Odpowiedzi
  • 1587 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 22, 2006, 22:43:17 »
Witam
Zmienilem sobie ostatnio rom w moim SPV M3000 (HTC Wizard) ze standardowego Orange'a
IPL 1.03
SPL 1.03
GSM 1.4.10.0
OS 1.3.1.15
na T-Mobile 2.26 by Xelencin
(wiecej tutaj  http://xelencin.shackspace.com/wizard/index.html )
i chcialbym sie podzielic wrazeniami ze zmiany i uzywania

Co bylo potrzebne:
aWizard-v1_2 - zdjecie cida zrzut wlasnego romu
Lokiwiz02b - zdjecie simlocka
T-Mobile_RUU_Wizard_2261020_226_22511_ENG_US.exe
wszystko z ftp'a xda developers
Nad sama zmiana nie ma co sie rozpisywac jesli robi sie wszystko zgodnie z opisem i z glowa :)
Operacja trwala okolo 15-25 minut i zakonczyla sie sukcesem
czyli po restarcie zobaczylem
IPL: 2.26
SPL: 2.26
GSM: 02.25.11

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wrazenia po okolo tygodniu uzywania
    - na razie brak zawieszania sie aplikacji, co zdarzalo sie na orginalnym romie, ale na pewno tez na to miala wplyw ilosc instalowanych aplikacji :)
     (za duzo testow)

- szybkosc pracy urzadzenia wzrosla, potwierdzam takze wzrost wydajnosci w dzialaniu samego systemu, start i dzialanie aplikacji
    Aczkolwiek trzeba wziasc pod uwage, ze PDA po zmianie romu jest takze po hard resecie

- wlaczanie aplikacji telefonu wreszcie dziala normalnie i konczenie rozmowy, na orginalnym romie sie mulilo, zakonczenie zawsze trwalo dodatkowow kilka sekund (niby grosze to kosztowalo ale zawsze no i te spowolnienie denerwujace w uzytkowaniu)

- brak problemu z przypomnieniami i budzikiem , dziala jak nalezy, koniec obaw ze sie zaspi lub co sie przegapi

- ogolnie kilka zmian kosmetycznych w wygladzie poszczegolnych aplikacji
    (np fajny comm manager) etc

- dosc dobry
extended_rom, w mojej ocenie nawet bez potrzeby "gotowania" wlasnego,bez smieci, a za to z aplikacjami potrzebnymi m in Total CE , Registry Tweaks 3.0 - ktory zawiera sporo hackow rejestru ktore trzeba bylo wprowadzac, ikonki E/G ,opcje wydajnosc, menu cache etc, wylaczona notyfikacja wysylania a wlaczone raporty etc.[/list]
    - Na minus jedna sprawa problem z opcja lock , nie dziala tak jak w orginalnym romie, tzn po ustawianie hasla i czasie 0 minut PDA blokuje sie  po okolu ~30-60 sekundach :( a powinien dopiero jak go przelaczam w standbay lub resetuje.

BTW moze ktos ma jakis pomysl na naprawienie tego albo kojarzy w ktorym kluczu rejestru tego szukac ?[/list]
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pomimo tego zdecydowanie polceam kazdemu zmiane romu z orginalnego na nowszy nie koniecznie ten,
    chociaz moge smialo polecic rom T-Mobile_RUU_Wizard_2261020_226_22511_ENG_US.exe

--
    regards  Shadizar

*

Offline Miedzio

• 492
    Re: SPV M3000 update do T-Mobile 2.26 Xelencin - info i wraz
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2006, 01:17:04 »
    Cytat: "shadizar"

- Na minus jedna sprawa problem z opcja lock , nie dziala tak jak w orginalnym romie, tzn po ustawianie hasla i czasie 0 minut PDA blokuje sie  po okolu ~30-60 sekundach :( a powinien dopiero jak go przelaczam w standbay lub resetuje.[/b]

BTW moze ktos ma jakis pomysl na naprawienie tego albo kojarzy w ktorym kluczu rejestru tego szukac ?

Juz wspominalem o tym problemie w jednym z poprzednich swoich postow... ale rozwiazania tego problemu chyba nikt nie zna :( Ta opcja dzialala mi dobrze jedynie na oryginalnym sofcie Orange. Na sofcie RUU_Wizard_225111_22511102_022511_CWS_WWE_Ship oraz MDA_software_update_226102_22610105_022511 dzieje sie tak jak opisales...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 07:41:08 »
    Cytat: "Miedzio"

Juz wspominalem o tym problemie w jednym z poprzednich swoich postow... ale rozwiazania tego problemu chyba nikt nie zna :( Ta opcja dzialala mi dobrze jedynie na oryginalnym sofcie Orange. Na sofcie RUU_Wizard_225111_22511102_022511_CWS_WWE_Ship oraz MDA_software_update_226102_22610105_022511 dzieje sie tak jak opisales...

Hmm powiem szczerze rozwiazania dla tego problemu jeszcze nie szukalem, wymienilem to po prostu jako wrazenie na minus po zmianie romu.
    Nie sadzilem ze to przypadek beznadziejny :)

Patrzyles tez na xda-developers ?

Dziwne ze to jest skopane jak mowisz w wielu romach :(
    Poszukam moze cos sie znajdzie.

--
    regards Shadizar

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2006, 12:56:42 »

- na plus tez musze dodac, ze nie mam obecnie problemu z wybudzaniem karty po wyjsciu ze stanu standbay PDA, co na orginalnym romie zdarzalo sie dosc czesto

--
    regards Shadizar

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2006, 18:18:21 »

- na plus tez musze dodac, ze nie mam obecnie problemu z wybudzaniem karty po wyjsciu ze stanu standbay PDA, co na orginalnym romie zdarzalo sie dosc czesto

- na kolejny plus musze zaliczyc, brak denerwujacych sms'ow od sieci z lokalizacja przy restarcie ( pomimo wylaczonych Broadcast Channels) , a zdarzaly sie tez nie tylko po restarcie.

- niestety , nadal zdarzaja sie czasami sytuacje ze nie moge wlaczyc aplikacji telefon, po prostu sie nie wlacza , pomaga softreset:(

Ma ktos ogolnie problemy tego typu ?
    (na roznych romach, niekoniecznie na tym)

Co moze byc powodem ?

Po prostu czasami Wizard niezbyt fajnie pracuje jako telefon.
    Ogolnie zwisy sie zdarzaja ale od programow jak za duzo sie kombinuje, ale czesciej wlasnie nie mozna uruchomic telefonu albo wiadomosci.

Zdarza sie to wam takze podczas pracy z Wizardem?

--
    regards Shadizar

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
    • 18341
      • http://www.oleyek.com
    • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2006, 21:46:20 »
    Problem z aplikacja telefonu mialem tylko z oryginalnym ROMem. Chociaz nie byl to wielki problem tylko jakosc dzialania tego. Wszystko ustalo po zmianie ROMU, ale nigdy nie zdazylo mi sie zeby sie nie chcialo uruchomic.
    Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline malik

• 257
    « Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2006, 01:46:58 »
    ma rom jak w stopce, i dziwne opozniania w telefonie zauwazylem i sa denerwujace, i widze ze tu tez to wystepuje, wiec chyba poczekam na jakis 2.3

*

Offline Arrow

• *
    • 50
    « Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2006, 08:00:21 »
    No wieć miałem takie lagi na pomarańczowym romie, jednak tydzień temu zostałem zmuszony do zmiany romu (biały ekran) więc wgrałem ten nowszy rom orenzady i moje życie sie zmieniło  :proud:  poprostu telefon działa lepiej i nie ma zadnych opoźnień w aplikacji telefon, jedyne co jeszcze chce zrobić (a nie wiem jak) to podkręcenie na stałe procka na jakieś 220 MHz  :O~

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
    • 18341
    « Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2006, 08:40:53 »
    Arrow

Procka nie jest trudno podkrecic jest kilka aplikacji do tego,ladnie jest opisane poszukaj w wyszukiwarce pod kontem podkrecanie albo omap :)

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2006, 16:27:02 »
    Cytat: "malik"
    ma rom jak w stopce, i dziwne opozniania w telefonie zauwazylem i sa denerwujace, i widze ze tu tez to wystepuje, wiec chyba poczekam na jakis 2.3

Hmm nie w moim przypadku opoznienia w pracy ustaly po zmianie romu na ten ktory opisuje
    Na orginalnym psulo mi to troche nerwow

Nadal zdarzaja mi sie problemy ze nie moge uruchomic aplikacji telefonu albo sms, klikam i bez efektu, rozwiazaniem jest softreset
    fakt ze przynajmniej na tym romie trwa to tylko okolo 40s

moze to kwestia aplikacji zainstalowanych , pluginow today'a ?

Pocket Breeze 5.1.01
    ilancher 2.3.04
    PSW Metrix 1.0.1

ktos potwierdzi ? zaprzeczy ?

hmm moze pokombinuje aczkolwiek troche sie juz przyzwyczailem do swojego todaya

--
    regards Shadizar

*

Offline klabton

• 442
    • HTC Touch Pro
    « Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2006, 01:11:36 »
    zainstalowalem ten rom. jak na razie nie mam zwiech. mam natomiast problem z mmsami. nie moge dodac ustawien serwera mms z poziomu programu do obslugi mmsow. po prostu ikona New jest nie aktywna. tapniecie I przytrzymanie tez nic nie daje.
    Jakies sugestie?
    ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
    • 18341
    « Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2006, 09:15:28 »
    poszukaj CABa na forum do ustawienia MMSow pod Twojego operatora, powinno Ci to zaktywowac konto MMS w Wizardzie.

*

Offline klabton

• 442
    • HTC Touch Pro
    « Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 08, 2006, 09:33:14 »
    Dzieki oleyek :) poszukam. A wlasnie zauwazylem ze po rozmowie telefonicznej "stracilem zasieg". Telefon zachowywal sie jakby szukal sygnalu. Zdarzylo mi sie to tez po instalacji romu Orange 2.22 Wczesniej na 1.x tego nie bylo.

*

Offline klabton

• 442
    • HTC Touch Pro
    « Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 09, 2006, 19:17:31 »
    Cytat: "oleyek"
    poszukaj CABa na forum do ustawienia MMSow pod Twojego operatora, powinno Ci to zaktywowac konto MMS w Wizardzie.

Znalazłem na forum sposób chyba prostszy - małe grzebnięcie w rejestrze i bangla :)

*

Offline romulus

• 2929
    • Mam to gdzieś
    • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
    « Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 09, 2006, 19:46:10 »
    Cytat: "klabton"
    Cytat: "oleyek"

Znalazłem na forum sposób chyba prostszy - małe grzebnięcie w rejestrze i bangla :)
    prostrsy to jest cab a nie grzebanie w rejestrach
    Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline klabton

• 442
    • HTC Touch Pro
    « Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 09, 2006, 20:31:30 »
    W ten sposób nauczyłem się czgoś nowego ( dla mnie ). Wcześniej rejestry mnie odrzucały. Myślę, że lepiej dla samego urządzenia jest zmiana jednej cyferki, niż instalacja kolejnego programu. Szczególnie, że ten działa dobrze.

*

Offline klabton

• 442
    • HTC Touch Pro
    « Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2006, 16:18:28 »
    Pojawił się inny problemik...
    Zakupiłem Pocketogonka i zainstsalowałem go. Oczywiście w ustawieniach jest zapisane, że jest głowna klawiatura, ale po softresecie nie jest głowną klawiatura.
    W takiej sytuacji uznalem, że zainstaluje RegistryWizarda po wczesniejszym odinstalowaniu Xelencin tweakow. I doznalem whitescreena. Pomogl HR.
    Być moze ten rom nie lubi RegistryWizarda?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
    • 18341
    « Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2006, 21:42:45 »
    Raczej nie tyle, ze RegistryWizarda, co pewnie jakiegos jego tweaka nie lubi albo tradycyjnie cos sie z czyms pozarlo :)

*

Offline klabton

• 442
    • HTC Touch Pro
    « Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 12, 2006, 16:20:46 »
    Swoją drogą dziwne, szczególnie ze na stronie xelencina sam poleca RegistryWIzarda do pracy.. Pewnie gdybym zrobił HR, zainstalował od zera RW i resztę stuffu, to by zadziałało... Może następnym razem.

Pojawia się nowy wątek:
    http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=39725&postdays=0&postorder=asc&start=775
    Z tego wynika, że to powtarzający się problem z RW na wyższych romach.
    Trzeba czekać na update programiku... i włączać pocketogonka po każdym sofcie :)

Update:
    Sprawa jest jasna - ustawienie w RegistryWizardzie klawiatury PocketOgonek jak głównej powoduje zawiechę sprzęta.