Jako że nie znalazłem dokładnej informacji jak poradzić sobie np z ikonką [E]dge albo odpowiedzi na pytanie czy warto zmienić rom postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami:
Posiadam SPV m3000 z Oranżoskim Romem 1.3.1.15 PL i kartą w PlusGSM
Nie miałem zastrzeżeń do tego zawiódł mnie tylko raz kiedy to automapa informowała dzwiękiem o czymś na drodze i wtym czasie zadzwonił telefon, to aparacik się zawiesił, poza tym wszystko było ok.
No ale musiałem bo nie mogłem wytrzymać sprawdzić inne romy.
interesowały mnie tylko 2:
RUU_Wizard_225111_22511102_022511_CWS_WWE_Ship.exe
RUU_Prodigy_2170702_21707102_20710_QTEK_WWE_Ship.exe
Najpierw wgrałem (w/g instrukcji kilka postów niżej) pierwszego bez najmniejszego problemu.
Pierwsze co się rzuciło w oczy to nowy splashscreen choć nie za ciekawy to i tak lepszy od Oranża, następny był czas w którym się odpala o jakieś 15 sekund szybciej niż w Orandzu.
Ale sam system chodził ślimakowato od samego początku, a po zainstalowaniu spb pocket plus tragedia - obrót ekranu po wysunięciu klawiatury zajmował mu 2 sekundy.
Podczas krótkiego użytkowania potrafił się albo zawiesić albo zamulić do tego stopnia że nie dało się z niego korzystać.
Chociaż bardzo mi się spodobały 2 bajery: ikonka [E]dge oraz smartdial to długo ten rom u mnie nie zawitał.
Następny rom choć chodził szybciej i szybko się odpalał nie miał ikonki i ogólnie chodził lepiej od Cingulara a gorzej od Orandza to nie miał nic ciekawego co by mnie przy nim zatrzymało.
No i obydwa romy nie były PL tylko EN nie był to mój problem ale wygodniej korzysta się z PL
Dlatego postanowiłem wrócić na Orandza ale nie z backupa tylko tego ze strony XDA
RUU_Wizard_OrangePL_13115_PLK_131115_011310_NOCID.zip
żadna zmiana romu nie sprawiła jakiego kolwiek problemu wszystko szło gładko i sprawnie.
No i spowrotem zawitał Orandze na splashscreenie i język PL co ciekawe chodził inaczej jakby lepiej od takiego samego romu którego miałem orginalnie.
Jako że spodobały mi się wczęsniej wspomniane 2 bajery E i SD
to postanowiłem je jakoś wgrać.
A że na forum nie było pewnej informacji jak to się robi to postanowiłem po swojemu:
Wgrałem spowrotem pierwszy Rom cingulara odblokował EXrom wyciągnołem z niego interesujące CABy od ikonki Edge od smartdiala i wziąłem sobie jeszcze MMSy cośtam z Javą
Spowrotem wgrałem Orandza.
odpaliłem wszystkie Caby i odziwo działał tylko smartdial, uruchomiłem jeszcze raz caba od egde softreset i zadziałało

tak się cieszyłem,
mmsy podobnie zadziałay ale już nie trzeba było softreseta.
potem tylko CAB z ustawieniami gprs/mms dla plusa kilka moich programików no i śmigam:
Podsumowanie.
ORANGE 1.3.1.15 PL
- odpala się wolniej
- brzydki splash (który można zmienić ciężko ale można)
+język PL
+mniej awaryjny
+chodzi szybciej
+działąjąca ikonka [E]dge
+smartdial
jakby ktoś chciał CABy które używałem to moge je gdzieś wrzucić.