SPV m3000 problem z Automapą

• 13 Odpowiedzi
  • 892 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 21, 2006, 18:22:00 »
kiedy automapa próbuje nawiązać połączenie
> z GPS udaje się to średnio raz na 10 prób, kolejne 9 powoduje,że
> w momencie łączenia kontrolka bluetooth w GPS ( chipset sirfstar III) zapala się na
> stałe i nic nie
> można już zrobić, nawet wyłączyć odbiornika, jedynym wyjściem
> jest wyciągnięcie bateri. Jestem załamany.Czytałem na stronie automapy o ustawieniach bufora spowalniającego korzystanie z pamięci zewnętrznej, nic nie pomaga. Czy ktoś może mi pomóc? Nie wiem,czy to wina SPV, odbiornika GPS, czy może programu AM

*

Offline MOD44

• *
  • 57
    • http://www.modyfikator.pl
  • Sprzęt: M3000+2Gb, M3000+1Gb, C600+1Gb
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2006, 20:18:22 »
Może zrób tak. Wykasuj wszystko dot. BT GPS. Z ustawień COM itd.
Potem włączasz BT dodajesz urządzenie i ustawiasz nowy port wychodzący jako BT GPS (com xx). Potem dodajesz nowy port przychodzący (kolejny lub pierwszy wolny) i w telefonie tyle.

W AM ustawiasz Uruchom GPS po starci eprogramu jako puste (włączysz klawiszem). Rozpoznaj GPS puste, lub podłącz do portu (i tu wpisujesz port wychodzący) zaznaczasz Otwieraj port tylko gdy używany i Czytaj bezpośrednio z portu. Próbuj wykrywać... zostawiasz puste.

U mnie działa.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2006, 20:59:07 »
Dzięki serdeczne za pomoc,ale mimo tego,że trzymałem się ściśle wskazówek - to samo. Ewidentnie robi to AM. W momencie kiedy włączam opcję szukania gps w AM bluetooth w sirfstar III zapala się na stałe i pozostaje tylko wyciągnięcie bateri. W momencie kiedy testuję urządzenie programem GPSViewer wszystko jest ok. i bluetooth i sygnał GPS. Nie wiem co robić.

*

Offline MOD44

• *
  • 57
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2006, 21:11:04 »
Ale co znaszy "szukanie GPS w AM" ? bo ja klikam klawisz "włącz GPS" (szary) i działa. Jeśli to to samo to nie wiem czy mogę pomóc. Ja wyłączam znajdowanie GPS predefiniowanego w AM tylko idę po porcie COM (u mnie wychodzący COM7).

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2006, 21:20:00 »
ustawienia mam takie same,jak klikam  klawisz "włącz GPS" (szary) to w urządzeniu (GPS) Niebieska dioda od bt zapala się na stałe i jest zawieszony (przed włączeniem szarego "włącz GPS" wszystko jest OK)

*

Offline MOD44

• *
  • 57
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2006, 21:40:04 »
No u mnie też zapala się na stałe tylko AM wyświetla mi status GPS i w zależności czy już się rozgrzał - moją pozycję lub info, że brak sygnału itp. Zobacz czy nie masz zamienionych portów i czy masz zaznaczone łaczenie po porcie szeregowym w BT PDA. Kurcze - pozyczyłem swojego NAVIBE kumplowi więc piszę z pamięci - jutro moge to przetrasować na żywo.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2006, 22:06:28 »
oki będę bardzo wdzięczny....zastanawia mnie tylko fakt dlaczego dzieje się to na AM...porty sprawdzone kilkukrotnie

*

Offline MOD44

• *
  • 57
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 21, 2006, 22:27:01 »
A ściągnij z netu gpstuner i zobacz czy działa albo Visualgps.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2006, 22:34:14 »
gps działa to jest pewne, ponieważ korzystałem już z niego...np. w tej chwili też jest ok. Tylko zauważyłem,że po odpaleniu wcześniejszym GPSViewer łączy się dużo łatwiej..nie wiem już co jest regułą...o a w tej chwili wyłączyła się kontrolka bt na GPS i znowu to samo.Może to urządzenie jest skopane

*

Offline WereWolf

• **
  • 117
    • http://lubke.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro (Raphael)
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 21, 2006, 23:10:09 »
mam identyczny problem...

co najciekawsze, wygląda na to, że dzieje się to zupełnie losowo, czasem działa, czasem nie... najczęściej po resecie pda, wszystko chodzi za pierwszym razem, później różnie... ale zdarza się i tak, że po resecie nie chodzi

dokładnie wygląda to tak:

sytuacja prawidłowa:
włączenie automapy, włączenie gpsa (opcja automatycznego łączenia w automapie jest wyłączona)... klikam na "włącz GPS", po chwili niebieska dioda na gpsie zaczyna mrugać nieco szybciej (dwa mrugnięcia i przerwa - przynajmniej tak jest w moim modelu), wszystko działa prawidłowo

sytuacja nieprawidłowa:
włączenie automapy, włączenie gpsa... klikam na "włącz GPS", po chwili... niebieska dioda zaświeca się na stałe, po kilku sekundach na ekranie automapy pojawia się informacja "szukam sygnału GPS", która po jakimś czasie znika... sam GPS przestaje reagować na cokolwiek, pomaga tylko wyjęcie baterii... średnio po 2-3 wyjęciach baterii GPS łączy się z automapą poprawnie

uzupełnienie:
nie jest to na pewno wina ustawień w PDA, ani samego GPSa... dlaczego? dlatego, że inne programy (a przynajmniej GPSInfo) działają poprawnie, niezależnie od tego, ile razy GPS byłby rozłączany/podłączany... problem występuje tylko z automapą

jak na razie rozwiązania problemu nie znalazłem...
"If it's just us, seems like an awful waste of space..."

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 21, 2006, 23:47:01 »
no to identycznie jak u mnie...cieszę się,że chociaż odbiornik jest ok...pozostaje nam tylko czekać na AM 4.0 podobno z nią nie ma być takich problemów..daj znać jak będziesz miał 4.0

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 22, 2006, 02:51:53 »
Spróbuj zrobić wszystko krok po kroku tak jak tu:
http://n-tech.pl/14.56.0.0.1.0.phtml
Jestem świeżo po uruchomieniu GPS z Automapą i wszystko śmiga, że aż miło.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 22, 2006, 13:25:21 »
nie mogę znaleźć w folderze windows w SPV pliku rejestru...nie wiem jak go znaleźć....wcześniej też czytałem,że coś się komuś namieszało w SPV po zastosowaniu się do instrukcji. Mam nadzieję,że coś robił, bo z chęcią spróbowałbym tego

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 22, 2006, 13:48:35 »
Zeby dostać się do rejestru musisz wgrać jakiś edytor. Ja używam PHM Regedit. Nie jestem mistrzem w obsłudze tego sprzętu, ale opis, który podałem Ci powyżej to taka łopatologia i musi się udać. U mnie AM śmiga pięknie, oczywiście na podkręconym procku, bo 195 MHz to trochę bieda. Jeśli nie masz nic ważnego na SPV to proponuję zrobić twardy reset i zacząć wszystko od początku. Musi zadziałać.