Ja chyba rozumiem pawelek21
Więc chłopak ma lan po WI-fi z wyjsciem na "świat", podłączone do niego PC w domy. pawelek21 dokupił kolejną kartę sieciową i na niej zestawił połączenie z SPV. Połączenie się udało, ale nie udostępnił internetu.
Połączyć SPV z lanem Wi-Fi nie może bo bedzie musiał dopłacać.
Więc operacje udostępniania internetu musisz przeprowadzać na własnym PC z dwiema kartami Wi-Fi
Karta z której masz internet zakładam że dostaje wszystko z DHCP a druga karta z której ma SPV mieć internet jest skonfigurowana jako ad-hoc i tu trzeba było by ręcznie powprowadzać dane przykładowe:
IP 192.168. 22.1
Maska 255.255.255.0
Bramka 192,168,22,1
OK
Teraz kontekstowym (prawy przycisk myszy) na kartę z której masz internet i chcesz go przekazać dalej. Wybierasz właściwości zakładka zaawansowane. W polu rozwijanym jeśli masz więcej kart sieciowych wybierasz tą kartę z którą łączy się SPV, stawiasz ptaszka w "Zezwalaj innym użytkownikom na łaczenie się poprzez połączenie internetowe" (cytat może być niedokładny) OK i to już wszystko
Można jeszcze w SPV wprowadzić dane na sztywno to zwiększy szybkość logowania się do sieci. Jeśli nie potrafisz zostaw DHCP będzie wolniej ale się nie pogubisz w nawale informacji i konfiguracji.
Pozdrawiam i mam nadzieje że zgadłem twoją konfigurację