konto shell+packetputty=gadugadu,irc... i wiele innych

• 8 Odpowiedzi
  • 480 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konto shell+packetputty=gadugadu,irc... i wiele innych
« dnia: Wrzesień 08, 2007, 18:43:50 »
witam,
Ostatnio zdobyłem konto shell czyli konto o dostępie do terminalu jest ono na systemie Unixowy czyli Linux. Czyli tak jakby mam dostęp do konsoli w linuxie można kompilować programy typu ekg-eksperymentalny klient gadu irssi klient irca i wiele innych, konto jeśli ma dużą pojemność może służyć jako ftp i server www obsługujący php mysql. Łączenie odbywa się oczywiście przez ssh.
wszystko chodzi ładnie gg o wiele lepsze niż pocketgadu. Na moim wizzardzie chodzi świetnie ale jest jeden mankamęt przechodzenie między irssi i ekg gdyż trzeba to robić ctrl+a+d lub alt+1,2,3itp...
Poza tym polecam każdemu jeśli ma tak owe konto z ekg na ppc. Na dniach postaram się wrzucić screen z ppc.

Jest to dobra alternatywa dla pocketgadu i innych tego typu rzeczy,nawet dla tych co mają gg po gprs nie będzie ono drogie w utrzymaniu gdyż jest to tryb tekstowy posiadający nawet swoją przeglądarkę którą oczywiście też można wrzucić na shella(links)jeżeli jest ktoś zainteresowany to mogę porobić screeny z putty pod windowsem
dla zainteresowanych co to jest konto shell
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konto_shellZamieszczam tu gdyż testowane na wizzardzie.
Pozdrawiam może komuś taka alternatywa spodoba.

Odp: konto shell+packetputty=gadugadu,irc... i wiele innych
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2007, 10:58:03 »
doklaqdnie taka rzecz to swietna sprawa na ppc tylko mi powiedz jak soibie radzxisz z tym altem i oknami? jak je przelaczasz?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2007, 16:02:44 »
w tym problem że sobie nie radze:|

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 16:38:36 »
ponoc zostaja tylko komendy /wondows next i /window prv czy jakos tak :P

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2007, 16:52:44 »
I tyle sie meczyc, zeby korzystac z GG? Po co MobileGadu jest rewelacyjne a do tego znikome uzycie lacza...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2007, 17:55:41 »
I tyle sie meczyc, zeby korzystac z GG? Po co MobileGadu jest rewelacyjne a do tego znikome uzycie lacza...
hehe my tu nie o gg glownie gadamy tylko o shelu. pewnie nie wielo osob go ma i nie wiele potrafi docenic. ale shell am nieograniczone prawie mozliwosci :P jest do ogolnego zastosowania. mozesz sobie go np na uczleni postawic lub wykupic i sa duzo mniejsze problemy wtedy. ale jesli ktos nie uzywa irca nie potrrzebuje narzedzi sieciowych itpo to zgadzam sie z toba w 100% ze mobile gadu mu w zupelnosci wystarczy

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2007, 18:50:44 »
Administruje kilkoma serwerami i wiem do czego sluzy shell i co sie z nim robi, ale jakbym mial uzywac go do GG czy innych rzeczy ktorych uzywam na PPC to bym zwariowal chyba :) SHell jest fajny zeby administrowac na odleglosc serwerem z poziomu PPC ale jest tyle innych latwiejszych i prostszych narzedzi, ze mozna wiele rzeczy zrobic prosciej, szybciej i bez wklepytania krowiastych komend z milionem parametrow :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2007, 18:56:56 »
zalezy kto co lubi :P ja mam shella na politechnice postawionego i czesto z niego korzystam. mam tez w domu postawuiony router na linuxie na pc i tez wchodze na niego przez shell i tak steruje. tak umiem i tak lubie :P jeli masz prostszy jakis sposob to grtuluje :P

*

Offline lama

• *
  • 54
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2007, 13:42:45 »
Ja do ssh na pokecie uzywam midpssh - to midlet j2me. Nie posiada tylu opcji do samego protokolu ssh jak pocketputty, ale tez daje rade. Najwazniejsze jednak jest to ze pod softbuttonami posiada menu z klawiszami ktorych brakuje na klawiaturze wizarda.

W sumie lapie sie na tym ze dwa programy ktorych najczesciej uzywam na wizardzie to opera mini 4 beta 2 i midpssh - wiec zwykla komorka z j2me i qwerty i duzym ekranem tez by mi wystarczyla ;)