QTEK 9100 a nizsze temperatury...

• 9 Odpowiedzi
  • 763 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gip11

• 32
« dnia: Październik 19, 2006, 11:27:53 »
Witam,

Wlanie tak siedze w pracy i przegladam oferty na sylwestra, i tak sobie pomyslalem o moim QTEK- u 9100. Mam pytanie jak zachowuje sie wyswietlacz(oraz caly telefon) w nizszych temperaturach (  ~ -15 C) bo w moim statry zaslozony SE T610 np. wyswietlacz dostawal szalu. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2006, 00:02:38 »
juz niedlugo sie przekonamy ;)

maxymalna z tego co wyczytalem to 60*C

a minimalna... hmm... moze coc na xda-developers bedzie w wiki??

*

Offline Microsoft Warrior

• 310
  • Sprzęt: HTC BRAVO 2.1
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2006, 18:12:15 »
Gip11
Zajrzyj do instrukcji. wiem że bateria wytrzymuje 60' do -50' tak wiec baterii nic nie grozi. A co z telefonem ? To nie wiem

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2006, 21:34:12 »
Kiedyś czytałem dyskusje na temat używania palmtopa zimą, ale nie pamiętam gdzie. Próbowałem znaleźć, ale coś mi nie wychodzi.

Z tego co pamiętam większość osób nie miała problemów z używaniem palmtopa zimą. Radzono trzymać go gdzieś pod kurtką, blisko ciała, najlepiej przy sercu. Przestrzegano także przed wchodzeniem bezpośrednio z zimnego dworu do cieplutkiego domku, ponieważ wtedy para wodna zawarta w powietrzu potrafi się skroplić i spowodować jakieś zwarcie uszkadzając urządzenie. Dopiero czytając to uświadomiłem sobie, że w ten sposób padła moja lustrzanka (jeszcze analogowa, ale elektronika była do wymiany).

Mój Wizard jest zbyt młody i nie przeżył jeszcze zimy, ale po wypadku z lustrzanką będę na niego bardziej uważał.

*

Offline croul

• *
  • 68
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2006, 10:24:00 »
Cytat: "Sa1nt"
Kiedyś czytałem dyskusje na temat używania palmtopa zimą, ale nie pamiętam gdzie. Próbowałem znaleźć, ale coś mi nie wychodzi.

Z tego co pamiętam większość osób nie miała problemów z używaniem palmtopa zimą. Radzono trzymać go gdzieś pod kurtką, blisko ciała, najlepiej przy sercu. Przestrzegano także przed wchodzeniem bezpośrednio z zimnego dworu do cieplutkiego domku, ponieważ wtedy para wodna zawarta w powietrzu potrafi się skroplić i spowodować jakieś zwarcie uszkadzając urządzenie. Dopiero czytając to uświadomiłem sobie, że w ten sposób padła moja lustrzanka (jeszcze analogowa, ale elektronika była do wymiany).

Mój Wizard jest zbyt młody i nie przeżył jeszcze zimy, ale po wypadku z lustrzanką będę na niego bardziej uważał.

Tylko jak wejść z zimnego jak to napisałeś dworu nie bezpośrednio do ciepłego pomieszczenia ??
Przez piwnice ?? Siedząc tam z 10 minut.
Sens tego zdania rozumiem ale jak to zrobić fizycznie ?? :D

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2006, 11:16:35 »
Cytat: "croul"

Tylko jak wejść z zimnego jak to napisałeś dworu nie bezpośrednio do ciepłego pomieszczenia ??
Przez piwnice ?? Siedząc tam z 10 minut.
Sens tego zdania rozumiem ale jak to zrobić fizycznie ?? :D

Tu nie chodzi o samo wchodzenie do domu.... Jesli urzadzenie bylo uzywane w temperaturze nizszej od temp. 'w domu' to nie powinno byc wniesione bezposrednio do cieplego pomieszczenia. Jesli nosisz PDA w wew. kieszeni kurtki/plaszcza to problem ten nie powinien wystapic.
Co do aparatow- nie raz zdarzalo mi sie robic nocne plenerki w -10C; przed wejsciem do domu aparat wkladany byl w 2 szczelne reklamoweczki, odlaczone zasilanie i zostawialem go tak na kilka godzin, zeby zlapal temperature.
Z innym sprzetem najczesciej wystarczy nie wyjmowac go od razu z kieszeni/teczki i pozwolic mu 'zlapac temperature'.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2006, 11:33:04 »
ja miałem okazję testować psp i 9210 w warunkach od -20 do wartości sporo wyższej w górach (wchodząc i wychodząc z baru :) ) - nic im się nie działo nawet jak używałem wchodząc/wychodząc. No, może lcd miał gorsze odświeżanie jak dobrze zmarzł, ale mu przeszło jak się ogrzał :)

*

Offline Gip11

• 32
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2006, 23:04:46 »
dzieki za odpowiedz...ale mam jeszcze jedno pytanko czy ktos sie spotkal z takim problemem ze wibrator w pda chodzil glosno(!sic) :/ pare dni temu od tak zaczal halasowac, serwis nie wchodzi w gre poniewaz nie mam gwarancji na niego...wymiana lub moze cos trzeba poprostu dokrecic...jak ktos to juz przerabial prosze o pomoc. POZDRAWIAM

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2006, 01:55:45 »
Cytat: "Gip11"
problemem ze wibrator w pda chodzil glosno(!sic) :/

Ja tak mialem w h6340 jak zaliczyl pozadny upadek. Wytrzymalem z taka wibra kilka dni, pozniej na ryzyk-fizyk rozkrecilem i okazalo sie ze silniczek wypadl z zaczepu. Wcisnalem palcem i bylo OK  ;)

*

Offline Gip11

• 32
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2006, 12:59:33 »
Kurcze po chwili zastanowie rozkrecilem swojego Qtek-a ale niestety wszystko jest w jak najepszym pozadku silniczek od wibratora  jest przymocowany dobrze.Chyba pozostaje mi jedynie wymiana na nowy  :huh:

Pozdrawiam