SPV M3000 - połączenie z internetem by WiFi i GPRS - jak ?

• 4 Odpowiedzi
  • 1202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cześć

Jestem tu nowy i generalnie SPV-a posiadam zaledwie od kilku dni więc jeśli pytanie jest lamerskie to please bez nerwów  :)  Przeszukałem archiwum formu, ale nic nie znalazłem w tym temacie.

Dobra a pytanie jest takie:

Chciałbym tak skonfigurować SPV-a żeby zawsze najpierw usiłował się łączyć przez WiFi a dopiero jeśli nie ma dostępnej tej formy łączności to próbował przez GPRS-a. Jak to zrobić ?? Kombinowałem już chyba z wszystkimi możliwymi ustawieniami i jak narazie wielka d......pa.

Pozdrawiam

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2006, 14:35:05 »
Nie jestem pewny, ale chyba tak się nie da. Tzn. wybierasz ręcznie jeśli chcesz się połączyć przez wifi. Mam m3000 od miesiąca i używam non stop edge i czasami wifi. Jak chcę się połaczyć to rozłączam edge i łaczę wifi, ale wszystko ręcznie...

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2006, 14:58:31 »
Jak u Ciebie wygląda to przełączenie się na WiFi.

U mnie jedyne co udało mi się ustalić, to że jak chce używać WiFi to muszę:
1. Włączyć WiFI
2. Wejść do "Ustawienia -> karta Połączenia -> Połączenia -> Zawansowane -> Wybierz Sieci" i wybrać "Sieć w firmie"

Jeśli tego nie zrobie to WiFi niby się połączy ale mail-i np. nie sprawdze bo będzie twierdził że nie ma połączenia

Jak chce przejść na GPRS to muszę:
1. Wyłączyć WiFi
2. Wejść do "Ustawienia -> karta Połączenia -> Połączenia -> Zawansowane -> Wybierz Sieci" i wybrać "Orange Internet"

I znów jak nie zrobie p.2 to niby zacznie się łączyć przez GPRS ale wyświetli komunikat, że jest jakiś tam problem z połączeniem.

No i główny problem jest taki, że cholernie nie wygodny jest taki sposób przełączania. Za każdym razem muszę przejść przez 5 poziomów menu żeby przestawić wybraną sieć.

U Ciebie też to tak wygląda ??

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2006, 22:08:54 »
koncze polaczenie gprs, wlaczam wifi, zawsze korzystam z hotspotu ery wiec fon loguje sie automatycznie. loguje sie na stronie ery uzywajac hasla i loginu. surfuje.

*

Offline jerzy.e

• 22
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 24, 2006, 17:06:25 »
U mnie mam Wifi używam w firmie a tak to przez G lub E.

Poczta chodzi na jednym i drugim.

Sprawdz co masz w opcjach konta pocztowego czyli za pomoca jakiego polaczenia ma sie łaczyć.