spv m3000 - moja ocena po miesiącu użytkowania

• 70 Odpowiedzi
  • 8741 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 06, 2006, 23:18:27 »
U mnie wytrzymuje mniej
mianowicie: jak go wyjme ze stacji dokującej o 6 rano to wkładajac go spowrotem o 21 zazwyczaj mam miedzy 30 a 20 %.

ps. zauwazyłem ze ładowanie w stacji (muzycznej) dokujacej trwa znacznie dłużej niz przez kabel synchronizujacy podpiety do laptopa.

czy ktoś ma podobne wrazenia czy tylko mi sie wydaje ?

*

Offline maskon

• **
  • 123
  • Sprzęt: Z1, One, Tablet Z
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 07, 2006, 01:29:57 »
a do zliczania czasu połączeń używam wtyczki DKToday:
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=38&sortby=t&sort=asc&f_id=511

nie miałeś żadnych problemów z tym nibyprogramem? U mnie zainstalowanie tego wynalazku skończyło się hard resetem (u znajomego efekt był podobny). Od tamtej pory nawet nie próbowałem tego cholerstwa dotykac. Zastanawiam sie po co publikowane są wogóle takie niedoróbki powodujace wiecej kłopotów niz pożytku.
Szukałem długo jakiegoś programiku o podobnej funcjonalności jednak niestety bezskutecznie. Wole zrezygnowac ze zliczania czasu połaczeń niz znów ryzykowac hard reset. Moze ktos znalaz jakis podobny ale lepiej dopracowany program.
Pytanie z innej beczki: jaką polecilibyście słuchawke BT do Wizarda? Czy Wizard bedzie współpracował z dowolna słuchawką BT czy może sa jakieś urządzenia których należy unikac?

*

Offline ParanoiK

• 14
  • Sprzęt: Profesjonalna Taczka
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 07, 2006, 01:31:31 »
Cytat: "mariozapasnik"
Cytat: "klabton"
Witam.

1. wyjmowanie z fabrycznego etui wymaga pewnej wprawy. Po pierwsze, żeby ustrzec się przełączania ekranu w poziom podczas odbierania połączenia, wkładam spv zawsze ekranem do wewnątrz, góra po prawej stronie ( noszę na pasku po prawej stronie )
Po drugie, SPV po wyjęciu zachowuje się jak ryba wyjęta z wody. Skutkiem tego niestety były dwa upadki, z czego jeden, to pęknięty wyświetlacz  :evil:
Aktualnie SPV jest przywiązane na taśemkę do pokrowca. Nie chodzą w gajerze, więc nie muszę wyglądać. Zdecydowanie polecam to zabezpieczenie.

.

POTWIERDZAM noszenie ekranem do paska na prawym boku irydą do dołu zaradza zmienie orientacji ekranu
załozenie paska nawet 10cm (mi pomogło znacząco)

Też tak mam - wydaje mi się, że jest to spowodowane magnesem w pokrowcu.

UPDATE:
Z tego co piszą na xda-developers miałem rację.

Cytat: "xda-developers"

- Why does the screen on the handset random rotate when I take it out of the case I have for it? Is this a software glitch or is there a button that I'm pressing possibly by mistake?   

That's actually a hardware design flaw in the case combined with the Wizard. The Wizard uses a magnetic switch for the screen orientation, triggered by the keyboard.
Unfortunately, the case that comes with it in the box uses a magnetic latch.
Hilarity, or frustration, ensues

Witam.

3. Nie miałem możliwości wcześniej korzystać z BT Widcomm'a, ale ten w SPV, jak dla mnie daje radę. Uruchamiany guzikiem. Bez problemowo wykrywa słuchawkę BT i GPS.
.

u mnie BT + słuchawka motorolla + GPS działa bez problemowo

U mnie spokojnie działa ze słuchawką logitecha.

Witam.

4. Bateria faktycznie trzyma nieźle jak na takie urządzenie.
.

Bateria działa REWELACYJNIE jak na PDA

Co do baterii to jak do tej pory maksymalnie wytrzymała około półtora dnia - ale czarodzieja używam większość czasu - kilka godzin dziennie jako mp3 player w trasie i około godziny rozmów. Więc jak na pda jest to satysfakcjonujący wynik.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 07, 2006, 10:55:51 »
Cytat: "maskon"
nie miałeś żadnych problemów z tym nibyprogramem? U mnie zainstalowanie tego wynalazku skończyło się hard resetem (u znajomego efekt był podobny). Od tamtej pory nawet nie próbowałem tego cholerstwa dotykac. Zastanawiam sie po co publikowane są wogóle takie niedoróbki powodujace wiecej kłopotów niz pożytku.

gdybym miał z nim problemy powodujące hard-reset, to bym raczej nie polecał. a co konkretnie się działo? u mnie DKToday sprawuje się bez zarzutu, cenię sobie w nim nie tylko zliczanie czasu połączeń i sms'ów, ale także skrót do szybkiego przełączania bluetooth.

Pytanie z innej beczki: jaką polecilibyście słuchawke BT do Wizarda? Czy Wizard bedzie współpracował z dowolna słuchawką BT czy może sa jakieś urządzenia których należy unikac?

ja używam słuchawki Siemens HHB-600 i nie narzekam.

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 07, 2006, 21:31:42 »
Ja poradziłem sobie z wyjmowaniem mojego M3000 z pokrowca w sposób nastepujacy:
Do ucha na dole SPV-a przyczepiłem taką mini - smycz (około 20 cm długości), "pożyczoną" od dalmierza laserowego. Do tejże smyczy, za pomocą typowego kółka od kluczy przyczepiłem mały karabińczyk (taki, jaki wystepuje czasami przy różnych breloczkach od kluczy) który zawsze zapinam do szlufki paska przy spodniach. Operacja wyciagania z kabury idzie mi teraz wyjątkowo prosto: łapię za smyczkę i za jej pomocą wyciągam sprzet z kabury. Gdy jestem już pewien, że SPV leży pewnie w rece i nie wypadnie, jednym ruchem odpinam karabińczyk od szlufki... i już. Karabińczyk ów już nie jednokrotnie uratował SPV-a od zaliczenia gleby, gdy ten próbował się wyslizgnąć z ręki. Po krótkim treningu doszedłem do wprawy i cała operacja zajmuje mi nie więcej, niż 2 - 3 sekundy ale przy większości operacji odpinanie nie jest wogóle potrzebne. Na życzenie dołączę foto mojej kombinacji.

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:08:05 »
Hmmm mam wizarda okolo 4 miesiecy i nasuwa sie co nastepuje:
1.Niby pokrowiec ma chronic pda a jak widac ktos tu juz ma pekniety ekran a ja przez 4 miesiace noszenia go w kieszeni nie pozostawilem na nim zadnych sladow :)
2. Mi chodzi bardzo plynnie w normalnym srodowisku, z wielkich bajernikow mam tylko spb pocket plus. Procek nie nadaje sie do skomplikowanszych gier ale i tak to co juz dziala satysfakcjonuje mnie, np. tomb raider dziala jak trzeba. Emulacja dosa troche kuleje, po podkreceniu do 264 mhz w raptorze jest jakies 15 fps. Ogolnie podkrecanie dobra rzecz, szczegolnie do filmow, w standardowym matrixowym trailerze 320x240 po podkreceniu mam prawie 170% w benchmarku tcmp. Jak na telefon niezle.
3. U mnie z pulsar 590 chodzi bezproblemowo, ale ma problemy z polaczeniem sie przez BT z niektorymi starszymi modelami komorek (np. 3650).
4. Bateria rzeczywiscie super, slucham muzyki, gram, licze cos, ogolnie mam ekran wlaczony kilka ladnych godzin i wieczorem rzadko spada ponizej 40% bateria.
5. Ustawienia->system->podswietlenie->zasilanie zewnetrzne-> odznaczasz pierwsza opcje od gory i juz sie nie wylacza :) Chyba ze cos sie spartaczylo podczas upadku.

evad - nie radze rozladowywac do konca baterii li-ion czy polymer, mozesz ja nawet uszkodzic przekraczajac pewien pulap. Nawet zalecane jest aby w trakcie dlugiego okresu nieuzywania akumulatora naladowac go wczesniej na maksimum.

*

Offline Bazz

• **
  • 119
  • Sprzęt: HTC HD2
Re: spv m3000 - moja ocena po miesiącu użytkowania
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:28:44 »
Cytat: "koc"
Cytat: "evad"

Cytat: "skrabski"
2. jeszcze bardziej brakuje mi profili użytkownika jeżeli chodzi o dźwięki. Jak na razie nie za bardzo potrafię poradzić sobie z dyskretnym używaniem telefonu np. w czasie konferencji. W nokii było to bajecznie proste.

zainstaluj program do zarządzania profilami. ja osobiście używam PocketZenPhone - jest bardzo powerfulny, ma mnóstwo opcji, ale jest płatny (5 euro). dużo prostsze i darmowe rozwiązanie, to wtyczka do ekranu today pt. Phone Profiles. pod względem obsługi ten drugi bardziej mi przypadł do gustu, ale brakowało mu parę rzeczy, które ma PZP.
PZP: http://www.pocketzenphone.net
Phone Profiles: http://www.winmobileapps.com/device/pocketpc/plt/plt.aspx

A czy istnieje profiler dla WM5, ktory umozliwia posegregowanie kontaktow w grupy, oraz przypisywanie w danym profilu innego dzwonka kazdej grupie kontaktow, oraz odrzucanie polaczen z pewnej grupy kontaktow?
Uzywam jednego telefonu prywatnie i sluzbowo, chcialbym miec inny dzwonek przypisany do grupy "znajomi", a inny do grupy "klienci", poza tym po godzinach pracy chcialbym znmieniac profil na taki w ktorym telefony z grupy "klienci" bylyby automatycznie odrzucane.
W siemensach czy nokiach to banalne, a tu? Da sie?:)
Zdrowia

Ja jestem na etapie testu demo programu Photo Contacts PRO 4.01. Może nie jest tak rozbudowany jak np. PZP + SmartFlter, ale pozwala łączyć ze sobą funkcje profili telefonicznych i filtra połączeń (moduł z fotkami akurat mnie nie interesuje). Ponadto pozwala na przypisanie dźwięków dzwonka nie tylko dla poszczególnych kontaktów, ale i grup (na MDAII/WM2003 korzystałem z MTUX ringtoneX, który niestety nie jest kompatybilny z MDA PRO/WM5). Jedynym minusem dla mnie jest brak możliwości automatycznej zmiany profili o określonym czasie...
Może ktoś ma inne propozycje....

*

Offline maskon

• **
  • 123
  • Sprzęt: Z1, One, Tablet Z
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:46:23 »
gdybym miał z nim problemy powodujące hard-reset, to bym raczej nie polecał. a co konkretnie się działo? u mnie DKToday sprawuje się bez zarzutu,

Po zainstalowaniu "DK czegoś" sprzęt zawisł. Po kilku soft resetach stan nie ulegał zmianie. Raczej już nic mnie nie przekona do ponownej intalacji tego śmiecia.

ja używam słuchawki Siemens HHB-600 i nie narzekam.

A jak jest w przypadku korzystania z gps i słuchawki jednocześnie? Jest to wogóle mozliwe? Czy są słuchawki BT których nalezy unikac posiadając wizarda? A góry dzieki za odpowiedzi :)

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 08, 2006, 15:46:27 »
mam prozbe do uzytkownikow SPV m3000 mam zamiar go kupic wiec prosze mi wyjasnic czy nadaje sie on do sprawnego ogladania filmow w rozdzielczosci 320x240 qvga,gry mnie nie interesuja,juz raczej przegladanie internetu.dzieki za pomoc

« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 09, 2006, 10:02:35 »
Moim zdaniem ogladanie filmow na takim wyswietlaczu nie ma najmniejszego sensu :) wczesniej mialem ipaqa h2210 to jeszcze jakos to wszystko wygladalo. wizard ma zdecydowanie za maly wyswietlacz

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 09, 2006, 10:30:46 »
dzieki fucket za odp.czyli rozumie ze film idzie plynnie ogladac w tej rozdzielczosci,mam jeszcze jedno pytanie,na klawiaturze numerycznej do wybierania numerow sa tez literki jak w zwyklym telefonie czy to znaczy ze na m3000 mozna tez pisac smsy jak w tel.jedna reką?

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 09, 2006, 12:15:58 »
orange daje programik "phone pad" ktory wyswietla klawiature telefonu na ekranie, mozna pisac jedna reka (sprawdzone w srodkach komunikacji miejkiej gdzie jedna reka trzeba sie trzymac poreczy a druga mozna klepac sms'a ;) ). Filmy w 320x240 chodza plynnie.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 09, 2006, 12:36:53 »
nie orange, tylko Microsoft ;)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 10, 2006, 11:06:09 »
Cytat: "corck"
evad - nie radze rozladowywac do konca baterii li-ion czy polymer, mozesz ja nawet uszkodzic przekraczajac pewien pulap. Nawet zalecane jest aby w trakcie dlugiego okresu nieuzywania akumulatora naladowac go wczesniej na maksimum.

zwykle nie czekam aż bateria rozładuje się całkowicie, tzn. do chwili, gdy telefon się sam wyłącza. ale nawet jeśli, to jeszcze nigdy z tym nie miałem problemów i nie mogłem raczej narzekać na wydajność baterii. wydaje mi się zresztą, że owa elektronika ukryta w baterii/telefonie służy właśnie temu, żeby nie doprowadzić do ew. uszkodzenia sprzętu. czyli monitoruje napięcie i wyłącza telefon, wtedy, gdy w baterii istnieje margines pozwalający na bezpieczne wyłączenie telefonu.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 10, 2006, 11:10:25 »
Po zainstalowaniu "DK czegoś" sprzęt zawisł. Po kilku soft resetach stan nie ulegał zmianie. Raczej już nic mnie nie przekona do ponownej intalacji tego śmiecia.

byłbym dość daleki od nazywania programu śmieciem, a raczej zastanowił się co mogło spowodować takie zachowanie - może konflikt z inną aplikacją, może jakaś niezgodność wersji. powodów może być wiele, jednak faktem jest, że u wielu ludzi DKToday działa bez zarzutu...

A jak jest w przypadku korzystania z gps i słuchawki jednocześnie? Jest to wogóle mozliwe? Czy są słuchawki BT których nalezy unikac posiadając wizarda? A góry dzieki za odpowiedzi :)

ja nie mam GPS, ani nie znam słuchawek, których należy unikać. tak więc nie pomogę. :(

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 10, 2006, 13:57:59 »
w telefonie mam przegladarke opera mini,dla mnie bardzo wygodna,czy ktos uzywal jej w M3000?prosze o opinie

*

Offline xins

• *
  • 50
  • Sprzęt: był spv m3000, jest Toshiba g900 :)
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 10, 2006, 15:43:26 »
Cytat: "xenium11"
w telefonie mam przegladarke opera mini,dla mnie bardzo wygodna,czy ktos uzywal jej w M3000?prosze o opinie

ja próbowałem i opery i ie i NetFronta i doszedłem do wniosku ze netFront jest najleprzy (wg. mnie opera i ie niewiele sie róznią w pocketowej wersji) jest najleprzy mimo ze czasem przy korzystaniu z gprs nie potrafi zaczaić, że jest podpięty do neta. ale za to obsługuje dobrze jave co przydaje się oj przydaje( maniak ogame;p)

*

Offline bielowm

• **
  • 215
  • Sprzęt: iPhone4/HTC HD7
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 10, 2006, 17:47:45 »
Co do GPS i słuchawki można używać jednocześnie ja używam słuchawki motorli H500 i działa super włącznie z wybieraniem głosowym. Jak używasz GPS (ja AM XL) to gdy ktoś do Ciebie dzowni pojawia Ci się Dialpad zamiast AM ale AM nie gubi sygnału tylko na czas rozmowy tracisz możliwość podglądu AM i słuchania "Jadzi" po zakończeniu rozmowy powraca automatycznie AM.

*

Offline bielowm

• **
  • 215
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 10, 2006, 17:53:04 »
A czy może ktoś mi osobie mało chyba inteligentnej wytłumaczyć krok po kroku co z tym podkęcaniem zegara. Czyniłem to jak było w jednym z topików przed dwoma lub nawet trzema tygodniami:
1. Zainstalowałem w PDA OmapClock,
2. Zrobiłem skrót ustawienia na 240mhz i skopiowałem go do MenuStart,
3. "Wpiołem ten skrót do MemMaid i kupa wychodził mi komunikat po każdym wzbudzeniu czarodzieja że z zegarkiem (clock) coś nie tak.

A poza tym to jest to super nażedzie dla tak mało zorganizowanej osoby jak ja.

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 10, 2006, 18:36:57 »
ale mi chodzi o opere mini ktora dziala w javie czy mozna jej uzywac na m3000

« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 10, 2006, 19:17:04 »
SDTV team

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:54:12 »
mam taka w SE k700 bardzo wygodnie sie ja uzywa a pozatym pobiera mniej cennych kb,przykladowo do otwarcia forum pdaclub potrzebuje 4-8kb,oczywiscie bez grafiki,jesli jest cos co mniej zjada kb to prosze mnie oswiecic

*

Offline xins

• *
  • 50
  • Sprzęt: był spv m3000, jest Toshiba g900 :)
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:52:51 »
chyba ilość zrzartych kb zależy od kodu strony a nie od przeglądarki bo nawet jak se wyłaczysz zdjęcia i jakieś style to i tak przegladarka zawsze zczyta kod ze strony... chyba że masz tam jakiś ludzików w środku co wybierają co jest do sciągania a co nie :lol:

*

Offline xenium11

• 268
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 11, 2006, 16:51:16 »
otwarcie przykladowej strony w loox 718 opera mobile 30kb w telefonie opera mini 7kb - jest roznica? :D

« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 13, 2006, 20:44:57 »
Witam.
Znacie jakieś miejsce w sieci gdzie można zobaczyć fotki robione przez spv m3000?
Ps.Gdyby ktoś miał chwilę wolnego czasu to prosiłbym o podesłanie na maila pawello22@wp.pl , albo umieszczenie na www.imagehack.com i podanie linka.
Pozdrawiam.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:06:04 »

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 14, 2006, 12:29:04 »
... a tu świeżutka, jeszcze jedna recenzja Wizarda na PDAgold (również z przykładowymi fotkami)  :arrow: http://www.pdagold.com/articles/detail.asp?a=277

« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 15, 2006, 02:26:26 »
mam wizarda, tzn MDA Vario dokladniej i zastanawiam sie nad kupnem GPSu. Wiem ze tych watkow bylo poruszanych juz pelno ale chcialem zayptac czy ktos z was ma TEGO GPSa http://www.allegro.pl/item97045300_gps_bluetooth_najnowszej_generacji_nemerix.html

Chcialbym wiedziec czy bedzie kompatybilny z Vario i czy wszystko jest warty zakupu.

Pozdrawiam OLSKAR

*

Offline bielowm

• **
  • 215
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 15, 2006, 08:24:11 »
Cytat: "olskar"
mam wizarda, tzn MDA Vario dokladniej i zastanawiam sie nad kupnem GPSu. Wiem ze tych watkow bylo poruszanych juz pelno ale chcialem zayptac czy ktos z was ma TEGO GPSa http://www.allegro.pl/item97045300_gps_bluetooth_najnowszej_generacji_nemerix.html

Chcialbym wiedziec czy bedzie kompatybilny z Vario i czy wszystko jest warty zakupu.

Pozdrawiam OLSKAR

No pewnie będzie kompatybilny, tylko nie wiem czy będziesz zadowolony z czegoś co nie jest na SiRF III. Ja mam np. G-space z SiRF-em i jeździ sobie w schoweczku i ciągnie sygnał super jest droższy tylko o niecałe 100PLN a na pewno sprawdzony i dobry. A ponadto nie polecam do Wizarda AM gdyż po jej uruchomieniu zostaje Ci około 4-5Mb wolnej pamięci i czasami potrafi się przycinać.

« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 17, 2006, 12:27:40 »
Cytat: "bielowm"

No pewnie będzie kompatybilny, tylko nie wiem czy będziesz zadowolony z czegoś co nie jest na SiRF III. Ja mam np. G-space z SiRF-em i jeździ sobie w schoweczku i ciągnie sygnał super jest droższy tylko o niecałe 100PLN a na pewno sprawdzony i dobry. A ponadto nie polecam do Wizarda AM gdyż po jej uruchomieniu zostaje Ci około 4-5Mb wolnej pamięci i czasami potrafi się przycinać.

Ja do SPV 3000  kupiłem to:
http://www.allegro.pl/item98112740_nowosc_32_sat_bluetooth_gps_f_vat.html
bluetooth
chipset RFMD (do 32 satelit)
dodatkowe złącze na antenę

sprzet radzi sobie bardzo dobrze w opcji kup teraz za 379zł ja na innej ich aukcji wylicytowałem za 325zł. odebrałem osobiscie. oczywiscie jest faktura.

Sirf III na bluetooth to kwota 440-500 zł i raczej bez gniazda na dodatkową antene

także zakup GPSa na RMFD uważam za bardzo dobry natomiast co do automapy to ten produkt w żaden sposób nie jest wart kasy jaką za niego chce firma/autor.