Jest OK,
a propos zakupow to moje doswiadczenia sa takie, ze mimo rowniez znajomosci niemieckiego i czestego bywania za granica ( wspolpracuje w kilkoma niemieckimi firmami) to preferuje zakup w normalnej firmie w Polsce. Poza faktura (teraz to nie ma znaczenia w UE) to bardzo wazne sa gwarancja (a z kazda zabawka byly jakies problemy - no moze poza p910i) i tzw. normalny kontakt z ludzmi, ktorzy moga pomoc. Dlatego uwazam, ze na naszym rynku mimo,ze troche drozsze to takie firmy jak Jacka Kapeli (niestety nie jest ich duzo), ktore oferuja przyjazne konsultacje i bardzo dobra obsluge tzw. posprzedazna ogrywaja bardzo wazna role. Jestem przecietnym uzytkownikiem tych urzadzen, posiadam troche wiedzy na ich temat (zaczynalem od Psiona 3C, potem 5MX, nokia 9210, Compaq 3870, Palm TT, P800, P900, nokia 9300, P910i, a teraz chce kupic albo MDA IV albo wlasnie Q 9100), ale bez wsparcia innych "nawiedzonych" nie umiabym sobie poradzic w wielu sytuacjach (zawieszanie, synchronizacje, wybor softu, upgrady itp). A co do Twojego pierwszego pytania, to chyba musisz sam rozstrzygnac, czy duzo uzywasz telefonu, i czy funkcje tzw biznesowe sa dla Ciebie istotne (chyba tak jak duzo jezdzisz w interesach). Jezeli tak, to noszenie dwoch urzadzen wczesniej czy pozniej Cie na pewno zmeczy. Dodatkowo, wywazona, umiarkowanie pozytywna opinia Kuby na temat Q 9100 mnie osobiscie sklanialaby do tego urzadzenia.
Pozdrawiam