Problemy z wysylaniem plikow przez bluetooth

• 2 Odpowiedzi
  • 1071 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
Problemy z wysylaniem plikow przez bluetooth
« dnia: Marzec 22, 2006, 18:49:45 »
M3000 mam juz od dwoch miesiecy i drazni mnie kwestia odbierania i wysylania plikow przez bluetooth. Zdarzalo sie ze wszystko szlo normalnie, wykrywam sprzet i wyslam/odbieram. W zasadzie nic nie zmieniajac w konfiguracji telefonu doszlo do sytuacji gdzie probowalem wysylac i odbierac cos bezprzewodwo, oto rezultaty bojow z telefonami, ktore probowal okielznac moj wizard:
-siemens s55 : w zasadzie najmniej problemow, przez bluetooth i irde wszystko jak trzeba
-siemens cx72(czy jakos tak) : przez podczerwien czasem musialem laczyc sie i 5 razy, ustawione telefony sie nie widzialy albo pojawial sie napis 'niepowodzenie'.
-siemens c75 : odbieram przez irde bez problemu, z wysylaniem raczej tez dobrze, chociaz zdarza sie, ze 'niepowodzenie' i trzeba wysylac jeszcze raz

jak wiec widac z siemensami nie bylo tak zle, teraz czas na inne cudenka:

-nokia 6100 : za nic nie chciala odbierac ode mnie plikow przez irde, ciagle tylko 'niepowodzenie'
-nokia 3650 : z poczatku szlo niezle, przez bluetooth udalo sie wyslac kilka jpegow i o dziwo .txt ktore dalo sie odczytac na obu telefonach... potem BT jakos przestal dzialac (slawne 'niepowodzenie'), potem tez irda. ogolnie z telefonem kolegi juz nic sobie nie wysle.
-motorola v3 I: kolezanki telefon kupiony w sklepie, BT chodzil jak trzeba, jpegi jak trzeba.
-motorola v3 II: no niestety kolegi telefon dzierzy dumna naklejke na klapce o nazwie 'orange'... no i proby wyslania czegokolwiek skonczyly sie fiaskiem. Z 20 plikow chyba tylko 1 udalo mi sie od niego odebrac.
-sagemy x5 i x7 : tu bylo spoko, moglem odbierac i wyslac przez irde
-spv c600 : akurat ten tez mam w domu i moge sie bawic bez przerwy... jeszcze z miesiac temu pliki przez BT szly bez problemu, dzisiaj nie jestem w stanie na ten telefon nic wyslac, przez IRDE sie nie widza... ale juz z c600 do siebie moge wysylac dowolne pliki przez BT, nawet jest taki fajny pasek z procentami, w przeciwienstwie do mojego wizarda, gdzie nie wiadomo, ile jeszcze do wyslania pozostalo :P
-SEk600i : tu tylko na szybko jeden plik, szczesliwie udalo mi sie go odebrac przez BT.
-nokia6230i : o tutaj nawet mp3ka o wadze 4 mb zostala mi szczesliwie przeslana, moje jpegi tez do kolegi ladnie poszly.

Jak wiec widac proby przesylania plikow konczyly sie zwykle fiaskiem, a przez bluetooth tylko z dwoma telefonami (S55 i N6230i) operacja przesylania nie sprawiala problemow. Zastanawia mnie tez, ze pliki jako tako moge odbierac, ale wyslac komus cokolwiek to juz duzy problem... Spotkalo kogos cos podobnego? Szczegolnie dziwi mnie fakt, ze kiedys z C600 pliki szly bez problemu a teraz nie sposob cokolwiek wyslac... oba telefony oczywiscie sa ustawione w tryb wykrywalnosci. Myslicie ze nowa wersja AKU moze pomoc? I jak ma sie sprawa z instalowaniem tego na polski system (orange'a), zaktualizuja sie tylko niektore rzeczy czy caly system? Mam tu na mysli sprawe z gwarancja, czy musialbym przed tym wgrywac z powrotem stary rom?

*

Offline Sebek247

• 6
  • Sprzęt: spv m3000
Odp: Problemy z wysylaniem plikow przez bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:47:32 »
jeśli możesz to napisz mi jak wysyla sie pliki przez bluetooth poniewaz mam telefon 3 dni i niepotrafie tego rozgrysc

*

Offline Rabbit_bb

• 641
  • Każda chwila to kolejna szansa...
  • Sprzęt: HTC Universal + Motorola Defy
Odp: Problemy z wysylaniem plikow przez bluetooth
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2008, 14:28:20 »
W File explorer tapnij rysikiem dlugo na plik, pojawi Ci sie menu kontekstowe i tam wybierasz beam - instrukcja lub szukajka :E
HTC Universal [G3] | Motorola Defy
Radio: 1.17.00          | Android: CM7
ROM: WM 6.1