SPV M3000 - PROBLEM Z WIFI

• 7 Odpowiedzi
  • 605 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 05, 2006, 22:00:25 »
Witam Wszystkich.

Jeżeli był już ten temat to wielki sorki, ale nie moge go odszukać. Mianowicie: mam problem z wifi. Mam u siebie internet bezprzewodowy zrobiony na osiedlu. Dokupiłem do kompa nową kartę sieciową bezprzewodową. Tworzę sieć i wszystko jest ok tylko że nie mogę otworzyć żadnej strony internetowej w SPV. SPV wykrywa sieć bez problemu się z nią łączy, ale cały czas nie chce mi otworzyć strony. Jeżeli ktoś ma to prosiłbym o napisanie jak czterolatkowi  :) jak skonfigurować telefon i pewnie komputer żebym mógł korzystać z internetu w SPV. Połączenie internetowe jest udostępnione.

*

Offline VEEGO

• 45
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2006, 03:25:46 »
napisz coś więcej o swojej sieci osiedlowej, czy kupiłeś kartę podłączyłeś i od razu działało czy musiałeś podawać adminowi adres fizyczny

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2006, 08:56:06 »
administrator daje karty sieciowe, cala siec jest zabezpieczona adresami mac. obcy nie wepne sie do tej sieci. udostepniaja dsl-a bezprzewodowo. zeby podpiac nastepny komputer trzeba powiadomic administratora, ale tylko jednorazowo. niestety musze doplacac miesiecznie do tego :).

troche zakrecone.

dzieki za odpowiedz.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2006, 09:05:36 »
Niezupelnie tez mam wi-fi i swego czasu dzielilem net na dwa kompy.
Winda podzieli pasmo z wiersza doinstaluj ipv6 zrob brame internetowa i bedzie smigalo
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2006, 09:24:51 »
doinstaluj ipv6

ipv6? Sorry, ale jak ktos sie zupelnie nie zna to ma tam ipv6 robic? Przede wszystkim sprawdz czy IP ktore ma spv mozesz pingowac ze swojego kompa, byc moze pobral IP z zupelnie innej klasy. Zawsze mozesz udostepniac net ze swojego kompa instalujac np winroute lite. Z tym ze tu pojawia sie kolejny problem, nie wiem czy sam spv moze sie polaczyc z inna karta sieciowa (ad-hoc), czy tez musi byc dodatkowy access point.
Ja stawiam na zle przydzielone IP, lub problem z dnsem. Sprawdz czy mozesz np otworzyc jakas strone wpisujac jej adres IP:
http://62.69.206.27/ (strona pdaclub)

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2006, 12:34:10 »
Ja chyba rozumiem pawelek21
Więc chłopak ma lan po WI-fi z wyjsciem na "świat", podłączone do niego PC w domy. pawelek21 dokupił kolejną kartę sieciową i na niej zestawił połączenie z SPV. Połączenie się udało, ale nie udostępnił internetu.

Połączyć SPV z lanem Wi-Fi nie może bo bedzie musiał dopłacać.

Więc operacje udostępniania internetu musisz przeprowadzać na własnym PC z dwiema kartami Wi-Fi

Karta z której masz internet zakładam że dostaje wszystko z DHCP a druga karta z której ma SPV mieć internet jest skonfigurowana jako ad-hoc i tu trzeba było by ręcznie powprowadzać dane przykładowe:
IP 192.168. 22.1
Maska 255.255.255.0
Bramka 192,168,22,1
OK
Teraz kontekstowym (prawy przycisk myszy) na kartę z której masz internet i chcesz go przekazać dalej. Wybierasz właściwości zakładka zaawansowane. W polu rozwijanym jeśli masz więcej kart sieciowych wybierasz tą kartę z którą łączy się SPV, stawiasz ptaszka w "Zezwalaj innym użytkownikom na łaczenie się poprzez połączenie internetowe" (cytat może być niedokładny) OK i to już wszystko

Można jeszcze w SPV wprowadzić dane na sztywno to zwiększy szybkość logowania się do sieci. Jeśli nie potrafisz zostaw DHCP będzie wolniej ale się nie pogubisz w nawale informacji i konfiguracji.

Pozdrawiam i mam nadzieje że zgadłem twoją konfigurację

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2006, 09:26:52 »
Dziękuje wszystkim. Już wszystko działa. Zrobiłem konfigurację sieci za pomocą konfiguratora w Windowsie i teraz wszystko śmiga :) Chyba mam coś z kartą sieciową bezprzewodową bo po skonfigurowaniu czasami przerywa połączenie lub jestem połączony a w Windowsie pokazuje mi że brak połączenia. Także dziękuje wszystkim za pomoc.

POZDRAWIAM

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2006, 10:30:42 »
Wylacz oszczedzanie energii na porcie USB :)