Problem z wysyłaniem SMS-a w Wizardzie

• 7 Odpowiedzi
  • 1006 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
Problem z wysyłaniem SMS-a w Wizardzie
« dnia: Marzec 29, 2007, 16:55:02 »
Witam.

Problem w moim wizardzie polega na tym, że czasami, a nawet dosyć często nie mogę wysłać SMSa. Pojawia się następujący komunikat:
Karta SIM nie jest gotowa. Poczekaj 15 sekund i spróbuj ponownie.

Czy ktoś wie czym spowodowany jest ten błąd? Z pewnością nie jest to wina sieci. Czy ktoś miał już kiedyś podobny problem? Jest jakieś rozwiązanie? Napiszę tylko tyle, że czasami nawet reset nie pomaga :(
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
Odp: Problem z wysyłaniem SMS-a w Wizardzie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2007, 17:02:05 »
Zacznij od sprawdzenia ustawien sieci - uzywasz jakiegos DualSima?? Czy uzywasz jakiegos ekstra softu do wysylania SMS-ow?? Przeczysc styki karty - choc watpie aby to cos dalo, bo z tego co rozumiem telefon Ci dziala, zatem z karta jest wszystko ok w tej materii. Jesli to nic nie da to pozostaje poprosic ladnie o wymiane karty SIM...

Z moją kartą jest wszystko w porządku. Nie używam ani dualsima ani dodatkowego programu do wysyłania SMS-ów. To nie jest problem karty lecz pocketa - dlatego napisałem ten topik. I chciałbym wiedzieć co to za problem i jak go rozwiązać.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2007, 17:10:48 »
Już sprawdzałem. To się nie dzieje cały czas, ale np. w tej chwili zminiełem kartę (oczywiście najpierw wyłączyłem pocketa) i mam ten sam komunikat. Nie mogę ani wysłać SMS-a, ani wejść w ustawienia sieci. Dzwonić mogę normalnie.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2007, 17:28:30 »
... W momencie kiedy chcesz uzywac SMS, ktory jest transmisja cyfrowa w kanale DATA kazdej stacji bazowej, moze nastepowac congestion - znaczy to, ze urzadzenia wysylajace dane, dostaja odmowe dostepu ze stacji i stad taki problem - dzieje sie to glownie wtedy kiedy masz duze zageszczenie biur i tego rodzaju budynkow w okolicy i wszyscy korzystaja z SMS, GPRS itd...
Z tym to się akurat nie zgodzę - to nie Sylwester... Poza tym do tej pory takiego problemu nie miałem - dzieję się tak od jakiegoś czasu i jestem niemal pewny, że powoduje to jakiś program. Z drugiej strony nic ostatnio nie wgrywałem :/

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2007, 17:59:41 »
hm... postanowiłem znowu pobawić się w zmiane ROM u.... ale nie chcę stracić smsów....
ściągnąłem smsOrganizer i nie wiem, jak długo będę musiał czekać... czy ktoś moze mi powiedzieć ile mniej więcej zajmuje to czasu (u mnie juz jakis czas się tym bawi... moze powadem jest, ze mam ponad 4000 samych smsów, ale nie wiem)??

HELP

a jak masz problem z wysłaniem smsa, to sprawdz stan konta.... wielerazy mialem tak, ze sie rozpisalem i tu nagle koniec :'(

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2007, 21:34:39 »
nie panowie mialem to samo na hermesie z jednym romem, wysylalem sms`y pare dni i w pewnym momencie mialem dokladnie taki samo info. karta to abonament, hard reset u mnie nie pomogl, traf chcial ze zmienilem rom
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2007, 02:01:37 »
Czytalem gdzies o tym na xda chyba. Z tego co pamietam, to zmiana samego radia pomagala.. 2.19.11 jest jednym z najstabilniejszych.
ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

Offline bzi

• 3
  • Sprzęt: SPV M3000 (WM6)+1GB Kingston+Holux GPSlim 236
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2007, 22:52:30 »
Miałem tak po zmianie romu na WM6.  Nie mogłem wysłać żadnego sms'a.  Wgrałem radio 2. 69. 11 i wszystko jest OK.
Pozdrawiam