spv m3000 - moja ocena po miesiącu użytkowania

• 70 Odpowiedzi
  • 8779 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 01, 2006, 14:44:50 »
Zanim kupiłem m3000 w orange, starałem się przeczytać wszystko na jego temat, na tutejszym forum. Wcześniej byłem posiadaczem nokii 6600 i do niej odniosę porównanie spv jako telefonu.
1. zdecydowanie brakuje mi licznika gprs oraz zliczania czasu połączeń podobnego do tego w nokii.
2. jeszcze bardziej brakuje mi profili użytkownika jeżeli chodzi o dźwięki. Jak na razie nie za bardzo potrafię poradzić sobie z dyskretnym używaniem telefonu np. w czasie konferencji. W nokii było to bajecznie proste.
3. nie wiem dlaczego, ale dźwięki wydawane przez spv - np. informujace o przychodzącym sms, są raz głośniejsze, a innym razem cichsze. Wydaje mi się, że ma to związek z tym jak głośno miałem ustawionego media playera podczas poprzedniego używania, ale nie jestem pewien.
4. nie mam żadnych zastrzeżeń do utrzymywania dobrego poziomu sygnału oraz do zgłaszanego na tut. forum problemu cichego sygnalizowania drugiego połączenia przychodzącego w trakcie trwającej rozmowy. Obie funkcje działają poprawnie.
5. Nie ma problemu z budzikiem, działa głośno i tak jak powinien.
Obsługa poczty bez zastrzeżeń.
6. Internet: w nokii miałem operę, tutaj i.explorer. Działanie internetu w spv oceniam na 5+, nieporównywalnie lepiej niż w nokii. Żadnych problemów z e-bankingiem itp.
7. Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić działania wi-fi, wiec nie oceniam.

Ponieważ jest to zarazem mój pierwszy ppc, nie mogę porównać go do innego modelu, ale napiszę co mi się strasznie podoba.
1. automapa !!! chodzi bez problemów
2. word i excel - bardzo mi się przydają
3. używam go do szlifowania angielskiego, jako odtwarzacz kursów przerobionych na mp3, oraz jako supermemo do nauki słówek (program wkuwacz) - dla mnie w obu funkcjach rewelacja.
4. Przeglądając rózne strony www, z dostepnym softem dla ppc, nie znalazłem praktycznie niczego co chciałbym dodatkowo instalować. Jedyny program który miałem na nokii, a nie mam w spv (bardzo mi go brakuje) to handy safe.

Reasumując, podoba mi się. Z drugiej strony dziwi, że microsoft nie potrafi lub nie chce zrobić softu, który powodowałby wyeliminowanie braków, o których wspomniałem na początku.

*

Offline prodromos

• **
  • 209
  • Nokia N97, HTC Hero, Kindle DX
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2006, 14:51:10 »
To  miło;) Bo  moje  SPV własnie  do mnie  idzie,  więc mam nadzieję, że dostarczy  mi  tyle  samo  radości :)
Nie zgnębi mnie byle przytyk/ w d... miejsce mam  dla krytyk. (Sztaudynger)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2006, 15:11:23 »
ciekawe do czego przydaje ci sie word i exel - te programy w wersji pocket to kpina...

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
OT e-banking
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2006, 10:56:22 »
Cytat: "skrabski"
6. Internet: w nokii miałem operę, tutaj i.explorer. Działanie internetu w spv oceniam na 5+, nieporównywalnie lepiej niż w nokii. Żadnych problemów z e-bankingiem itp.

A mogę widzeić z jakich banków korzystałeś i z jaką przeglądarką (dalej piszesz o IE, ale nie chce mi się wierzyć)?

Bo ja próbowałem BZWBK, PekaoSA i mBanku. Ale z IE, to porażka. Po zainstalowaniu Opery od biedy jakieś "trzy z trzema" można by temu rozwiązaniu dać.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

Re: OT e-banking
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2006, 15:24:45 »
Cytat: "ML"

A mogę widzeić z jakich banków korzystałeś i z jaką przeglądarką (dalej piszesz o IE, ale nie chce mi się wierzyć)?

Bo ja próbowałem BZWBK, PekaoSA i mBanku. Ale z IE, to porażka. Po zainstalowaniu Opery od biedy jakieś "trzy z trzema" można by temu rozwiązaniu dać.

multibank. dziala szybko i poprawnie. znalazlem natomiast kolejny minus. w czasie wysylania mms, nie można korzystac z ksiazki adresowej - trzeba pamietac numer. dla mnie to utrudnienie.

*

Offline vio24

• 40
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2006, 16:13:47 »

multibank. dziala szybko i poprawnie. znalazlem natomiast kolejny minus. w czasie wysylania mms, nie można korzystac z ksiazki adresowej - trzeba pamietac numer. dla mnie to utrudnienie.

stukasz dwa razy na "Do" i masz ksiazke adresowa.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2006, 18:28:00 »
Dzięki Ci Vio24  :D  :D  :D  działa  :lol:

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 02, 2006, 20:40:50 »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline Sad

• *
  • 72
    • http://starzaki.eu.org/~sad/
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2006, 22:24:23 »
skrabski
1. zdecydowanie brakuje mi licznika gprs oraz zliczania czasu połączeń podobnego do tego w nokii.

Czas połączen telefonicznych znajduje się w Settings > System > Device Informations > Call duration. (Mam angielski rom - wiec przepraszam. :)

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2006, 23:31:39 »
Brak jednakże licznika do GPRS'a. Mi też tego nieco brakuje.
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

*

Offline vio24

• 40
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2006, 23:42:37 »
Cytat: "Garakk"
Brak jednakże licznika do GPRS'a. Mi też tego nieco brakuje.

Poszukajcie "GPRS monitor"

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 03, 2006, 00:12:48 »
Ekhem... a coś darmowego? :)

*

Offline Sad

• *
  • 72
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 03, 2006, 08:47:21 »
Ja pamietam jak ja dostałem swojego Czarodzieja - bylem przerazony. Ekran jakiś mały, wolne to to było.. rozmowy sie wieszały, cieżko mi się obsługiwało bez rysika. Najczęsciej na szybko - na przystanku etc. wolałem korzystać palcem. :)

Ps: Doświadczenie startowe hp 1930 i Nokia 8210 :)

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Re: spv m3000 - moja ocena po miesiącu użytkowania
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 03, 2006, 10:39:45 »

SPB GPRS Monitor:
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Misc/SPB_GPRS_Monitor_v2.3.0_Qtek9100.zip
co prawda ja nie używam, ale ludzie go polecają.

a do zliczania czasu połączeń używam wtyczki DKToday:
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=38&sortby=t&sort=asc&f_id=511

2. jeszcze bardziej brakuje mi profili użytkownika jeżeli chodzi o dźwięki. Jak na razie nie za bardzo potrafię poradzić sobie z dyskretnym używaniem telefonu np. w czasie konferencji. W nokii było to bajecznie proste.

zainstaluj program do zarządzania profilami. ja osobiście używam PocketZenPhone - jest bardzo powerfulny, ma mnóstwo opcji, ale jest płatny (5 euro). dużo prostsze i darmowe rozwiązanie, to wtyczka do ekranu today pt. Phone Profiles. pod względem obsługi ten drugi bardziej mi przypadł do gustu, ale brakowało mu parę rzeczy, które ma PZP.
PZP: http://www.pocketzenphone.net
Phone Profiles: http://www.winmobileapps.com/device/pocketpc/plt/plt.aspx

3. nie wiem dlaczego, ale dźwięki wydawane przez spv - np. informujace o przychodzącym sms, są raz głośniejsze, a innym razem cichsze. Wydaje mi się, że ma to związek z tym jak głośno miałem ustawionego media playera podczas poprzedniego używania, ale nie jestem pewien.

jeżeli zmieniasz głośność dźwięków w WMP lub innej aplikacji, to ma to wpływ na *wszystkie* dźwięki wydawane przez urządzenie - oprócz dźwięku sygnalizacji połączenia telefonicznego, który jest regulowany niezależnie.

Reasumując, podoba mi się. Z drugiej strony dziwi, że microsoft nie potrafi lub nie chce zrobić softu, który powodowałby wyeliminowanie braków, o których wspomniałem na początku.

może w WM6 będzie lepiej, a póki co trzeba posiłkować się zewnętrznymi programami, które te braki łatają. pod tym względem platforma WM5 jest niezastąpiona...

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 03, 2006, 10:43:09 »

ja bez problemu loguję się i korzystam z inteligo. mbank też działa, ale tam rzadko zaglądam - zwłaszcza z pocketa. oczywiście mowa o PIE.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 03, 2006, 10:48:02 »
Cytat: "Navigare"
ciekawe do czego przydaje ci sie word i exel - te programy w wersji pocket to kpina...

excel jest bardzo przydatny, przynajmniej dla mnie. mam arkusz do obliczania średniego zużycia paliwa, który szybko uzupełniam przy każdym tankowaniu, kolejny arkusz do obliczania kosztów trasy (podaję odległość i cenę paliwa, a arkusz oblicza koszt przejazdu), arkusz do śledzenia zużycia wody, prądu, gazu i prognozowania wysokości rachunku... praktycznych zastosowań dla excela jest wiele, to tylko pierwsze z brzegu przykłady. natomiast word faktycznie mi się do niczego nie przydaje. do pisania tekstów służy 'duży' komputer.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 03, 2006, 12:20:45 »
A mi akurat bardziej przydaje się Word niż Exel - często dostaję mailem umowy czy inne krótkie pisma, którę mogę przejrzeć na pokecie a nawet przyedytować. Jednak trzeba pamiętać, że te programy nazywają się Word Mobile i Exel Mobile i nie należy ich bezpośrednio porównywać z pecetowymi odpowiednikami, bo z założenia nie mają one takiej funkcjonalności co pierwowzory na PC. No bo chyba trudno by było o nią na ekranie 2.8 cala...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 03, 2006, 12:20:59 »
Cytat: "Sad"
Ja pamietam jak ja dostałem swojego Czarodzieja - bylem przerazony. Ekran jakiś mały, wolne to to było.. rozmowy sie wieszały, cieżko mi się obsługiwało bez rysika. Najczęsciej na szybko - na przystanku etc. wolałem korzystać palcem. :)

No dobra, tak było na początku, a teraz? Qtek'a 9100 jeszcze posiadasz, nie korzystasz już z niego?

*

Offline vio24

• 40
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 03, 2006, 15:10:22 »
Ekhem... a coś darmowego? :)

Pogrzeb troche na google. Ponoc sa darmowe i legalne.

*

Offline Sad

• *
  • 72
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 03, 2006, 15:15:14 »
Cytat: "Sad"

No dobra, tak było na początku, a teraz? Qtek'a 9100 jeszcze posiadasz, nie korzystasz już z niego?

Oczywiscie, ze korzytam. Nie wyobrazam sobie teraz np. ze moglbym odbierac/pisac sms'a inaczej niz na Qteku ;)

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 03, 2006, 16:59:16 »
Hehe, no tak. Klawiaturka wysuwana jest debest ;)

LICZNIK GPRS
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 03, 2006, 17:33:07 »
Wytlumaczy mi ktos krok po kroku jak mozna sprawdzic licznik GPRS w SPV M3000

*

Offline koc

• 15
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 04, 2006, 10:06:13 »
Cytat: "evad"

zainstaluj program do zarządzania profilami. ja osobiście używam PocketZenPhone - jest bardzo powerfulny, ma mnóstwo opcji, ale jest płatny (5 euro). dużo prostsze i darmowe rozwiązanie, to wtyczka do ekranu today pt. Phone Profiles. pod względem obsługi ten drugi bardziej mi przypadł do gustu, ale brakowało mu parę rzeczy, które ma PZP.
PZP: http://www.pocketzenphone.net
Phone Profiles: http://www.winmobileapps.com/device/pocketpc/plt/plt.aspx

A czy istnieje profiler dla WM5, ktory umozliwia posegregowanie kontaktow w grupy, oraz przypisywanie w danym profilu innego dzwonka kazdej grupie kontaktow, oraz odrzucanie polaczen z pewnej grupy kontaktow?
Uzywam jednego telefonu prywatnie i sluzbowo, chcialbym miec inny dzwonek przypisany do grupy "znajomi", a inny do grupy "klienci", poza tym po godzinach pracy chcialbym znmieniac profil na taki w ktorym telefony z grupy "klienci" bylyby automatycznie odrzucane.
W siemensach czy nokiach to banalne, a tu? Da sie?:)
Zdrowia

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 04, 2006, 10:55:20 »
Co do szybkiego przełączania pomiędzy dzwonkiem a wibracją to ostatnio przypadkowo odkryłem, że można zmieniać tryb przytrzymując dłużej przycisk odpowiadający za panel z WIFI, BT i ACTIVESYNC (po lewej na górze z boku) :)
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 04, 2006, 11:55:27 »
Cytat: "koc"
A czy istnieje profiler dla WM5, ktory umozliwia posegregowanie kontaktow w grupy, oraz przypisywanie w danym profilu innego dzwonka kazdej grupie kontaktow, oraz odrzucanie polaczen z pewnej grupy kontaktow?
Uzywam jednego telefonu prywatnie i sluzbowo, chcialbym miec inny dzwonek przypisany do grupy "znajomi", a inny do grupy "klienci", poza tym po godzinach pracy chcialbym znmieniac profil na taki w ktorym telefony z grupy "klienci" bylyby automatycznie odrzucane.

na grupy można dzielić bez żadnych dodatkowych programów, aczkolwiek jest to dość uciążliwe. niemniej są programy do automatycznego odrzucania połączeń z okreslonych numerów/grup. nie używam, ale obiło mi się coś takiego o oczy na xda-dev czy gdzieś. SMS Notifier to się nazywało lub jakoś podobnie. nie jestem pewien teraz.

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 05, 2006, 16:30:18 »
Witam.

Po miesiącu używania M3000:
1. wyjmowanie z fabrycznego etui wymaga pewnej wprawy. Po pierwsze, żeby ustrzec się przełączania ekranu w poziom podczas odbierania połączenia, wkładam spv zawsze ekranem do wewnątrz, góra po prawej stronie ( noszę na pasku po prawej stronie )
Po drugie, SPV po wyjęciu zachowuje się jak ryba wyjęta z wody. Skutkiem tego niestety były dwa upadki, z czego jeden, to pęknięty wyświetlacz  :evil:
Aktualnie SPV jest przywiązane na taśemkę do pokrowca. Nie chodzą w gajerze, więc nie muszę wyglądać. Zdecydowanie polecam to zabezpieczenie.
2. Dziwne przywieszki, i ogólna powolność to minus procesorowo - systemowy. Mam zainstalowany PocketBreez, SPB PocketPlus, GPRS Monitor, Pocket Weather. Myślę, że to granica sensownej funkcjonalności tego urządzenia.
Automapa działa.
3. Nie miałem możliwości wcześniej korzystać z BT Widcomm'a, ale ten w SPV, jak dla mnie daje radę. Uruchamiany guzikiem. Bez problemowo wykrywa słuchawkę BT i GPS.
4. Bateria faktycznie trzyma nieźle jak na takie urządzenie.
5. Podczas ładowania ładowarką sieciową, wyłącza mi się podświetlenie. Muszę je włączać po lub podczas ładowania.

Na razie tyle. Moze cos jeszcze wymysle.
ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:11:15 »
Cytat: "klabton"
Witam.

1. wyjmowanie z fabrycznego etui wymaga pewnej wprawy. Po pierwsze, żeby ustrzec się przełączania ekranu w poziom podczas odbierania połączenia, wkładam spv zawsze ekranem do wewnątrz, góra po prawej stronie ( noszę na pasku po prawej stronie )
Po drugie, SPV po wyjęciu zachowuje się jak ryba wyjęta z wody. Skutkiem tego niestety były dwa upadki, z czego jeden, to pęknięty wyświetlacz  :evil:
Aktualnie SPV jest przywiązane na taśemkę do pokrowca. Nie chodzą w gajerze, więc nie muszę wyglądać. Zdecydowanie polecam to zabezpieczenie.

.

POTWIERDZAM noszenie ekranem do paska na prawym boku irydą do dołu zaradza zmienie orientacji ekranu
załozenie paska nawet 10cm (mi pomogło znacząco)

Witam.

2. Dziwne przywieszki, i ogólna powolność to minus procesorowo - systemowy. Mam zainstalowany PocketBreez, SPB PocketPlus, GPRS Monitor, Pocket Weather. Myślę, że to granica sensownej funkcjonalności tego urządzenia.
Automapa działa.
.

przywieszki miałem tylko wtedy gdy wgrywałem wszystko bez opamietania
teraz wgrałem to co przetestowałem (po hard resecie), i w dodatku to co wgrywałem (poprzednim razem) wgrywam na kartę a co chodzi z karty bez ponownej instalacji wcale nie wgrywam ponownie

co do szybkości działania procesorasprawe załatwia smartskey+OmapClock (u mnie STABILNIE działa na 264MHz - odziwo)

Witam.

3. Nie miałem możliwości wcześniej korzystać z BT Widcomm'a, ale ten w SPV, jak dla mnie daje radę. Uruchamiany guzikiem. Bez problemowo wykrywa słuchawkę BT i GPS.
.

u mnie BT + słuchawka motorolla + GPS działa bez problemowo

Witam.

4. Bateria faktycznie trzyma nieźle jak na takie urządzenie.
.

Bateria działa REWELACYJNIE jak na PDA

Witam.

5. Podczas ładowania ładowarką sieciową, wyłącza mi się podświetlenie. Muszę je włączać po lub podczas ładowania.
.

U mnie taki problem nie występuje

Jest to u mnie 13 pocket, palm, pda i co tam jeszcze wymyslono i jak na razie JESTEM w 100% USATYSFAKCJONOWANY

pozornie słaby procek = dł. czas działania baterii

kalwaitorka = rewelacyjna funkcjonalnosc

WM5.0 w połączeniu z pocket plus = jednoręczny "bandyta" :)

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 05, 2006, 20:55:07 »
smartskey+OmapClock (u mnie STABILNIE działa na 264MHz - odziwo)
Przy takim ustawienia zegara ile trzyma Ci bateria ?

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 05, 2006, 22:05:03 »
Cytat: "piotr.pawelec"

dzieki smartskey procek przetaktowuje sie tylko na czas uzywania
nie widze ogromniastych roznic w dł działania baterii gdyz i tak codziennie podpinam go pod Laptop lub wsadzam w stacje dokującą - mam w abonamencie ponad 300min wiec nie lezy u mnie PDA na półce nie leży :)[/img]

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 06, 2006, 11:10:24 »
Cytat: "piotr.pawelec"
smartskey+OmapClock (u mnie STABILNIE działa na 264MHz - odziwo)

mam taki nawyk - odkąd stałem się posiadaczem pierwszej komórki w życiu (N5110 w 1999 roku) - że telefon podłączam do ładowarki tylko wtedy, gdy bateria jest bliska wyczerpania i zawsze ładuję do pełna. jednocześnie prowadzę sobie w excelu statystyki czasu czuwania baterii w takich 'pełnych' cyklach. no i wizard - jak do tej pory - średnio wytrzymuje u mnie 60h (2.5 doby). najwięcej jednorazowo wytrzymał 102h, najmniej 20h - ale to na samym początku, gdy jeszcze sporo się bawiłem. profil używania - od niedawna procek stale na 240 MHz (smartskey), rozmów ok. 2-3h miesięcznie, ponad setka sms-ów łącznie wysyłanych/odbieranych, stosunkowo sporo też korzystam z bluetooth i wifi, a z tego co zauważyłem, to właśnie to najwięcej żre prądu. ponadto, mam wrażenie, że po upgradzie ROM do AKU2 czas czuwania jest jakby nieco krótszy, ale może mi się tylko zdaje.