SPV M3000 - problem z internetem po WiFi i gprs

• 36 Odpowiedzi
  • 8451 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 22, 2006, 21:43:25 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zwracam się o pomoc z taką oto sprawą:

Nie wiem czy mam coś poblokowane czy poprzestawiane, ale jak łączę się z internetem przez GPRS (domyślne ustawienie Orange Internet) to w ogóle strony się nie otwierają. Zadzwoniłem na BOA i miły pan kazał wpisać DNSy i strony zaczęły się otwierać, ale MobileGadu nie może znaleźć serwera. A odwrotna sytuacja jest, gdy łączę się z internetem poprzez moją domową sieć WiFi - MobileGadu bez problemu działa, natomiast strony się nie otwierają. Grzebię w archiwum forum od wczoraj, ale nie umiem znaleźć rozwiązania - czy ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać?
Podrawiam!

*

Offline user

• 30
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2006, 01:16:33 »
hmmm...
Z tym wi-fi i brakiem stron natomiast przy działającym gadu to stawiam, że w tej opcji nie masz dns'ow ustawionych. Gadu zwykle nie potrzebuje dns'a żeby działać. W połączeniu wi-fi dodaj dns'y. Najlepiej takie jakie ma Twój komp stacjonarny. Jeśli dostaje je z dhcp to możesz to sprawdzic poleceniem ipconfig /all.

Pozdrawiam,
Marcin

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2006, 07:36:49 »
Cytat: "user"
hmmm...
Z tym wi-fi i brakiem stron natomiast przy działającym gadu to stawiam, że w tej opcji nie masz dns'ow ustawionych. Gadu zwykle nie potrzebuje dns'a żeby działać. W połączeniu wi-fi dodaj dns'y. Najlepiej takie jakie ma Twój komp stacjonarny. Jeśli dostaje je z dhcp to możesz to sprawdzic poleceniem ipconfig /all.

Pozdrawiam,
Marcin

No więc ustawiłem te same DNSy, ale nic się nie zmieniło :-( czyli strony dalej się nie otwierają. Dodam, że jeszcze trzy dni temu HP iPAQ h4150 działał w tej samej sieci WiFi bez żadnego problemu (i bez wpisywania czegokolwiek). Poza tym ten sam iPAQ połączony z Nokią 6310i z tą samą kartą SIM która teraz jest w Wizardzie działał również bez problemów, czyli i MobileGadu i strony się otwierały. Na h4150 działał też Netfront 3.2 a na Wizardzie nie otwiera nic... Myślę, że wina leży po stronie Wizarda bo reszta elementów (karta SIM i sieć WiFi) pozostały te same...

*

Offline user

• 30
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2006, 10:00:20 »
No to już zupełnie nic nie wiem. Przedziwne objawy.
Dziwne to jest. Tez sie noszę z zamiarem wzięcia SPV M3000, więc może w tygodniu jak uda mi się go dostać to będę mógł powiedzieć więcej.
Jeśli uda Ci się niezależnie znaleźć rozwiązanie to opisz je na forum.

Pozdrawiam,
Marcin

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:49:44 »
Więc po długich poszukiwaniach udało mi się uruchomić MobileGadu po gprs. Okazuje się, że ustawienie zaprogramowane oryginalnie w M3000 jako internet tak na prawdę jest ustawieniem do WAP i gg nie działa mi na tym. Teraz ustawiłem tak:

Modem "Łącze komórkowe (GPRS)"
Nazwa punktu dostępu "Internet"
Login i hasło "Internet"

i teraz MobileGadu się łączy z serwerem.

Wszystkie te ustawienia trzeba utworzyć od nowa, czyli nowa sieć a w niej nowe połączenie modemowe, jeśli zdefiniuje się tylko samo połączenie modemowe w już istniejących ustawieniach sieci o nazwie "Orange Internet" to w ustawieniach proxy będzie wpisany ich serwer, a to musi być puste, bo nie będą się otwierać żadne strony.

Pozostaje jeszcze do rozwiązania problem z nieotwierającymi się stronami po WiFi - dziś sprawdzałem w pracy i jest to samo, czyli problem nie tkwi w routerze ani jego ustawieniach tylko jednak w Wizardzie.

a czy mozesz zmienic proxy server?
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2006, 10:10:11 »
Bo mnie mimo szczerych checi sie nie udalo... po zmianie wraca do ustawien takich jak sobie raz zapisal..skutkuje to ze na login internet dziala gadu gadu poczta ale nie dziiala www

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2006, 12:00:25 »
Wchodzisz do: Ustawienia, zakładka Połączenia, ikona połączenia. Klikasz Zaawansowane, i teraz klikasz Wybierz sieci. Teraz klikasz Nowe... i wpisujesz sobie jakąś nazwę na nowy zestaw ustawień. Teraz na dole zmieniasz zakładkę na Modem i klikasz Nowe... i tu definiujesz nowe połączenie GPRS tak jak opisałem to wyżej. Acha i trzeba przy tym nowym połączeniu zdefinioweć DNSy, czyli:

DNS 194.9.223.79
Alt DNS 194.204.159.1

Przypominam, że są to ustawienia dla sieci Orange.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2006, 12:40:55 »
Acha, zapomniałem najważniesze napisać. Właśnie dzięki stworzeniu całych ustawień od nowa mamy możliwość nie wpisywania niczego w rubryce proxy, a tylko wtedy, gdy nie ma wpisanego proxy będzie nam działać internet. Przy edycji orangowskich ustawień proxy ciągle samo się od nowa wpisuje, pomimo ręcznego wykasowywania wpisu.

to dziala
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2006, 15:05:39 »
bardzo dobrze dziala... dziekuje

pozdrawiam

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 31, 2006, 01:25:40 »
Jak podtrzymac sesje gprs ? nie aktywna ,rozlacza polaczenie, zawiesza? a czy moze byc ciagle podtrzmywana ? nie mam na mysli polaczen przychodzacych gdy naturalnie sesja zostaje zawieszona

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:10:18 »
O ile sie nie myle to jest jakis hack w rejestrze dzieki ktoremu sesja jest podtrzymywana... Gdzies mi na XDA Developers przemknal taki motyw...

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:21:13 »
hmmm......tylko jak to teraz tam znalezc .....:)  ale dzieki zawsze jakis trop  :)

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2006, 19:42:53 »
A jak z tym wifi - bo mój Qtek Orangutan nie działa w wifi - znajduje sieć, ale jak chcę wejść IE na jakąś stronę łączy się nie przez dostępną sieć tylko przez GPRS... wszyskie parametry mam już zdefiniowane

*

Offline traky

• 20
  • Sprzęt: TyTN II
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2006, 23:23:38 »
Witam.Właśnie stałem się posiadaczem spv m3000 i mam właśnie mam identyczne problemy.Po WIFI łączy się ale nie pobiera stron albo jak zatrybi to stronke ładuje 10-20min i to z oporami. Po GPRS jest dosłownie to samo.Walcze z tym ale nie daje na razie rady.Dodam tylko że to moje pierwsze urządzenie tego typu tym bradziej szukam pomocy  :(

*

Offline nat10

• 16
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2006, 00:44:06 »
Witam
Jestem Orangutanem i miałem ten sam problem z gprs- dzięki wpisowi kolegi hula rewelacyjnie do 80 Kbit/s
Dzięki wielkie
Mam natomiast inny problem. Zainstalowałem Pocket Skype - działa rewelacyjnie (chat wiadomo, ale voice bajka) - zrywa mi jednak polaczenie gprs bo przychodzi sms od "Siec" z wiadomoscia "Warszawa Ursynow"
Strasznie frustrujace. szukalem w roznych ustawieniach i nic nie znalazlem.
Z niecierpliwoscia czekam na jakies podpowiedzi.

Pozdawiam nat10

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2006, 08:22:19 »
Phone :arrow: Menu :arrow: Options... :arrow: More :arrow: Broadcast Channels :arrow: Enable - ta opcja powinna być nieaktywna - brak ptaszka
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline nat10

• 16
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2006, 12:58:26 »
To wiedziałem
 u mnie jest po polsku TELEFON OPCJE WIęCEJ -  kanały transmisji
jest bez ptaszka i nadal się wyświetla
co ciekawe tylko w czasie połączeń Skype
próbowałem resetować po zmainie ustawień i to samo
Normalnie jak nie używam gprs nic nie przychodzi
Ktoś mi podpowiadał że w ustawieniach gprs jest opcja ktora wymusza poszukiwanie lepszego sygnalu- niestety nie znalazlem
pozdrawiam
nat10

*

Offline nat10

• 16
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 01, 2006, 18:52:29 »
czy myslicie ze zakladka PAP CHAP moze cos zmienic w tej kwestii?
szczerze powiedziawszy na tym w ogole sie nie rozeznaje ......

podczas chatowania sms-y nie przychodza ba nawet po przyjsciu sms-a polaczenie nawiazuje sie dalej

podczas rozmowy przez Skyp`a przychodzi sms WARSZAWA MOKOTOW i koniec gadki
a jakosc jest super - wszyscy moi znajomi ze Skypa zbaranieli  :D

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 01, 2006, 19:07:56 »
a jaka masz wersje Skype zainstalowana w swoim Q ,ze tak ladnie Ci chodzi??

*

Offline traky

• 20
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 01, 2006, 19:12:28 »
Witam ponownie.
Faktycznie jeżeli chodzi GPRS rada kolegi była bardzo dobra, z tym że jestem plusiakiem, ale przy pomocy BOK dałem rade.Ale pozostaje kwestia WIFI na której mi zależy a tu cały czas legne na polu walki.Wyszukuje łączy, niby wszystko OK ale nie ładuje stronek i wyświetla komunikat "nie można odnaleźć strony itp."Próbowałem nawet wpisywać DNS z mojego routera i nici,ze dwa razy zaczął ładować ale jedną stronke ładawał 20min,  ito nie końca.Nadmieniam że dwa kompy chodzą na WIFI u mnie bez problemu i tu wszystko gra.A jeszcze jedno gdzie wpisać grupe roboczą tak aby był widoczny w sieci.No i gdzie coś wyłączyć abym nie dostawał SMS na powitanie.Po włączeniu dostaje SMS w miom przypadku Sieć Wrocław.NAdmieniam że porada z ptaszkiem nie działa.
Pozdrawiam i liczę że ktoś na coś wpadnie :D

*

Offline nat10

• 16
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 01, 2006, 23:10:26 »
Ja do wifi jeszcze nie doszedłem - nie mam routerka w domu.
Jak bylem w Galerii Mokotów słabo mi łapał sygnał- chodziłem po całej galerii i przeskakiwał z jednego hotspota do drugiego
jak bedę miał chwile podjadę jeszcze raz i potestuje na każdej sieci. mając dostęp do forum wierze że się uda.
Skype chodzi naprawdę super - siedziałem dziś w pomieszczeniu o słabym zasięgu a utrzymywał połączenie gprs wymuszane przez skyp`a kilka godzin. chatowałem ze znajomymi i przychodziłu do mnie rozmowy GSM - co przy poprzednim fonie p800 było wręcz niemożliwe (podczas sesji gprs b. czesto dzwoniący odbijali się od poczty głos.

Wersja Skypa beta 2.0.0.39

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 02, 2006, 08:14:40 »
Cytat: "traky"
Ale pozostaje kwestia WIFI na której mi zależy a tu cały czas legne na polu walki.Wyszukuje łączy, niby wszystko OK ale nie ładuje stronek i wyświetla komunikat "nie można odnaleźć strony itp.

u mnie pomogło dopisanie MAC'a Qteka do filtrów routera
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline mim99

• 45
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 02, 2006, 15:12:05 »
czy to oznacza, że przestały Ci przychodzić smsy z lokalizacją sieci ? Jak to zrobiłeś ?

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 02, 2006, 22:13:07 »
dzisiaj 2 godziny się męczyłem aby załapało wifi - niestety bez skutku. A może problem leży w trybie szyfrowania. Dopisałem nawet MAC qteka do listy w routerze - dalej nie działa... ładafak?

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 05, 2006, 12:39:30 »
ok, udało się działa! Pomogło przestawienie suwaka wydajności baterii/jakości sygnału wifi w Start>ustawienia>połączenia>kom. bezprzew.>tryb zasilania na najlepszą jakość sygnału.

*

Offline nat10

• 16
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 05, 2006, 21:57:36 »
a mozesz wrzucic na forum swoje ustawienia?
jesli chodzi o wifi
bo mi nadal nie chodzi ale fakt ze z suwakiem nie probowalem

jesli chodzi o sms-y to raz przychodza raz nie ale ogolnie tylko wtedy kiedy nawiazuje rozmowy glosowe przez skype

rozpedza sie wtedy gprs do 60Kb/s  jest fajna gadka i nagle sie urywa bo sms przychodzi

upload jest niestety duzo gorszy co widac po jakosci rozmowy
ja slysze wrecz rewelacyjnie nawet na glosniku ale moj rozmowca z opoznieniem i duzo gorzej

jednak gdy rozmawiam z kims w kraju jest duzo lepiej

*

Offline traky

• 20
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 07, 2006, 12:52:22 »
Jeżeli chodzi o WIFI to pomogło mi przestawienie suwaka ale dopiero gdy przestawiłem jedną pierdółke.Gdzieś wyczytałe (o ile się nie myllę) że połączenie WIFI jest nadrzędne, ale tak na prawdę to nie.Jeżeli jest ustawione w połączeniach łączenie internetu przez GPRS ( mój dostawca ISP itp.) to WIFI mi się łączy i niby gra ale nie ładuje stron, gdy chce załadować stronke to się buldoczy wtedy GPRS, trzy razy anuluj i przestaje ale strony przez WIFI nie załaduje nadal,dopiero przestawiłem USTAWIENIA>zakł.POŁĄCZENIA>POŁĄCZENIA>ZAAWANSOWANE>WYBÓR SIECI tam gdzie jest łączenie z internetem na "Sieć w firmie" bez żadnego edytowania i teraz ładuje stronki przez WIFI :D Oczywiście żeby ładować przez GPRS Muszę znowu przestawić :( Ale najważniejsze że chodzi.
Jeszcze jedno nie wszystkie stronki mi wyświetla pewnie chodzi flasza, można gdzieś coś znaleść żeby chulało? Z góry dziękuję

*

Offline nat10

• 16
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 07, 2006, 16:27:19 »
Rzeczywiście suwak to jest to!!!!
Byłem dziś w Galerii mokotów i testowałem wszystkie dostępne WIFI
POLKOMTEL I ERA  Super
Orange słabo
Trzeba wyrzucić DNS i zostawićw szystko w automacie
jeśli sygnał jest silny internet odpala rewelacyjnie

niestety nie było darmowego hot spotu więc nie testowałem ściągania poczty.
Czy ktoś znalazł programy monitorujące Wlan ktore chodzą w Qtec-u
niestety WifiKnife mi się wykrzacza

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 15, 2006, 13:04:53 »
a jak wam działa wifi w zabezpieczonych sieciach - bo u mnie kiedy sieć jest goła i nie ma żadnych zabezpieczeń - śmiga, kiedy jednak zabezpieczę sięć WPA-PSK, filtrowanie macków itd. to nic z tego. Oczywiście wpisuję poprawny szyfr, dodaję maca do listy - ale wraz się nie łączy...

*

Offline qrac

• 10
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 15, 2006, 13:57:32 »
Ja mam takie bardzo banalne pytanie jak sprawdzic numer MAC, gdzie sie to robiw w WM 5.0 (mam qteka 9000) sprawdzalem w system information i nic tam nie ma. Jest mozliwosc odpalenia czegos na ksztalt cmd pod WM5.0. Do czego slozy program terminal services client ?
Dzieki za odpowiedz