Skype z BT ( UMTS ) w Q 9100 - dziala

• 21 Odpowiedzi
  • 2880 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline khak

• 768
« dnia: Styczeń 20, 2006, 13:50:59 »
Wczoraj przeprowadzilem w pewnym sensie udany tescik polaczen w skype przez BT na Q 9100.
-Zainstalowalem na Q  skype ver.1.2.0.91.
-W nokii 6630 uruchomilem tryb sieci jako podwojny, bedac w zasiegu UMTS w Lublinie (od 4 dni obejmuje juz cale centrum i jego okolice ) w galerii handlowej Olimp, mialem sygnal na wysiwtlaczu Nokii zaledwie 2 kresek ,ale stabilny. Specjalnie wybralem to miejsce,dla slabszego syg. 3G
-Polaczylem  N i Q  przez BT .Nokie trzymalem w kieszeni kurtki.
Qteka w "garsci"  :)  i zestaw sluchawkowy w uchu.
Skype dzialal bez zarzutu jezeli telefonowalem do kogos na skype. Czysty glos-modulacja, zadnych opoznien ! chociaz moje spore uprzedzenia troche przeszkadzaly w ocenie. (mile zaskoczony :)  )  .Po prostu nie wierzylem w dobra jakosc polaczenia. Qutek radzil sobie bardzo dobrze. Zadnych zwisow ani opoznien w dzialaniu softu. Dodam jeszcze ,ze Q mial wlaczony  tryb samolot . Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ? moze  raczej tak .....bo procek nie musi obslugiwac w modulu GSM. Dodam ze powylaczalem, pozamykalem wszytskie programy w tle .Dzialal tylko skype i BT.
-N 6630 oczywiscie sluzyla jako modem UMTS. A Q jako odbiornik sygnalu przez BT.

Inaczej bylo, przy polaczeniu na telefon stacjonarny. Znacznie gorzej slyszalem rozmowce, przytlumiony glos i opoznienia -okolo 3 sek. (kolega-rozmowca zmierzyl:) )  ale byl na to przygotowany wiec z odrobina cierpliwosci przegadalismy w ten sposob 6 minut :)  Pocieszajacy jest fakt ze On slyszal mnie bardzo dobrze. Ocenil ze moj glos dochodzacy ze sluchawki tel.stacjonarnego nie rozni sie niczym od tego  z komorki . Czysty, glosny, wyrazny.

Komu to sie moze przydac ?
Na swoim przykladzie : jezli jezdze po klientach w okolicy centrum i "troche" poza nim, a zasieg 3G jest w zaleznosci od kierunku i nadajnikow nawet do 6 km ,a i niektore trasy do 5 km poza granicami Lublina ,to moge swobodnie rozmawiac/laczyc  sie (na razie z 2 osobami) z firma w ktorej pracuje. I w druga strone .
W skali miesiaca,dwoch - mozna mowic o oszczednosciach ,z rownoleglym progresem osob w firmie ktore beda korzystaly z polaczen z pracownikami w terenie  przez skype i w druga strone.Ale to chyba zly pomysl jak narazie,ze wzgledu chociaz na drogi sprzet obslugujacy UMTS mam tu na mysli przykladowo Q 9000

*

Offline wobo

• 387
  • Sprzęt: MOTOROLA ATRIX 4G AT&T
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2006, 22:44:38 »
Wszystko pięknie

Ale jak Ci się udało korzystać z bluetooth-a w trybie flight???
Chyba, że czegoś nie wiem?

W.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2006, 00:22:36 »
Ja tak napisalem ? :) to blad. dobrze rozumiesz :) oczywiście ze był wlaczony,zaraz popr.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2006, 15:09:09 »
no to za rok bedziemy telefonow komorkowych uzywac tylko do laczenia sie z internetem, ludzie beda do nas dzwonili za darmo bo beda mogli do nas dzwonic na skype, my bedziemy mogli za daromo dzwonic na skype do innych...
a wszystko to w ramach ztyczaltowanej uslugi np IPLUS...
kto uwaza ze moja wizja sie sprawdzi?
sa jakies pocket pc z wbudowanym modlulem UMTS?

*

Offline wobo

• 387
  • Sprzęt: MOTOROLA ATRIX 4G AT&T
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2006, 22:12:16 »
Jak narazie to niezła zajawka - czyt. bajer jak dla mnie.
Z mojego punktu widzenia to nie będzie zbyt stabilnie i pewnie działać w najbliższym czasie, choćby z uwagi na minimalny zasięg 3g.

Poza tym operatorom nie w smak zostawiać ścieżkę do darmowych rozmów zapewne coś wymyślą...

No i pockety muszą się dostosować tak, aby np można rozmawiać przez słuchawkę telefonu lub headset a nie tylny głośnik.

Tak to widze.

W.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2006, 22:55:59 »
a mozna taka rozmowe skype przeprowadzic przez hf lub hf bluetooth?

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2006, 23:57:37 »
mysle ze tak, ja korzystalem ze zestawu HF na kablu dolaczonego do Q.
HF na BT - nie wiem. Nie wiem czy BT moze jednoszesnie obslugiwac transmisje Internetowa z  i zajmowac sie HF umieszczonym w uchu.....

Jak znajde chwile w przyszlym tygodniu to potestuje polaczenia na MDA O2 .Pozycze od znajomego. Z tego co pamietam  jest tam procek 400 mhz albo 300....... szybszy wiec moze Skype bedzie lepiej chodzil. Chcialem juz to zrobic przed nowym rokiem ,jak 28 grudnia ruszyl UMTS ,ale nie bylo czasu.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 22, 2006, 01:34:24 »
Cytat: "khak"
mysle ze tak, ja korzystalem ze zestawu HF na kablu dolaczonego do Q.
HF na BT - nie wiem. Nie wiem czy BT moze jednoszesnie obslugiwac transmisje Internetowa z  i zajmowac sie HF umieszczonym w uchu....

gdzieś na sieci widziałem reghack do wizarda umożliwiający przeniesienie całego audio na słuchawkę BT, a więc mniemam, że dźwięk generowany przez skype'a też. trzeba poguglać, nie pamiętam gdzie to było... zapewne przypomnę sobie jak dostanę w swoje łapy słuchawkę BT (mam nadzieję za kilka dni) ;)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 22, 2006, 19:25:46 »
Dobra , jak bedziesz juz mial sluchawke ,i reghacka to rzuc relacje  :wink:

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:14:26 »
wyguglałem to:

http://www.pdaphonehome.com/forums/showthread.php?threadid=54951&perpage=20&pagenumber=1

ale to chyba jednak nie jest reghack. tak więc albo mnie pamięć zwodzi, albo trzeba poguglać mocniej. :)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:21:19 »
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=33073

niby to samo, ale na forum dot. wizarda i są głosy, że działa...

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 23, 2006, 09:57:34 »
hmm....ja i tak na razie nie mam sluchawki BT, stad nie bardzo sie pale do experymentu z hackiem.ale do tego czasu zapewne bedzie to juz sprawdzone przez Ciebie kolego "evad"  :wink:  A zalezy mi na takim rozwiazaniu  ,bo i tak bede musial kupic sluchawke BT ,a przenoszenie wszelkiego audio na sluchaweczke ,bedzie "blogoslawienstwem " ?  :)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 23, 2006, 11:21:29 »
hmm....ja i tak na razie nie mam sluchawki BT, stad nie bardzo sie pale do experymentu z hackiem.ale do tego czasu zapewne bedzie to juz sprawdzone przez Ciebie kolego "evad"  :wink:  A zalezy mi na takim rozwiazaniu  ,bo i tak bede musial kupic sluchawke BT ,a przenoszenie wszelkiego audio na sluchaweczke ,bedzie "blogoslawienstwem " ?  :)

no spoko, jak tylko dostanę słuchawkę BT, postaram się to sprawdzić. problem w tym, że nie wiem kiedy dokładnie to nastąpi, może jutro, może za tydzień, może dłużej... :(

*

Offline luin

• **
  • 143
  • Naczelny TELEPOLIS, wicenaczelny WhatNext
    • TELEPOLIS.PL
  • Sprzęt: P30 Pro, Mate 20 Pro, View20, BB Key i inne
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 01, 2006, 13:22:11 »
Poki nie ma w czym wybierac - co chodzi o hybrydy PDA+TEL+UMTS - nie ma sie co podniecac. Chyba ze jest sie przez caly czas w zasiegu WIFI - wtedy jeszcze ten caly skype na dzien dzisiekszy ma sens. Niebawem wejdzie nokia n80, wejda nokie z serii E - tam beda UMTS i VoiP zaimpletowane juz na starcie. Spodziewac sie nalezy tez nowych komunikatorow - ktore powinny sporo namieszac.

*

Offline Marcin_K

• *
  • 92
  • Sprzęt: G2 Touch (Hero) & SPV M700 (Trinity)
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2006, 14:55:31 »
HTC Universal ma 3G czy się mylę?  :?
Lepiej jest być kanciastym 'czymś' niż okrągłym 'niczym'

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2006, 16:17:25 »
Cytat: "Marcin_K"
HTC Universal ma 3G czy się mylę?

ma UMTS (3G), za to nie ma EDGE. na dodatek jest dość konkretnym klockiem, nawet większym od większości PDA bez telefonu... :( niemniej ogólnie to na pewno całkiem ciekawy kawałek sprzętu.

ja z ciekawością oczekuję premiery HTC Hermesa, czyli następcy Wizarda ze wszystkimi jego zaletami plus mocniejszy procek i zintegrowany moduł UMTS/HSDPA :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2006, 18:51:44 »
Ja tez czekam z utesknieniem na nastepce. Chyba producent zrozumial ze 200 mhz i brak UMTS to nie droga ku przyszlosci, pomimo obciazenia dla baterii.  Statystyka- konsumenci domagaja sie VOIP , Nokie serii E i inne.
 Bedac dzisiaj w tej Galerii  w ktorej testowalem pol.UMTS . Niemile  zaskoczenie , zasieg pelny 3G a jak telefonowalem na S - to rwalo ,skwierczalo,rozrywalo  :) ....... :? ......... :evil:     Co za tajemnicze zaleznosci. Moze czyms przeciazylem Q ze tak slabo  to ciagnal.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 03, 2006, 14:48:29 »
Bedac dzisiaj w tej Galerii  w ktorej testowalem pol.UMTS . Niemile  zaskoczenie , zasieg pelny 3G a jak telefonowalem na S - to rwalo ,skwierczalo,rozrywalo  :) ....... :? ......... :evil:     Co za tajemnicze zaleznosci. Moze czyms przeciazylem Q ze tak slabo  to ciagnal.

moim zdaniem mogło to wynikać nie tyle z obciążenia Q, ale problemów związanych z transmisją UMTS. czasem skype rwie nawet przy stałym łączu. przyczyn może być wiele...

a tak ogólnie - zadowolony jesteś z przesiadki na platformę WM? :)

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 03, 2006, 19:02:25 »
Nie . uruchamiam 3 aplikacje na raz i Q wolno chodzi (a zdaza sie i przy dwoch)  i sie wiesza. (francuski piesek  :lol:  ) jednak "prosciuchy"  takie jak moja 6630 radza sobie rewelacyjnie z 4 prog w tle.  no i luksus ktorego  zasmakowalem  3G   :)  Ale jeszcze nie moge konkrenie odpowiedziec evad na twoje pytanie 8)
Najchetniej Wszytskim entuzjastom WM goraco polecilbym  symbiana -porownawczo-na jakis czas. I tak prawie kazdy z nas ma  komorke i PDA z mod.tel lub bez :)  Naprawde uwazam ze kazdy powinien zasmakowac Symbiana.
A i jeszcze jedno- gdybym zaczynal od WM to  mialbym moze inne zdanie.
 A jakie jest Twoje zdanie?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2006, 19:38:56 »
Nie . uruchamiam 3 aplikacje na raz i Q wolno chodzi (a zdaza sie i przy dwoch)  i sie wiesza. (francuski piesek  :lol:  ) jednak "prosciuchy"  takie jak moja 6630 radza sobie rewelacyjnie z 4 prog w tle.  no i luksus ktorego  zasmakowalem  3G   :)  Ale jeszcze nie moge konkrenie odpowiedziec evad na twoje pytanie 8)

widzisz, fakt że wizard po otwarciu trzech aplikacji jest ociężały wynika nie tyle z platformy WM5, ile słabego procka w tym konkretnie modelu. mój poprzedni iPAQ z prockiem ponad 300 MHz był zauważalnie szybszy.

Najchetniej Wszytskim entuzjastom WM goraco polecilbym  symbiana -porownawczo-na jakis czas. I tak prawie kazdy z nas ma  komorke i PDA z mod.tel lub bez :)  Naprawde uwazam ze kazdy powinien zasmakowac Symbiana.

ja kiedyś N6630 używałem przez ok. tydzień, bardzo mi przypadł do gustu ten telefon. ogólnie uważam symbiana za ciekawą i na pewno godną uwagi platformę, choć nigdy nie miałem *na własność* żadnego symbianowego telefonu.

A i jeszcze jedno- gdybym zaczynal od WM to  mialbym moze inne zdanie.
 A jakie jest Twoje zdanie?

WM jako platforma dla PDA jest rewelacyjna. natomiast dla telefonu jest trochę gorzej... ale miejmy tylko nadzieję, że developerzy WM będą wyciągać poprawne wnioski i stale udoskonalać produkt...

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 04, 2006, 20:01:25 »
No tak ,powolnosc wynika z procka to wiem ,ale WM 5 ma przypisane wiecej ramu , na aplikacje wlasnie   ,poza samymi wymaganiami WM rzecz jasna.
Oczywiscie nie o 6630 mi chodzi,tylko system (zeby nie bylo ze jestem maniakiem tego modelu)  Tez uwazam ze WM jest bardzo odpowiedni dla PDA. Ale....ale....bawilem sie kiedys MDA O2 ,mialem przez pare dni. i chyba sie spodziewalem czeogs wiecej (czegos inngo ? ) po nowych okienkach....

Cytat: "evad"
WM jako platforma dla PDA jest rewelacyjna. natomiast dla telefonu jest trochę gorzej... ale miejmy tylko nadzieję, że developerzy WM będą wyciągać poprawne wnioski i stale udoskonalać produkt...

i ja mam taka nadzieje.

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 04, 2006, 20:21:08 »
eeetam panowie, marudzicie nieco. Ja na prędkość mojego Wizarda nie narzekam, nieraz kilka app mam włączonych i nie przycina (fakt nie mam poinstalowanych wodotrysków). Skype też chodzi jako tako - choć problemów z jego niestabilnością upatrywałbym raczej w samym programie (na laptopie i stałym też się rwie - a do tego często wogóle niedostarcza wiadomości) - skype to shit!

Jako ciekawostkę polecam wątek na xda-developers, wizard spokojnie obsłuży VOIPa w jakości o niebo lepszej niż skype:

http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=36573&highlight=office

btw: nie wiecie może czy SJphone można obsłużyć przez Voiceline (jako Voip providera)???