Czy Qtek obsluguje WPA2 (AES)

• 13 Odpowiedzi
  • 635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline docxxx

• 279
  • Sprzęt: HTC TP2
Czy Qtek obsluguje WPA2 (AES)
« dnia: Sierpień 12, 2007, 17:18:08 »
Witam
Pytanie jak w temacie. Ustawilem w ruterze szyfrowanie na AESa (WPA2), bo jest bezpieczniejszy, z tym, ze nie moge sie polaczyc telefonem z AP. Czy jest to sprawa sprzetowa i nie wlacze tego, czy to tylko kwestia oprogramowania. Czy jest na to jakis program?

EDIT:
Wlasnie przeczytalem, ze AKU 3.3 ma WPA2. Kurka, a ja mam AKU 3.2 i nie chce mi sie wgrywac od nowa roma i instalowac programy. Jest jakies wyjscie, aby zrobic upgrade roma i zostawic wszystkie programy i ustawienia?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2007, 17:24:30 wysłana przez docxxx »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Czy Qtek obsluguje WPA2 (AES)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2007, 19:29:57 »
EDIT:
Wlasnie przeczytalem, ze AKU 3.3 ma WPA2. Kurka, a ja mam AKU 3.2 i nie chce mi sie wgrywac od nowa roma i instalowac programy. Jest jakies wyjscie, aby zrobic upgrade roma i zostawic wszystkie programy i ustawienia?

Niestety nie ma takiej mozliwosci. ALbo musisz zmienic ROM albo zejsc z WPA2 na WPA
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2007, 08:13:48 »
Dobra, zmienilem na WPA. Wszystko dobrze ustawione, Qtek wykrywa moja siec, ruter wpuszcza (mam filtrowanie po Macu) ale nie moge sie polaczyc. Sprawdzam w konfiguracji karty jakie mam IP. Okazuje sie ze wziete z kosmosu, mimo ze ustawilem w ruterze statyczne DHCP, czyli np. do tego urzadzenia ma byc 192.168.3.4 mimo ze mam ustawione DHCP. Niewazne. Zmieniam w ustawieniach Qteka IP na sztywno i zapodaje SR. Teraz jest niby ok. Wykrywa sie, laczy sie ladnie, ale nie moge wejsc na zadna strone. IE na dole wyswietla "Trwa lokalizowanie" i po chwili wywala blad. DNS ustawiony prawidlowo.
Co moze byc przyczyna? Inne urzadzenia w domu nie maja problemu z polaczeniem. Zaznaczam, ze raz udalo mi sie skonfigurowac telefon, rozmawialem nawet na gg, ale teraz juz lipa. Nie wiem co sie moglo poprzestawiac.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2007, 09:15:39 »
Poczytaj w ogolonych dzialach ostatnie watki odnosnie wifi bylo miliony razy to walkowane...

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2007, 12:35:31 »
OleYek, wybacz, ale mam certyfikat CISCO. Potrafie to skonfigurowac, potrafie wgrac system do routera przez telnet, potrafie naprawic ruter poprzez rejestr 21 i nie wziac za to 5tys zl, ale krew mnie zalewa, jak mam wszystko dobrze w telefonie ustawione i guzik z tego mam. Moze niech czasem producent zastanowi sie co dokladnie robi w sofcie, a nie zmusza potem uzytkownikow do eksperymentow. Moge sobie poforwardowac porty i uzywac pulpitu zdalnego po NAT, ale tego cholerstwa nie moge zmusic do poprawnego dzialania. Wiem, ze to wkurza, ale w moim przypadku "poszukaj sobie" nic nie pomoze, bo gdzie mam szukac, w FAQu, ktory pobieznie (aczkolwiek skutecznie) mowi co to wifi i jak to skonfigurowac w najprostrzej postaci?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2007, 12:57:13 »
A czy ja Ci mowie, ze masz router naprawiac? Ja CI tylko mowie, ze welcome.exe bylo wiele razy opisywane...

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2007, 18:30:18 »
Wymiekam :S Probowalem juz chyba wszystkiego. Nie ruszalem tylko welcome.exe, jak podawales. Co to zmienia?
Najgorsze jest to, ze raz udalo mi sie polaczyc.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2007, 18:35:59 »
rusz to zobaczysz czy pomoze... jejku.. :)

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 13, 2007, 19:28:50 »
A co to da i jak sie do tego zabrac? Jakis watek na forum?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 13, 2007, 19:40:36 »
tak trudno wpisac welcome w szukajke?  :mad: Uruchom to i zobacz czy Ci wifi ruszy. ot cala filozofia.

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 13, 2007, 19:50:14 »
Ech, przeciez zanim napisalem poprzedniego posta to sprawdzilem :mad: Wpisz sam i zobacz czy jest cos nt. wifi. Kurka, wiem ze 95% uzytkownikow forum to ludzie, ktorzy nie mysla i zapytaja zamiast poszukac, ale czasem zdarzaja sie perelki :)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2007, 20:03:58 »

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 13, 2007, 20:09:31 »
O nie, to sie nie liczy :P Wpisalem samo "welcome". Moj blad. Zabieram sie za czytanie :ok:

*

Offline docxxx

• 279
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 15, 2007, 10:57:23 »
Nie no zaraz sobie w leb strzele. Juz drugi dzien walcze z tym Qtekiem i nie moge sie dalej polaczyc. Wrzucilem nawet latke na siec G a i tak lipa. Wpisuje adresy na sztywno i kupa. Lacze sie z siecia, Qtek pokazuje ze jestem polaczony, zagladam do ustawien, tak, jestem. Wchodze na byle jaka strone w IE i mam "Trwa lokalizowanie...". Nie wiem, moze trzeba zrobic doktorat zeby mozna bylo posmigac po necie, bo widze ze moja wiedza jest niewystarczajaca. Czy ktos moze powiedziec dobitnie, prosto jak dla idioty co trzeba zrobic, bo widze, ze albo ja nie rozumiem, albo cos tu kur... jest nie tak.
ps. jak sie naprawde wkurze, to wezme i nagram film co i jak mam poustawiane.

EDIT:
co ma byc ustawione w ustawienia->Polaczenia Polaczenia? Probowalem juz wszystkiego.

EDIT2:
To zaczyna byc juz nudne, meczace i tak dziwne jak z "Archiwum X".
Instaluje WiFi Companion bo chce zrobic tracera i zobaczyc gdzie sie wywala. Puszczam na wp.pl. Dziala. WTF?! Puszczam pinga, dziala. Wchodze na wp.pl przez IE/Opere. Dziala. Nie no... Ide po relanium.

ps. Najlepsze jest to, ze jak podepne Qteka do kompa i mam wlaczone Wifi w kompie, to momentalnie karta sie rozlacza i nie mam neta. Widzi moja siec, ale nie polaczy sie! Patrze poprzez ipconfig -all jakie mam ip. Wg. niego mam wifi wylaczone a polaczenie sieciowe z Qtekiem dostalo adres IP z kosmosu 169.154 i cos tam dalej. Naprawde wymiekam. Spotkalem sie juz z roznymi cudami, ale to jest juz frustrujace. Musze teraz za kazdym razem resetowac kompa, zeby spowrotem miec neta. To nic ze uruchomie karte od nowa, program od nowa, zabije procesy i od nowa wlacze.

Na razie Qtek laczy sie z netem. Nie wiem tylko dlaczego zaczelo to dopiero dzialac po instalacji Wifi Companion.
To ja juz wole konfigurowac ruter w trybie tekstowym...

EDIT3:
To juz sie zaczyna robic blog...
Napisalem edit2 powyzej. A mowili "nie chwal dnia...". Wlaczam IE jeszcze raz. Nic. Nawet nie dochodzi do "trwa lokalizowanie". Wlaczam Wifi Companion, puszczam pinga, nic, nawet nie mrugnie. Robie tracera. Nic nie leci. Resetuje sprzet, wlaczam wifi, wykrywa moja siec. Wchodze przez IE na wp.pl. Dziala. Nosz kur.... Mam dosc!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2007, 12:07:41 wysłana przez docxxx »