Jak zsynchronizować Wizard'a przez BT ????

• 11 Odpowiedzi
  • 1626 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« dnia: Marzec 22, 2006, 15:38:07 »
Najpierw napiszę co zrobiłem:
Włączyłem na PDA BT, oraz wykrywanie. BlueSoleil znalazł mi PDA. Następnie na PDA uaktywniłem nowy przychodzący port (COM6). BlueSoleil wtedy dodał możliwość połączenia przez port więc połączyłem się. Połączył się przez COM10 i wszystko jest ładnie połączone. W ustawieniach połączenia w ActiveSync dałem "zezwalaj na połączenie z - COM10".

Po tym wszystkim AC próbuje uzyskać połączenie, jednak po jakiejś chwili pojawia się komunikat że AC nie może rozpoznać urządzenia... Coś robię źle?

*

Offline lolleq

• 49
  • Jestem - więc myślę...
    • Infomatrix.PL
  • Sprzęt: 1X/MZ601
Re: Jak zsynchronizować Wizard'a przez BT ????
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2006, 18:35:05 »
Cytat: "mos84"
Najpierw napiszę co zrobiłem:
Włączyłem na PDA BT, oraz wykrywanie. BlueSoleil znalazł mi PDA. Następnie na PDA uaktywniłem nowy przychodzący port (COM6). BlueSoleil wtedy dodał możliwość połączenia przez port więc połączyłem się. Połączył się przez COM10 i wszystko jest ładnie połączone. W ustawieniach połączenia w ActiveSync dałem "zezwalaj na połączenie z - COM10".

Po tym wszystkim AC próbuje uzyskać połączenie, jednak po jakiejś chwili pojawia się komunikat że AC nie może rozpoznać urządzenia... Coś robię źle?
Robię identycznie i identycznie kończy się moja próba synchronizacji :/ Przez IrDA i USB idzie normalnie. Gdzie tkwi gwóźdź? Może to kwestia obsługi BT po stronie PDA szwankuje?

*

Offline dziegiel

• **
  • 156
    • http://money.ebiznes.waw.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 + GPS + 1GB Kingston
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2006, 18:57:39 »
Ja zrobiłem tak:
1. Włożyłem dongla BT (D-Link) do USB. System juz wcześniej miał sterowniki (standardowe windows xp).
2. Powinien istnieć port przychodzący <COM20 bo go AS nie wykryje
3. W AS w ustawieniach połączenia w opcji "Zezwalaj na połączenia z:" i tu wybieram COM przychodzący z pkt. 2
4. W SPV włączam BT
5. Uruchamiam AS, wybieram Menu "Połącz przez bluetooth"
6. Pisze, że nie może utworzyć połączenia i pyta czy chcę utworzyć połączenia -> TAK
7. Klikam Nowe powiązanie...
8. Wybieram komputer, który wykrył i Dalej
9. Kod dostępu (ja wpisuję 0000)
10. To samo wpisuje na PC
11. w SPV jest zaptaszkowana usługa ActiveSync więc klikam Zakończ
12. Zamykam ustawienia BT
13. W AS na SPV klikam Menu i "Połącz przez bluetooth" po chwili jest połączony i można synchronizować.

Dzisiaj tak zrobiłem po HardResecie. Działa za pierwszym razem.

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2006, 20:16:26 »
U mnie jest takie coś:

No nie wiem już mam dosc grzebania w tym....

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2006, 20:43:53 »
z poziomy PDA gdy daję menu/connect via BT dostaje wiadomość "cannot find an existing BT partnership with a PC that supports AC. Would u like to set up a partnership now?" Gdy daję YES i wykrywa PC, ale gdy od nowa daję "connect via BT" to dalej ten sam komunikat, mimo że juz PC jest w BT connections.

*

Offline lolleq

• 49
  • Jestem - więc myślę...
    • Infomatrix.PL
  • Sprzęt: 1X/MZ601
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2006, 21:29:41 »
Cytat: "dziegiel"
Ja zrobiłem tak:
...
Dzisiaj tak zrobiłem po HardResecie. Działa za pierwszym razem.
No i udało mi się - dzięki za wskazówki. Mało intuicyjny ten proces jakoś ;)

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2006, 00:14:39 »
dzięki mi też sie juz udalo... jakbys napisal jeszcze ze trzeba otworzyc na PDA outgoing port to bys mi zaoszczedzil troche roboty:)

Dziwne że jeżeli odznaczę w PDA otgoing port - secure connection - działają na PDA tylko niektóre stronki WWW, a przy zaznaczonym wszystkie....

*

Offline mos84

• **
  • 155
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 23, 2006, 00:55:35 »
OK - zrobułem test łącza i przez BT leci u mnie max. --> 384 kbps (czyli 48KB/s). Dodam że łącze mam 2mbit, a nadajnik BT podono ma przepustowość 1mbit, bo jest to wersja 2.0. Test robiłem na stronce --> http://www.bandwidthplace.com/speedtest/ . Według mnie jest max jeżeli chodzi o BT w Wizard'zie... Zróbcie test zobaczymy czy się nie mylę....

Co do zasięgu to mam go nawet w kiblu oddalonego o jakies 8m i dwie ściany więc mogę spokojnie siedzieć na gg siedząc jednocześnie na kibelku:)

*

Offline danny82

• *
  • 66
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 29, 2006, 19:19:30 »
Witam,
Ja takze mam problem z AS via BT.

Robie tak jak jest napisane powyzej. Mam bluetooth Bluesoleil. AS widzi mi przez chwile polaczenie z Wizardem poprzez COM4. Ale po chwili ikona aktywnego AS znika a modul BT odlacza usluge polaczenia poprzez COM4. Nie wiem co jest grane nadal...Porty przychodzace i wychodzace w wizardzie mam ustawione w opcjach BT..

Wlasnie zrobilem hard Reset na swoim Wizardzie i nic to nie dalo. Czekam na propozycje

*

Offline danny82

• *
  • 66
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 30, 2006, 01:09:35 »
Odpowiem sobie sam bo juz dziala:

Potrzebne jest oprogramowanie Bluesoleil ver. 2 dla systemu XP SP2.

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 12, 2006, 13:13:12 »
a u mnie activesync na PC nie widzi portu com, sterowniki widcomm
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

*

Offline Degenerado

• **
  • 163
  • Sprzęt: Exec O2 + TYTN II
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 12, 2006, 13:58:48 »
u mnie pomimo ze wszystko sie zgadza z opisem, za kazdym razem palm wyrzuca ze mu brakuje partnership, pomimo ze jest wszystko zdefiniowane jak wyzej