Spostrzeżenia (zamiast pytań) nowego użytkownika Wizard'a

• 6 Odpowiedzi
  • 865 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CeBeeR

• 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Spostrzeżenia (zamiast pytań) nowego użytkownika Wizard'a
« dnia: Lipiec 21, 2009, 12:15:55 »
Witam - bo jeszcze nie przebywałem w tym dziale.

Posiadaczem Wizard'a stałem się przypadkiem, po prostu zapragnąłem mieć kolejne urządzenie w mojej kolekcji, a przyznam, że od jakiegoś czasu brakowało mi telefonu z Windows Mobile oraz ze sprzętową klawiaturą.

W międzyczasie polowałem na Nokię N93i - jednak, z powodu atrakcyjności ceny nie udało mi się jej zdobyć... i tak zmierzam do tego, że nabyłem Wizard'a. Urządzenie było bez simlocka, mam wrażenie że posiadało oryginalny soft Qtek'a brandowanego dla Vodafone ponieważ właściciel używał właśnie karty SIM tego operatora.

Telefon nabyłem z następującymi parametrami:
IPL: 2.17.000.1
SPL: 2.17.000.1
GSM: 02.07.10

Wychowany na innych urządzeniach... przeżyłem pewne zaskoczenie, kiedy okazało się, że należy urządzenie zidentyfikować, czy jest to G3 czy G4 - jednak, od czego mamy umiejętność czytania?

Okazało się, że jestem posiadaczem G4 - po niedługim czasie obcowania z forum stałem się "posiadaczem" HardSPL'a i mogłem przystąpić do kolejnych działań. Kolejnym krokiem była instalacja nowego radio-rom'a - wybrałem wersję 2.71.

Windows Mobile w wersji 5.0 nie jest niczym, co potrafi rzucić na kolana, więc pospiesznie zacząłem rozglądać się za innymi alternatywami. Wiedziony ciekawością zainstalowałem WM 6.5 - jednak "porażająca" prędkość zwaliła mnie z nóg - tak, że pozbyłem się tego systemu jak najszybciej. (CR96 THD v6.5.0.1.4 RC2).

Następny ROM bazujący na WM 6.1 to był CR96 Touch HD v2.9 Clean - jednak, mimo zdecydowanej szybkości - nie było to nic rewelacyjnego - było to zdecydowanie nie to czego bym oczekiwał.

W międzyczasie znalazłem ROM polski - co prawda w wersji 5.0. Nigdy nie używałem żadnego polskiego, ani oficjalnego, ani nieoficjalnego ROMu - więc chętnie i z przyjemnością przetestowałem go. Był to ROM RUU_Prodigy_3829_TMO_PLK z pliku Paczka_ERA_3829_PLK_G4.
Używało mi się go przyjemnie - jednak, wersja 5.0 ... to jakoś niesportowo.

W końcu w ręce wpadł mi AMP ROM v2 WM6.1 OS 5.2.19209 Vanilla-Professional, którego screen załączam.
Ów ROM bazuje na WM 6.1 i jak na razie - działa mi wszystko czego oczekuję - sprawuje się bardzo przyzwoicie. Zastanawiam się, czy można mieć lepiej - czy ów ROM jest najlepszym co do tej pory powstało.

Zastanawiałem się też nad posiadaniem czystego ROMu w wersji 6.1 - jednak, wersji czystej - jako takiej nie byłem w stanie odnaleźć.

Uważam, że Wizard jest dobrym rozwiązaniem - szczególnie, że obecnie można okazyjnie nabyć go za nieduże pieniądze. Być może obecnie brakuje w nim takich rzeczy jak 3G / HSDPA, może RAM i prędkość procesora pozostawiają do życzenia, a jednak mimo wszystko doskonale sobie radzi.

Pozdrawiam serdecznie użytkowników Wizarda.

Odp: Spostrzeżenia (zamiast pytań) nowego użytkownika Wizard'a
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2009, 20:11:48 »
Aż tak źle chodzi WM 6.5 na Wizardzie?  :S

Jakieś porównania do WM 6.1? Chodzi o czas otwierania się poszczególnych progsów itp.

Byłbym wdzięczny : )
N5110>N3210>Siemens M35i>SL45i>SPV Classic>SE T230>SE K700>SE D750>SE K300>SE W580>SE K800>SE P800>Motka E1000>HTC Hermes>Toshiba G500>Toshiba G900>N95>SE K850i>SE W950i>HTC Wizard>Samsung Avila>LG Swift
Pewnie wiele pominąłem ; P

*

Offline CeBeeR

• 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2009, 20:27:33 »
Samo zachowanie systemu 6.5 zniechęciło mnie do dalszych testów. Zdaję sobie sprawę, że jest to system przyszłościowy i z pewnością znajdzie on swoje miejsce w nowych urządzeniach, jednak - mam wrażenie, że Wizard jest na to zbyt słaby (szczególnie, że nie bawiłem się w podkręcanie procesora).

Sama reakcja na cokolwiek była jakby to nie nazwać... "ospała" - widać było, że Wizard nie radził sobie specjalnie z owym WM 6.5 - przynajmniej, z tą wersją którą opisałem. Nie twierdzę, że każdy WM 6.5 zachowa się tak samo - testowany przeze mnie - tak się zachował, poprzestałem na tym.
Owy system, który docelowo odnalazłem, to ten przy którym pozostałem. Doczekałem się na kartę pamięci 2GB i wszystko działa, to co chciałem aby działało - jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2009, 14:50:49 »
Witam!

Jakis czas temu zakupilem wizarda i wczoraj postanowilem pobawic sie w zmiane oprogramowania. Przetestowalem kilka softów, m.in. te o ktorych wspominasz w postach, jednak uwazam, ze dla mnie najlepszy jest CR96_THD_v3.0.0_Stage_III, bazuje on na WM 6.1, wiec chodzi szybko a zastosowana nakladka TOUCH FLO jest rewelacyjna, polecam go wszystkim! Instalujac programik, ktory podkreci predkosc procka bedzie poprostu rewelacja!

*

Offline konrads6

• **
  • 225
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2009, 20:04:53 »
Witam!

Jakis czas temu zakupilem wizarda i wczoraj postanowilem pobawic sie w zmiane oprogramowania. Przetestowalem kilka softów, m.in. te o ktorych wspominasz w postach, jednak uwazam, ze dla mnie najlepszy jest CR96_THD_v3.0.0_Stage_III, bazuje on na WM 6.1, wiec chodzi szybko a zastosowana nakladka TOUCH FLO jest rewelacyjna, polecam go wszystkim! Instalujac programik, ktory podkreci predkosc procka bedzie poprostu rewelacja!
ja wlasnie kupilem wizarda z tym softem, wylaczylem tylko na todatu TOUCHFLo(aby nie wykorzystywalo tak bardzo pamieci) i mam normalnego windowsa

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2009, 09:21:39 »
A mógłbyś mnie uświadomić, jak to się wyłącza? ;P
Napisane: Sierpień 07, 2009, 09:12:35
OK, juz sobie poradzilem ;-) Mam jednak problem z wi fi, nie moge sie polaczyc  nigdzie, jak jest u Was?