Siec LAN w SPV m3000 i zasoby sieciowe oraz wi-fi

• 27 Odpowiedzi
  • 6622 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« dnia: Czerwiec 22, 2006, 20:44:43 »
Odpalilem sobie polaczenie sieciowe przez usb, zrobilem sobie dysk sieciowy, wszystko widze w qtek`u co mam na dysku w pcecie ale mam maly problemik bo nie widze w pcecie qteka inne kompy widze poprawnie. IP oraz dns`y wbite z palca moge kopiowac, instalowac, sluchac muzy ale mam to polaczenie tylko jednokierunkowe .
Mial ktos taki problem.
Mysle ze to dobry temat na topik.
A zrobilem to tak
Wybieramy polaczenia sieciowe sprawdzamy jakie mamy ip  bo musimy nadac statyczne ip. Czesc z konfiguracji sieci bede omijal bo chyba wszyscy to wiedza. A jezeli nie to pomoze sie.

tak jest widziana karta sieciowa z ppc polaczenie lokalne 3 w panelu sterowania\polaczenia sieciowe.

Tworzymy sobie dysk sieciowy (mapujemy).
Zakladamy haslo na goscia zeby nam nikt nie buszowal.

Nadajemy w kompie w polaczeniu sieciowym adres ip, maske, brame i dnsy. Mozemy to zrobic z dowolnej puli adresowej np. 10.0.0.1
Ustawiamy w pocket\setting\karty sieciowe... Nie z tej beczki zobaczcie ile mi sciaga radio 256. 80 kilo w nocy za friko mamy  transfer razy trzy od roku.

Zalwazcie ze ip w pockecie jest i 1 wieksze niz w pc ( innaczej bedzie konflikt sieciowy) udostepniamy pliki i drukarki w PC z konfiguratora sieci( chyba wiecie jak)

Ustawiamy dns`y.

Robimy napraw zeby zaktualizowalo i wyczyscilo net bios.

Odpalamy resko explorer lub totalcomander i pyta nas sie o haslo ktore zalozylismy na goscia w panelu administracyjnym.

I prawie koniec.

Mimo ze zmienilem ip to activesync dziala poprawnie,
jezeli beda zainteresowani to poprawki sie zrobi, jak nie to na darmo siedzialem do 02.30.
Pewnie do wi-fi robi sie tak samo, ewentualnie wbija sie macadres na wapa znajde czas do dopisze jak to zrobic bo mam ap planet 1966. I kto mi kupi nowa klawiature ale nie taka za 20?
A tak wyglada konfi wapa planet 1966

Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2006, 20:46:12 »
Jak to skasowac Bo brak opcji?
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2006, 02:00:33 »
Skasowac

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2006, 02:17:07 »
skasowac

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2006, 02:24:50 »
skasowac

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2006, 02:31:03 »
moze komus sie przyda mam jeszcze wlasnej roboty pdf (konfi OUTLOOKA 2003) pochwale sie lyknelo to odemnie 2000 dusz z to.....konfi ustawien poczty na se p900 w pdf i ustawienie gg w implus na p900

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2006, 02:37:01 »
a moze pokazac jak sie ftp zaklada?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2006, 08:09:33 »
Bardzo fajnie że opisujesz - ale możesz edytować posty i to wszystko powyżej napisać w jednym poście  :wkurzony:
potrzebna zgoda

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2006, 12:49:36 »
Cytat: "jas_pik"
Bardzo fajnie że opisujesz - ale możesz edytować posty i to wszystko powyżej napisać w jednym poście  :wkurzony:

eeee tam, nie przesadzaj ..... Kolega sie tutaj wiedza dzieli  ;)

faktem jest iz 3 puste posty mozna skasowac

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 01, 2006, 23:20:03 »
I to juz koniec z takimi ustawieniami ruszy po lanie i wi-fi. A smiga ladnie odpalanie trybu g mija sie z celem bo karta i tak nie jest w stanie zapisywac w takim tempie.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2006, 14:40:29 »
Niestety u mnie po zmianie adresów IP na statyczne nie działa ActiveSync, może ktoś wie w czym powienienem szukać przyczyny ?

Pozdrawiam

Jarek

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 20, 2006, 20:21:02 »
a w ktorej karcie sieciowej wpisywales

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 21, 2006, 00:10:00 »
szczeze to sie przyznm ze nie czytalem calego topika bo na tym malym wyswietlaczu wizardka sie ciezko czyta
ale po temacie wnioskuje ze kcecie mniec dostep z spv do lanu I udostepnionych tam folderow
ja to robie przez wifi
programik vm net browser jest w downloadzie I mozna przegladac kompy w sieci I to so udostepniaja z poziomu spv z kopiowaniem I takie tam tez nie ma problemow :)
a I ma tez fajna opcje budzenia kompa przez siec poprzez wyslanie specjalnego pakietu magic pakiet :) niestety plyta glowna I sieciowka musi to obslugiwac

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2006, 07:40:47 »
Karta u mnie się nazywa "Zdalny host NDIS", jak z powrotem poprawię na opcję Użyj adr. IP przyp. przez serwer to działa.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Jarek

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 21, 2006, 21:08:44 »
kosa moze tym sprobuj
http://republika.pl/romulus73/USBSwitch.cab
tam masz opcje w programie przelacz na rnidshost, restart pocketa powinien sie polaczyc

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 21, 2006, 21:26:03 »
no przeczytalem :)
i nadal nie widze sensu tegio co robicie ?
moze ktos mi to wytlumaczy :)

choc pewnie i tak sie nie przekonam do tego bo mam wifi in the house :)

po co bawic sie w te konfigi ?
tylko po to zeby udostepnic zasoby kompa do pda ????
skoro i tak to kabel to nie lepiej w activ sync kwiknac exploruj i sobie tak przegrac dane :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 21, 2006, 21:35:26 »
ja jak jestes w miescie? pomyslales o tym ze moge korzystac z sasobow kompa przez wi-fi w calej wiosce. bo po co mam ciagnac dane z ftp przez gprs jak moge za darmo przez wi-fi a wlasnie po to kupilem wizarda i wlasnie po to mam 3 abonamenty internetowe :) 2 x pc i pocket :)

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 21, 2006, 21:54:28 »
ale mnie dziwia te cyferki wyzej o konfigu polaczenia przez usb :P

bo co do wifi to tez mam  apka tylko ze linksysa
i tez latam sobie z pda po hatce i okolicach i mam za darmo neta
i dostep do niemalej sieci kablowej :) wlasciwie sie nic nie robi jesli masz dobrze skonfigorowany dhcp na apku
wtedy palm dostaje wszystkie info odrazu

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 21, 2006, 22:08:14 »
no tak dhcp da ip bo tylko po to jestzeby je nadac, ale ciekawi mnie na jakiej zasadzie wchodzisz do pc bo ja nie widze opcji zebys wszedl po lanie  bez stalego ip, chyba ze do twojego kompa wchodzi kazdy.  :)  moze podasz jakis glebszy opis. ja zrobilem tak ze moj wpusci tylko z danych ip nawet jak bedziesz znal haslo to i tak nie wejdziesz

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 21, 2006, 22:14:41 »
no na goze nie ma opisu jak zrobic eby zablokowac inne ip i wpuszczac z konkretnych :)

no a do moich udostepnionych filmow itp ma dostep ten kto zna haslo na konto :) no nazwe konta tez trzeba znac :) ewentualnie mozna puscic goscia bez chasla to kazdy sobie poucztuje :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 21, 2006, 22:32:27 »
chyba nie myslisz ze kazdemu napisze jak filtrowac ip mozna zrobic nawet tak ze okreslisz godziny logowania na kompa:) ale niestety bez konfi ip i dns nie da sie wejsc po lanie. mozesz korzystac jedynie z internetu,
Pewnie kazy poucztuje.
Masz xp home czy profesional wiesz chociaz tyle ze za duzo ich nie wejdzie bo xp naklada ograniczenie na ilosc gosci po to zeby nie zajechac Ci dysku. Stawiam piwko ze nie wiesz jaka to ilosc

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 21, 2006, 22:40:20 »
nie mecz sie hom 5 a profesional 10, do tego chcialbym zobaczy jak korzystasz z kompa kiedy ktos ciagnie po lanie 8 mega z ograniczenia lub 10 bez na jednowatkowym procku i dysku eide bo nie wierze ze masz gigaethernet

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 22, 2006, 00:02:19 »
na pececie pro na lapku homa

fakt niewiem
i co do filtrowania i blokowania czasu ani ograniczenia tez nie mam pojecia :D

jakos nie interesilo mnie to bo to nie serwer na serwie mam freebsd :)

ale fakt przy sciaganiu z kompa niezle procek i dysk obciaza

wiec moglbys sie podzielic wiedza :P

no i za szybko odpisales a noz widelec bym znalazl to w necie i wygral to pifko (|||)D  :D

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 22, 2006, 11:02:08 »
wpisalem szybko bo mi sie nudzilo.
problem w tym ze to nie takie proste zeby to wszystko zalozyc. w home masz kilka ograniczen i sporo opcji treba klepac z wiersza.
Jak zalozyc haslo to juz wiesz.
Na poczatek zaloz sobie ograniczenie na ilosc gosci opcje folderow/ widok i odznacz ptaka uzyj prostego udostepniania plikow / prawym myszy na folde udostepniony i pokaze sie wiecej opcji/ ptak przy zezwalaj tylu uzytkownikom 1/ zakladka zabezpieczenia i wedle uznania.
dlatego zalecany system plikow to ntfs. do wielu opcji trzeba zalozyc gosci
Zeby korzystac z wszystkich opcji na sieci trzeba zalozy domene. wtedy dopiero zalozysz czasy logowania to jest cos podobnego jak opcje do drukarki sieciowej tem tez mozna tak zrobic itd.

*

Offline dr_Henio

• 453
    • pdaclub
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 18, 2006, 21:29:18 »
a mi w TC wywala

Błąd 53 w czasie łączenia!

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 19, 2006, 06:13:53 »
Wygooglałem dwie strony: 1 i 2. Z tego co tam pisze, to może to być problem z nazwą pocketa (jest w niej "_"). Spróbuj to zmienić. Nie używam Total Comandera, tylko Resco i nie zauważyłem tego problemu.

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 19, 2006, 11:10:53 »
Hmmm, ciekawe. U mnie skonfigurowany router z AP przydzielal po DHCP ipka i na tym sie konczylo. Wchodze do total commandera na PPC w zakladke plugins->lan-> new connection i tam wpisuje nazwe kompa tak jak w lanie i mam dostep do normalnej sieci lokalnej. Podobnie z FTP.
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline dr_Henio

• 453
    • pdaclub
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 19, 2006, 17:35:29 »
jest udalo sie, wielkie dzieki

a czy mozna w droga strone? udostepnic na pda katalog widziany pod PC?