Wczoraj przeprowadzilem w pewnym sensie udany tescik polaczen w skype przez BT na Q 9100.
-Zainstalowalem na Q skype ver.1.2.0.91.
-W nokii 6630 uruchomilem tryb sieci jako podwojny, bedac w zasiegu UMTS w Lublinie (od 4 dni obejmuje juz cale centrum i jego okolice ) w galerii handlowej Olimp, mialem sygnal na wysiwtlaczu Nokii zaledwie 2 kresek ,ale stabilny. Specjalnie wybralem to miejsce,dla slabszego syg. 3G
-Polaczylem N i Q przez BT .Nokie trzymalem w kieszeni kurtki.
Qteka w "garsci"

i zestaw sluchawkowy w uchu.
Skype dzialal bez zarzutu jezeli telefonowalem do kogos na skype. Czysty glos-modulacja, zadnych opoznien ! chociaz moje spore uprzedzenia troche przeszkadzaly w ocenie. (mile zaskoczony

) .Po prostu nie wierzylem w dobra jakosc polaczenia. Qutek radzil sobie bardzo dobrze. Zadnych zwisow ani opoznien w dzialaniu softu. Dodam jeszcze ,ze Q mial wlaczony tryb samolot . Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ? moze raczej tak .....bo procek nie musi obslugiwac w modulu GSM. Dodam ze powylaczalem, pozamykalem wszytskie programy w tle .Dzialal tylko skype i BT.
-N 6630 oczywiscie sluzyla jako modem UMTS. A Q jako odbiornik sygnalu przez BT.
Inaczej bylo, przy polaczeniu na telefon stacjonarny. Znacznie gorzej slyszalem rozmowce, przytlumiony glos i opoznienia -okolo 3 sek. (kolega-rozmowca zmierzyl:) ) ale byl na to przygotowany wiec z odrobina cierpliwosci przegadalismy w ten sposob 6 minut

Pocieszajacy jest fakt ze On slyszal mnie bardzo dobrze. Ocenil ze moj glos dochodzacy ze sluchawki tel.stacjonarnego nie rozni sie niczym od tego z komorki . Czysty, glosny, wyrazny.
Komu to sie moze przydac ?
Na swoim przykladzie : jezli jezdze po klientach w okolicy centrum i "troche" poza nim, a zasieg 3G jest w zaleznosci od kierunku i nadajnikow nawet do 6 km ,a i niektore trasy do 5 km poza granicami Lublina ,to moge swobodnie rozmawiac/laczyc sie (na razie z 2 osobami) z firma w ktorej pracuje. I w druga strone .
W skali miesiaca,dwoch - mozna mowic o oszczednosciach ,z rownoleglym progresem osob w firmie ktore beda korzystaly z polaczen z pracownikami w terenie przez skype i w druga strone.Ale to chyba zly pomysl jak narazie,ze wzgledu chociaz na drogi sprzet obslugujacy UMTS mam tu na mysli przykladowo Q 9000