ładowarki do wizarda - tanie i drogie

• 11 Odpowiedzi
  • 1029 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline konrads6

• **
  • 225
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
ładowarki do wizarda - tanie i drogie
« dnia: Październik 12, 2009, 18:23:05 »
Witam. ostatnio patrze na allegro ceny ladowarek do wizarda, a konkretnie miniusb. Zauwazylem, ze ludzie sprzedaja nieoryginalne ladowarki do wizarda i to za az 12zł, gdy mozna kupic np. wpisujac "miniusb" w allegro otrzymamy ceny bardzo niskie. Wiec ja postanowilem poszperać w ladowarkach o porcie mini usb z innych telefonów. Znalazłem nawet firmową za 2zł (nawet ajkas smycz gratis daja  :proud:):ok: :
http://allegro.pl/item763173664_ladowarka_sam_motorola_v3_l6_l7_k1_gratis.html
(mozna znalezc tez odpowiednik do gniazdka w tej samej cenie)

i moje pytanie, czy ona bedzie pasowac do wizarda, bo np. w tej cenie(12zl za ladowarke 500mh,czy jakos tak) mozna takich kupic z 3(wliczajac koszty przesylki w 1-dnej paczce). Bardzo dziwi mnie cena, i chcialbym sie dowiedziec czy ten port bedzie pasowal do wizarda, bo wkoncu ladowarka motoroli.

Dzieki

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: ładowarki do wizarda - tanie i drogie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2009, 18:30:46 »
Port jak port, miniUSB pasuje, tylko taka ładowarka nie ma powera.  Testowałem je już i żadna poza oryginalną nie podniosła padniętego Wiza. Te z opisem 800mA faktycznie mają max 600mA przy 5V a przy 4,5V już się wykładają. Ta (własnie ta konkretna) ma  0,45A przy 5V i 0,7A przy 4.5V a wtedy luż ledwo zipie.

*

Offline DDiablo

• 256
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2009, 18:55:48 »
j/w

tylko oryginalna podnosi wiza z padnieta bat. :E

*

Offline konrads6

• **
  • 225
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2009, 19:50:34 »
j/w

tylko oryginalna podnosi wiza z padnieta bat. :E
tylko na allegro jej raczej sie nie dostanie(a jak bedzie to pewnie w wysokiej cenie)

a ta ktora podalem jakie ma(to co napisal Antej) ? bo wlasciwie to kupilem chinska(tuz po kupieniu tel) 1000mh czy jak tam, to szybko ladowala, lecz moj tata ladowal ja nawigacje i sie spaliła :P i wziął kabel przelozyl do jakiejs 800mh i laduje, lecz widac roznice czasu

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2009, 19:55:33 »
z mojej i nie tylko praktyki
jak ładowarka kosztuje poniżej 10 zł
przejściówka jack poniżej 5 zł
kabelki synchro też poniżej 5 zł
to niestety jakość wykoniania jest tragiczna w przypadku ładowarki może nawet uszkodzić sprzęt
kiedyś też kupowałem przejściówki na allegro za grosze - drożej wyszło, po 2 zupełnych tandetach, poszukałem normalnego sklepu, zapłaciłem niecale 20 zł i używam od lat

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2009, 21:03:08 »
Nawet kabel z PC gdzie jest max 500mA będzie ladowal i będzie to normalne ladowane. Popytaj tate niech Ci wytłumaczy po co potrzebna jest wysoka moc początkowa w ładowaniu (nawet 6W w oryginale) i jak wyglada wykres poboru pradu podczas calego cyklu ladowania. Co rozumiesz drogo za oryginal? 25zl plus wysylka to drogo? (bo na tyle wyceniam swój egzemplarz)

jeszcze jedno, opis 5V max1A oznacza ze ten 1A to będzie przy 4.5V, a oryginał ma wtedy nawet 1.5A

Tak dla zobrazowania:  mam w domu otwartą ładowarkę do samsunga e250 i w środku jest normalny transformator, otwierałem też tanie chińskie ładowarki...srodek to scalak i kilka rezystorów. No skądś różnica w cenie musi się brać.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 22:00:58 wysłana przez Antej »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2009, 22:02:53 »
poszukałem normalnego sklepu, zapłaciłem niecale 20 zł i używam od lat

tutaj tez bym nie popadał w skrajność, sklepy elektroniczne często handlują ta samą chinszczyzną tylko ceny mają sprzed 2lat bo tyle towar leży już na półkach.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 12, 2009, 22:16:47 »
20 zł za przejściówkę mini jack to dość sporo
ale jakość rewelacyjna  :ok:
więcej się nie skuszę na tanie przejściówki za kilka pln na allegro

*

Offline konrads6

• **
  • 225
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2009, 12:31:46 »
Co rozumiesz drogo za oryginal? 25zl plus wysylka to drogo? (bo na tyle wyceniam swój egzemplarz)

na allegro "chyba" nie ma oryginalow oddzielnie, chyba ze kupic od kogoś  ladowarke z tel na czesci
bo to: http://allegro.pl/item778459755_siec_mini_spv_c500_c550_c600_e650_m3000_m650_m700.html
orginala raczej nie jest (500ma)
jak ktos zna aukcje na ktorej jest oryginalana to poprosze o link, gdyz ja widze tylko "made in china".
dzieki za pomoc

PS; ja wlasnie jak kupowalem wizarda to ladowarki nie dostałem :(
PS2: i mnie w meiscie nawet nie ma porzadnego sklepu, wlasnie na poczatku poszedlem sprawdzic do takiego jednego czy jest ładowarka pod "miniusb" a on nawet nie wiedzial ze takie cos istnieje w telefonach, a gdy pytalem fachowca w mediamarkt to pokazal mi jakas ladowarke do nokii z jakims innym wejsciem
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 12:46:46 wysłana przez konrads6 »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2009, 12:35:04 »

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 13, 2009, 12:39:46 »
Ja kupiłem na tej aukcji: http://allegro.pl/item755587074_najtansza_oryginalna_ladowarka_htc_mini_usb.html

Wszystko zgodnie z opisem, ładowarka działa bez zarzutu i jest oryginalna. To, że używana mi nie przeszkadza, wygląda jak nowa. Jest to model TC-E100 (zdjęcia do porównania w necie), niektórzy na Allegro sprzedają je 2-3 razy drożej.

EDIT: Nowa aukcja (2zł drożej :) ) http://allegro.pl/item772685618_najtansza_oryginalna_ladowarka_htc_mini_usb.html
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 13:01:37 wysłana przez Kusiu »

*

Offline konrads6

• **
  • 225
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2009, 12:51:39 »
Ja kupiłem na tej aukcji: http://allegro.pl/item755587074_najtansza_oryginalna_ladowarka_htc_mini_usb.html

Wszystko zgodnie z opisem, ładowarka działa bez zarzutu i jest oryginalna. To, że używana mi nie przeszkadza, wygląda jak nowa. Jest to model TC-E100 (zdjęcia do porównania w necie), niektórzy na Allegro sprzedają je 2-3 razy drożej.
o to fajnie, nie jest za droga i tania przesyłka.
Akurat powinienem miec niedługo taka sumke zarobiana w internecie :).
to dziekuje wszystkim za pomoc