SPV-M3000 ekran dotykowy

• 13 Odpowiedzi
  • 1415 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jypn

• 7
  • Sprzęt: SPV-M3000
SPV-M3000 ekran dotykowy
« dnia: Kwiecień 29, 2007, 20:54:15 »
Witam!
Na początek to przepraszam za lamerska gatke ale jestem  upieczonym uzyszkodnikiem takiego urządzenia.   Maszyna ta ma uszkodzony ekran dotykowy (duża rysa i nie dziada wcale) rozprułem go poczyscilem i wyglada na to ze można wyymienic sam ekran dotykowy lecz nie potrafie go sie doszukać w żadnym sklepie.   Wszędzie mowia ze cza caly wyświetlacz z tym ekranem wymieniać.   Prawda to?
Drugie moje pytanie to czy odlaczenie elektryczne od układu czesci dotykowej może spowodować ze sprzęt będzie dziala szybciej? ( wydaje mi sie ze uszkodzony ekran dotykowy powoduje spowolnienie jego działania)
Wreszcie trzecie pytanko co tam najlepiej wgrać za soft zęby wydajnie i funkcjonalnie dzial.   :-)
Byl on w Orange a chce go miec w Plusie (z simlock-iem juz sobe dalem rade) z 2G karta (jakie karty toleruje to urzadzenie? jest kaprysne na jakiegos produceta czy rodzaj kart?)  Tak zeby bylo smiesznie to nie ustawilem jeszcze dnia i godziny bo nie wiem jak :-)

Pozdrawiam. 
jypn
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2007, 20:56:00 wysłana przez jypn »

*

Offline globus.gd

• **
  • 201
  • Sprzęt: Wizard Pathfinder 1.0
Odp: SPV-M3000 ekran dotykowy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2007, 21:22:40 »
co do ekranu to dostaniesz na allegro :) a z reszta pytań Ci nie pomogę .. Wada ekranu, nie powinna mieć wpływu (chyba, że uszkodzenie polega na zapełnianiu pamięci procesora przez wyświetlacz dotykowy) (nie jestem na 100% pewien)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2007, 23:38:38 »
jypn

Warstwa dotykowa nie powinna ma wplywu na dzialanie, w koncu to integralna czesc urzadznia. Na reszte pytan odpowiedz znajdziesz w FAQ, Instrukcji obslugi i dziale dla poczatkujacych.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline jypn

• 7
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2007, 07:26:19 »
Witam!
Oczywiscie poczytam odnosnie obslugi ale tej warstwy dotykowej na allegro ten nie widze, moze zle szukam?
Pomozcie!
Dzieki za szybkie info
Pozdrawiam>
Jypn

*

Offline jypn

• 7
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2007, 11:20:38 »
Witam!
Dzieki za info.
Pozdrawiam.
jypn

*

Offline jypn

• 7
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 17, 2007, 11:21:37 »
Witam!
Chcialbym sie podzielic spostrzezeniami odnosnie tego ekranu dotykowego.
Wymienilem ten ekran i pokazlo sie w koncu cale menu wraz z godzina na wyswietlaczu a co ciekawsze to dziala juz dzwiek gdy przychodzi SMS a wczesniej nie.
Nie zgodze sie z kolega ze ekran dotykowy nie ma nic wspolnego z poprawna praca urzadzenia gdyz po jego wymianie widac ze reaguje on na polecenia znacznie szybciej.
Pozdr. Jtpn

*

mobi_one

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2007, 12:20:55 »
sam wymieniales ekran, czy dales do serwisu?

*

Offline jypn

• 7
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2007, 17:57:40 »
Witam!
Sam wymienialem, nie widze w tym większego problemu. Troszku rozstaw wyprowadzeń tasiemki nie taki ale wkoncu to tylko 4 piny :-)
Pozdr. jypn
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2007, 18:02:49 wysłana przez jypn »

*

mobi_one

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 18, 2007, 18:39:01 »
wymieniales caly ekran, czy tylko czesc dotykowa?, pytam sie bo jestem ciekaw czy w SPV jest to rozdzielone. W p800 sam wymienilem wlasnie warstwe dotykowa.

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 19, 2007, 01:48:43 »
hello mobi :)
w wizardzie warstwa dotykowa (digitalizer) jest przyklejona czyms w rodzaju tasmy dwustronnej do ramki samego LCD,wiec jesli chcesz wymienic digitalizer to musisz go najpierw odlutowac (przyda sie stacja z goracym powietrzem - taka do lutowania SMD, stawiania glassow itp) mozna zwykla lutownica ale latwo mozna przesadzic i spalic pola lutownicze na tasmie przy LCD. Pozniej trzeba czyms ostrym wbic sie pomiedzy ramke LCD a sam digitalizer i delikatnie podwazac go aby w koncowym efekcie calkowicie go odkleic. Nastepnie zrywa sie pozostalosci po tasmie dwustronnej, czysci sie ramke LCD i przykleja nowy digitalizer. Po czym lutuje sie pola lutownicze z tasiemka z digitalizera (zazwyczaj tasiemke trzeba przyciac na odpowiednia dlugosc) no i to na tyle :) powinno dzialac.

jpyn :
jesli pola lutownicze na tasiemce byly rozstawione inaczej - na 99% miales oznaczenie B na tasiemce, wiec jest to digitalizer od S100 o ile dobrze pamietam :p czasami sie chlopaki w HongKongu myla i wysylaja nie ten towar, wiem bo mi sie tez tak raz trafilo :) wazne ze sobie poradziles, bo wiekszosc serwisow boi sie lutowac "cieniutkiej plastikowej tasiemki" z cieniutka plastikowa tasiemka przy LCD - ktos kto obejzal moj foto-poradnik z wymiany warstwy dotykowej w wizzardzie bedzie wiedzial o co chodzi :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

mobi_one

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 19, 2007, 02:28:32 »
czyli tak samo jak w P800,
moglbys rzucic linka do tego fototutoriala?
i dzieki za odpowiedz

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 19, 2007, 10:13:01 »
Wlasnie wczoraj wyslalem swojego wizu do azmo ;] Po dlugim czasie oczekiwania na przyplyw gotowki.

Wymiana Glosniczka, Suwaczka, Ekranu za 200zl Cena przystepna polecam tego goscia...

Mobi oto link:

http://www.szymtech.nazwa.pl/spvm3000/

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline jypn

• 7
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 19, 2007, 19:22:06 »
Witam!
Sorrki za głupawa odpowiedz ale nie wiedziałem co miales na myśli pytając "czy sam to zrobiłem"
Temat tego urządzenia jest dla mnie nowy bo nic przy tym jeszcze nie robilem wiec zapytałem Was co i jak.
Problemów mi to może nie sprawiło przez to Iz z lutownica przjaznie sie juz 15lat
Kupiłem sobie tego dziada na allegro i pomyslalem ze naprawie.
Moje wykonanie wygladalo tak:
nożyk do tapet (nowe ostrze) przeciecie warstwy taśmy dwustronnej na wszystkich krawędziach odlaczenie ekranu od warstwy dotykowej odlutowanie tasiemki. Nastepnie wymycie krawędzi LCD z kleju, cieniutka taśma dwustronna na kore ciach lutownica, przciecie taśmy lutowanie transformatorowka oczywiście i poskładanie sprzętu.
Tej samej lutownicy urzywam tez do naprawy tasiemek w kamerach jak sie zdarzy jakaś polamana.
Teraz juz mi wszystko śmiga wiec chciałbym zainstalować tam jakiś fajny OS i oprogramowanie ale nie chce pytać teraz co to tam wsadzić bo odeślecie mnie do podpiętych a przyznam sie bez bicia ze jeszcze nie czytalem bo czasu malo.
Dzięki za wszystko!
Pozdr.Jypn