[Wizard] Konfiguracja MMS - opis

• 15 Odpowiedzi
  • 4428 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« dnia: Marzec 17, 2006, 15:38:42 »
ponieważ w wielu postach przewija się odwieczny problem pt. jak skonfigurować MMS'y, a sam kiedyś stałem przed podobnym zadaniem i udało mi się go rozwiązać, postanowiłem to tutaj opisać. poniższe ustawienia dotyczą sieci Era, ale ogólny schemat ustawiania MMS'ów w Wizardzie dla każdej sieci powinien być podobny, więc do dzieła:

po pierwsze należy ustanowić nowe połączenie poprzez modem GPRS z APN'em eramms:

1) wchodzimy do Settings -> zakładka Connections -> Connections -> zakładka Advanced -> przycisk Select Networks
2) pod jedną z opcji klikamy przycisk New
3) Enter a name for these settings: wpisujemy 'MMS'
4) wchodzimy w zakładkę Modems -> przycisk New
5) Enter name... wpisujemy np. 'Era MMS', Select modem: Cellular Line (GPRS), dajemy Next
6) Access point name: eramms, Next
7) Username i password: eramms, Finish

następnie konfigurujemy klienta MMS:

1) wchodzimy do Messaging, wybieramy Menu -> MMS Configuration -> zakładka Servers
2) będzie tam widniało jakieś połączenie domyślnie, można je skasować, a następnie utworzyć nowe (przycisk New)
3) wpisujemy po kolei:
ServerName: Era MMS (lub dowolna inna)
Gateway: 213.158.194.226
Port number: 8080
Server addresss: http://mms.era.pl/servlets/mms
Connect via: MMS (to nazwa połączenia modemowego GPRS, które utworzyliśmy powyżej)
Sending size limitation: wedle uznania (ja mam 100K)
WAP Version: WAP 2.0

i to wszystko! u mnie te ustawienia wystarczą do tego, żeby odbierać i wysyłać MMS'y, choć i tak robię to wyjątkowo rzadko. powodzenia! :)

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2006, 15:17:15 »
Wielkie... WIELKIE DZIEKI :)

*

Offline Spoko

• 33
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2006, 20:01:20 »
A jak stworzyć konto MMS w pomarańczowym M3000 ??

*

Offline voy

• 15
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2006, 15:55:10 »
Co oznacza komunikat " TO format error" ? pojawia mi się coś takiego zamiast wtsłania mmsa

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2006, 16:46:12 »
moze to zly format adresu na ktory chcesz go wyslac.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline Wolfi

• **
  • 106
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 30, 2006, 17:01:12 »
Jesli chodzi o ustawienia mms z ery to wystarczy sciagnac z ftp xda-developers zawartosc extended romu ery gdzie ustawienia mms, gprs oraz wszystkie inne zawarte sa w kilkunastu plikach *.cab.
Nie trzeba nic ustawiac, wszystko jest robione za nas, to samo dotyczy extended romu z orange, problem maja jedynie uzytkownicy plusa...

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2006, 23:09:51 »
Cytat: "Wolfi"
Jesli chodzi o ustawienia mms z ery to wystarczy sciagnac z ftp xda-developers zawartosc extended romu ery gdzie ustawienia mms, gprs oraz wszystkie inne zawarte sa w kilkunastu plikach *.cab.
Nie trzeba nic ustawiac, wszystko jest robione za nas, to samo dotyczy extended romu z orange, problem maja jedynie uzytkownicy plusa...

Świetny opis, może wysiliłbyś się na linka do właściwych cab'ów

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2006, 12:01:42 »
ok. wysyłam mmsy i dochodzą. problem jest z odebraniem. dostaje mms ktory waży 1kB. telefon (samsung e330), który wysyła do mnie do innych wysyła prawidłowo, wiec problem leży po mojej stronie. jakies sugestie?

*

Offline xan

• 5
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2006, 22:23:43 »
SUPER, działa na BlueAngel (BA) @ WM2005

DZIĘKI WIELKIE :D

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2006, 14:47:58 »
Spoko
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=26884
Tutaj to masz. Dziala na 100%.

*

Offline Jabba

• 14
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2006, 17:32:23 »
Doszedlem do ladu jesli chodzi o MMS w Heyah (konfiguracje przedstawie na zmodyfikowanym poscie evada, thx :) ) [Qtek 9100]

po pierwsze należy ustanowić nowe połączenie poprzez modem GPRS z APN'em heyahmms:

1) wchodzimy do Settings -> zakładka Connections -> Connections -> zakładka Advanced -> przycisk Select Networks
2) pod jedną z opcji klikamy przycisk New
3) Enter a name for these settings: wpisujemy 'Heyah MMS'
4) wchodzimy w zakładkę Modems -> przycisk New
5) Enter name... wpisujemy np. 'Heyah MMS', Select modem: Cellular Line (GPRS), dajemy Next
6) Access point name: heyahmms, Next
7) Username i password: heyah, Finish

następnie konfigurujemy klienta MMS:

1) wchodzimy do Messaging, wybieramy Menu -> MMS Configuration -> zakładka Servers
2) będzie tam widniało jakieś połączenie domyślnie, można je skasować, a następnie utworzyć nowe (przycisk New)
3) wpisujemy po kolei:
ServerName: Heyah MMS (lub dowolna inna)
Gateway: 213.158.194.57
Port number: 9201
Server addresss: http://mms.heyah.pl/servlets/mms
Connect via: Heyah MMS (to nazwa połączenia modemowego GPRS, które utworzyliśmy powyżej)
WAP Version: WAP 1.2

lub:

3) wpisujemy po kolei:
ServerName: Heyah MMS (lub dowolna inna)
Gateway: 213.158.194.226
Port number: 8080
Server addresss: http://mms.heyah.pl/servlets/mms
Connect via: Heyah MMS (to nazwa połączenia modemowego GPRS, które utworzyliśmy powyżej)

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
Re: [Wizard] Konfiguracja MMS - opis
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2006, 10:57:31 »
Cytat: "evad"

Na wewnętrznych stronach Ery (dla Hotline'u) jest napisane, aby podawać ludziom wersję WAP-u 1.2.
U mnie działa tylko z ustawieniami 1.2 - 2.0 nie chce wysyłać.

mms w Orange ale Rom z Ery
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2006, 12:42:25 »
Witam, zainstalowalem nowy ROM, swietnie wszystko chodzi, internet tez, ale nie mam aplikacji do mms. Nie moge nawet poprawnie skonfigurowac MMSow, bo w Messaging->menu- nie mam ustawien mmsu. W helpie jest tylko info o jakims programie arcsoft mms composer, ale jego tez nie mam zainstalowanego...

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2006, 12:58:25 »
@jacek.6 Opisałes problem wyczerpująco. Ciężko będzie Ci pomóc. Nikt oprucz Ciebie nie wie jaki masz rom może to on jest przyczyną (zmień na inny-nowszy)
Pozdrawiam

Re: mms w Orange ale Rom z Ery
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 18, 2006, 12:58:39 »
Cytat: "jacek.6"
Witam, zainstalowalem nowy ROM, swietnie wszystko chodzi, internet tez, ale nie mam aplikacji do mms. Nie moge nawet poprawnie skonfigurowac MMSow, bo w Messaging->menu- nie mam ustawien mmsu. W helpie jest tylko info o jakims programie arcsoft mms composer, ale jego tez nie mam zainstalowanego...

Sprzęt to HTC Wizzard, siec mam Orange, ale Rom pobralem ten z Ery najnowszy, ktory zostal polecony na tym forum

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 18, 2006, 13:09:35 »
Cytat: "Ronert_nik"
@jacek.6 Opisałes problem wyczerpująco. Ciężko będzie Ci pomóc. Nikt oprucz Ciebie nie wie jaki masz rom może to on jest przyczyną (zmień na inny-nowszy)
Pozdrawiam

QTEK9100_ERA_customize_WWE_2.24_Aku2.3_A2DP nocid_RUU_update - to jest moj ROM. Bardzo dobrze mi chodzi wizzard, poza tym, ze po prostu nie ma tam softwaru do MMS- tak mi sie wydaje.