Qtek 9100 wiesza się - może ktoś wspomoże radą

• 8 Odpowiedzi
  • 2174 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 14, 2005, 10:01:30 »
Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem Qteka 9100 i wszystko byloby fajnie gdyby nie kłopot - nawet kilka razy dziennie moj qtek sie zawiesza - ale robi w trochę dziwny sposób. Mianowicie ekran można włączyć i wyłączyć tylko nie reaguje w widoczny sposób na moje działania - nie otwierają się menu, nie włączają programy ale - i to jest nadziwniejsze - można do mnie zadzwonić, telefon dzwoni i mogę odebrać i rozmawiac (tylko nie widac dzwoniącego numeru), ponadto naciskając 2x sluchawkę ja mogę zadzwonić na ostatni wyświetlony numer - tylko nic się zmienia na ekranie - ciągle widać desktop. Pomaga tylko soft-reset. Robi to trochę takie wrażenie jakby qtek coś intensywnie probowaś zrobić - tylko nie wiem co.
Teraz tak - zrobiłem raz hard-reset - i sytuacja się poprawiła tzn. od resetu (jakies 12 godzin temu) powiesił się tylko raz w ten sposób (wcześniej zdarzało się to dużo częściej)
Kolejna sprawa - przez dobę po kupieniu używałem go, instalowałem programy, przenosiłem kontakty itd, itp - i wszystko było w porządku, ani razu się nie powiesił. Kłopoty się zaczęły po włożeniu karty sim (wcześniej to wszystko robiłem bez niej). Mam ciągle kartę sim starego typu - czy myślicie, że to może być przyczyną tych zwisów?
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc - zaczynam się niepokoić i nie wiem czy już lecieć do sprzedawcy czy jeszcze poczekać.
I jeszcze jedno - mam ciągle nie skonfigurowaną sieć w żaden sposób (GPRS/WiFi/BT) - może on coś tam próbuje cały czas wykryć i dlatego się zawiesza?

Przy okazji mam jeszcze 2 pytania do użytkowników tego modelu:
- czy synchronizacja przez ActivSynca też trwa u was tak długo? (znaczy 2-3 minuty?) Poprzednio miałem MDA I i ten synchronizował się w max. kilkanaście sekund. A może polecacie jakiś inny program do synchronizacji?
- czy po resecie też musicie włączyć i wyłączyć 'flight mode' aby telefon się "zapiął" w sieci (mam Erę)? Inaczej ciągle szuka i nie może sieci znaleźć. A jak przestawię wyszukiwanie sieci na "manual" to telefon przestaje mnie pytać o pin - od razu się loguje do sieci. O co tutaj chodzi?

Generalnie sprzęt jest świetny i byłbym bardzo zadowolony gdyby nie te zwisy.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie,

Pozdrawiam
Michał Korba

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2005, 14:55:54 »
Teraz tak - zrobiłem raz hard-reset - i sytuacja się poprawiła tzn. od resetu (jakies 12 godzin temu) powiesił się tylko raz w ten sposób (wcześniej zdarzało się to dużo częściej)

a coś tam jeszcze instalujesz ?? jakie programy, pluginy do Today ??

Mam ciągle kartę sim starego typu - czy myślicie, że to może być przyczyną tych zwisów?
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc - zaczynam się niepokoić i nie wiem czy już lecieć do sprzedawcy czy jeszcze poczekać.

możliwe ...
najprościej sprawdzić z inną kartą SIM

I jeszcze jedno - mam ciągle nie skonfigurowaną sieć w żaden sposób (GPRS/WiFi/BT) - może on coś tam próbuje cały czas wykryć i dlatego się zawiesza?

brak tych ustawień nie ma wpływu na pracę systemu

- czy synchronizacja przez ActivSynca też trwa u was tak długo? (znaczy 2-3 minuty?) Poprzednio miałem MDA I i ten synchronizował się w max. kilkanaście sekund. A może polecacie jakiś inny program do synchronizacji?

no trochę to trwa (nie patrzę ile, bo się w tle robi ;) )
może to urok WM5.0 ??

- czy po resecie też musicie włączyć i wyłączyć 'flight mode' aby telefon się "zapiął" w sieci (mam Erę)? Inaczej ciągle szuka i nie może sieci znaleźć. A jak przestawię wyszukiwanie sieci na "manual" to telefon przestaje mnie pytać o pin - od razu się loguje do sieci. O co tutaj chodzi?

nigdy u mnie nie wystąpiłły takie objawy (sprawdź z inną kartą sim)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2005, 14:58:03 »
Jesli BT/WiFi jest wylaczone to on nic nie probuje wykrywac. Co do wieszania sie to nie do konca zrozumialem czy ty faktycznie zrobiles twardy reset? Czy tylko soft reset, czyli rysikiem w otworek? Bo jesli takie cuda dzieja Ci sie na czystym PDA zaraz po hard resecie (bez instalowania aplikacji dodatkowych) to nie jest to dobry znak. Ja na moim Q9100 nie mam zadnych problemow - no poza tym ze czasem po soft resecie nie podnosi sie modul GSM/GPRS, czyli ma problemy by zalogowac sie do sieci. Ale poza tym to ani jednego zwisu nie mialem. Resetuje go moze raz na dwa tygodnie i to tylko dlatego ze bawie sie jakims softem ktory wymaga restartu po instalacji.

Co do synchronizacji to nie istnieje zadna alternatywa dla ActiveSync. Musisz sie z tym meczyc. Zainstalowales najnowsza wersje? Znajdziesz ja w naszym dziale Download -> Programy -> Desktop lub Synchronizacja. Wersja 4.1 dziala znacznie lepiej od 4.0 ktora miales na CD. Ale i tak nie jest to program idealny, jest raczej tragiczny.

Ten problem z wyszukiwaniem sieci po soft resecie czasem wystepuje i reczna zmiana flight mode nic tutaj nie da. Jesli po soft resecie nie pojawi sie automatycznie ekran wprowadzania kodu PIN to zrob kolejny reset, bo nawet jesli recznie go wywolasz i on teoretycznie zaloguje sie do sieci to bedzie pracowal "dziwnie". Otrzymane SMSy nie beda sie zapisywac, wysylanie SMSow nie bedzie dzialac i znikna paski zasiegu z ikony na pasku zadan.

Zwisy musza byc powodowane jakims programem, bo watpie by to byla wina karty SIM. Ja tez mam stara karte Ery i nie mam problemu. Ale ide wymienic karte w tym tygodniu, bo podobno do konca roku wymieniaja za friko.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2005, 16:19:53 »
Więc tak:

- mam najnowszego Active Synca (sciągnąłem w zeszłym tygodniu)

- z programów to zainstalowałem na razie tylko Omega One Battery Pack i 2 gry (Bejeweled 2 i Cubis - jestem uzalezniony od tej pierwszej :))

- włożyłem nową kartę sim i na razie jest git (czyli od 2 godzin) - mam nadzieję, że tak będzie dalej.

- o braku chęci zapięcia się do sieci już się doczytałem, że to taka uroda tego modelu, przeżyję

- tak, faktycznie zrobiłem twardy reset (przycisk comm+komunikacja głosowa+rysik w otworek). Soft resetów zrobiłem już kilkanaście :/

Jeśli te zwisy powoduje jakiś program - to nie wiem jaki (patrz wyżej). Zresztą wiesza się także po hard-resecie na pusto. Co ciekawe - po wyjęciu karty sim wsystko hasa wyśmienicie i nic się nie wiesza.

Jeśli pomyślnie przejdą testy z nową kartą do jutra to idę wymienić własną na nową (ta moja to ma chyba z 10 lat już).

Jedno mnie dziwi - czemu on się zawiesza w tak dziwny sposób? Niby wisi - a działa. Tak jakby zawiesił się moduł palma, a moduł telefonu nadal działał. To możliwe, żeby tak jedno niezależnie od drugiego się haczyło?

Dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2005, 16:35:09 »
Cytat: korbicz
- z programów to zainstalowałem na razie tylko Omega One Battery Pack i 2 gry (Bejeweled 2 i Cubis - jestem uzalezniony od tej pierwszej :))

No to wywal tego smiecia - mowa o Omega One Battery Pack. To jest jeden z programow ktory bardziej obciaza system i jest malo stabilny. Wielu uzytkownikow mialo z nim problemy. Na probe chociaz go wylacz z menu settings -> Today i zrob soft reset.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2005, 16:44:43 »
No i %#@#$^@$. Na nowej karcie sim wiesza się tak samo :(. Wywalilem wszystko, kolejny hard reset  - jestem niewiarygodnie rozczarowany. Czekam do pierwszego zwisu i dzwonię do firmy.
Przy okazji - ktoś ma jakieś opinie na temat sklepy Hoopla.pl? Bo to u nich kupiłem Q9100.
Jeśli on jest rzeczywiście uszkodzony to chyba się potnę - z takim szczęściem to tylko w Totka grać...

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2005, 17:51:55 »
spoko - jeśli jest faktycznie uwalony, to powtarzalność występowania usterki działa na Twoją korzyść, choć z Hoopla.pl nie miałem styczności i nie wiem jak traktuje reklamacje sprzętu (oby nie tak jak wiekszość  :worried:)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 18, 2005, 20:38:17 »
Cytat: "Jakub Kańczugowski"
Cytat: "korbicz"
<br/><br/>No to wywal tego smiecia - mowa o Omega One Battery Pack. To jest jeden z programow ktory bardziej obciaza system i jest malo stabilny. Wielu uzytkownikow mialo z nim problemy. Na probe chociaz go wylacz z menu settings -> Today i zrob soft reset.

a ja mam Battery Pack Pro tylko wersje pod win 2003 se - jest bdb,natomiast przed nia uzywalem wersji starszej i wlasnie powodowala zwisy sysa a raz nawet hard reset.Z tej jestem bardzo zadowolony - uprzyjemnia zycie i ulatwia obsluge Win 2003 SE.Pozdrawiam.

*

Offline piobar

• *
  • 64
    • http://www.tanieagd.pl
  • Sprzęt: HTC WIZARD->ETEN X500->HTC DIAMOND->HTC HD2->ARC S
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 26, 2005, 18:09:28 »
Cytat: "korbicz"
Przy okazji - ktoś ma jakieś opinie na temat sklepy Hoopla.pl? Bo to u nich kupiłem Q9100.
Jeśli on jest rzeczywiście uszkodzony to chyba się potnę - z takim szczęściem to tylko w Totka grać...

Tez u nich kupilem i mam problem z uzyskaniem jakiegokolwiek dokumentu gwarancyjnego. Raz twierdza ze to jest objete gwarancja europejska, ale  w komplecie brak jakiegokolwiek papierka. Nastepnie ze przysla poczta ale przyslali tylko rachunek.
Dostales od nich jakas gwarancje na pismie?