SPV M3000 działa bez problemu GPRS ale problem z EDGE

• 11 Odpowiedzi
  • 607 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline armario

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC Diamond (już zamówiony)
SPV M3000 działa bez problemu GPRS ale problem z EDGE
« dnia: Maj 26, 2007, 18:36:19 »
Witam

ROM WM6 Most Biutiful SPV M3000.

Skonfigurowałem w domu połaczenie z gprs i śmiga bez problemu jako że brak zasięgu EDGE. Byłem dzisiaj w zasiegu tej super technologi ale zupełnie nie mogłem uzyskac połączenia - bez konca komunikat iż usiłuje nawiązać połczenie GPRS. Po powrocie do domu gdzie dziala tylko GPRS wszystko śmiga ponownie bez zająknięcia.

Czy do EDGE jest jakaś inna konfiguracja ? Jakieś pomysły ?

Pozdrawiam

*

Offline armario

• *
  • 61
Odp: SPV M3000 działa bez problemu GPRS ale problem z EDGE
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2007, 19:29:25 »
Zastanawiam sie czy to moze byc sposób autoryzacji przestawiłem na PAP ?

*

Offline asiek120

• 294
  • Sprzęt: htc wizard, dekoder polsatu, młotek, kombinerki  i 2 śrubokręty
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2007, 19:58:30 »
w jakiej sieci korzystasz ? ja mam w plusie ustawienie CHAP w ERA też takie mialem. Skorzystaj z cabów z ustawieniami operatora. moze coś zle wpisales w ustawieniach
=====================

ipl 3.08
spl 3.08
GSM 2.71.11
ROM WM6 NBD 9.2

Dlaczego zoki juz nie gotuje ??

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2007, 21:45:45 »
edge to e-gprs i maksymalna prędkość możliwa zależna jest od zasobów operatora, czyli od tego ile osób używa telefonu w tej okolicy z danej sieci. Tak samo będzie z umts, z hsdpa i z hsupa. nie ma lepszych ustawień do edge. i nie będzie.

edit: żeby nie było niedomówień  - ta maksymalna prędkość jest okreslona poprzez klasę modemu jaki jest dostepny w danym urządzeniu...

dodam jeszcze:

pap http://pl.wikipedia.org/wiki/PAP_%28informatyka%29

chap http://pl.wikipedia.org/wiki/CHAP
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2007, 21:57:22 wysłana przez bosmanxxl »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2007, 22:00:21 »
A nie chodzi czasem o ikone E? To ze sie nie pojawia wcale nie znaczy ze sie nie laczy po Edge.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2007, 22:23:47 »
opisany problem - czyli możliwość połączenia w jednym miejscu a w innym nie bez ingerencji w ustawienia wyraźnie wskazuje na brak zasobów. komórki sieci GSM są współdzielone pomiędzy klientów głosowych (rozmowy) i klientów od danych. Dane mają niższy priorytet i może być tak że albo się nie wbijesz modemem nawet w jedą wolną szczelinę albo że dostaniesz jedną szczeliną i pomimo najszybszego modemu net będzie działał wolno. Kolega napisał że nie loguje mu się modem w jednym miejscu a w innym sie loguje więc wyłaczając awarię BTS'A wskazywał bym na brak zasobów. Grzebanie przy ustawieniach GPRS przy uwierzytelnianiu, czyli przestawianie na CHAP też może mieć wpływ. CHAP można by używać tylko przy prywatnych apn, a przy zwykłym, publicznym apn powinno pozostać PAP

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2007, 22:38:20 »
To chyba ta temperatura i niedowidze (niedoczytuje) watkow :) Faktycznie jezeli w jednym miejscu ma E a w innym G to ewidentnie wina sieci a nie PPC

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2007, 22:43:21 »
tak naprawdę to wina debilnych promocji w prepaidzie. dostają darmowe numery, darmowe godziny i gówniarze gadają o pierdołach i w miejscach o dużym zagęszczeniu nie da się dzwonić. Cały czas info "sieć zajęta"zakładając że na zezwolenia na nowe komórki, nowe bts'y i inne takie czeka się miesiącami.... nie ma się co dziwić że gościu ma problemy. poza tym ma pewno PLUSA

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2007, 22:59:37 »
Faktem jest, ze ostatnio plus jest troche przyciazony PLAYem ale generalnie nie jest to wina uzytkownikow ze korzystaja z komorek tylko wina operatorow, ze nie staraja sie w miare szybko rozladowywac obciazenia sieci. Ciekawe czemu takich problemow nie maja aglomeracje takie jak np. Berllin gdzie w centrach sa na raz setki tysiecy komorek i nawet podczas jakichs parad czy innych imprez jakos nie ma problemow z dodzwonieniem sie gdziekolwiek, a u nas jeden maly koncert w centrum miasta i cala lacznosc lezy u wszystkich operatorow...

*

Offline asiek120

• 294
  • Sprzęt: htc wizard, dekoder polsatu, młotek, kombinerki  i 2 śrubokręty
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2007, 23:19:53 »
armario albo cos pomieszal w ustawieniach albo mial pecha i byl przy uwalonym bts. A co do Plusa to nie macie racji. W porownaniu z ERA to jest miedzy operatorami ogromna przepaść. Moze i ERA ma wiekszy zasieg 3G i EDGE ale PLUS ma za to wydzielone pasma na przesylanie danych, gdzie nawet w Sylwestra gdzie sa zawsze przeciązenia sieci nie ma problemów z korzystaniem z internetu. (źródło: bez-kabli.pl i własne doświadczenia)
EDIT: W plusie tez nie zrywa tak czesto polaczenia jak w era

« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2007, 23:34:59 wysłana przez asiek120 »
=====================

ipl 3.08
spl 3.08
GSM 2.71.11
ROM WM6 NBD 9.2

Dlaczego zoki juz nie gotuje ??

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2007, 23:33:22 »
bo tam na załatwienie pozwolenia na postawienie mikrokomórki czeka sie dni, max kilka tygodni. u nas średni czas to rok lub więcej, o ile nie oprotestują danego miejsca ekolodzy. Mamy ostrzejsze normy zagęszczenia pola magnetycznego, i mniej kasy na inwestycje. No i mniej wyedukowanych klientów i operatorów którzy za bardzo o nich jeszcze nie dbają. jak poziom nasycenia rynku będzie miał wartość 110% lub więcej zacznie się walka o jakość, bo teraz nadal pozyskują nowych klientów a wtedy będą walczyć o przechodzących.
Napisane: Maj 26, 2007, 23:26:25
armario albo cos pomieszal w ustawieniach albo mial pecha i byl przy uwalonym bts. A co do Plusa to nie macie racji. W porownaniu z ERA to jest miedzy operatorami ogromna przepaść. Moze i ERA ma wiekszy zasieg 3G i EDGE ale PLUS ma wydzielone pasma na przesylanie danych, gdzie nawet w Sylwestra gdzie sa zawsze przeciązenia sieci nie ma problemów z korzystaniem z internetu. (źródło: bez-kabli.pl i własne doświadczenia)

taaak, ale takich miejsc jest bardzo mało i są związane raczej z 3g. Plus jak już kiedyś napisałem dzięki decyzji prezesa Bauca nie będzie inwestował w 2,5g (edge) gdyz uważa tą technologię za przestażałą. w wielkich aglomeracjach są np spore kłopoty s PTT, właśnie z racji słabej przepustowości gprs. Poza tym nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się że komórki do danych są tak ustawione że przy dużym ruchu i tak obsługują rozmowy....

Era jest teraz liderem technologicznym według mnie. w całej łodzi mam umts, w wiekszości miejsc hsdpa. działa pieknie, sprawnie. nie mam żadnych problemów z erą od 4 lat. a plus, cóż nie będę srał do własnego gniazda :)
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2007, 23:36:21 wysłana przez bosmanxxl »

*

Offline armario

• *
  • 61
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2007, 00:00:39 »

Uścislam: Siec PLUSA. Przełaczyłem na autoryzacje PAP i połaczyło się bez problemów. Być może w poprzednim przypadku było za duże obciązenie gdyż testowałem w centrum handlowym i do tego nieopodal dworca (Kraków) Teraz sprawdziłem w Kielcach po przestawieniu na PAP i wyglada na to że jest ok.

Jeszcze mam jedno ostatniepytanie może ktoś bedzie znał odpowiedz zanim założe nowy wontek a mianowicie:

Wzmiankowany SPV M 3000 ROM WM6 Most Biutiful  chodzi o podłaczenie co nokiowego zestawu samochodowego BT car kit 112. Wizard go widzi oczywiście podaje mu odpowiedni kod do przyłaczenia nie ma problemu. Następnie widze go w managerze BT ale opcje "Set as Hands-free" są zgaszone w menu i nie można ich wybrać. Testowałem to przed zmianą ROM'u na orenżadowym i efekt był ten sam. Czy trzeba jeszcze jakiś czary odczynić ? Czy może ten zestaw jest nie kompatybilny z Wizardem ?

Pozdrawiam