Rozkładanie Wizarda

• 5 Odpowiedzi
  • 3177 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozkładanie Wizarda
« dnia: Sierpień 30, 2011, 18:54:49 »
Witam! Mam problem z rozłożeniem mojego Wizarda. muszę w nim wymienić ekran dotykowy, ale nie mogę odkręcić pierwszych 4 śrubek mocujących obudowę. Próbuję je odkręcić śrubokrętem Torx T5x50, ale robi wrażenie jakby był za mały. W filmiku na YT(Qtek 9100 LCD tape repatriation / fix) odkręcane są one za pomocą Torx'a T6. Pomiędzy T5 a T6 nie ma żadnych innych modeli. Proszę o pomoc.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Rozkładanie Wizarda
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2011, 19:00:30 »
Przymierzyłem, T5 pasuje idealnie. Pewnie masz jakiś chiński Torx, podpiłuj go trochę.
 Jak Ty masz problemy z rozkręceniem to ja Ci nie wróżę udanego lutowania. Robiłem to na kilku ekranach i trzeba mieć trochę wiedzy, o dobrej lutownicy nie wspomnę.

Pamietaj żeby dobrze wpasować suwak głośności w obudowę, większość amatorów je urywa.

Swoją drogą gość z filmiku to jakiś rzeźnik
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 19:02:29 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2011, 19:04:47 »
No trudno, będę musiał kupić inny Torx(podpiłowanie nie pomoże, bo jest za mały). A ten ekran wolę już sam wymienić niż płacić 100-150 zł za taką usługę w serwisie.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2011, 19:09:58 »
ekran wolę już sam wymienić niż płacić 100-150 zł za taką usługę w serwisie.

Ekran ok, łatwo się przekłada, ale kupno SPRAWNEGO digi i wymiana to już niezły wyczyn, większość tego co stoi na allegro to import z HK a tu z jakością różnie. Cena samodzielnego zakupu z HK to ~16zł ( w tym wysyłka).
Nie wierzę żeby Sprzedawca z allegro uznał czyjąś reklamację "że digi nie działa", zbyt łatwo go uszkodzić w czasie montażu a potem wyjdzie że  ma martwe pola. Inna sprawa że bardzo łatwo się rysują.

Cenę którą podałeś to chyba z kosmosu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 19:11:38 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2011, 19:16:53 »
No ja słyszałem, że wymiana digitizera to kwestia przylutowania 4 złącz i podklejenie 2-stronnej przezroczystej taśmy klejącej. Teoretycznie nie brzmi to strasznie, a jakbym oddał telefon do serwisu to bym musiał zapłacić 1/2 ceny wizarda.

EDIT: Faktycznie, te 150 zł to przesada. Ale 80-100 zł u mnie w serwisach życzą sobie za wymianę warstwy dotykowej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 19:26:08 wysłana przez lukasz99981 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2011, 19:24:06 »
wymiana digitizera to kwestia przylutowania 4 złącz i podklejenie 2-stronnej przezroczystej taśmy klejącej. Teoretycznie nie brzmi to strasznie,

:ohreally:
Uwierz mi że wymiana digi nie jest łatwa, przegrzanie, urwanie ścieżek jest bardzo proste, przynajmniej ja się z tym trochę męczę. Może jakiś przeciętny serwisant GSM ma więcej wiedzy i doświadczenia....może.