PYTANIE DO ZNAWCÓW SPV M3000

• 28 Odpowiedzi
  • 3175 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BTC

• 4
PYTANIE DO ZNAWCÓW SPV M3000
« dnia: Marzec 08, 2008, 23:18:37 »
Witam

Przymierzam się do kupna SPV M3000. Urządzanie to jak zdążyłem się zorientować pracuje pod kontrolą Windows Mobile 5, jest możliwość wgrania też wersji 6.

Mam pytanie czy aplikacje działające na PocketPC będą działać na tym urządzeniu ?
Zauważyłem, że urządzenia PocketPC też pracują pod kontrolą WM5 lub WM6 w zdecydowanej większości, również rozdzielczość ekranu SPV M3000 wynosi typową dla PPC 240x320, ekran dotykowy też jest...

Bardzo proszę o pomoc, dziękuję.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: PYTANIE DO ZNAWCÓW SPV M3000
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 08, 2008, 23:21:50 »
SPV M3000 to jest przeciez PocketPC ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline BTC

• 4
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2008, 23:36:47 »
Aha, czyli nie będzie problemu ? Ostatnio bowiem ktoś mi wmówił że ten SPV to smartphone, ja zaś byłem przekonany że PocketPC to tylko takie urządzenia które nie posiadaja modułu telefonicznego...Czyli SPV M3000 jest taką hybrydą ? OK, dzięki za wyjaśnienia.

*

damist

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2008, 23:51:01 »
SPV to i również smartphone   B) W naszym kraju tak się głupio przyjęło że wszystkie PPC PE od HTC nazywa się SPV no może nie wszystkie ale w większości :-|  SPV to i smarphone np. c600 ale i również Pocket PC Phone Edytion. Wizarda zalicza się do tej drugiej grupy :)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 09, 2008, 00:04:51 »
Aha, czyli nie będzie problemu ? Ostatnio bowiem ktoś mi wmówił że ten SPV to smartphone, ja zaś byłem przekonany że PocketPC to tylko takie urządzenia które nie posiadaja modułu telefonicznego...Czyli SPV M3000 jest taką hybrydą ? OK, dzięki za wyjaśnienia.

SPV to "PocketPC Phone Edition"

SPV to i również smartphone   B)

:O  :shock: Co Ty za bzdury pleciesz?! Taki staz na forum i nie wiesz co to pocketpc a co to smartphone  :terrified:
Wyjasniam: PocketPC mają ekran dotykowy a smartphone nie posiadaja ekranu dotykowego i maja zupelnie inny system (Windows Mobile for Smartphone)

W naszym kraju tak się głupio przyjęło że wszystkie PPC PE od HTC nazywa się SPV no może nie wszystkie ale w większości :-| 

Tez bzdura! Nie w naszym kraju a tylko urzadzenia brandowane przez Orange (na calym swiecie) nazywaja sie SPV, brandowane przez T-Mobile nazywaja sie MDA, Brandowane przez O2 nazywaja sie XDA, brandowane przez Vodafone nazywaja sie VPA, sa jeszcze urządzenia brandowane przez Qtek'a,  Dopod'a i Cingulara i mają symbole liczbowe...

*

damist

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 09, 2008, 00:15:46 »
SPV to i również smartphone   B)

:O  :shock: Co Ty za bzdury pleciesz?! Taki staz na forum i nie wiesz co to pocketpc a co to smartphone  :terrified:
Wyjasniam: PocketPC mają ekran dotykowy a smartphone nie posiadaja ekranu dotykowego i maja zupelnie inny system (Windows Mobile for Smartphone)
SPV c600 to niby co to jest ? Smartphone pracujący pod kontrolą Windows Mobile for Smarphone
W naszym kraju tak się głupio przyjęło że wszystkie PPC PE od HTC nazywa się SPV no może nie wszystkie ale w większości :-| 

Tez bzdura! Nie w naszym kraju a tylko urzadzenia brandowane przez Orange (na calym swiecie) nazywaja sie SPV, brandowane przez T-Mobile nazywaja sie MDA, Brandowane przez O2 nazywaja sie XDA, brandowane przez Vodafone nazywaja sie VPA, sa jeszcze urządzenia brandowane przez Qtek'a,  Dopod'a i Cingulara i mają symbole liczbowe...
Tu mnie źle zrozumiałeś. Owszem jest jeszcze u nas MDA ery ale zauważ jedną rzecz gdy masz np takiego i mate k jam nikt nie powie ze to wizard czy też i mate tylko od razu spv m3000 :P
Napisane: Marzec 09, 2008, 00:09:22
Tez bzdura! Nie w naszym kraju a tylko urzadzenia brandowane przez Orange (na calym swiecie) nazywaja sie SPV,
Tak wiem ale uwierz mi że w hiszpanii również jest Orange i również ma w swej ofercie palmtopy nawet takie same co u nas i również je branduje swoim logo SPV ale nie ma tam takiej manii że masz np MDA Vario z sieci t-mobile a mówią na to spv  :E taki mały OT

*

Offline .: dabek :.

• **
  • 194
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 09, 2008, 00:16:05 »
... gdy masz np takiego i mate k jam nikt nie powie ze to wizard czy też i mate tylko od razu spv m3000 :P
No z tym to sie nie zgodzę, posiadam K-JAM'a i nigdy nie powiedzialem na niego oficjalnie SPV - za to Wizard jako nazwa modelu producenta sprawdza mi sie tu znakomicie  :P

*

damist

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 09, 2008, 00:19:46 »
Nie o mówię ogółem.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 09, 2008, 00:22:09 »
SPV to i również smartphone   B)

SPV c600 to niby co to jest ? Smartphone pracujący pod kontrolą Windows Mobile for Smarphone

Ok, zrozumialem, ze dalej piszesz o Wizardzie, ze to rowniez Smartphone...

Tu mnie źle zrozumiałeś. Owszem jest jeszcze u nas MDA ery ale zauważ jedną rzecz gdy masz np takiego i mate k jam nikt nie powie ze to wizard czy też i mate tylko od razu spv m3000 :P
Napisane: Marzec 09, 2008, 00:09:22
Tez bzdura! Nie w naszym kraju a tylko urzadzenia brandowane przez Orange (na calym swiecie) nazywaja sie SPV,
Tak wiem ale uwierz mi że w hiszpanii również jest Orange i również ma w swej ofercie palmtopy nawet takie same co u nas i również je branduje swoim logo SPV ale nie ma tam takiej manii że masz np MDA Vario z sieci t-mobile a mówią na to spv  :E taki mały OT

Wydaje Ci sie, wiekszosc ludzi mowi na to Wizard a juz na pewno Ci co maja MDA nie nazywaja go SPV. SPV nazywaja Wizarda tylko uzytkownicy ktorzy maja go z Orange i nie maja pojecia, ze ma on inne nazwy...

*

damist

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 09, 2008, 00:29:02 »
Ok, zrozumialem, ze dalej piszesz o Wizardzie, ze to rowniez Smartphone...
No co ty :shock: Pocketa to ja jeszcze umiem odróżnić od Smartphone-a

Wydaje Ci sie, wiekszosc ludzi mowi na to Wizard a juz na pewno Ci co maja MDA nie nazywaja go SPV. SPV nazywaja Wizarda tylko uzytkownicy ktorzy maja go z Orange i nie maja pojecia, ze ma on inne nazwy...
Widocznie przebywasz w śród osób bardziej kompetentnych niż ja bo u mnie to tylko SPV i SPV do okoła nie wspomnę już o tym że wiele pocketów już słyszałem że to smarphone :shock: tragedia
Najbardziej bawi mnie gdy jest napis na obudowie np MDA a mówi spv

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 09, 2008, 09:48:07 »
ale troche zamieszanie, każdy producent operator itp. wprowadza swoją nazwę :| i troche pomieszane, gdyby tak się sprzedawało palmtopy to ja współczuje do każdego modelu uczyć się 5 nazw

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 09, 2008, 14:44:34 »
Właśnie żeby uniknąć niepotrzebnego zamieszania, po prostu warto posługiwać się nazwami HTC (czyli producenta), np. Wizard, Magician, Blue Angel, Trinity itp. (nazw brandowych, czyli operatorów, używając tylko jako dopełnienia/wyjaśnienia).
Natomiast terminologia "smartphone", "pocket", "pda" itp. itd. była już wielokrotnie omawiana (jest też chyba w FAQ) i może warto dla spokoju jej używać na tym forum... Szkoda czasu i energii ;)
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline Danzo

• *
  • 94
  • Sprzęt: C500, Wizard, Hermes
    • Omnia Now
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2008, 08:54:49 »
ja tam wole na niego mowic wizard  :O~

Chociaz mam Xda to jak ktos pyta to mu wale na ... odwal... SPV :D

A wiekszosc mowi na wiza spv z wzgledu orange... bo niby w erze tez jest ale jakos mniej ludzi slyszalo ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2008, 09:13:04 »
Bo w Orange mozna bylo latwiej kupic mogl kupic kazdy abonent  w Ere tylko biznesowi.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 12, 2008, 08:11:08 »
BTW podpinając się do wątku: waszym zdaniem którą wersję radia, bootloadera, systemu itp. najlepiej mieć w SPV M3000? Czy zmiana każdego z nich wiąże się z HR? Jest jakoś szczególnie ryzykowna?

W tej chwili mam:
system: 1.6.2.8 PLK (ERA)
radio: 01.12.10
wersja protokołu: 4.0.13.23
Wersja pamięci ExtR 1.6.2.116

Czy powinno się coś zmienić? Mogę coś zyskać? Większą szybkość, stabilność, kompatybilność z softem itp.?
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2008, 08:37:54 wysłana przez Atlantis »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 12, 2008, 09:42:18 »
W Twoim przypadku, kiedy masz tak stary ROM, nie radze nic zmieniac bo nic nie pomoze. Zeby wrzucic nowe Radio i nowy BL musisz miec nowszy ROM, bo nowe radia z tak zabytkowym systemem nie chodza poprawnie.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 12, 2008, 17:46:17 »
Ale nowy ROM też można wrzucić, tak? ;) I wtedy wgranie pozostałych stanie się możliwe?
Czy to "nie ruszać" jest bezwarunkowe? :)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 12, 2008, 18:12:06 »
Nowy BL i radio mozesz wrzucicdopiero jak bedziesz mial system w wersji co najmniej 2.x

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 12, 2008, 18:43:45 »
A czy procedura zmiany powyższych (w takiej właśnie kolejności) niesie wielkie ryzyko?
Może inaczej: czy niesie ze sobą na tyle duże korzyści, że warto się jej podjąć, czy też raczej niczego nie odczuję i lepiej siedzieć przy tym, co mam? ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 12, 2008, 20:46:09 »
niesie duze korzysci... WM6 chodzi jakies 2 razy szybciej niz WM5 bez zadnego krecenia. Nowe radio bardzo mocno poprawia jakosc rozmow i zasieg...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 12, 2008, 21:24:51 »
niesie duze korzysci... WM6 chodzi jakies 2 razy szybciej niz WM5 bez zadnego krecenia. Nowe radio bardzo mocno poprawia jakosc rozmow i zasieg...

Hmm... A WM6 to jakiś oficjalny upgrade, czy nieoficjalna "zhackowana" dystrybucja?
Jak mniemam update wiąże się z HR? ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 12, 2008, 21:28:22 »
Tylko era wydala oficjalna aktualizacje 100 lat temu. Reszta to oczywiscie nieoficjalne buildy...

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 05, 2008, 19:01:08 »
witam
mam problem z spv m3000. pewnego dnia chcialem właczyc telefon ale wlanczal sie tylko
 do momentu i stawal w miejscu nie wiem co mam zrobic
prubowalem zmienc softa ale nie moge polaczyc telefonu do komba bo telefon nie wlancza sie do konca prosze o pilna pomoc moze ktos wie jak mi pomuc prosze prosze
i zgory dzieki

Crossposty w różnych działach tego samego postu. /jas_pik/

*

Offline zmrok

• **
  • 128
    • Urban Highline Festival w Lublinie
  • Sprzęt: DHD
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 05, 2008, 19:17:09 »
witam
mam problem z spv m3000. pewnego dnia chcialem właczyc telefon ale wlanczal sie tylko
 do momentu i stawal w miejscu nie wiem co mam zrobic
prubowalem zmienc softa ale nie moge polaczyc telefonu do komba bo telefon nie wlancza sie do konca prosze o pilna pomoc moze ktos wie jak mi pomuc prosze prosze
i zgory dzieki

Ty na powaznie czy to zart? nic nie zrozumialem z tego posta ale jesli go poprawisz to chetnie Ci kazdy pomoze ;]

ps. i po cholere zakladasz trzy takie same posty w roznych dzialach?
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 19:23:29 wysłana przez zmrok »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 05, 2008, 19:39:03 »
@Marcjanek
1.Przeczytaj ze zrozumieniem przyklejony wątek FAQ.
2. Wprowadź w tryb BL
3. Korzystaj ze słownika i sprawdzania pisowni
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 06, 2008, 20:04:06 »
Witam
Mam problem z spv m3000
pewnego dnie nie mogłem go włączyć a jak sie włanczył to wgrywał sie do jakiegoś momętu i stanoł w miejscu nie wiem co mam zrobić bo wgrac nowego softa nie moge (poniewarz nie włancza sie do konca)
 może ktos miał juz taki problem i może mi pomuc jak wgrac tego softa
 Crossposty w różnych działach tego samego postu. /jas_pik/  + pisanie z uprem maniaka w tego samego pytania i brak checi czytania FAQ! (OleYek)

*

Offline pavlick

• 467
  • HTC wizard G3
    • pavlick site
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 06, 2008, 20:14:33 »
Po pierwsze to faq, po drugie to słownik ortograficzny.
---
pozdrawiam, pavlick
tu była strona... była

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 06, 2008, 20:50:03 »
Czyli nikt mi nie pomorze?? :(

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 06, 2008, 21:12:44 »
Czyli nikt mi nie pomorze?? :(

Pomorze to jest np. Gdańskie.
A tak w ogóle to Pavlick już Ci pomógł. Nie myśl, że gdy ktoś Cię odsyła do FAQ (aby Ci było łatwiej podrzucam linka, zwyczajnie w niego kliknij) aby zrobić Ci na złość. Przeczytaj to bardzo dokładnie i więcej niż jeden raz. Nie pomijaj niczego jako "nudne" lub "nieistotne". Jeśli czegoś nie rozumiesz - pytaj, ale dopiero wtedy. I z góry ostrzegam - procedura jest dość stresująca nawet gdy wiesz co robisz (wiem po sobie :P).
Zwyczajnie to co chcesz zrobić wymaga pewnej wiedzy, podstawy są w FAQ. Jeśli nie czujesz się na siłach znajdź kogoś, kto jest w stanie się tego podjąć.