Ma duala i mam dokładnie to samo, niestety nie można nic na to poradzić, takie niestety narazie są te dual simy, nie wpływa na to wcale częstotliwość przełanczania kart i inne ustawienia.
Z moich obserwacji zauważyłem że mają zamontowaną zwykłą kartę sim, pobiera ona pewien prąd w czasie gdy jest aktywna, jeśli się włączy tryb samolot i pda przejdzie w stan uśpienia to baterii praktycznie nie ubywa (w takim stanie przez całą noc nie ubył mi ani jeden procent baterii).
Przy dualsimie zawsze obie karty są zasilane co tłumaczy podwójny pobór prądu oraz zasilany jest układ je przełanczający, dualsim jest na tyle głupi że nie dość że nie wyłancza zasilania nieaktywnej karty to nawet w czasie przełonczenia na tryb samolot i tak jest pobierana ta same energia.
Strasznie mnie denerwuje że przy całodziennym połączeniu GPRS, PDA nie wytrzymuje u mnie nawet wspomnianych 14h a niekiedy nawet po 10h płacze że chce do ładowarki.
Jeśli ktoś miał by namiary na jakiegoś dualsima nie pochłaniającego aż takich ilości energi proszę o kontakt.