Spv m3000 problem z internetem przez Wi-Fi

• 32 Odpowiedzi
  • 3651 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spv m3000 problem z internetem przez Wi-Fi
« dnia: Październik 26, 2009, 16:00:16 »
Mam komputer do którego jest podłączony router d-link i laptop w którym bez problemu chodzi internet. Jak kupiłem spv to telefon znajdował od razu router ale internet chodził strasznie wolno a nwet wcale tylko google jakoś tam a np. o2.pl to wogóle pisało że się ładuje i nic. Później zacząłem coś szperać w ustawieniach wi-fi ale to tylko pogorszyło sprawę. Mam taki program wi-fi co znajduje wlaśnie router i mi znalazło bez problemu więc to chyba wina ustawień. Nie wiem co robić dużo się o tym naczytałem ale nie znalazłem rozwiązania. Jedni pisali że jest może jakieś filtrowanie włączone w routerze tylko to mi nie pasuje bo w laptopie internet chodzi (no chyba że komórka działa na innej zasadzie wi-fi) . Jeszcze znalazłem żeby zamienić jakieś pliki w windows w komórce i już ale tego nie próbowałem bo nie wiem gdzie to znalazłem. Proszę pomóżcie co mam zrobić żeby zaczął mi chodzić wkońcu internet.

Odp: Spv m3000 problem z internetem przez Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2009, 21:07:12 »
Jest ktoś w stanie mi pomóc?

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2009, 22:38:14 »
Jest ktoś w stanie mi pomóc?

... jest coś takiego jak FAQ a w nim jest sporo opisanych rzeczy i między innymi - Aktywacja WiFi 802.11g  - należy zainstalować program: Wizard 802.11g Activator pobierz; zapewnia zgodność ze standardem 802.11g ale nie daje możliwości uzyskania wyższego transferu.

rozwiązanie 2, w ruterze ustaw sieć na b lub mixet

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2009, 15:38:43 »
W FAQ czytałem ale jak sciogne ten activator htc i go przesle na komorke kilkam np na karte zeby zainstalowalo i pisze ze on zajmuje 0KB i niby pisze ze sie zainstalowało ale nigdzie nie moge go znaleść??
Czytałem jeszcze że zmiana ROMU może pomóc ale nie wiem na jaki??

A o co chodzi z tym 2 sposobem że coś zmienić w routerze możesz tak jakoś to prosto opisać bo nie za bardzo się na tym znam.

*

Offline wojnest

• **
  • 229
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2009, 19:01:20 »
Prawdapodobnie jest to program bez interfejsu.
Zobacz może po zainstalowaniu działa lepiej.

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2009, 19:57:39 »
W FAQ czytałem ale jak sciogne ten activator htc i go przesle na komorke kilkam np na karte zeby zainstalowalo i pisze ze on zajmuje 0KB i niby pisze ze sie zainstalowało ale nigdzie nie moge go znaleść??

Tego pliku nie wolno instalować na kartę pamięci, należy go zainstalować w głównej, to jest wpis do rejestru systemu.

A co do drugiego sposobu, należy w ruterze w opcjach WIFI odszukać informacji o sposobie transmisji (np. w asmax mam takie cuś Wireless -- Advanced - 54g™ Mode: mixet, 54G, only WiFi 802.11b).

Wizard obsługuje sieć WiFi 802.11b z łatką także g ale prędkość jest taka sama.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2009, 14:55:30 »
Prawdapodobnie jest to program bez interfejsu.
Zobacz może po zainstalowaniu działa lepiej.
Po zainstalowaniu czego??

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2009, 14:57:32 »

Tego pliku nie wolno instalować na kartę pamięci, należy go zainstalować w głównej, to jest wpis do rejestru systemu.

A co do drugiego sposobu, należy w ruterze w opcjach WIFI odszukać informacji o sposobie transmisji (np. w asmax mam takie cuś Wireless -- Advanced - 54g™ Mode: mixet, 54G, only WiFi 802.11b).

A co do tego to instalowalem to i na telefonie ale to chyba nie pomogło.
A może mam połączenie w kompie zrobione blokowane czy cos?? Nie wiem ale jak mam moje połączenia na kompie to na każdym jest taka kłudka więc może o to chodzi?? Albo mam jakieś filtrowanie włączone nie wiem.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2009, 15:04:23 »

Wszystko ok ale jakoś w laptopie działa internet a to chyba na tej samej zasadzie działa spv i laptop. Myślę że problem tkwi w komórce a nie w routerze.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2009, 21:35:06 »
Nie masz filtrowania MAC w routerze ustawionego, poprawnie podjaesz haslo, jaki router ?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2009, 09:11:51 »
... zróbmy inaczej, napisz krok po kroku co robisz na ppc od momentu włączenia funkcji WiFi?

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2009, 09:34:09 »
Nie masz filtrowania MAC w routerze ustawionego, poprawnie podjaesz haslo, jaki router ?
Nie mam hasła na router (chyba spytam się) d-link 524
Napisane: Październik 31, 2009, 09:24:15
... zróbmy inaczej, napisz krok po kroku co robisz na ppc od momentu włączenia funkcji WiFi?
Włączam wi-fi w Comm manager pozniej w comm manager klikam ustawienia wi-fi. Tam mam zakładki Główny, Posyęp, tryb zasilania itp ale w żadnej nie moge nic wpisać wszystko jest puste. Klikam menu karty sieciowe i mam 2 zakładki bezprzewodowe i karty sieciowe. Klikam karty sieciowe i mam ich pare, teraz klikam na sdio wlan wirelless adapter i edytuj. Zaznaczam uzyj podanego adresu ip wypełniam wszystko i przechodze do zakładki serwey nazw. Wypełniam 2 pierwsze i klikam ok. I dalej nic nie działa wchodze w internet explorer wpisuje jakas stronę np google.pl i chodzi ale pojawia sie komunikat: Nie można nawiązać połączenie przy bieżących ustawieniach połączenia. Aby zmienić ustawienia połączenia naciśnij opcje ustawienia. Klikam odrzuć wpisuje inna strone ale ona się już nie załaduje tylko pojawia się ten sam komunikat.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2009, 10:30:16 »
uzycie wyglada tak:
wlaczasz WiFi
znajduje Ci siec i robisz polacz
pyta o haslo do sieci
koniec.

Adresy IP i cala reszte powinien podbrac sam z DHCP.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2009, 12:53:42 »
uzycie wyglada tak:
wlaczasz WiFi
pyta o haslo do sieci
koniec.

U mnie nic nie wyszukuje i nie prosi o haslo więc coś jest nie tak.

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2009, 17:08:43 »
uzycie wyglada tak:
wlaczasz WiFi
pyta o haslo do sieci
koniec.

U mnie nic nie wyszukuje i nie prosi o haslo więc coś jest nie tak.

Być może przypadkowo lub specjalnie zablokowałeś wyświetlanie podpowiedzi odnośnie sieci (synek się pobawił i też tak mam, nie wiem gdzie trzeba przycisnąć żeby to naprawić), jeżeli ppc znajdzie sieć to na górnym pasku pokazuje się ikonka obok tej od wifi. Naciśnij ją i powinno pojawić się ów okienko nad dolnymi przyciskami informujące o wykryciu sieci z jej nazwą i zapytaniem co dalej chcesz zrobić.

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 31, 2009, 20:20:37 »
U mnie nic takiego nie mam a wogóle to mi sieci nie wykrywa.
Jedynie w menu , ustawienia, połączenia, łączność bezprzewodowa, menu, bezprzewodowe-konfiguracja sieci bezprzewodowych pisze dlink tego nie dodawałem samo się pojawiło jest ikonka z 1 zielonąkreską i zamkniętą kłódką i pisze że dostępne więc klikam połącz pisze że się łączy ale się nie połącza (chyba) i dalej pisze że dostępne. I jak kliknę menu (prawy dolny róg) później zaawansowane to właśnie pisze : włącz powiadomienie o dostępnej sieci i ja to miałem odznaczone chyba o to ci chodzi ale mniejsza z tym. Zaznaczam to klikam ok. Klikam na tą sieć dlink i klikam edytuj i co dalej mam wybrać połącznie : internet czy praca DALEJ co teraz mam poustawiać uwierzytelnienie: ??, szyfrowanie danych: ?? . I teraz ważna rzecz : klucz jest dostarczany automatycznie mam to zaznaczone a może trzeba to odznaczyć i wpisać właśnie hasło do routera (gdzieś podziałem ale znajde) ???

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 31, 2009, 20:23:41 »
wpisać właśnie hasło do routera (gdzieś podziałem ale znajde) ???

Jak sieć jest zabezpieczona to nie dziw się że bez hasła nie działa.

Jeśli nie jest zabezpieczona.... na pewno sąsiedzi są wdzięczni że siejesz darmowym netem w eter.

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 31, 2009, 20:32:31 »
wpisać właśnie hasło do routera (gdzieś podziałem ale znajde) ???

Jak sieć jest zabezpieczona to nie dziw się że bez hasła nie działa.

Jeśli nie jest zabezpieczona.... na pewno sąsiedzi są wdzięczni że siejesz darmowym netem w eter.
Nie wiem czy jest zabezpieczona ale w spv mam przy sieci dlink kłódkę zamkniętą i to samo w połączeniach na kompie.

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 31, 2009, 20:37:17 »
Usuń obecne ustawienia, stań przy ruterze i zapodaj jeszcze raz wsio od początku.

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 31, 2009, 21:14:59 »
Ale jeszcze jedno nie pasuje mi żeby sieć była zabezpieczona hasłem bo jak brat sobie kupił laptopa to nie musiał nic ustawiać żadnego hasła wpisywać od razu mu internet zaczął chodzić.
Napisane: Październik 31, 2009, 20:41:52
Usunąłem wszystkie ustawienia i mi się pojawił ten komunikat na dole: Wykryto nowa siec wybierz sieć do nawiązania połączenia: dlink [niezabezpieczona]  - klikam ok i dalej internet nie chodzi nie wiem co robić.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 31, 2009, 21:25:39 »
Zacznij od skonfigurowania urzadzenia najpierw. Jak mozna podlaczyc router do sieci na domyslnych ustawieniach  :terrified:

CHociaz bardziej stawiam na to, ze ma wlaczone filtrowanie po MAC a w laptopie podczas konfiguracji polaczenia sie dopisal MAC do ustawien routera.

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 31, 2009, 21:32:46 »
Zacznij od skonfigurowania urzadzenia najpierw. Jak mozna podlaczyc router do sieci na domyslnych ustawieniach  :terrified:

CHociaz bardziej stawiam na to, ze ma wlaczone filtrowanie po MAC a w laptopie podczas konfiguracji polaczenia sie dopisal MAC do ustawien routera.

Parę postów wyżej pisałeś że nie mam filtrowania MAC.
Aha jak to wyłączyć i czy przez wyłączenie MAC będzie działał net w laptopie.
A po 2 : "Jak mozna podlaczyc router do sieci na domyslnych ustawieniach" nie router tylko laptop.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 31, 2009, 21:43:25 »
Parę postów wyżej pisałeś że nie mam filtrowania MAC.

To bylo pytanie wielokrotnie złożone, a nie stwierdzenie.

Aha jak to wyłączyć i czy przez wyłączenie MAC będzie działał net w laptopie.

Przeczytac instrukcje obslugi routera.

A po 2 : "Jak mozna podlaczyc router do sieci na domyslnych ustawieniach" nie router tylko laptop.

Router, siec = internet...

Czy ja ja tak niezrozumiale pisze, czy szkoly obnizyly poziom nauczania?
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2009, 11:30:55 wysłana przez OleYek »

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 05, 2009, 15:16:35 »
Pójdę jutro jak będę mieć czas na rynek tam jest wi-fi jak będzie chodzić to znaczy że z telefonem wszystko ok a problem jest z routerem.
Mój kolega sąsiad też ma ten sam router może i u niego sprawdzę.
Napisane: 01 Listopad 2009, 11:28:13
Więc tak sprawdzałem na 3 routerach i to samo pisze komunikat że znaleziono nową sieć klikam połącz bo ona nie jest zabezpieczona hasłem i nic dalej nie chodzi. W kartach siecowych połączeń bezprzewodowych pisze ta sieć i pisze że jest dostępna ale nic nie chodzi.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 06, 2009, 09:33:24 »
Zrob HR i zacznij od nowa, bo teraz moze CI nie chodzic, przez to, ze nagrezbales w ustawieniach sieci dosc mocno.

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 06, 2009, 13:51:20 »
Właśnie a jak się robi Hard Reset i czy to tylko zmienia ustawienia na domyślne czy też coś usuwa??

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 06, 2009, 17:20:27 »
Właśnie a jak się robi Hard Reset

FAQ !

i czy to tylko zmienia ustawienia na domyślne czy też coś usuwa??

Wszystko usuwa, poza tym co jest na karcie.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 07, 2009, 11:12:48 »
Zrobiłem Hard Reset włączyłem wi-fi wykryło mi sieć kliknąłem połącz, włączyłem Internet Explorer wpisałem google.pl chwilkę czekałem i weszło później onet.pl i czekałem dość długo i nic. Pisze trwa otwieranie i tyle.
Napisane: Listopad 06, 2009, 18:03:17
Aż wkońcu pojawił się komunikat : Nie można nawiązać połączenia itd
Napisane: 06 Listopad 2009, 18:09:27
Taki mi się właśnie komunikat pojawia:

A tu jest album kilku zrzutów ekranu sami zobaczcie. Raz d-link jest dostępny a raz nie.
http://img39.imageshack.us/gal.php?g=capture001.png
Napisane: 06 Listopad 2009, 20:01:35
Ok wreszcie mi się połączył telefon z d-link chyba dla tego mi się wcześniej nie łączył że w pokoju nie miałem dobrego zasięgu.

E-mail mi chodzi ale strony dalej nie chodzą pisze że się ładuje ale sie nie chce załadować myślę że to przez przeglądarkę muszę ściągnąc Opere
Napisane: Listopad 07, 2009, 10:30:28
Sciągnołem Opere google chodzą szukają co trzeba nawet nawet ale inne strony już się nie załadują??

*

Offline konrads6

• **
  • 225
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 07, 2009, 18:03:26 »
ja kupilem ostatnio karte w-fi za 30zl, trudziłem sie ok. 4h i doszlem jak podlaczyc wizarda do kompa ad -hoc(czy jakos tak) i smiga, neta mam w calym mieszkaniu lecz musze kupic dluzszy kabel(bo mam karte usb) i ja poloze gdzieś na szafie aby wiekszy zasieg byl :) ale bylo warto, lecz u mnie predkosc zalezy od tz. opcji poboru baterii, im wyzsza(sa 3 poziomy) tym net mi chodzil szybciej.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 07, 2009, 18:26:48 »
ja kupilem ostatnio karte w-fi za 30zl, trudziłem sie ok. 4h i doszlem jak podlaczyc wizarda do kompa ad -hoc(czy jakos tak) i smiga, neta mam w calym mieszkaniu lecz musze kupic dluzszy kabel(bo mam karte usb) i ja poloze gdzieś na szafie aby wiekszy zasieg byl :) ale bylo warto, lecz u mnie predkosc zalezy od tz. opcji poboru baterii, im wyzsza(sa 3 poziomy) tym net mi chodzil szybciej.

A co ma piernik do wiatraka?
Połaczenie z routerem jest na innych zasadach niż bezpośrenie połączenie  z kartą WiFi.
Może nie mieszaj w temacie, tylko najpierw szerzej zapoznaj się z tym o czym zamierzasz pisać. Np. przeczytaj w FAQ o sposobach bezprzewodowego  połączenia Wizarda z netem.