Qtek 9100 jaki najlepszy soft PL??

• 26 Odpowiedzi
  • 1847 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 29, 2006, 01:02:45 »
Witam.

Mam prośbę jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy żeby podać mi jaki jest w tej chili najlepszy (najnowszy najszybszy najstabilniejszy) soft PL do qteka 9100 i skąd go wziąć oraz jak go wgrać to byłbym bardzo wdzięczny., jestem jego Posiadaczem od dwóch dni i czytam forum od dwóch dni nigdzie nie mogę znaleźć konretnej odpowiedzi. Jest pełno tematów tego typu ale żaden nie jest skończony. BYłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Obecny soft to:
ROM Version : 1,1,7,5
ROM date 9/22/05
Radio Version : 01.01.10
Protocol version : 4.0.13.16
ExtRom version: 1.1.7.105

Dodam że zależy mi bardzo aby wifi działąlo jak najlepiej.

Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

*

mobi_one

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2006, 02:21:59 »
Jak czytasz od dwoch dni, to doczytaj jaki masz IPL/SPL

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2006, 03:32:20 »
Ocenzurowano - protest
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:32:44 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2006, 08:41:09 »
znalezienie informacji na temat polskiego softu zdecydowanie nie jest problemem. tematow takich bylo ze 20 i wszystkie zaczytbaly sie tak samo.

romy sa 4 - orginalne 1.x oranga i ery (delikatnie mowiac masochizmem jest ich uzywac) i 2.x takze ery i oranga - zaden chyba aktualnie nie udostepnia ich na stronie (orange nawet nigdy tego nie zrobil)

oba sa dostepne na ftpie xda developers. soft ery ma chyba nieco mniej smieci ale czy chodzi lepiej nie wiem.

mam tylko prosbe - poczytaj zanim zmienisz rom bo moge robic zaklady ze w ciagu 48h pojawi sie jeszcze jeden temat "uwalilem wizarda co dalej"

od razu mowie ze masz wersje g3 i musisz sciagnac simlock i zupdatowac ipl/spl do wersji 2.x

warto poszukac tez romu orange z paging pool 8mb - wiecej ramu - tez jest gdzies na forum.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2006, 21:03:10 »
A jak się dostać na ten FTP XDA?? skąd wżiąść hasło i użytkownika?? bo zalogowałem sięna tym forum ale to hasło i login niepasują do FTP. Jak zaktualizowaś ten SPL/IPL??

*

mobi_one

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2006, 21:22:29 »
ja wiem jaki ma IPL/SPL ale on nie wie, i beda klopoty jesli sie nie dowie co to jest

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2006, 22:20:45 »
IPL mam
1.01
SPL 1.01
GSM 1.1.10.0
OS 1.1.7.5

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak go zaktualizować (i na jaki i skąd go wziąśc) i co to jest??

Pozdrawiam

*

mobi_one

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2006, 23:09:14 »
zobacz (przeczytaj) co napisal bern

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2006, 00:28:07 »
Cytat: "bern"
mam tylko prosbe - poczytaj zanim zmienisz rom bo moge robic zaklady ze w ciagu 48h pojawi sie jeszcze jeden temat "uwalilem wizarda co dalej"

Cytat: "mobi_one"

zobacz (przeczytaj) co napisal bern

Dopóki któryś z wiecznie marudzących nie zrobi jednego punkciku w FAQ, to nic się nie zmieni w kwestii "zmiany ROMu SPV" Wizarda.
Jestem ciekawy, kto wygra w tej nierównej walce...
Hordy codziennie pytających o to samo czy wiecznie marudzący odpisywacze, że to juz było, archiwum , Google, szukajka...
Obstawiamy???  :))
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

mobi_one

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2006, 02:49:29 »
ML
gdyby moderatorzy usuneli z niego caly niepotrzebny smiec, to bym cos tam dopisal o zmianie romu radia itd, ale w ten smietnik nie chce mi sie nic ladowac, bo sa moje posty o tym na forum.

Nie ma co obstawiac, nawet najlepszy FAQ nie uchroni forum od glupawych i podstawowych pytan. Codziennie sa tego dowody.

Bez reorganizacji forum i lepszego pilnowania porzadku efekty beda marne, o czym tez pisalem.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2006, 12:03:58 »

gdyby moderatorzy usuneli z niego caly niepotrzebny smiec, to bym cos tam dopisal o zmianie romu radia itd, ale w ten smietnik nie chce mi sie nic ladowac, bo sa moje posty o tym na forum.

Ja mówię o przyklejonym wątku
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53744
W nim aż tak dużo śmieci nie ma, ale gdyby nawet zostały, to trudno...
Wystarczy jak dopiszesz co trzeba w kolejnym poście, a inicjator wątku  skopiuje to do swojego pierwszego postu i będzie OK.
Pozdrawiam, Maciej Loret

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2006, 13:56:12 »
Z tematu robią się śmietniki przez ludzi którzy ciągle piszą czytaj a znajdzie, szukaj w google itd. Czytam całe te forum a jak już zadałem pytanie to każdy moądry pisze poczytaj sobie wszystko znajdziesz. Nikt nie może napoisać co to jest . Skoro jesteś taki mądry i wiesz co to to SPL i IPL to mógłbyś napisać a nie poszukaj sobie., Takie posty robi śmietnik i one dopiero są bezsensu. Nigdzie nie ma opisu co i jak po kolei robić tylko w karzdym temacie napisne czytaj albo poszukaj w google. Mądrość niektórych mnie przeraża . Gdyby forum było po to żeby szukać w wyszukiwarkach to to jest bezsensu. Na forum powinno się pomagać a nie wyśmiewać.
Jak ktoś by potrzebował pomocy przy flashowaniu A925, A920 V3x Sx1 N-gage itp to bym pomógł i niejednokrotnie na forum pisałem to samo albo chociaż podawałęm linka gdzie jest odpowiedź bo po to jest forum ŻEZY POMAGAĆ .

Pozdrawiam

*

mobi_one

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2006, 19:05:04 »
boruc20
jesli czytasz uwaznie, to zobacz, ze nigdzie nikogo nie odsylam do szukania. Uwazam podobnie tak jak i ty ze forum sluzy do pomocy, a google do szukania, jesli czegos szukam to tam a jesli potrzebuje pomocy to forum.
I tez uwazam ze jest tu niezly bajzel bez zadnego ladu i skladu wszystko w jednym worku (za co swego czasu zostalem zbanowany)
Ale to nie znaczy ze co chwila bede pisal o tym samym, wystarczy obejrzec moj profil i znalezc kilka odpowiedzi na rozne pytania, staram sie pomagac w miare swojej skromnej wiedzy.
Ale jesli ktos pisze, ze czyta 2 dni i nie doszedl do podstaw, ktore sa na tym forum, to napisalem zeby doczytac. I nie po to zeby sie madrzyc, tylko po to, zebys uniknal klopotow z telefonem podczas zmiany romu.
a teraz kilka linkow, nie na tym forum, co prawda po anglikansku, ale srednio rozgarniety czlowiek powinien sobie poradzic.

update samego radia bez ruszania reszty komponentow:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=268031

garsc rozmych trickow i tweakow na wizarda:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=268840

jak zdjac locka i cida z fonow z AKU 2.x
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=279804

zmiana romu ale chyba tylko z czipem G3 (to forum)
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46294&postdays=0&postorder=asc&highlight=radio+rom&start=0

easy tweak dla wizarda
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=255225

jak zdjac cida z G3
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=285435

romy ktore chodza z g4
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=284189

to na razie tyle ...

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 31, 2006, 10:43:21 »
Ale jesli ktos pisze, ze czyta 2 dni i nie doszedl do podstaw, ktore sa na tym forum, to napisalem zeby doczytac. I nie po to zeby sie madrzyc, tylko po to, zebys uniknal klopotow z telefonem podczas zmiany romu.
a teraz kilka linkow, nie na tym forum, co prawda po anglikansku, ale srednio rozgarniety czlowiek powinien sobie poradzic.

[cut linki]

to na razie tyle ...

Zrobiłeś świetną robotę... do połowy niestety...
Zobacz ile straciłeś czasu  szukając tych linków...
I znowu 1 na 10 dojdzie do Twojego postu lub do wskazanych przez Ciebie linków.
Nie lepiej wyciągnąć z tych linków co trzeba, czasem zmienić, opatrzyć tu i ówdzie komentarzem i dodać do przyklejonego postu? Przecież po to on jest przyklejony...
Pozdrawiam, Maciej Loret

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 31, 2006, 11:05:44 »
Witam

Mam jeszcze jedno ostateczne pytanie. Wyczytałęm że mogę na mój obecny Rom opisany powżej wgrać bezepośrednio rom Orange 2.22.08. Czy to jest prawda?? Czy ten rom nie jest za nowy? Dodam że roma ściągnełem z ftp xda z katalogu orange/elle...

Pozdrawiam i zgóry dziękuję za życzliwość.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 31, 2006, 12:46:52 »
Ocenzurowano - protest
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:32:28 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

mobi_one

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 31, 2006, 13:10:30 »
Nie lepiej wyciągnąć z tych linków co trzeba, czasem zmienić, opatrzyć tu i ówdzie komentarzem i dodać do przyklejonego postu? Przecież po to on jest przyklejony...

ML
No jesli tak uwazasz, to powiedz co stoi na przeszkodzie zebys ty to zrobil? Masz wszystko na tacy.

ps.
Jesli myslisz ze stracilem czas szukajac linkow, to w takim razie malo wiesz o mozliwosciach przegladarek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 31, 2006, 17:41:06 »

No jesli tak uwazasz, to powiedz co stoi na przeszkodzie zebys ty to zrobil? Masz wszystko na tacy.

Ano dlatego, że wymiana ROMu w Wizardzie jest dla mnie równie prosta jak skonstruowanie bomby - mam podać linka - też sobie skonstruujesz bombkę, bo wszystko będzie w linku?  ;)
Wierz mi, że gdybym miał o tym pojęcie, to bym to zrobił i każdego pytającego tam kierował, a nie do archiwum, bo do archiwum, to jest sens kierować, gdy informacje tam są łatwe do znalezienie i spójne.

ps.
Jesli myslisz ze stracilem czas szukajac linkow, to w takim razie malo wiesz o mozliwosciach przegladarek.

A co ma do tego jakakolwiek przeglądarka?
Z takim podejściem, to można usunąć wszystkie przyklejone posty, bo wszystko jest w archiwum, nie uważasz?

Jak mi w końcu zacznie doskwierać brak pamięci na punkty z poi.mobilne.net, to też zacznę pytać o możliwość podmiany ROMu w Wizardzie...  :))
No, chyba że w końcu kogoś cholera weźmie i napisze ten "punkt szósty"...  :))
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 31, 2006, 18:16:33 »
Cytat: "bern"
znalezienie informacji na temat polskiego softu zdecydowanie nie jest problemem. tematow takich bylo ze 20 i wszystkie zaczytbaly sie tak samo.

romy sa 4 - orginalne 1.x oranga i ery (delikatnie mowiac masochizmem jest ich uzywac) i 2.x takze ery i oranga - zaden chyba aktualnie nie udostepnia ich na stronie (orange nawet nigdy tego nie zrobil)

oba sa dostepne na ftpie xda developers. soft ery ma chyba nieco mniej smieci ale czy chodzi lepiej nie wiem.

od razu mowie ze masz wersje g3 i musisz sciagnac simlock i zupdatowac ipl/spl do wersji 2.x

warto poszukac tez romu orange z paging pool 8mb - wiecej ramu - tez jest gdzies na forum.
nie musi adoptowac najpierw ipl do 2.xx po zdjeciu cida wejdzie bez problemu ale z romu 1,3 do 2.22 i 2.25 bo tak juz robilem, bez zdjetego cida uwala sie ale jak zdejmie to wgra odrazu zreszta jak uwali
To zaden problem!
bedzie wygladal tak

a za 10 minut normalnie. zreszta jak chce to niech zapoda najpierw
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Wizard/Roms/Cingular/Cingular_RUU_1.8.11.1.WWE.ship.exe
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline AniaT

• **
  • 112
    • http://jest.org.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 31, 2006, 18:40:47 »

*

mobi_one

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 31, 2006, 18:55:27 »
ML
Ano dlatego, że wymiana ROMu w Wizardzie jest dla mnie równie prosta jak skonstruowanie bomby - mam podać linka - też sobie skonstruujesz bombkę, bo wszystko będzie w linku?

a skad wiesz, ze dla mnie to latwizna? Nigdzie nie twierdze, ze to robilem a wrecz odwrotnie. Wszystkie modyfikacje robilem w fonie sam na podstawie min tych linkow jakie podalem, nie korzystalem jak do tej pory z zadnego roma. To co mam sam modyfikowalem.
Moja konkluzja jest nastepujaca, jesli chcesz zmieniac swiat to zacznij zmiany od siebie. Chcesz cos napisac, to pisz, innym tego nie proponuj.

A co ma do tego jakakolwiek przeglądarka?

a no to, ze jest cos takiego jak ulubione ew. bookmarks ew. zakladki i tam sobie wrzucam wazne rzeczy, i odnalezienie ich potem to malutki pikus. Nie potrzebuje wtedy zadnego archiwum :) Swoja droga, archiwum nie gryzie i mozna znalezc tam troche ciekawych informacji.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 31, 2006, 20:17:45 »
Napierw piszesz:

a skad wiesz, ze dla mnie to latwizna? Nigdzie nie twierdze, ze to robilem a wrecz odwrotnie.

A w następnym zdaniu:

Wszystkie modyfikacje robilem w fonie sam

To może zdecyduj się - robiłeś to już czy nie?  :))

na podstawie min tych linkow jakie podalem, nie korzystalem jak do tej pory z zadnego roma. To co mam sam modyfikowalem.

Jeśli w końcu zdecydujesz, że jednak robiłeś, to Ty masz szansę napisać coś sensownego, popartego doświadczeniem - ja nie mam...

Moja konkluzja jest nastepujaca, jesli chcesz zmieniac swiat to zacznij zmiany od siebie. Chcesz cos napisac, to pisz, innym tego nie proponuj.

OK. Za jakiś czas też będę sobie pytał o upgrade ROMu w Wizardzie - mama nadzieję, że nikomu żyłka nie pęknie...  ;)

a no to, ze jest cos takiego jak ulubione ew. bookmarks ew. zakladki i tam sobie wrzucam wazne rzeczy, i odnalezienie ich potem to malutki pikus. Nie potrzebuje wtedy zadnego archiwum :)

Zacznij czytać co się do Ciebie pisze.
Postaw się na miejscu początkującego, który znalazłszy w archiwum ze dwa tysiące postów, ma znaleźć i wybrać, to co dobre...
Co chcesz wrzucać do ulubionych, jeśli nie wiesz czy to co znalazłeś jest użyteczne?

Swoja droga, archiwum nie gryzie i mozna znalezc tam troche ciekawych informacji.

I znów nie czytasz...
Wpisz w forumową szukajkę "ROM + Wizard" i zobacz ile jest wyników do przejrzenia...
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

mobi_one

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 31, 2006, 20:46:38 »
ML

Widzisz, gdybys troche poczytal nawet dzial dla poczatkujacych, to co napisalem nie bylo by dla ciebie dziwne.
Nigdy nie robilem zmiany ROM-u.
Zmienialem tylko radio i OS, to sa skladniki ROM-u, trudno Ci to pojac bo nie masz podstawowej wiedzy,
na marginesie, ja sie z ta wiedza nie urodzilem, zdobylem ja czytajac to i inne fora.

Pokaz mi w ktorym miejscu napisalem ze zmienialem ROM? Jesli nie umiesz tego wskazac, to nie zarzucaj mi ze nie umiem czytac,
bo ta uwaga chyba odnosi sie do Ciebie (z mala modyfikacja, czytac umiesz, ale malo rozumiesz z tego co czytasz).
(modyfikacja OS-a a zmiana ROM-u to spora roznica, radia zreszta tez :))

I nie raz pisalem jak pewne rzeczy mozna zmienic, chcesz do nich dotrzec, jest na to prosta metoda bez wyszukiwarki, posty w moim profilu.

Co do ostatniego, nie twierdze, ze dotarcie do informacji jest proste, ale myslisz, ze ja korzystam z innych narzedzi?
Uzywam tego samego "znajdz" co i ty i inni uzytkownicy.
Niestety nie da sie miec wszystkiego na tacy.
(zeby nie zasmiecac wyszukiwarki nastepnymi wynikami, dla mnie temat skonczony, chcesz popisac, pisz na pm)

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 01, 2007, 00:45:49 »

Widzisz, gdybys troche poczytal nawet dzial dla poczatkujacych, to co napisalem nie bylo by dla ciebie dziwne.

Przyznaję, że ostatnio zaglądałem tam rok czy dwa lata temu. I już wtedy było trochę "nieaktualności", co zniechęcało do czytania, mimo, że grzebię w Sieci od 10 lat, a pierwszy "program" napisałem prawie 25 lat temu...

Nigdy nie robilem zmiany ROM-u.

Po prostu nie zrozumielismy się.

Zmienialem tylko radio i OS, to sa skladniki ROM-u, trudno Ci to pojac bo nie masz podstawowej wiedzy,

Czyli naprawiając w swoim aucie silnik po strzale paska rozrządu, grzebię w silniku, a nie w aucie i przy sprzedaży pójdzie jako nówka, nie śmigany? :))

I nie raz pisalem jak pewne rzeczy mozna zmienic, chcesz do nich dotrzec, jest na to prosta metoda bez wyszukiwarki, posty w moim profilu.

Daj spokój. Nie widzisz drobnej róznicy pomiędzy profilem jednego z użytkowników forum, a przyklejonym na górze postem?

Co do ostatniego, nie twierdze, ze dotarcie do informacji jest proste, ale myslisz, ze ja korzystam z innych narzedzi?

Ale Ty jesteś debeściak, a inni nie. Ale przynajmniej dla tych, dla których nie jest to pierwsze forum czy grupa dyskusyjna i wiedzą jak się w tym poruszać, zarówno przejrzenie archiwum, FAQ jak i posty przyklejone sa pierwszą rzeczą jaką czytają nim zadadzą pierwsze pytanie. Niestety w przedmiotowym wypadku:
1. archiwum, bardzo rozległe i niezbyt spójne
2. FAQ - milczy
3. post przyklejony - w trakcie robienia

I ja w takim wypadku nie dziwię się wszystkim pytającym co kilka dni o to samo...

Uzywam tego samego "znajdz" co i ty i inni uzytkownicy.
Niestety nie da sie miec wszystkiego na tacy.

Wszystkiego nie. Ale temat wałkowany kilka, kilkanaście razy w miesiącu zasługuje na to by się nim zająć, co powinno zmiejszyć liczbę ponawianych pytań o to samo...

(zeby nie zasmiecac wyszukiwarki nastepnymi wynikami, dla mnie temat skonczony, chcesz popisac, pisz na pm)

Zgoda (na skończenie tematu).
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 01, 2007, 11:37:19 »
Cytat: "AniaT"
a co ma do tematu extension.rom.
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 01, 2007, 23:33:31 »
Zrobiłem flasha i smiga pięknie. Dziękuję bardzo romulus. P.S jak sięblokuje ekran w tym sofvie??

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 03, 2007, 00:07:44 »
..Ojej, tyle szumu o nic. Tutaj http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=55202&highlight= jest co i jak, również po polsku. Pozdrawiam

Richie