Witam.
Napiszę w tym temacie wszystko czego dowiedziałem się na ten temat z autopsji.
1. Mozna w zablokowanym CID'em Wizardzie zmienić ROM na taki który jest przygotowany dla G4, ale nie każdy ROM da się wgrać. Jeżeli nie flash'uje się OS i RADIO tzn że ten ROM nie będzie działał. U mnie zadziała druga edycja ROM'u Molskiego 10.26. i Wizard Love.
2. Jeżeli zaistnieje potrzeba powrotu do oryginalnego ROM'u (w moim wypadku ORANGE) flashowanie przy pomocy RUU raczej się nie powiedzie. Ja rozwiązałem to w ten sposób:
a) przerobiłem ROM dostępny na XDA Developers ORANGE 2.22.1.1 tak, że wywaliłem SPL IPL (został tylko OS, EXTENDET, RADIO, LOGO, SPLASH) i wgrałem przy pomocy zhackowanego RUU, oczywiście nie zaktualizował się OS. OS wgrałem przy pomocy Awizarda (najpierw zmieniłem rozszerzenie pliku z nb na nba aby Awizard go zobaczył) w Awizardzie wystarczy zrobić "e" a potem "w" CID'a i tak się nie da zdjąć.
b) Hard reset po udanym programowaniu i zpowrotem był Os Orange (niestety RADIO zostało nie zmienione i jak narazie nie bardzo wiem jak można je zmienić bez zdjęcia CID'a)
3. W momencie kiedy stwierdziłem że jednak wolę mieć wolny wybór postanowiłem zdjąć CID'a. Jak wiadomo nie ma żadnego darmowego sposobu więc nie zostało mi nic innego jak firma IMEI-CHECK. Postanowiłem zaryzykować zapłaciłem kartą dostałem na maila klucz do programu odblokowującego i o dziwo zadziałało. Więc w tym momenci mam Wizarda G4 z odblokowanym CID'em.
Korzyści z odblokowanego WIzarda:
1. teraz mogę wgrać dowolny ROM który jest kompatybilny z IPL SPL w wersji 2.x.x
2. Tak przy okazji zdjęty SIM lock
3. Przy konieczności oddania do serwisu możliwość powrotu do oryginalnego softu (moze się nie połapią że CID jest zdjęty)

4. Jakby całkiem nowy telefon po zapuszczeniu ROM'u Molskiego 2.26.10.2 Final Edition
Jeżeli komukolwiek moja pisanina pomogła rozwiać wątpliwości, będę szczęśliwy. Jeżeli kogoś zdenerwuje to przepraszam

Wesołych Świąt