Qtek 9100 - GPRS problem z ponownym połączeniem

• 19 Odpowiedzi
  • 1072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slicck

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC TyTn II + 6GB, Samsung U600
« dnia: Marzec 11, 2006, 23:20:35 »
Witam,
mam mały problem z moim Wizardem, a mianowicie jeśli zostanie przerwane połączenie GPRS, wszystko jedno czy Internet, czy pobieranie MMS, czy też WAP to nie moge nawiązać ponownego połaczenia. Wszystko jedno czy tego samego czy innego. Pomaga dopiero soft reset.
Czy ktoś miał podobny problem?

Informacje pomocnicze:
Sieć: Orange
ROM: 2.8.7.1 WWE
Radio: 01.13.10

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2006, 12:49:15 »
Witam.
Mam taki sam problem. Może ktoś wie co z tym zrobić? Slicck może już go rozwiązałeś - jak tak to proszę daj znać.

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2006, 12:59:33 »
Kiedys podobny problem byl z MDA Compact. Pomagal patch na Radio lub update Radio. Wyslijcie jaka wersje ROMu posiadacie w swoich PDA.

Pozdrawiam
m@rk

UPS, nie zauwazylem podpisu w pierwszym poscie, gdzie jest ta informacja. Agropak, jakbys podal jeszcze swoja wersje Radia i ROMu.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2006, 13:10:36 »
ROM 1.3.1.15 PLK
Data ROM 11/04/05
Wersja RADIA 01.04.10
Wersja produktu 4.0.13.17
Wersja pamięci ExtROM 1.3.1.115

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2006, 13:39:31 »
Jedna wersja wysoka, druga niska RADIA. Proponuje aby jeden z Was probowal upgrade do wersji 1.12.10 (u sliccka bylby to downgrade).
Soft lezy na ftp XDA i nazywa sie RADIO_ROM_Wizard_GSM_11210.exe.

Nie jestem pewien, ale raczej trzeba zdjac CID'a  przed wgraniem, nie mniej probujcie czy bez zdejmowania sie uda. Ewentualnie podniesc calosc do ostatniej wersji ROMu, ale wiaze sie to z utrata polskiej lokalizacji jesli chodzi o agropaka.

Pozdrawiam
m@rk

PS.Mozecie tez poczekac na posty innych forumowiczow, moze ktos mial podobny problem i inaczej sobie poradzil.

Przyszedl mi jeszcze jeden pomysl do glowy, aby zrobic hard reset i nie wgrywac Ext ROM'a. I wtedy zobaczyc czy problem nadal istnieje.

*

Offline slicck

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC TyTn II + 6GB, Samsung U600
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 20, 2006, 13:47:49 »
Dziękuje za info, przed wykonaniem downgrade chciałbym prosić o jedną informację. Czy w przypadku instalacji samego Radio wymagany jest hard reset ?

Pozdrawiam

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 20, 2006, 14:05:40 »
Hard reset wykona sie automatycznie przy kazdym wgrywaniu ROMu (niestety). Ale sprawdz prosze najpierw czy problem istnieje bez instalacji ExtROMa po hard resecie (nalezy wcisnac soft reset gdy pojawi sie okienko ze za 3 sekundy nastapi automatyczne wgrywanie programow - zaraz po konfiguracji podstawowej PDA)

m@rk

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 21, 2006, 13:29:14 »
Witam!!

Wgrałem nowe RADIO i nic nie pomogło. RATUJCIE!!!!!!!!

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 21, 2006, 19:50:28 »
A probowales bez ExtROMa? Podejrzewam ze cos tam moze jeszcze siedziec.

M@rk

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2006, 22:57:47 »
Przepraszam ale nie bardzo wiem o co Panu chodzi!! Jestem początkującym uzytkownikiem SPV i bardzo bym prosił o więcej informacji. Co i jak?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź!!!!

P.S. Właśnie wgrałem nowy ROM z Ery i mi się udało. Ale problem pozostał. Podobno nowa wersja Radia 1.3 cos tam pomaga. Co Pan o ym sądzi.  I jaka to jest wersja?

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 22, 2006, 09:46:34 »
Mysle ze mozemy od razu przejsc na "per Ty" ;-)

Ale do rzeczy: Nalezy wykonac HardReset. Przy starcie z HardResetu bedziesz musial przejsc przez pare rzeczy "konfiguracyjnych" jak : kalibracja ekranu, wykonanie Copy/Paste itd. Na koncu pojawi sie okienko ze za 3 sekundy nastapi automatyczna instalacja pozostalych aplikacji. To jest wlasnie instalacja ExtendedRoma. Nalezy wtedy natychmiast wykonac SoftReset, aby nie dopuscic do jego automatycznej instalacji. Po wykonaniu SoftResetu skonfiguruj polaczenie GPRS i przetestuj czy problem nadal istnieje.

BTW, mozesz po krotce opisac jak konfigurujesz polaczenie GPRS? Moze tutaj jest tez jakis "czeski" blad.

Pozdrawiam
m@rk

*

Offline Robee

• *
  • 74
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 20, 2007, 14:41:39 »
Witam
Ja mam taki sam problem. Po połączeniu sie z internetem z telefonu i rozłączeniu nie moge juz połączyc sie ponownie. Trzeba wówczas wyłączyć i włączyć moduł telefoniczy i znów moge się łączyć z internetem.
Problem ten nie wystepuje kiedy łącze się z internetem z komputera, uzywając PDA jako modemu telefonicznego (za pośrednictwem WirelessModem).
Dodam, że po połączeniu i rozłączeniu sie z internetem z telefonu (np. odebranie MMSa) nie mogę też połączyć się z internetem z komputera za pośrednictwem WirelessModem - też trzeba zrestartować moduł telefoniczny w PDA.

Wdzięczny będę za pomoc.

Pozdrawiam
Robee

Mój ROM:
ROM: 1.35.255.2   11/14/06
Radio: 1.18.00.10
ExtRom 1.35.255.102

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2007, 17:13:50 »
Robee

Dziwne wersje tych ROMow masz nie spotkalem sie z takimi 1.35 takiego czegos nie bylo nigdy w Wizardzie.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Robee

• *
  • 74
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 20, 2007, 17:38:54 »
Może dlatego, że ja mam Hermesa?
A rom mam z XDADeveloper: http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_Upgrades

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 20, 2007, 19:40:29 »
Robee

To W takim razie dlaczego piszesz nie na temat? Z tego co widze temat dotyczy Wizarda na nie Hermesa.

*

Offline Robee

• *
  • 74
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 20, 2007, 20:24:03 »
oleyek
Z dwóch powodów:
1. bo problem jest taki sam
2. Bo gdybym zaczął nowy temat, to na pewno jakis mądry napisałby mi że trzeba używać funkcji SZUKAJ
Przypominam CI jeden z Twoich postów:
"Tak forum ma doswiadczenie i fukcja szukaj tez, chyba ze w Raszkowie sami ignoranci mieszkaja i maja w dupie kolegow. Nauczysz sie w koncu ze to forum a nie helpdesk? Na 67 postow 60 p ..."

...chociaż to nie było do mnie.

Przyznaję, że wyciągnąłem jeden z bardziej drastycznych Twoich postów, ale nie lubie, jak ktoś kogoś obraża.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 20, 2007, 21:10:51 »
Robee

No coz w przypadku kanareczka jabys popatrzyl to jest on ecydywista bo wiele jego watkow zostalo pozamykanych przez moderatorow dostal wiele upomnien a dalej robi swoje wiec nie wyciagaj wnioskow na podstawie jednego posta. a co do nie na temat to podawanie jakie masz ROMy wprowadza zamet bo przecietnemu uzytkownikowi Wizarda nic nie mowi a wprowadza zamet. Bo chyba nie bedziesz wgrywal do hermesa nowego radia od Wizarda o ktorym mowa w tym watku?

*

Offline Robee

• *
  • 74
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 20, 2007, 21:37:04 »
oleyek
Przyznaję, ze nie znam sprawy niejakiego "kanareczka", ale pisząc w tym temacie kierowałem sie faktem, ze sprawa jest bardzo podobna i moze ktoś kto rozwiązał problem w Wizardzie będzie w stanie pomóc również mi, pomimo tego, że mam Hermesa

A wracając do problemu, to na stronach pdaclub znalazłem to: http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=&f_str=gprs&sortby=t&sort=asc&f_id=611 ale niestety u mnie to nie działa.
Zauważyłem jednak coś: po hardresecie problem nie występował - łączyłem się i rozłączałem kilka razy i za każdym razem nie musiałem restartowac modułu telefonicznego.
Dopiero po zainstalowaniu dodatkowych programów (MortRing, InCloseMobile, SMSDeliveryFix) problem powrócił.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 20, 2007, 21:41:59 »
Robee

Najprostszym wyjsciem bedzie zrobienie backupy np. spb backup HR i po kolei pojedynczo instalowac programy i patrzyc czy ten problem sie pojawi, jezeli na czystym systemie nie wystepuje to jedyna mozliwosc ze ktorys program cos miesza.

Odp: Qtek 9100 - GPRS problem z ponownym połączeniem
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2009, 00:09:20 »
A ja mam taki problem, że gdy jestem podłaczony przez gprs i korzystam np. z gadu gadu to po jakims czasie kilku minut gprs sam sie wyłacza. Czy są jakieś ustawienia aby nie rozłączało mi gprsa?? Proszę o pomoc.