SPV M3000 kontra SE P990i (910i)

• 16 Odpowiedzi
  • 834 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rebel

• 27
« dnia: Luty 17, 2007, 05:16:54 »
Witam Jestem stosunkowo swiezym uzytkownikiem.Przeszukałem forum w celu znalezienia potrzebnego mi tematu ale akos sie nie doszukałem.

Otoz mam malenki problem z doborem aparatu.Za niedlugo spodziewam sie propozycji z ORANGE i mam dylemat miedzy SPV M3000 a Sony Ericssonem P990i lub 910i.
Wiem ze ten portal nie ejst poswiecony SE ani jemu systemowi ale moze ktos mial w posoiadaniu te dwa paraty i wie co je roznic ogolnie.
Mnie by najbardziej interesowalo jak wyglada sprawa ze sprawnym poruszaniem sie po ksiazce tel i wbijaniu np nowego numeru tel aby gdzies zadzwonic w M3000.
W SE mamy klawiaturke i jest wszystko ok ale czy w SPV wyswietli mi sie "ogromna" klawiatura i czy preyzyjnie sie ja obsluguje.

telefon z systemem ogolnie bylby mi potrzebny gdyz jestem przedstawicielem firmy brokerskiej i jako ze czasem zdarza sie potrzebowac jakis dpkumencik w wordzie czy exelu niestety ale obsluga tego typu formatow czesto jest koniecznoscia.
Teraz drugie pytanie.Czy jest mozliwosc aby niektore aplikacje z pod naszych blaszaków (PC) zainstalowac na SPV ?? domniemywam ze nie ze wzgledu na jego charakter ( POCKET).ALe czy wsrod was sa hardcorowcy i probowali czegos takiego np zmieniajac biblioteki w systemie .ogolnie na tym sie nie znam i dlatego prosilbym kogos w temacie i krotkie info.

ogolne dane o SPV M3000 juz przeczytalem i wiem mniej wiecej z czym sie to je.Ale tych o ktorych pisze niestety nie znalalzlem.
prosze o pomoc .Dziekuje Mariusz

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2007, 09:19:26 »
rebel

Generalnie zasada jest taka. Jezeli potrzebujesz tylko duzo szybko i wygodnie dzwonic to zwykla komorka bedzie lepszym rozwiazaniem niz PPC. Na PPC nie uruchomisz ZADNEJ aplikacji z blaszaka (inny sysytem inne procesory itp). Nie mozesz porownywac tych urzadzen bo jedno jest komorka drugie przenosnym komputerem z opcja komorki.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2007, 09:28:10 »
Generalnie ja bym Ci polecał Pocket PC. Na początku byłem sceptycznie nastawiony do zakupu mojego SPV M3000 gdyż miałem podobne obawy co Twoje lecz jestem z niego bardzo zadowolony i chyba już nie wrócę do standardowej komórki bez Windows Mobile gdyż ich możliwości się w pewnym momencie kończą a WM nie.

*

Offline rebel

• 27
zagadka
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2007, 12:28:18 »
Tzn  w jednej kwestii jest racja.czasem musze idac ulica zadzwonic i wlasnie mam obawy ze pozbawiony klawiatury numercznej bede mial problemy z "wciskaniem"klawiszy ekranowych.
Z drugiej strony cena czy to nowego czy w propozycji przedluzeniowej w sieci przemawia za SPV .
Czytalem liczne komentarze i wypowiedzi uzytkowników np SE P990i i musze przyznac ze wiekszosc przemawiala na NIE ze wzgledu na wieszanie sie systemu i podobne problemy.Co do zywotnosci baterii to ma dla mnie znaczenie ale mam swiadomosc ze oby dwa modele to poprostu elektrownie zjadajace prąd.Wystarczy dokupic zapasowa baterie i mysle ze po klopocie .Chyba ze cena dfodatkowego ogniwa to ( nawet nie rozgladalem sie za tym jezszcze) wydatek rzedu kilkudziesieciu lub ponad 100 zl.
Chyba ze inna mozliowsc!
Zastanawialem sie nad pozostaniem przy swojej nokii 6020 lub kupnem nokii 6310i ( niegdys i chyba nadal niezlej biznesówki ) ktorej nowa bateria to poprostu bajka.A dodtakowo dokupieniem palmtopa np uzywanego..Co o tym sądzicie ??

*

Offline rebel

• 27
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2007, 12:30:59 »
pewnie ten temat byl gdzies poruszony ( tak mi sie cos wydaje )wiec az za duzo postów sie nie spodziewam ale za wszystkie chetnie podziekuje.

Wracajac do palma czy np HP rz1710 lub 15 bylby dobra alternatywą dla SPV uwzgledniajac roznice samego sysa z okienkami w wersji 5.0??

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2007, 13:06:53 »
Jesli masz duzo kontaktow biznesowych oraz potrzeb skorzystania z oczytu/edycji worda/excela/powerpointa czy tez wysylania/odbierania duzej ilosci maili/sms a chcesz miec cos barziej w stylu telefonu oraz duza pewnosc dzialania- brak zwiech to pomysl o komunikatorze w stylu np Nokii 9300i lub tez o E61.Baza danych klientow w tych urzadzeniach jest lepsza niz w systemach  opartych na WM. :D
Jak nie chcesz klopotow to zapomnij o ych modelach ktore wymieniles one naprawe dzialaja jak organizery/kalendarze ,ze wzggledu na maly RAM nic innego nie pozwola zrobic.
potrzebna zgoda

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 17, 2007, 14:25:11 »
jeszcze jakis czas temu uzywalem SE P900 potem mialem PDA Etena M500 ale doskwieral mi brak klawiatorki
obecnie posiadam SPV3000 czyli WIZARDa I jestem nim zauroczony a jesli go kiedykolwiek na cokolwiek zamienie to bedzie to uzadzenie ktore bedzie:
- ciensze (mniejsze)
- szybsze (procek)
- wbudowny GPS

Tak wiec Kolego moge Ci smialo odpowiedziec  ze SE to dobra marka lecz porownanie zadne a wybor OCZYWISTY na korzysc Wizarda.

jak masz jakies pytania wal smialo ja tez kiedy stalem przed takim dylematem jak ty I choc wtedy dokonalem innego wyboru dzis bym wybral inaczej I tobie tak radze
pozdr

*

mobi_one

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2007, 14:37:32 »
Podobnie uwazam, bylem uzytkownikiem P800, do SPVM3000 mialem mieszane uczucia, ze to jakis plastik, firma noname. Ale obecnie uwazam ze WM bile na glowe symbiana. Jedyne czego mi brakowalo z P800 to bezproblemowa obsluga vcard-u i syncml. Ale i z tym sobie poradzilem :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2007, 14:47:41 »
ja tez mialem p800 i p900 i spv m3000 teraz spv m 3100 i zgadnij dlaczego  :)
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline srwe

• **
  • 197
  • Sprzęt: N50 Premium
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 17, 2007, 17:41:13 »
Nie ma co P990i jest dość ciekawym tworem, jednak jest to "tylko" Symbian. W dodatku UIQ 3, więc nadal nie ma za wiele aplikacji. Jednak w porównaniu do Nokii to P990i, zwłaszcza w cenie ok. 1400, nawet się opłaca. Test tego SE jest na jest na stronie symbianos .pl
Ogólnie jednak nie polecam UIQ, P800 dał mi "w kość".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 20:08:55 wysłana przez srwe »
Ten wirus to posiadacz PDA inaczej nazywany użyszkodnik - coś zawsze namota i zwala na wirusy komputerowe.
PDAclub=syfbiany, wółemy i palmzłoschy :P
omnia złomnia :P

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 17, 2007, 17:59:49 »
JA mojego p910i bardzo, bardzo lubiłem...Był wyjątkowo stabilnu, wyjątkowo wygodny i miał dobrą baterię..No i te mp3 na oryginalnych słuchawkach  :D
Jednak wole m3000 bo po prostu-p990 ma niewygodną klawiaturę! poza tym-mało softu, podobno się wiesza...

*

mobi_one

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 17, 2007, 18:22:06 »
ja swojego p800 uzywalem przez ponad 3 lata i nie nrzekalem na niego, chodzil przez ten czas 24/h 7/7 zadnych zwiechow, bateria przez caly ten czas trzymala tyle samo. Pewnie mialbym go do dzis, ale ekran dotykowy pekl ... A teraz wole spvalke

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 17, 2007, 18:44:25 »
Witam, Miałem 1,5 roku P910i. Wszystko było ok. nie wieszal sie, bateria trzymala srednio 3 dni. Klawiaturka w srodku, calkiem dobrze sie pisalo.

Czas na zmiane kupilem 990. Lepszy apart, radio, lepszej jakosci wyswietlacz.... Bardzo mało aplikacji na to bylo. Ogolnie sie rozczarowalem. Sprzedałem po 2-3 tygodniach

SPV m3000. Wspaniala klawiatura, jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej i word kazdego dnia. Dodatkowo to czego brakowalo p910i to było WiFi, ten to ma:). Jestem zadowolony z zakupu, dodatkowo zaoszczedzilem 200zł bo kupilem ta spv sprzedajac 990 i kupilem GPS:)

Jesli interesuja Cie jakies konkretny to pytaj bo w tej sprawie moge pomoc :)

*

Offline rebel

• 27
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2007, 22:00:51 »
witam

Dziekuje za tyle odpowiedzi.
Wlasnie niektore z odpowiedzi dały mi do myslenia zwlaszcza te iloscia softu na p990i.
Wiem jedno ze napewno nawet w necie nie znajdzie sie aplikacja na symbiana ktora bedzie nieco lepsza od WM.A niektorzy tak wlasnie zachwalaja symbiana sławnego z nokii 7650.
Wlasnie najbardziej co interesuje to edycja .tworzenie baz danych.prowadzenie rozbudowanego terminarza.Korzystanie z exela.Nio i móc dzwonic idac czasem ulicą. jestem na 70 % przekonany na wizarda ale jednak ten brak klawiatury numerycznej moze sprawic ze kiedys moge sie rozczarowac.
Jak Wy sobie z tym radzicie??Czy brak klawiatury sprawia az taki problem ?? czy moze istanieja aplikacje mogace wyswitlic "duze" przyciski na ekranie i moge wtedy "walic" palcami po ekranie zeby wstukac numer.??

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2007, 22:22:29 »
Witam,

Kolego, bez zastanowienia decyduj sie na wizarda. Zupelnie przypadkowo stalem sie uzytkownikiem tego urzadzonka. Wczesniej bylem typowym "telefoniarzem" i wszelkie urzadzenia bez klawiatury numerycznej wydawaly mi sie ulomne, ale do czasu. Po tygodniu juz nawet chcialem wizarda wyrzucic ale na szczescie trafilem na to forum, ktore diametrialnie rozjasnilo mi w glowie. Mozliwosci dostosowania programowego do potrzeb wlasciwie nieograniczone (nie uwzgledniajac mozliwosci technicznych). Jedynie draznila mnie mala szybkosc dzialania ale i na to zanalazlo sie lekarstwo - stale podkrecenie procka do 252 pomoglo. Uzytkuje go juz prawie pol roku i moim nastepnym wyborem NA PEWNO nie bedzie telefon.

Generalnie radze ci duzo czytac forum na temat usprawnianie swojego wizarda. Tak jak powiedzialem, ograniczajac sie do jego podstawowych mozliwosci wynikajacych z oprogramowania bazowego z pewnoscia zniecheca - ale jak zaladujesz juz odpowiednia ilosc softu to dopiero rozpocznie sie frajda...

powodzenia

*

mobi_one

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 18, 2007, 23:27:24 »
najbardziej doskwieral mi brak klawiatury i mozliwosci szybkiego wybierania numerow, teraz rozwiazalem to przy pomocy tego zajefajnego programiku WM5NewMenu, obsluga jedna reka podstawowych funkcji

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2007, 00:02:37 »
no coz ja korzystam ze sluchawki BT i mam rolke w hermesie , pelna obsluga jedna reka
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.