SPV M3000 G4, Zmiana ROM

• 2 Odpowiedzi
  • 626 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPV M3000 G4, Zmiana ROM
« dnia: Grudzień 24, 2006, 21:07:49 »
Witam.
Napiszę w tym temacie wszystko czego dowiedziałem się na ten temat z autopsji.

1. Mozna w zablokowanym CID'em Wizardzie zmienić ROM na taki który jest przygotowany dla G4, ale nie każdy ROM da się wgrać. Jeżeli nie flash'uje się OS i RADIO tzn że ten ROM nie będzie działał. U mnie zadziała druga edycja ROM'u Molskiego 10.26. i Wizard Love.
2. Jeżeli zaistnieje potrzeba powrotu do oryginalnego ROM'u (w moim wypadku ORANGE) flashowanie przy pomocy RUU raczej się nie powiedzie. Ja rozwiązałem to w ten sposób:

a) przerobiłem ROM dostępny na XDA Developers ORANGE 2.22.1.1 tak,   że wywaliłem SPL IPL (został tylko OS, EXTENDET, RADIO, LOGO, SPLASH) i wgrałem przy pomocy zhackowanego RUU, oczywiście nie zaktualizował się OS. OS wgrałem przy pomocy Awizarda (najpierw zmieniłem rozszerzenie pliku z nb na nba aby Awizard go zobaczył) w Awizardzie wystarczy zrobić "e" a potem "w" CID'a i tak się nie da zdjąć.
  b) Hard reset po udanym programowaniu i zpowrotem był Os Orange (niestety RADIO zostało nie zmienione i jak narazie nie bardzo wiem jak można je zmienić bez zdjęcia CID'a)

3. W momencie kiedy stwierdziłem że jednak wolę mieć wolny wybór postanowiłem zdjąć CID'a. Jak wiadomo nie ma żadnego darmowego sposobu więc nie zostało mi nic innego jak firma IMEI-CHECK. Postanowiłem zaryzykować zapłaciłem kartą dostałem na maila klucz do programu odblokowującego i o dziwo zadziałało. Więc w tym momenci mam Wizarda G4 z odblokowanym CID'em.

Korzyści z odblokowanego WIzarda:
1. teraz mogę wgrać dowolny ROM który jest kompatybilny z IPL SPL w wersji 2.x.x
2. Tak przy okazji zdjęty SIM lock
3. Przy konieczności oddania do serwisu możliwość powrotu do oryginalnego softu (moze się nie połapią że CID jest zdjęty) :)
4. Jakby całkiem nowy telefon po zapuszczeniu ROM'u Molskiego 2.26.10.2 Final Edition

Jeżeli komukolwiek moja pisanina pomogła rozwiać wątpliwości, będę szczęśliwy. Jeżeli kogoś zdenerwuje to przepraszam :)

Wesołych Świąt

SPV M3000 G4, Zmiana ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2006, 22:43:25 »
Hi

Przydalo by sie wiecej takich postow jak ten jako przyklejone.
Generalnie na grupie panuje chaos i w narastajacej liczbie nowych PDA i ROMow ciezko sie odnalezc na naszym forum i znalezc taki opis do swojego modelu PDA zeby nie uwalic sprzetu.
Za duzo madrali, za malo mentorow.

Pozdrawiam Sauroneczek

Wesolych Swiat dla wszystkich urzytkownikow forum

BRGDS
swatch99

SPV M3000 G4, Zmiana ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2006, 23:45:33 »
Cytat: "swatch99"
Hi

Przydalo by sie wiecej takich postow jak ten jako przyklejone.
Generalnie na grupie panuje chaos i w narastajacej liczbie nowych PDA i ROMow ciezko sie odnalezc na naszym forum i znalezc taki opis do swojego modelu PDA zeby nie uwalic sprzetu.
Za duzo madrali, za malo mentorow.

Pozdrawiam Sauroneczek

Wesolych Swiat dla wszystkich urzytkownikow forum

BRGDS
swatch99

Witam niestety jest tak jak piszesz, forum z załozenia powinno byc po to aby wymienić się doświadczeniami, ale niestety to założenie nie zawsze się spełnia. Czytałem i szukałem dosyć długo jak zmienić w swoim telefonie ROM, zadałem dwa pytania na forum, na jedno odpowiedziałem sobie sam (odpowiedział mi jeden człowiek na PM któremu z tego miejsca dziękuję "mobi_one") :) a drugie po odpowiedzi człowieka która nic mi nie pomogła (potraktował mnie z góry) zostało usuniete. Jeżeli będzie to działać w ten sposób to dla ludzi którzy mają problemy z językiem obcym idą ciężkie czasy. Ja posiłkowałem się forum Molskiego i XDA i jakoś sobie poradziłem nie psując Wizarda. A teraz wychodzę z założenia ze dzielę się tym co wiem tak jak to działa na zachodnich forach.
Pozdrawiam.