shakaal: cholera cię wie, jakie masz wpisać IP. Takie, jakie ma Twój komputer

1. Skąd chcesz się połączyć ze swoim komputerem?
a. Z sieci lokalnej - wpisujesz adres taki, jak masz na karcie sieciowej, przez którą podłączona jest sieć lokalna. U mnie wystarczy kliknąć dwa razy na czymś, co nazywa się połączenie lokalne w ustawieniach sieci, i już mam informację: 192.168.0.2.
b. Z Internetu, gry np. twój PDA jest podąłczony przez umts: wtedy potrzebujesz ustalić swój adres IP, jaki masz na np. swojej neostradzie. Wtedy Zamiast na połączeniu lokalnym, klikasz na połączeniu, które związane jest z Neostradą. U mnie to kiedyś było po prostu NEO i tam było jakieś IP z serii 83.x.x.x
c. Jesteś podłączony przez jakiegoś innego dostawcę i na końcu do komputera podłączony jest kabel Ethernet. Wtedy wchodzisz do jego ustawień i patrzysz: jak masz adres typu 192.168.x.x lub 10.x.x.x, to zapomnij o łączeniu się z Internetu. (HINT: forwardowanie portów, ale to nie jest miejsca na tłumaczenie. Jakyb już otym wspominał)
Są jeszcze dodatkowe możliwości, od d aż po z, ż i ź. Niestety nie ma jednej reguły na ustalanie twojego IP, którego masz użyć do połączenia się.
HINT2: wszystkie IP jakie ma Twój komputer możesz wyświetlić uruchamiając linię poleceń i pisząc polecenie ipconfig.
UWAGA OGÓLNA: żeby w ogóle móc użyć RDP, musisz mieć Windows XP w wersji co najmniej Proffesional. Home nie posiada serwera RDP.