SPV M3000 brak podświetlenia

• 10 Odpowiedzi
  • 915 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPV M3000 brak podświetlenia
« dnia: Marzec 08, 2009, 22:06:43 »
Witam jestem tu nowy. Mam sprzęcik SPV M3000 i mam mały problem nie działa mi w nim podświetlenie klawiatury tej wysuwanej oraz kilka klawiszy co może być przyczyną ? Z góry dzięki za pomoc

*

Offline wredny89

• **
  • 216
  • Sprzęt: Mio p550 wm 6.1 + Treo 750v + Nokia 5800XM
Odp: SPV M3000 brak podświetlenia
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2009, 12:26:25 »
Prawdopodobnie taśma od klawiatury... Wszystkie przyciski ci działają? Podświetlanie tak z dnia na dzień przestało działać?

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2009, 15:26:05 »
Kilka przycisków działa na klawiaturze wynik tego wszystkiego był taki że telefon spadł mi z łóżka nie dużej wysokości i takie o to mam objawy a jeśli chodzi o podświetlanie to jak go kupiłem to już nie było a kupowałem używany.

Moje pytanie czy sama taśma jest wymienna czy ona stanowi integralną część klawiatury.?

*

Offline podwys

• **
  • 119
  • Sprzęt: htc kaiser
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2009, 20:24:43 »
jest integralną częścią klawiatury, jak już to trzeba całość wymienić...

ale problemy z podświetleniem i nie działającymi niektórymi przyciskami często są spowodowane obluzowaniem taśmy w gnieździe...

najpierw rozbierz wizarda i zobacz czy nie w tym problem
magican > wizard > kaiser

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2009, 09:38:19 »
Witam właśnie go rozebrałem i tylko ta mała tasemka jest tu odpowiadająca za uszkodzenie klawiatury, ta duża nie ma nic do tego.To ci powiem że tam złamane są zatrzaski tej taśmy ona się wsuwa i wysuwa luźno.

*

Offline podwys

• **
  • 119
  • Sprzęt: htc kaiser
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2009, 11:58:43 »
nie wiem czy się da te mocowania wymienić, ale moim zdaniem jakbyś ją dobrze izolacją złapał to się powinna trzymać i nie będzie problemu
magican > wizard > kaiser

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2009, 14:11:47 »
Witam ponownie po złożeniu telefonu nie działają  teraz słuchawka kończąca rozmowę ,prawy górny przełaczik szybkiego uruchamiania, przycisk nad zieloną słuchawką , oraz polewej stronie u góry przełącznik obok podgłaśniania. no i naturalni klawiatura a rozebrałem tylko tylną obudowę nic pozatym nawet tej dużej taśmy nie dotknąłem. To powiedzcie mi co się stało ?

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2009, 17:05:33 »
Jeżeli chodzi o klawisze na przednim panelu takie jak wymieniłeś czyli przycisk na słuchawką, słuchawka i przycisk szybkiego uruchamiania na górze to powodem tego iż nie działają na 99,999% jest główna taśma. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie działa Ci boczny klawisz. On jest od razu do płyty przylutowany i nie łączy go z nią żadna taśma. Jeżeli chodzi o te klawisze z przodu to spróbuj docisnąć miejsce gdzie taśma łączy się z płytą główną.
(skoro klawa przestała całkiem działać a stwierdziłeś ze gniazdo od niej jest rozwalone to wymień je na nowe. Musisz mieć coś pewnego bo jak jest 5 niewiadomych to nigdy nie naprawisz bo bedziemy gdybać ze może gniazdo, może jednak taśma a może coś na płyci)
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 17:08:20 wysłana przez prezes2bt »

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2009, 20:21:11 »
Powiem ci tak jeszcze jak załapie czasem to wszystkie działają przyciski ja praktycznie go nie rozsuwałem i jak działa ten boczny na płycie przylutowany to i te na panelu przednim dodam że słuchawki się podświetlają ale czerwona nie działa. Dopiąłem taśme i nic to nie dało. A jeśli chodzi o gniazdo od klawiatury to ono wygląda tak że ta taśemke mogę wsunąć i wysunąć bez problemu nie wiem czy powinien być tam taki zatrzask czy tak powinno być ?Dlatego mniemam że jest uszkodzone ale kilka klawiszy działa na tej klawiaturze.
Napisane: Marzec 10, 2009, 19:07:12
Pogrzebałem w necie gniazdo tak powinno wyglądać ale sprzęt mi się sypie z minuty na minutę już straciłem podświetlenie przełączników nad górnym lcd pacjent mi umiera a ja nie wiem co robić. Ktoś napisał taśma ale lcd ładnie działa i przy rozsuwaniu też ładnie chodzi. Pomocy bo reanimować go trzeba.

*

Offline wredny89

• **
  • 216
  • Sprzęt: Mio p550 wm 6.1 + Treo 750v + Nokia 5800XM
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2009, 21:20:37 »
No to chyba będzie cię czekało zakupienie innej mobo... Chyba ze masz dostęp do hot-air i sobie gniazda wstawisz nowe... Najprędzej one zdechły...

Z ciekawości... Działa ci jeszcze suwak od głośności? Czy standardowo go połamałeś?

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 10, 2009, 21:56:44 »
suwak już był ułamany tak więc nie wiem czy działa zastanawiam się nad kupnem nowej klawiatury ale czy jest sens bo w sumie gniazdo jest ok bo jak by było do d... to by inne funkcje na tej klawiaturze nie działały. Podłamałem się tym że nie działają mi klawisze na panelu przednim chodź jak go rozbieralem to tylko tył nie grzebałem głębiej i powiem że jeszcze dziś coś załapała i nic już sie nie dzieje a taśma w ch... kosztuje.  a zeby było śmieszniej jak łapią klawisze te na przednim panelu to i działa ten co jest nad głośnością a to nie ma nic wspólnego jak kolega zauważył jest on bezopśrednio do płyty montowany.

ZNALAZŁEM MAŁY MANKAMENT w obudowie są 4 śruby a pod baterią  jest nalepka i jest tam dziurka poprzedni właściciel chyba myslal ze jest tam śrubka bo pod nalepką wystawał jakiś układzik i jest on obłupany od czego on może być ? Ale w sumie to jak go dostałem to wszystko działało prucz klawiatury po części a teraz jak zajrzałem to reszta poszła.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 22:00:44 wysłana przez gutek2184 »